Војводина Политика

Како је СНС у Вршцу обесмислио локалну скупштину

Локална СНС власт у Вршцу примитивизовала је локалну скупштину, направила oд ње каљугу, у којој се пристојан човек пита шта ту уопште тражи. Одборници покрета „Доста је било“ од марта ове године не учествују у раду такве скупштине.

Од почетка мандата садашњег сазива вршачке скупштине, од јуна 2016. године, било је јасно да одборници и други представници СНС-а немају стручности, знања и моралних вредности да управљају градом и доносе квалитетне одлуке у интересу грађана. На дневном реду седница било је пуно одлука које су садржале лоша решења, или су фаворизовале неке интересне групе, или биле неспроводиве, чак и незаконите.

Нарочиту пажњу је побудио низ „шаблонских“ одлука, усвајаних истовремено у више општина, у идентичном облику. Поред тога што су обиловале детаљима који нису у складу са специфичностима и потребама Вршца (јер су рађене шаблонски), ове одлуке су показале да је локална власт само извршилац налога, а да се стварна власт, која истински одлучује, налази у неком СНС партијском центру ван Вршца.

На све ове одлуке, шест одборника опозиције (међу којима су четири жене) из „Доста је било“, Демократске странке и једна независна одборница, имали су велики број аргументованих примедби, амандмана, предлога тачака дневног реда. Борили су се, указивали на злоупотребе и повреде јавног интереса, недостатке и начине како се они могу исправити. Међутим, власт је све предлоге опозиције надмено одбијала, чак не желећи ни да их саслуша, без обзира што су коректни и разумни, док је своје предлоге усвајала без измена и без обзира колико су погрешни и неразумни.

Иако су бројчано знатно јачи од опозиције, одборници власти и чланови градског већа нису успевали да аргументима бране своје предлоге. Желећи да замаскира очигледну неспособност, власт је већ после неколико седница одустала од логике и аргумената и прешла на личне увреде, које су временом постајале све примитивније и вулгарније. Ту политикантску школу свог партијског врха су веома брзо научили.

Градоначелница Драгана Митровић је дрско делила лекције, не либећи се да лаже са говорнице, у чему је опозиција више пута ухватила. Од када је дужност председника преузео млађани Ненад Барош, вршачка скупштина престала је да буде место на којем се може чути било шта смислено, пристојно и значајно за живот Вршчана. Претворила се у оно што никад није била. Ту се сада разглаба о менталном здрављу и изгледу одборница опозиције, јавно се позивају послодавци да им дају отказе, измишљају афере, људи се блате, криминализују, праве кловновима, жене се омаловажавају. На свако јављање опозиције, власт одмах одговара арсеналом личних увреда, у чему предњаче Ненад Барош, Чедомир Живковић и Предраг Мијатовић.

Оваквом маниру прилагодили су се и локални медији, који су постали отворени СНС пропагандисти. У скупштинским извештајима, обе локалне телевизије више не емитују обраћања опозиционих одборника, што је одувек била пракса. Сада се приказују искључиво говори власти, док се наступи опозиције омаловажавају, али се не емитују. Тако вршачка јавност не може чути шта није у реду са неким одлукама, али зато слуша бесмислице и увреде. Као да то није довољно, него сада и „новинари“ сочним коментарима појачавају слику о криминалној опозицији, што до сада нису радили.

Поред вређања, СНС власт намерно онемогућава рад опозиционих одборника. Материјал за најважније и осетљиве тачке од скоро се дели на самим седницама, уместо 7 дана пре седнице, како је пословником прописано. Тако се опозицији потпуно ускраћује могућност да материјал проучи. Такође, скупштинска служба више од две године не одговара на захтеве одборника, не доставља записнике са претходних седница, као ни податке и документе неопходне за припрему за дискусију.

Рад Скупштине града Вршца под СНС влашћу је скандалозан и срамотан. Покрет „Доста је било“ не жели да учествује у таквом бесмислу. Зато наши одборници настављају са бојкотом рада локалне скупштине. Верујемо да бирачи који су гласали за нас управо то и очекују да урадимо. Међутим, скупштинске теме и активности власти будно ћемо пратити, разматрати и о њима обавештавати јавност.

ОО ДЈБ Вршац

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • – SNS u jako velikom procentu karakterisu nekulturni, neuki i gramzivi ljudi, krace receno – socijalni talog koji je 2012. docekao sansu da ispliva na povrsinu i najzad bude “nekakva vlast”.
    – U Beogradu nema pijace, okretnice javnog prevoza, samousluge i slicnih javnih mesta gde fukara glasno ne prica kako su oni sada na vlasti i da mogu da rade sta hoce jer im niko nista ne moze ili ne sme.
    – Treba samo pazljivije gledati likove na njihovim mitinzima, raznim “turnejama”, na ulicnim standovima i sl. i bice jasno koji odn. kakav socijalni profil ljudi je tu stranku ne samo doveo na vlast vec je 7 godina na vlasti i odrzava.