Саопштењe Скупштина

ЕУ и СНС сервирају лажну опозицију у Скупштини

Притиснути критикама да СНС обесмишљава рад Народне скупштине у којој су опозициони посланици изложени малтретирању и вређању, у којој им се ускраћује право на реч и у којој њихови законски предлози никад не успевају да дођу на дневни ред заседања, владајућа коалиција на челу са СНС-ом, уз свесрдну подршку ЕУ, покушава да уз помоћ лажне опозиције створи привид нормализације стања у парламенту, како би се опозициони посланици приволели да окончају недавно започети бојкот.

Нема сумње да су се СНС и ЕУ управници позориша на овај корак одлучили након што је портпаролка Европске комисије, Маја Коцијанчић, пре две недеље бојкот парламента оценила као неприхватљив, те парламент означила као место на коме се воде дебате, где се расправља о важним политичким питањима и спроводе реформе, иако Европска комисија врло добро зна да је овакав опис парламента у Србији тек у домену теоријске расправе.

Председница Народне скупштине, Маја Гојковић, заказала је за 20. март 2019. године седницу на чијем дневном реду се налазе предлог једне резолуције и један законски предлог народних посланика Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), странке која у Новом Саду врши власти у коалицији са СНС-ом, због чега је у републичком парламенту зарадила репутацију лажне опозиције. Супротно досадашњој пракси стављања више десетина законских предлога на дневни ред и њиховог обједињавања у једну расправу, Гојковић је овом приликом објавила дневни ред са само ове две тачке: Предлог закона о финансирању АП Војводине и Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о Војводини, чији су предлагачи из редова ЛСВ-а.

ДЈБ неће учествовати у овој шаради која има за циљ да обезбеди алиби за неодговорне изјаве ЕУ званичника о неприхватљивости бојкота парламента и иза које не стоје искрене намере да се у Народној скупштини коначно успостави демократска процедура у раду. Да је владајућа већина стварно решена да парламенту врати функцију највишег органа власти у земљи, на дневном реду би се нашли опозициони предлози закона о формирањима анкетних одбора о злоупотребама и корупционашким аферама у јавним предузећима, чиме би се ојачла преко потребна и најважнија контролна функција Скупштине над радом извршне власти.

ДЈБ се нада да ће и остали опозициони посланици прозрети ову јефтину представу СНС-а и остати доследни у бојкоту рада парламента у коме СНС злоупотребљава позицију моћи, држи функције председника свих скупштинских одбора у својим рукама, скупштнску говорницу користи за вређање и дискредитацију политичких противника, изриче новчане казне искључиво опозиционим посланицима и о законским предлозима гласа на звонце.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • sve tacno i lepo receno ali kako mislite da to sazna siri krug ljudi, ako vas nema u skupstini?
    I opet pitam, sta bi sa obecanjem da cemo videti kako se radi u skupstini, samo kad udju poslanici djb?

    • Poštovani, bojkotuju se samo sednice, naši narodni poslanici obavljaju sve druge obaveze u Narodnoj skupštini.