LOKAL Војводина Саопштењe

СПЕНС: Пут у неизвесност

Велико изненађење међу Новосађанима изазвала је информација да градска власт планира да одобри задуживање ЈКП „Спортски и пословни центар Војводина“ путем подизања кредита у износу до 100.000.000 динара.

Сличну реакцију, уз значајну количину незадовољства, изазвала је и летошња изјава Градоначелника Новог Сада о евентуалном  рушењу СПЕНС-а и изградња мањег и функционалнијег објекта. Када је узнемирење и притисак јавности опао, градска власт повлачи још један необичан потез- расписан је необавезујућ јавни позив за прикупљање писама заинтересованости за управљање и унапређење пословања СПЕНС-а са инвестиционим улагањем у објекат. Да ли се неко јавио на јавни позив- непознато је.

Три значајна маневра, у међусобној колизији, јасно доводе до закључка да градска власт нема јасну идеју и визију шта радити са СПЕНС-ом и како решити нагомилане проблеме у којима се СПЕНС налази. Или можда постоји неки скривени интерес, који је у овом тренутку познат само уском кругу људи блиских власти, а за Новосађане је и даље тајна?

Како другачије објаснити чињеницу да се, као разлог задуживања наводи „стабилизација финансијске позиције и омогућавање несметаног рада“? Из овакве формулације апсолутно је немогуће утврдити на шта ће средсва из кредита бити употребљена. 

Истовремено, нема информације шта ће СПЕНС понудити као обезбеђење кредита. За износ кредита од 100.000.000 адекватно обезбеђење може бити хипотека или јемство: хипотеком је могуће оптеретити зграду СПЕНС-а или објекте и атрактивну парцелу на којој се налази спортски центар САЈМИШТЕ, чија је вредност огромна.

Солидарни јемац може бити свако физичко или правно лице, али се оправдано поставља питање ко би био спреман и из којих мотива, да буде јемац предузећу које има озбиљне проблеме са финансијском стабилношћу.

Додатна нејасноћа је и чињеница да СПЕНС, програмом пословања у 2019. години, усвојеном пре нешто више од месец дана, није предвидео никаква кредитна задуживања, а пројектовани износи прихода и расхода су такви да се очекује одређена добит. Поставља се питање шта се то променило од 27.12.2018, када је програм пословања усвојен, па се поред пројектоване добити, појавила потреба за задуживањем.

Питања и недоумица има много, ак они који знају одговоре немају жеље да их дају иако то јавност од њих очекује. Где нема транспарентности у раду, појављује се сумња на злоупотребе и корупцију.

СПЕНС је грађен самодоприносом Новосађана и не постоји ниједан оправдан разлог да градска власт од Новосађана крије шта је планирала са СПЕНС-ом, уколико било какав план уопште и постоји.

Покрет „Доста је било“ је пре шест месеци скренуо пажњу на проблеме  СПЕНС-а и однос власти према једном од симбола Града http://dostajebilo.rs/blog/2018/08/31/spens-neresiva-enigma-svih-gradskih-vlasti/

Надамо се и верујемо да ће доћи време када ће се власт у Новом Саду руководити искључиво интересима Новосађана, а не појединаца блиских партији на власти и када ће наш град постати место где се лепо и радо живи.

ГО „Доста је било“ Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар