Саопштењe Скупштина

У Народној скупштини се ништа није променило, ДЈБ наставља бојкот

Посланици ДЈБ су јуче учествовали у припремном делу седнице Народне скупштине на коме се утврђује дневни ред, како би проверили да ли су наводи власти и њихових ЕУ спонзора о позитивним променама у раду овог највишег органа власти у земљи тачне. Нажалост, само сат времена нашег присуства је било довољно да се уверимо да се ништа суштински није променило и да су све тврдње о “напретку” у раду Скупштине срачунате искључиво на замазивање очију јавности како би се урушило јединство опозиције у претњи бојкота предстојећих избора.

Посланици власти се и даље држе праксе да остављају своје идентификационе картице у електронским јединицама иако нису присутни у сали, стварајући на тај начин привид кворума кога суштински нема. Они који јесу присутни међусобно гласно причају и праве несносну буку, ометајући говорнике који се обраћају грађанима. Њих свеједно не занима шта су предлози закона који се образлажу, јер за њих не гласају у складу с њиховим садржајем, већ искључиво на звонце.

ДЈБ је јуче предложио 17 допуна дневног реда са изменама закона који би омогућили:

  • да се коначно спречи гласање мртвих у Србији
  • да се законски спречи уништавање природе и наших предивних планинских река изградњом мини-хидроелектрана (МХЕ)
  • да сва деца у Србији добију бесплатне уџбенике плаћене из буџета
  • да све деца у Србији имају право на бесплатан вртић
  • да се прекине са привилеговањем страних инвеститора из УЕА
  • да се пензионерима, просветним радницима, медицинским радницима, војсци и полицији врати сваки динар противуставно отететих плата и пензија

ДЈБ је у својим предлозима објаснио и како све ово може да се плати.

Звонце се јуче у Скупштини уопште није огласило, тако да ниједан од 17 предлога за допуну дневног реда ДЈБ није усвојен. Подсећамо јавност да од 2016. године, откада ради овај 11. сазив, ниједан једини предлог за допуну дневног реда из ДЈБ, али ни из остатка опозиције, никада није усвојен. 

Коначно, уверили смо се да културе дијалога у Скупштини и даље нема. Чим је народни посланик и председник ДЈБ Саша Радуловић завршио са представљањем својих предлога, председница Скупштине Маја Гојковић одступила је од установљеног и објављеног редоследа обраћања посланика и преко реда реч дала Ристичевићу који је у име и за рачун СНС-а покушао да вређа Радуловића користећи речник који се чује на Фарми. Председница Скупштине Маја Гојковић му је то, као и увек до сада, дозволила упркос чињеници да Пословник вређање и одступање од теме стриктно забрањује.

Владајућа већина и даље у Скупштини ствара привид кворума и дијалога, као што у Србији стварају привид демократије. Заједно са својим ЕУ спонзорима инвестирали су се у то да у јавности створе слику “побољшања” рада парламента и “побољшања” изборних услова, док је пуна истина о стању у парламенту и држави у ствари садржана у старој народној пословици: Споља гладац, а изнутра јадац.

ДЈБ наставља бојкот заседања Скупштине. ДЈБ позива остатак опозиције из СзС и ПСГ да упркос притисцима ЕУ и Немачке, која се унутар ЕУ једина директно бави Балканом, истрају у претњи бојкотом предстојећих избора, јер је та претња нажалост једини начин да се изборимо за стварање фер и слободних изборних услова.

Прочитајте још и:

Данас ћемо у Скупштини проверити напредак којим се хвали ЕУ

(Видео) ДЈБ у Скупштини: Ништа се није променило набоље, Скупштина и даље “Фарма”