Косово и Метохија Политика Реаговање Саопштењe

ДЈБ најоштрије осуђује најаву формирања Војске Косова

ДЈБ најоштрије осуђује и изражава велику забринутост због данашње одлуке Приштине да усвоји законе о трансформацији својих безбедоносних снага у војску. Овај потез звецкања оружја Приштине представља директну претњу свим грађанима Србије на територији Косова и Метохије. ДЈБ захтева хитну седницу Народне скупштине Републике Србије на којој би се расправљало о ситуацији на Косову и Метохији и одговору Србије.

Одлука Приштине представља флагрантно кршење Резолуције Савета безбедности УН 1244, у директној је супротности са важећим регионалним споразумима и прети да доведе у опасност мир и стабилност на Балкану.

ДЈБ позива Владу Републике Србије да хитно затражи седницу Савета безбедности Уједињених Нација и захтева да Савет безбедности преко својих органа на Косову и Метохији укине ову одлуку Приштине јер је у супротности за Резолуцијом 1244. Подсећамо да по Резолуцији 1244 Савет безбедности има и надлежност и обавезу да се стара о спровођењу Резолуције 1244 и да поништи све одлуке локалних органа аутономије које су у супротности са њом.

Потпуно је јасно да свака суверена земља на свету на војне претње одговара јачањем својих војних снага. Балкану овакав развој догађаја није потребан. Ово би посебно морало бити јасно и Савету безбедности УН, али и Европској унији која директно подржава једностране потезе Приштине.

ДЈБ већ дуже времена предлаже Влади Републике Србије да промени своју политику на Косову и Метохији и предузме следеће превентивне кораке:

Замрзне све бриселске разговоре док Приштина не оснује Заједницу српских општина на чије се оснивање обавезала пре 6 година када је потписала Бриселски споразум;
Усвоји нацрт Закона о Косову и Метохији који је у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244, а који Устав захтева;
Прогласи Бриселски споразум ништавим због неиспуњења обавеза од стране Приштине у року од 3 месеца и враћање институција Републике Србије у складу са Законом о Косову и Метохији.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kako nam se predsednik prenemaze kao nije znao sta ce biti i kao nije vec ranije pristao na sve ovo.
    Resenje koje predlaze DJB nije nasao za shodno ni da ga pljune. Predpostavljam da pokret nije ni ocekivao drugaciju reakciju ali je ideja bila da kad jednog dana budemo sudili Vucicu nece moci da se vadi kako nije bilo druge vec je morao prihvatiti to “jedino” resenje. Sa druge strane predlog pokreta za KiM i ignorisanje vlasti na neki nacin u sadasnjem vremenu razotkriva politiku nase vrhuske i za cije interese radi.

  • По резолуцији 1244 Србија има право да на Косово и Метохију пошаље 1000 војника, зар не? Може да врати преговоре у Савет безбедности УН, где су Русија и Кина, дакле да не буде Еулекс. Може да позове руске мировне трупе на Косово, Руси ће радо доћи…