Политика Саопштењe

Србији је потребна трећа опција

Визија ДЈБ је да од Србије направи друштво у коме се лепо и радо живи. Да бисмо то постигли, морамо да поставимо систем у коме је важно шта знаш, а не кога знаш, који је добар за људе који живе од свог рада, а не за паразите који живе на грбачи других.

Главни проблем Србије је партократија која је појела цело друштво. Србија је постала приватна држава привилегованих партијских кадрова. ДЈБ је ушао у политику на платформи борбе против партократије. Наш проглас је гласио и гласи: “Ми не одустајемо, док не укинемо партијско запошљавање, док не укинемо тајне штетне уговоре, док не уведемо универзалну социјалну заштиту и здравствену заштиту за све, док не смањимо намете на рад, док не укинемо медијски мрак којим се манипулише грађанима Србије, док заувек не размонтирамо паразитски систем који убија Србију.”. Србија мора да постане држава која ради у интересу свих грађана.

У последње две године, теме које је наметнуо ДЈБ су постале главне теме на политичкој сцени. Програм ДЈБ копирају сви и то је добро, од борбе против партократије и партијског запошљавања, против тајних уговора, укидања намештених тендера и буразерске економије, закона о пореклу имовине, испитивање свих пљачкашких приватизација до смањења намета на рад, бесплатних уџбеника, оверених здравствених књижица за све грађане. Надамо се да заиста и мисле да остваре све ове ствари. Међутим, ми им више не верујемо.

ДЈБ не верује ни садашњој власти, ни оној пре ње. ДЈБ не верује да су заиста искрени када понављају наш програм и говоре о борби против партократије за уређено друштво засновано на владавини права, поштовању Устава и закона и независним институцијама система. Док су били на власти, и једни и други, имали су прилику да све ово спроведу.

Један од разлога зашто им не верујемо је чиненица да у Србији постоје општине и градови у којима СНС није на власти. То су Шабац, Параћин, Чајетина, Нови Београд, Стари град. У свима њима политичари који су на власти раде суштински исто што ради и СНС у осталим општинама: контролишу локалне медије, намештају тендере, партијски запошљавају своје кадрове. Вучић јесте гори од њих, али за нас данашњи Шабац или Параћин или Чајетина или Нови Београд или Стари град нису општине и градови слободе, јер је у њима иста партократија на власти од 5. октобра до данас.

Други разлог је то што грађани не верују у искреност људи који су били на власти, радили исто што и данашња власт, а сада то критикују. Кад год неко ко је крао износи аргумент против било кога ко краде данас, тај аргумент губи на снази. Довољно је да погледате Скупштину и видите како владајућа већина на сваку аргументовану критику одговара са: “А шта сте ви радили?” И тај аргумент пролази код грађана. Све што остаје бирачима је горак укус у устима и порука: “Сви су исти”. Власт и не пласира поруку да су они добри, јер им нико то и не верује. Они пласирају поруку да су сви исти и да нема разлога да се било шта мења.

Да бисмо спровели своју визију у дело, ДЈБ мора да освоји довољно гласова да буде странка без које се не може правити власт. Од гласача тражимо да нам дају глас и да нас својим гласом доведу у позицију да без нас други не могу. Ми ћемо то поверење вратити тако што ћемо бити гарант да ће се десити демонтажа партијског паразитског система и успостављање система који је у интересу грађана. ДЈБ је гарант да у власти у којој ми будемо учествовали неће бити партијског запошљавања, тајних уговора, намештених тендера. ДЈБ је гарант да ће се донети Закон о пореклу имовине и да ће се процесуирати сви који су се окористили у пљачкашким приватизацијама. ДЈБ је гарант да ће Србија добити бесплатне уџбенике за сву децу и да ће сви грађани имати оверене здравствене књижице. ДЈБ је гарант да ће се усвојити Закон о Косову и Метохији. ДЈБ је гарант да ће Србија водити државотворну, а не поданичку колонијалну политику према било коме.

ДЈБ неће улазити у предизборну или постизборну коалицију, нити ће сарађивати са СНС-ом и са странкама које су са СНС-ом у коалицији на било ком нивоу власти. Ово поред странака које чине републичку власт искључује и странке ЛДП и ЛСВ које су са СНС-ом у коалицији на Врачару, у Новом Саду, итд.

ДЈБ неће улазити у предизборну коалицију са станкама које су злоупотребљавале јавне ресурсе док су биле на власти, учествовале у партијском запошљавању, пљачкашким приватизацијама, контролисале медије, намештале јавне набаве, пљачкале јавне фондове, подржавале сулуде субвенције и на њих узимале партијски рекет. Нећемо, јер им не верујемо. Оне тек треба да докажу да су се заиста промениле. То како раде у Шапцу, Параћину, Чајетини, Новом Београду и Старом граду нам говори да нису.

ДЈБ окупља грађане којима се патриотизам подразумева. ДЈБ је странка здравог разума. ДЈБ води државотворну политику и стоји на страни суверенитета, а не на страни корпоративног глобализма. ДЈБ хоће да заустави пљачку Србије која траје већ готово 30 година. ДЈБ хоће промену система, а не само пуку промену власти. ДЈБ хоће да раскрсти са остацима социјализма и комунизма, хоће Србију отворену према свету која штити своје интересе, вреднује своју слободу и није поданик никоме.

Када бисмо погазили било који од ових принципа, ДЈБ би изгубио смисао свог постојања. Ми мислимо да се не можете удружити са мањим злом против великог зла и очекивати да ће превладати добро. Не можете мешати чисто и прљаво и очекивати да ће се изродити чисто. Због тога: или са штитом или на штиту, ДЈБ ће самостално изаћи на следеће изборе. На нашу листу су добродошли сви честити грађани који, као и ми, желе промену система и укдање партократије у Србији. На следећим парламентарним изборима гласачи ће одлучити да ли им уопште треба ДЈБ као контролор будуће власти. ДЈБ се неће удружити са бившом партократијом како би се иза ње сакрио од одлуке бирача о томе да ли жели овакву политичку опцију или не.

Политичка сцена у Србији се данас дели на два пола: један чине странке садашње, а други странке претходне власти. ДЈБ мисли да је Србији потребна трећа опција. ДЈБ тражи од грађана да нас својим гласом доведу у позицију да се без нас не може формирати будућа владајућа већина. ДЈБ тражи од грађана мандат да буде гарант да неће опет, по трећи пут, сјахати Курта да узјаше Мурта, већ да ће се суштинске промене заиста и десити.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobro,Dosta je bilo.Hrabra odluka.Potrebna je treca opcija i to su i rezultati izbora u Lucanima pokazali.Nije isto kao krajem devedesetih,iako sam ja do skoro mislila da je novi Dos resenje,ali situacija se ocigledno promenila i sada se tim novim uslovima treba prilagoditi.Isto tako su pokazali da za vecinu gradjana Srbije ne postoji slobodna volja odlucivanja u izbornom procesu posto su izbore pre svega obelezili ozbiljna neregularnost,potpuni medijski mrak i razne vrste pritisaka na glasace.Izabrali ste tezi put,put kojim se redje ide, po pravilu jedini ispravan.
    Jedan savet-izbegavajte pljuvanje ostale opozicije maksimalno jer imate zajednicke ciljeve-rusenje ove nakaradne naprednjacke vlasti,oslobadjanje medija i regularne izborne uslove.Zato ostrica na rezimu i saradnja sa ostalom opozicijom u borbi za ostvarivanje zajednickih ciljeva.Ucestvovanje u protestima i maksimalno podrzavanje istih.Puno uspeha vam zelim

    • G-djo Tanja, u Srbiji postoje dve opcije u Srpskom politickom zivotu. Jedna koja vlada trenutno i prethodna koja je vladala ranije i da nam je potrebna treca opcija.
      Takodje smatram da politika trenutne opozicije je takva da je reaktivna, sto bi znacilo da oni reaguju na trenutnu (ne)vlast. I da ce kada dodju na vlast nastaviti tamo gde su ovi stali (mozda u malo blazem obliku). Tu se slazem sa Vama. Takodje smatram da je nama potreban “Maratonac” koji trci, a ne “sprinter”. Ja sam povratnik iz Nemacke, gde sam ziveo 5 godina i video sam na koji nacin sistem funkcionise iznutra (BTW imaju i oni raznih uspona i padova) no oni upravljaju brodom koji koliko mozemo videti “plovi”.

      Ujedno smatram da nicim nisu nikoga “pljunuli” nego da su samo izneli cinjenice. Sto je po meni velika razlika.

      Jos jednu stvar da Vam kazem je da meni cak odgovara ova i ovakva vlast, jer sam se ja snasao i ovde. No ono zbog cega cu izaci u grupu od 5 miliona je jer je nas narod nezadovoljan i u ime solidarnosti i kolegijalnosti.

    • Potpuno vas razumem i slazem se sa Vama.Problem je sto je u Srbiji medijski prostor podeljen,uglavnom ceo medijski prostor je pod Vucicevom sapom,na ovaj ostatak dominantni uticaj ima Djilas,treca opcija se nigde ne vidi,tj. u medijima ne postoji.Situacija je ako uzmes kajaces se,ako ne uzmes kajaces se,eto takva je situacija u kojoj je trenutno DJB.I ne trenutno, na neki nacin od osnivanja

  • Odlican tekst, sa svim se potpuno slazem. Uvek sam bio za to da se stave karte na sto, povuce crta preko koje se ne ide. Cemu saradnja sa bivsim partokratama, gde nas to vodi sem u prenosenje zarista sukoba na nize razine izmedju koalicionih partnera sto je i cilj projektanata nase stvarnosti. Umesto da se borimo sa glavnim krivcima ovakvog naseg stanja (u kome smo se nasli) sto jedino moze da proizvede zeljne promene. Sve ostalo je mrcvarenje koje vodi ka povecanju broja mladih koji odlaze i debljine lanaca oko ruku onih koji ostaju.
    Ja takoodje pozivam nase razumne ljude da svojim glasovima pomognu da DJB dodje u poziciju da pomogne nama putem uredjivanja Srbije. Takoodje bih rekao da za pokret treba da glasaju oni koji su se uverili u ispravnost ideja DJB~a ali i oni koji nisu u to sigurni a pritom su uvereni da SNS i bivse partokrate ne valjaju (ako se do sad iskustveno nisu uverili u to onda…). Svi treba da imamo na umu slast zivota u uredjenoj drzavi gde je jedino merilo nasih dometa nasa vrednoca, postenje i sposobnost za delatnost kojom se bavimo. Nece biti potrebna partijska pripadnost ili striko na vlasti i sl. da bi ostvarili nesto u zivotu. Nece vise biti kulturno ponizavajucih sadrzaja na medijima kojima nas bombarduju svakodnevno. Svi bi osetili koliko ima novca u drzavi za sve dobre ideje kada se resimo parazita. Na svakom koraku bi osetili prijateljsku ruku drzave koja pomaze sve sto je pozitivno i korisno nasoj zajednici.

  • Ovo oko koalicije, možda biste mogli da razmislite o nekoj manjinskoj stranci, ne Savez vojvođanskih Mađara jer oni sarađuju sa SNS i ne Zukorlić, Ugljanin i njima slični, ali npr. Slovaci ili ne znam već ko, ima i gomila onih Zelenih stranaka, valjda je bar jedna od njih na mestu, valjda nisu sve parazitske ili prevarantske… Svaki glas više će vam dobro doći.

    • U mom komentaru sam napisao da se slazem sa svime. Medjutim slazem se sa Kostom da DJB ne treba biti tako rigidan kad je socijalizam u pitanju. Ako razumemo da je mera humanosti, pravednosti, moralnosti i ukupnog uspeha jednog drustva pravicna raspodela onoga sto stvori jedna zajednica u toku nekog vremenskog perioda onda bacamo novo svetlo na drustvene sisteme. Socijalizam je bio jedan dobar pokusaj da se po pitanju podele “krene napred” sto je u praksi dalo neverovatne domete u svim oblastima. Ali onda su u sistem prodrli pohlepni primitivni ljudi koji svaku dobru ideju ,kako onda tako i danas, guraju u blato (Stulic bi rekao: “kuda idu ljudske snage tamo bijeze guzice”).
      Kad pomislim na socijalizam i pohlepne ljude uvek se setim jednog odvaznog inspektora policije iz 80~tih koji je u novinama napisao da ce sutra objaviti mnoga njegova saznanja o bahatosti komunisticke dvorske kamarile. Od cega mi je ostalo u secanju da ce reci koja prasica nosi Simonidinu narukvicu. Odvratni primitivci kojima ni istorijsko blago jednog naroda nije sveto i minorne je vrednosti u poredjenju sa njihovim bolesnim narcizmom. Naravno i novinara i inspektora je pojeo mrak i nikad nismo saznali ime te divne komunisticke dame.

    • Socijalizam je dobra stvar, ali svest populacije i trenutni razvoj ljudi na vecinskom delu planete nije na tom nivou da razume i ne iskvari ideju (kao i bilo koju drugu).

    • samo da podsetim..socijalisticko nasledje je i obrazovanje i zdravstvo koje imao i koje jos nije uruseno, bar ne sasvim jer je dostupno.. ali proizvodili avione, tenkove, gradili u inostranstvu izvozili i profit ostajao u zamlji. a sta sad proizvodimo,,salatu sto bi rekao gramzivi karic..bilo je gramzivih u eliti, a danas ih nema..samo bili bebe za ove sto za par godina steknu milione vera..a ove kompanije strane nisu gramzive ili su nasi radnici gramzivi sa 20-30000 plate?

  • Treća opcija je jedina opcija. Tragedija u Nišu to pokazuje. Pratim analizu tragičnog dogadjaja gde preovladava mišljenje da je ljudska greška u pitanju. Niko ne poteže pitanje nadležnih koji nisu regulisali tu tačku na kojoj je i pre ove tragedije bilo sličnih slučajeva. Tu se onda otvara priča o partokratiji od koje kako vidimo i pored ekonomskih posledica imamo i bezbednosne. Slično je bilo za vreme poplava gde su ljudi koji su odlučivali imali životno iskustvo lepljenja političkih plakata. Planski nas uništavaju uz finale koje nas čeka kada za koju godinu mladi i sposobni masovno odu u Nemačku.

  • strni investitori samo tamo gde mi ne mozemo da proizvodimo,, a ne da ih subvencionirate i dovodite u trgovinu domacu i spoljnu..ako je fiat najveci izvoznik, ne kazu da je i uvoznik, onda mi treba sa kinezima da obnovimo nasu proizvodnju dva tri modela i obnovimo 100% domacu proizvodnju traktora, kombajna i prikljucnih masina uz razvojnu banku sa dugorocnim kreditima i robnim rezervama za otkup poljoviskova..