Autorski tekst Vojvodina Politika

BESPLATNO ZEMLJIŠTE ZA „BOYSEN“ – Zar nije dovoljna jeftina radna snaga?!


Dosta je bilo podržava svaki vid ulaganja u našu lokalnu zajednicu, te tako i dolazak novih kompanija i otvaranje novih radnih mesta ukoliko dolaze da ulože svoj, a ne novac građana Srbije putem subvencija.
Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada usvojen je Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u privrednoj zoni „Mali Bajmok“, čime će nemačka kompanija „Boysen Abgassyteme“ dobiti besplatno građevinsko zemljište, površine deset hektara za izgradnju prouzvodnog pogona.


U samom Elaboratu navodi se da će Grad Subotica ovim postupkom izgubiti 1,14 miliona eura pošto neće doći do prodaje zemljišta.
Međutim, otvara se pitanje da li je moguće da pitanje zemljišta nije moglo biti rešeno drugačije – na primer ustupanjem gradskog zemljišta bez naknade na određeni vremenski period.


Dosta je bilo izražava bojazan da bi kompanije koje dolaze u Srbiju, najviše iz razloga za njih jeftine radne snage, isto tako iz Srbije mogle i da odu kada se pojavi tržište sa, još, jeftinijom radnom snagom. Praksa nas podseća da je takav scenario moguć.
I šta se onda dešava sa poklonjenim zemljištem? Da li ga te kompanije onda preprodaju drugim kompanijama? Ili eventualno gradu koji bi ga, onda, prepoklonio novoj stranoj kompaniji?


Dosta je bilo smatra da je u Srbiji neophodno urediti sistem koji će omogućiti uređeno poslovanje, pravovremeni i jednostavniji put tokom dobijanja određenih dozvola i slično, ali da je istovremeno potrebno odgovorno postupanje Grada prema budućim generacijama.

Milana Počuča
DJB Subotica

Nikola Štula

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar