Stranka DJB

Srbiji je potrebna treća opcija

Vizija DJB je da od Srbije napravi društvo u kome se lepo i rado živi. Da bismo to postigli, moramo da postavimo sistem u kome je važno šta znaš, a ne koga znaš, koji je dobar za ljude koji žive od svog rada, a ne za parazite koji žive na grbači drugih.

Glavni problem Srbije je partokratija koja je pojela celo društvo. Srbija je postala privatna država privilegovanih partijskih kadrova. DJB je ušao u politiku na platformi borbe protiv partokratije. Naš proglas je glasio i glasi: “Mi ne odustajemo, dok ne ukinemo partijsko zapošljavanje, dok ne ukinemo tajne štetne ugovore, dok ne uvedemo univerzalnu socijalnu zaštitu i zdravstvenu zaštitu za sve, dok ne smanjimo namete na rad, dok ne ukinemo medijski mrak kojim se manipuliše građanima Srbije, dok zauvek ne razmontiramo parazitski sistem koji ubija Srbiju.”. Srbija mora da postane država koja radi u interesu svih građana.

U poslednje dve godine, teme koje je nametnuo DJB su postale glavne teme na političkoj sceni. Program DJB kopiraju svi i to je dobro, od borbe protiv partokratije i partijskog zapošljavanja, protiv tajnih ugovora, ukidanja nameštenih tendera i burazerske ekonomije, zakona o poreklu imovine, ispitivanje svih pljačkaških privatizacija do smanjenja nameta na rad, besplatnih udžbenika, overenih zdravstvenih knjižica za sve građane. Nadamo se da zaista i misle da ostvare sve ove stvari. Međutim, mi im više ne verujemo.

DJB ne veruje ni sadašnjoj vlasti, ni onoj pre nje. DJB ne veruje da su zaista iskreni kada ponavljaju naš program i govore o borbi protiv partokratije za uređeno društvo zasnovano na vladavini prava, poštovanju Ustava i zakona i nezavisnim institucijama sistema. Dok su bili na vlasti, i jedni i drugi, imali su priliku da sve ovo sprovedu.

Jedan od razloga zašto im ne verujemo je činenica da u Srbiji postoje opštine i gradovi u kojima SNS nije na vlasti. To su Šabac, Paraćin, Čajetina, Novi Beograd, Stari grad. U svima njima političari koji su na vlasti rade suštinski isto što radi i SNS u ostalim opštinama: kontrolišu lokalne medije, nameštaju tendere, partijski zapošljavaju svoje kadrove. Vučić jeste gori od njih, ali za nas današnji Šabac ili Paraćin ili Čajetina ili Novi Beograd ili Stari grad nisu opštine i gradovi slobode, jer je u njima ista partokratija na vlasti od 5. oktobra do danas.

Drugi razlog je to što građani ne veruju u iskrenost ljudi koji su bili na vlasti, radili isto što i današnja vlast, a sada to kritikuju. Kad god neko ko je krao iznosi argument protiv bilo koga ko krade danas, taj argument gubi na snazi. Dovoljno je da pogledate Skupštinu i vidite kako vladajuća većina na svaku argumentovanu kritiku odgovara sa: „A šta ste vi radili?“ I taj argument prolazi kod građana. Sve što ostaje biračima je gorak ukus u ustima i poruka: “Svi su isti”. Vlast i ne plasira poruku da su oni dobri, jer im niko to i ne veruje. Oni plasiraju poruku da su svi isti i da nema razloga da se bilo šta menja.

Da bismo sproveli svoju viziju u delo, DJB mora da osvoji dovoljno glasova da bude stranka bez koje se ne može praviti vlast. Od glasača tražimo da nam daju glas i da nas svojim glasom dovedu u poziciju da bez nas drugi ne mogu. Mi ćemo to poverenje vratiti tako što ćemo biti garant da će se desiti demontaža partijskog parazitskog sistema i uspostavljanje sistema koji je u interesu građana. DJB je garant da u vlasti u kojoj mi budemo učestvovali neće biti partijskog zapošljavanja, tajnih ugovora, nameštenih tendera. DJB je garant da će se doneti Zakon o poreklu imovine i da će se procesuirati svi koji su se okoristili u pljačkaškim privatizacijama. DJB je garant da će Srbija dobiti besplatne udžbenike za svu decu i da će svi građani imati overene zdravstvene knjižice. DJB je garant da će se usvojiti Zakon o Kosovu i Metohiji. DJB je garant da će Srbija voditi državotvornu, a ne podaničku kolonijalnu politiku prema bilo kome.

DJB neće ulaziti u predizbornu ili postizbornu koaliciju, niti će sarađivati sa SNS-om i sa strankama koje su sa SNS-om u koaliciji na bilo kom nivou vlasti. Ovo pored stranaka koje čine republičku vlast isključuje i stranke LDP i LSV koje su sa SNS-om u koaliciji na Vračaru, u Novom Sadu, itd.

DJB neće ulaziti u predizbornu koaliciju sa stankama koje su zloupotrebljavale javne resurse dok su bile na vlasti, učestvovale u partijskom zapošljavanju, pljačkaškim privatizacijama, kontrolisale medije, nameštale javne nabave, pljačkale javne fondove, podržavale sulude subvencije i na njih uzimale partijski reket. Nećemo, jer im ne verujemo. One tek treba da dokažu da su se zaista promenile. To kako rade u Šapcu, Paraćinu, Čajetini, Novom Beogradu i Starom gradu nam govori da nisu.

DJB okuplja građane kojima se patriotizam podrazumeva. DJB je stranka zdravog razuma. DJB vodi državotvornu politiku i stoji na strani suvereniteta, a ne na strani korporativnog globalizma. DJB hoće da zaustavi pljačku Srbije koja traje već gotovo 30 godina. DJB hoće promenu sistema, a ne samo puku promenu vlasti. DJB hoće da raskrsti sa ostacima socijalizma i komunizma, hoće Srbiju otvorenu prema svetu koja štiti svoje interese, vrednuje svoju slobodu i nije podanik nikome.

Kada bismo pogazili bilo koji od ovih principa, DJB bi izgubio smisao svog postojanja. Mi mislimo da se ne možete udružiti sa manjim zlom protiv velikog zla i očekivati da će prevladati dobro. Ne možete mešati čisto i prljavo i očekivati da će se izroditi čisto. Zbog toga: ili sa štitom ili na štitu, DJB će samostalno izaći na sledeće izbore. Na našu listu su dobrodošli svi čestiti građani koji, kao i mi, žele promenu sistema i ukdanje partokratije u Srbiji. Na sledećim parlamentarnim izborima glasači će odlučiti da li im uopšte treba DJB kao kontrolor buduće vlasti. DJB se neće udružiti sa bivšom partokratijom kako bi se iza nje sakrio od odluke birača o tome da li želi ovakvu političku opciju ili ne.

Politička scena u Srbiji se danas deli na dva pola: jedan čine stranke sadašnje, a drugi stranke prethodne vlasti. DJB misli da je Srbiji potrebna treća opcija. DJB traži od građana da nas svojim glasom dovedu u poziciju da se bez nas ne može formirati buduća vladajuća većina. DJB traži od građana mandat da bude garant da neće opet, po treći put, sjahati Kurta da uzjaše Murta, već da će se suštinske promene zaista i desiti.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Dobro,Dosta je bilo.Hrabra odluka.Potrebna je treca opcija i to su i rezultati izbora u Lucanima pokazali.Nije isto kao krajem devedesetih,iako sam ja do skoro mislila da je novi Dos resenje,ali situacija se ocigledno promenila i sada se tim novim uslovima treba prilagoditi.Isto tako su pokazali da za vecinu gradjana Srbije ne postoji slobodna volja odlucivanja u izbornom procesu posto su izbore pre svega obelezili ozbiljna neregularnost,potpuni medijski mrak i razne vrste pritisaka na glasace.Izabrali ste tezi put,put kojim se redje ide, po pravilu jedini ispravan.
  Jedan savet-izbegavajte pljuvanje ostale opozicije maksimalno jer imate zajednicke ciljeve-rusenje ove nakaradne naprednjacke vlasti,oslobadjanje medija i regularne izborne uslove.Zato ostrica na rezimu i saradnja sa ostalom opozicijom u borbi za ostvarivanje zajednickih ciljeva.Ucestvovanje u protestima i maksimalno podrzavanje istih.Puno uspeha vam zelim

  • G-djo Tanja, u Srbiji postoje dve opcije u Srpskom politickom zivotu. Jedna koja vlada trenutno i prethodna koja je vladala ranije i da nam je potrebna treca opcija.
   Takodje smatram da politika trenutne opozicije je takva da je reaktivna, sto bi znacilo da oni reaguju na trenutnu (ne)vlast. I da ce kada dodju na vlast nastaviti tamo gde su ovi stali (mozda u malo blazem obliku). Tu se slazem sa Vama. Takodje smatram da je nama potreban „Maratonac“ koji trci, a ne „sprinter“. Ja sam povratnik iz Nemacke, gde sam ziveo 5 godina i video sam na koji nacin sistem funkcionise iznutra (BTW imaju i oni raznih uspona i padova) no oni upravljaju brodom koji koliko mozemo videti „plovi“.

   Ujedno smatram da nicim nisu nikoga „pljunuli“ nego da su samo izneli cinjenice. Sto je po meni velika razlika.

   Jos jednu stvar da Vam kazem je da meni cak odgovara ova i ovakva vlast, jer sam se ja snasao i ovde. No ono zbog cega cu izaci u grupu od 5 miliona je jer je nas narod nezadovoljan i u ime solidarnosti i kolegijalnosti.

  • Potpuno vas razumem i slazem se sa Vama.Problem je sto je u Srbiji medijski prostor podeljen,uglavnom ceo medijski prostor je pod Vucicevom sapom,na ovaj ostatak dominantni uticaj ima Djilas,treca opcija se nigde ne vidi,tj. u medijima ne postoji.Situacija je ako uzmes kajaces se,ako ne uzmes kajaces se,eto takva je situacija u kojoj je trenutno DJB.I ne trenutno, na neki nacin od osnivanja

 • Odlican tekst, sa svim se potpuno slazem. Uvek sam bio za to da se stave karte na sto, povuce crta preko koje se ne ide. Cemu saradnja sa bivsim partokratama, gde nas to vodi sem u prenosenje zarista sukoba na nize razine izmedju koalicionih partnera sto je i cilj projektanata nase stvarnosti. Umesto da se borimo sa glavnim krivcima ovakvog naseg stanja (u kome smo se nasli) sto jedino moze da proizvede zeljne promene. Sve ostalo je mrcvarenje koje vodi ka povecanju broja mladih koji odlaze i debljine lanaca oko ruku onih koji ostaju.
  Ja takoodje pozivam nase razumne ljude da svojim glasovima pomognu da DJB dodje u poziciju da pomogne nama putem uredjivanja Srbije. Takoodje bih rekao da za pokret treba da glasaju oni koji su se uverili u ispravnost ideja DJB~a ali i oni koji nisu u to sigurni a pritom su uvereni da SNS i bivse partokrate ne valjaju (ako se do sad iskustveno nisu uverili u to onda…). Svi treba da imamo na umu slast zivota u uredjenoj drzavi gde je jedino merilo nasih dometa nasa vrednoca, postenje i sposobnost za delatnost kojom se bavimo. Nece biti potrebna partijska pripadnost ili striko na vlasti i sl. da bi ostvarili nesto u zivotu. Nece vise biti kulturno ponizavajucih sadrzaja na medijima kojima nas bombarduju svakodnevno. Svi bi osetili koliko ima novca u drzavi za sve dobre ideje kada se resimo parazita. Na svakom koraku bi osetili prijateljsku ruku drzave koja pomaze sve sto je pozitivno i korisno nasoj zajednici.

 • Ovo oko koalicije, možda biste mogli da razmislite o nekoj manjinskoj stranci, ne Savez vojvođanskih Mađara jer oni sarađuju sa SNS i ne Zukorlić, Ugljanin i njima slični, ali npr. Slovaci ili ne znam već ko, ima i gomila onih Zelenih stranaka, valjda je bar jedna od njih na mestu, valjda nisu sve parazitske ili prevarantske… Svaki glas više će vam dobro doći.

 • samo napred tribine…nije mi jasno zasto udaljenje od socijalizma, on je imao dosta vrednosti, imao je i mana ali milion puta bolji od vog danas..

  • Možda se pod ostacima misli na otpatke, a sigurno ima poželjnog nasleđa socijalizma i komunizma.

  • U mom komentaru sam napisao da se slazem sa svime. Medjutim slazem se sa Kostom da DJB ne treba biti tako rigidan kad je socijalizam u pitanju. Ako razumemo da je mera humanosti, pravednosti, moralnosti i ukupnog uspeha jednog drustva pravicna raspodela onoga sto stvori jedna zajednica u toku nekog vremenskog perioda onda bacamo novo svetlo na drustvene sisteme. Socijalizam je bio jedan dobar pokusaj da se po pitanju podele „krene napred“ sto je u praksi dalo neverovatne domete u svim oblastima. Ali onda su u sistem prodrli pohlepni primitivni ljudi koji svaku dobru ideju ,kako onda tako i danas, guraju u blato (Stulic bi rekao: „kuda idu ljudske snage tamo bijeze guzice“).
   Kad pomislim na socijalizam i pohlepne ljude uvek se setim jednog odvaznog inspektora policije iz 80~tih koji je u novinama napisao da ce sutra objaviti mnoga njegova saznanja o bahatosti komunisticke dvorske kamarile. Od cega mi je ostalo u secanju da ce reci koja prasica nosi Simonidinu narukvicu. Odvratni primitivci kojima ni istorijsko blago jednog naroda nije sveto i minorne je vrednosti u poredjenju sa njihovim bolesnim narcizmom. Naravno i novinara i inspektora je pojeo mrak i nikad nismo saznali ime te divne komunisticke dame.

  • Socijalizam je dobra stvar, ali svest populacije i trenutni razvoj ljudi na vecinskom delu planete nije na tom nivou da razume i ne iskvari ideju (kao i bilo koju drugu).

  • samo da podsetim..socijalisticko nasledje je i obrazovanje i zdravstvo koje imao i koje jos nije uruseno, bar ne sasvim jer je dostupno.. ali proizvodili avione, tenkove, gradili u inostranstvu izvozili i profit ostajao u zamlji. a sta sad proizvodimo,,salatu sto bi rekao gramzivi karic..bilo je gramzivih u eliti, a danas ih nema..samo bili bebe za ove sto za par godina steknu milione vera..a ove kompanije strane nisu gramzive ili su nasi radnici gramzivi sa 20-30000 plate?

 • Treća opcija je jedina opcija. Tragedija u Nišu to pokazuje. Pratim analizu tragičnog dogadjaja gde preovladava mišljenje da je ljudska greška u pitanju. Niko ne poteže pitanje nadležnih koji nisu regulisali tu tačku na kojoj je i pre ove tragedije bilo sličnih slučajeva. Tu se onda otvara priča o partokratiji od koje kako vidimo i pored ekonomskih posledica imamo i bezbednosne. Slično je bilo za vreme poplava gde su ljudi koji su odlučivali imali životno iskustvo lepljenja političkih plakata. Planski nas uništavaju uz finale koje nas čeka kada za koju godinu mladi i sposobni masovno odu u Nemačku.

 • strni investitori samo tamo gde mi ne mozemo da proizvodimo,, a ne da ih subvencionirate i dovodite u trgovinu domacu i spoljnu..ako je fiat najveci izvoznik, ne kazu da je i uvoznik, onda mi treba sa kinezima da obnovimo nasu proizvodnju dva tri modela i obnovimo 100% domacu proizvodnju traktora, kombajna i prikljucnih masina uz razvojnu banku sa dugorocnim kreditima i robnim rezervama za otkup poljoviskova..