Политика Саопштењe

ДЈБ неће слушати политичке говорнике на протесту

Након три месеца сталног раста, грађански протести у Београду ће у суботу, 2. марта 2019. године, по други пут бити изложени покушајима политичког преузимања. Подсећамо, првом покушају политичког својатања и преузимања протести су били изложени прошле суботе, када се грађанима потурао на потпис програм једне политичке опције. Ове суботе, пак, иста политичка опција отићи ће корак даље и преузети микрофон који је до сад био резервисан само за угледне и политички непрофилисане грађане.

Најавом да ће на протесту у суботу за микрофон стати народна посланица Мариника Тепић, након што је годинама била код Ненада Чанка у Лиги, активно учествовала у бившој власти чија неодговорност је довела до ове власти, била и секретарка за омладину и спорт у влади Бојана Пајтића, затим за мање од три године у скупштини свој мандат прошетала од ЛСВ-а преко ПСГ-а и Нове странке, па све до потпредседничког места у партији Драгана Ђиласа, представља својеврсно ругање грађанима који већ три месеца протестују против урушавања демократије у Србији и захтевају фер изборне услове.

ДЈБ позива организаторе да промене говорнике за протест у суботу. ДЈБ неће слушати говоре политичара на протесту. ДЈБ ће се прикључити протестној шетњи грађана након говора политичара, уз наду да најављени покушај политичког својатања протеста неће навести грађане да одустану.

Ови протести су грађански и треба да остану грађански. Главни захтев протеста су фер и поштени избори. Циљ протеста није један политички програм једне политичке опције и прање биографија политичара бивше власти који су за својих 12 година показали шта и како умеју. Фер и поштене изборе на којима ће моћи да бирају између понуђених политичких програма и људи који ће их спровести, грађани ће добити уколико се отворе медији за све политичке опције, среде бирачких спискови, уведу камере на сва бирачка места да снимају бирачке кутије и бројање гласова и омогући несметан увид у бирачки материјал након избора.

ДЈБ сматра да ово треба да буду једини захтеви протеста и да све изборе треба бојкотовати док се ти захтеви не испуне, упркос противљењу Европске уније.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • A zašto da se zviždi?
   Da bi olakšali Vučiću još 20 godina vlasti, zarad sitnog poentiranja.
   Dosta više sa tim licemerjem i kvazi čistunstvom.
   Sad ispade da je maltene DJB pokrenuo ove proteste, a dobro znamo da ih je inicirala baš ta opozicija nakon prebijanja Borka Stefanovića.
   Koliko se sećam i on jedan od tih recikliranih partokrata i bivši vlastodržac, kojih se podjednako gadimo kao i ovoga što je hteo da strelja sto za jednoga i sprovodio nacističku radikalsku ideologiju skoro 20 godina.
   I jedni i drugi su za DJB isto, pa kad je tako što da ih žalimo, zašto da se bunimo i šetamo, pustimo ih da se pomlate među sobom i onda konačno istinska treća opcija dolazi na scenu.
   Zato bez žurbe, polako i strpljivo, tiha voda breg roni, za jedno pola veka, doći ćemo i mi na svoje.
   Samo da propadne zla Nemačka i još crnja EU i na konju smo.
   Do tada, krckaćemo još malo skupštinske platice i pare iz budžeta, švrćkati se po Briselu, ako Vučić bude milostiv i ne raspiše izbore ove godine.
   Posle toga zna se, otrežnjenje i sve čari koje nosi vanparlamentarna borba…
   Do pobede, zauvek vaš,
   Žika J. Goranović