Људска права Политика Саопштењe

ДЈБ осуђује незаконит притвор Николе Пилиповића из политичких разлога

ДЈБ осуђује одлуку Тужилаштва да се за малолетног Николу Пилиповића, који не грађанском протесту у Београду носио макету вешала, одреди притвор од 30 дана. С обзиром да је то у потпуној супротности са чланом 211 Закона о кривичном поступку, то јест да у овом случају није испуњен ниједан од четири прописана услова за одређивање притвора, ова одлука Тужилаштва може се окарактерисати искључиво као политичка.

Прво је из кухиње пропагандне машинерије СНС-а у јавост пласирана нетачна прича да је легитимни симбол незадовољства грађана тренутном влашћу у Србији, који се иначе редовно појављује на сличним протестима у земљама развијене демократије – позив на насиље. Политички контролисани медији у Србији циљано су данима скандализовали јавност како би је припремили за слепо прихватање незаконите политичке одлуке Тужилаштва о притвору за малолетног Николу Пилиповића који је, уместо транспарента, на грађанском протесту носио макету вешала.

Спрега партијски контролисаних медија и партијски контролисаног правосуђа већ деценијама у Србији подгрева атмосферу страха унутар које власт застрашивањем и уценама чува своје партијске фотеље обрачунавајући се са политичким противницима и незадовољним грађанима путем јавног линча и злоупотребе закона. Ово је заједничко и за власт током 90-тих, као и за бившу и за садашњу власт.

Упркос чињеници да је овакво понашање српских власти у потпуној супротности са прокламованим европским вредностима, челници Европске уније окрећу главу на другу страну и дају јој безрезервну подршку, понављајући да “Србија иде у добром правцу”. Ова подршка ЕУ аутократама на Балкану је кључна за њихов останак на власти. ЕУ бирократе то знају, као што знају и за медијски мрак и за застрашивање грађана и за изборне крађе и манипулације. Оваквим својим чињењем и нечињењем, ЕУ је директан саучесник и кривац за стање и у Србији и на целом Балкану.

ДЈБ захтева хитно укидање очигледно политичке одлуке о о притвору за Николу Пилиповића.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ujedinjene nacije i Savet Evrope su adrese na koje je potrebno svaki dan, ako treba, slati ovakve dopise.
    iz cistog razloga da sutra ne bude “pa nismo znali”

    DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
    usvojena i proglašena na Opstoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom br. 217 /III 10. Decembra 1948. godine, na ovaj dokument se navezuje Evropska konvencija o ljudskim pravima..