Autorski tekst Spoljna politika

Dugo putovanje u Jevropu…


U četvrtak veče stigne mi poruka od Toma van Dajka, generalnog sekretara poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), kojoj DJB pripada. Video je spisak delegacije Srbije i, s obzirom da je moje ime na njemu, pita: “Je l’ dolaziš na zimsko zasedanje u ponedeljak?”

E moj Tome, mislim se, mene niko iz naše vajne delegacije nit’ je zvao, nit’ znam imam li kartu i smešaj, što po pravilima Saveta Evrope svim delegatima treba da obezbedi Narodna skupština matične zemlje.

U petak ujutro nazovem nadležni skupštinski Odbor. Pitam: “Idemo li na zasedanje u ponedeljak u Strazbur? Mene niko ne zove i niko me ništa ne obaveštava, a član sam delegacije.” Imam šta i da čujem. “Da je trebao neko nešto da vas obavesti, već bi vas obavestio. Delegacija putuje u nedelju. Ako nemate kartu, znači da niste u delegaciji.” Posle još sa druge strane saznam da je spisak članova delegacije (na kome je i moje ime) u Savet Evrope poslat u decembru i da ga je potpisala predsednica NSRS Maja Gojković, a da je onda, kada je trebalo obezbediti avionske karte i smeštaj, šefica naše delegacije, Aleksandra Tomić iz SNS-a, odlučila da u Strazbur idu svi – osim mene.

Tom odmah pokrene čitavu mašineriju u SE i već u subotu mi javi da je generalni sekretar PSSE rekao da slobodno dođem na zasedanje, ako mogu to sama da finansiram, jer ja jesam punopravni član PSSE, pa da posle tražim od Narodne skupštine da mi to refundira, jer po pravilima Saveta Evrope – Skupština mora da snosi te troškove. Spakujem se navrat nanos i krenem u nedelju put Strazbura.

U ponedeljak ujutro se natenane registrujem, dobijem propusnicu, nađem svoje mesto u plenumu i tek tu se sretnem s ostatkom srpske delegacije. Šefica Tomić odmah počne da me prekorava što joj se nisam javila da mi objasni. A da sam joj se javila, objasnila bi mi da nisam mogla da idem zato što DJB nema više poslaničku grupu. Nasmejem se naglas tom nesuvislom objašnjenju. “Poslali ste Savetu Evrope obaveštenje da sam član delegacije u decembru, mesec dana nakon što sam ostala bez poslaničke grupe. Osim toga, očigledno je da to nema nikakve veze jer – da je to problem, ne bi mi generalni sekretar rekao da dođem. Bez ikakvih problema sam se registrovala.” Šefica Tomić onda počne da se pravda na drugi način. Počne da mi objašnjava da DS lobira po Savetu Evrope, gde ima jak uticaj, da se ja isključim iz delegacije, a da umesto mene bude imenovan neko iz DS. Jer, DS ima poslaničku grupu, a DJB nema. Takođe me upozori: “Samo da znate da se poslanička grupa liberala (ALDE) sprema da ospori vaše članstvo u delegaciji. O tome tek treba da se glasa.”

U tom momentu shvatim da su protiv mog učešća na ovom zasedanju PSSE tri interesne grupe iz Skupštine Srbije. Prva je SNS; druga je DS; a treća je SMS. U ovoj poslednjoj je Aleksandar Stevanović, preletač koji je oteo mandat od DJB, pa se onda nasekirao što je zbog toga izgubio mesto u ovoj delegaciji, jer sam umesto njega imenovana ja. Stvarno mi nije jasno šta je očekivao: da može da otme mandat DJB-u, a da ga onda DJB ostavi da i dalje bude naš predstavnik u Savetu Evrope?! On je, dok je bio u PSSE, pripadao poslaničkog grupi liberala (ALDE), a da nikome u DJB nije bilo šta rekao o tome dok je još bio član DJB, pa uzimam skoro zdravo za gotovo da iza ove inicijative o kojoj mi Tomićka priča – stoji upravo on.

Ta pakost, naravno, nije uspela, kao ni pokušaji preostale dve interesne grupe da me isključe sa zasedanja. Savet Evrope ne zanima ima li neko poslaničku grupu u matičnoj zemlji ili ne, već koliko je glasova na izborima dobio. Za razliku od domaće političke scene, gde se preko propagandne mašinerije u medijima i preko botova na društvenim mrežama stalno muti voda kako bi se dokazalo da su preletači pošteni, a oni koji ostanu verni svojoj političkoj organizaciji nevažni, u belome svetu potpuno je jasno da su preletači zlo koje veštački prekraja izbornu volju građana. Stoga u Savetu Evrope jeftine priče lokalnih mangupa iz Narodne skupštine Srbije ne piju vodu. Nagledali su se i naslušali oni takvih i sličnih priča iz raznih zemalja u tranziciji, nisu im fenomen preletača i trgovina mandatima ništa novo. U njihovim očima pravda je na strani onih koji su ostali da zastupaju interese građana koji su za njih glasali, a ne na strani preletača koji su nečasno oteli mandat da dalje uz pomoć njegovog uticaja nečasno trguju ne bi li unapredili svoju ličnu političku karijeru, ne mareći više za političku organizaciju koja ih je iznedrila i za glasače koje su izneverili.

A što se tiče pokušaja DS-a da mi otmu mesto u delegaciji… pa, nije im prvi put. Čim je DJB u Narodnu skupštinu ušao u junu 2016. godine s većim brojem glasova nego DS, i čim je postalo jasno da će zbog toga mesto u međunarodnim delegacijama imati DJB, a ne DS – oni su pokušali to da ospore. Još tada su u Strazburu lobirali da se DJB delegat izbaci, a na mesto njega dođe DS delegat. Ni tada im nije uspelo, jednako kao ni sada što im nije uspelo. Zašto i dalje pokušavaju, bogapitaj. Negde im se pomalo i divim zbog snage uverenja da će jednim te istim pokušajima vremenom dobiti drugačiji rezultat.

U celoj ovoj komplikovanoj priči, SNS je još ispao i najpametniji od sve tri interesne grupe. Izmakli se ljudi i pustili DS i SMS da pokušaju da odrade posao za njih. SNS je samo maaaaalko pripomogao tako što je zaboravio da mi obezbedi kartu i smeštaj u Strazburu. Ko zna, možda je plan bio da ovde ljudima objašnjavaju da sam neodgovorna i da nisam htela da dođem, ne bi li progurali DS plan. Jer, ipak se oni međusobno mnogo bolje poznaju i razumeju. A i spoljna politika im je ista. Stoga mene uopšte ne iznenađuje njihov zajednički interes da me, ovakvu anti-EU kakva sam, što elegantnije neutrališu u Savetu Evrope, da ne bih remetila ujednačenu mantru ostatka srpske delegacije da “EU nema alternativu”.

Plan im nije uspeo. Akreditovana sam kao delegat, te će se u PSSE, na ovom i svim ostalim zasedanjima koja slede, konačno čuti i glas treće opcije, a ne kao do sada – samo glas bivše i sadašnje vlasti koje zajednički mantraju da EU nema alternativu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo,Branka!Odlican tekst.Hvala na objasnjenju.Puno uspeha Vam zelim,ljudima se svidjate i drago mi je zbog toga.
    I cestitam vam sto ste ponovo dobili poslanicku grupu

    • ps.samo oprezno sa uzimanjem “zdravo za gotovo” bilo cega, a pogotovo necega sto dolazi iz usta SNS-ovaca,bez obzira na prethodna iskustva.Njima je sada imperativ da naprave raskol u okviru svih opozicionih struktura, jer ih je masovnost ovih protesta ipak,na neki nacin,uzdrmala.Cak i da se uverite u istinitost njihovih tvrdnji,oprezno sa iznosenjem istih u javnost, nekada nesto treba i zadrzati za sebe, i igrati lukavo,jer moze doci do kontra efekta, tj. opet preko vase grbace.
      Opoziciono orijentisani biraci i uoste gradjani nezadovoljni ovom vlascu, sada takve stvari ne zele da cuju,bilo da su istinite ili ne.
      Plus demotivisu se za izlazak na ulicu

    • Koliko ja znam nisu ponovo dobili poslaničku grupu, samo je jedan od tri poslanika koji su dobili mandat još uvek član DJB.

  • Tomicka, divna osoba, jos mi odzvanjaju njene prorocke reci “Publikujte, gospodine Vucicu vas ekspoze da bi naredne generacije mogle da uce iz njega”. Ponos Srbije, hvala njenoj majci i ocu sto su je stvorili i tako krasno vaspitali…
    Nasa politicka scena je prepuna laznjaka koji su kao… Kao posteni, kao patriote, kao borci za demokratiju, kao iskreni prijatelji… i bezbroj drugih kao. Potekli iz rdjavih porodica gde je podlost legitimno sredstvo za sopstveni uspeh. Sto Sekspir rece greh je poznavati ih.

  • Pa nastavljava se sa prljavom politikom. Mi nikako da razumemo da u normalnom svetu vladaju normalna pravila i mi ovakvim postupcima se samo sve više srozavamo. To što se nama servira u sredstvima informiranja jeste ono što se želi čuti a ne kako je u stvarnosti. Moja podrška za DJB