Саопштењe

Месец дана пре расписвања избора власт заказала јавно слушање о смањењу цензуса

Притиснута чињеницом да се због успешне опозиционе претње бојкотом избора суочава са могућношћу да у следећем сазиву парламента остане потпуно сама, власт панично тражи спас од нелегитимности у покушају да експресно, само месец дана пред расписивање избора, на брзину смањи изборни цензус како би у парламент угурала Чеду, Чанка, Шешеља, Вацића, Ненада Поповића, Марјана Ристичевића и разне прелетаче, не би ли тако створила привид вишестраначја за своје спонзоре из ЕУ.

Смањење цензуса није спорно, али јесте спорно доносити такве промене месец дана пре расписивања избора. Уколико је власт искрена у својој жељи да смањењем изборног прага са 5% на 3% повећа плурализам у парламенту, онда ће одложити примену ове промене за након избора, као што је то предложио ДЈБ. Такође, ако је власт искрена у жељи да уреди парламентарни живот и спречи каријерне политичаре, прелетаче који урушавају демократију у Србији, власт ће прихватити предлог ДЈБ да се уведе и степенасти цензус за коалиције, јер је то једини начин да се заштити изборна воља грађана у парламенту и спречи могућност да се минорни појединци, који не уживају никакву подршку у народу, дочепају посланичке клупе.

Подсећамо да смо у скупштинску процедуру упутили законски предлог да се поред смањења цензуса са 5% на 3% уведе и цензус од 6% за коалиције 2 странке, 10% за три, 15% за четири, 20% за пет и 25% за шест и више странака, те да ове измене ступе на снагу тек у јуну 2020. године, након овог изборног циклуса.

Кршећи успостављене стандарде демократије да изборно законодавство не сме да се мења у години пред изборе, а камоли месец дана пред расписивање избора, власт покушава да сутра у Скупштини Србије напречац организује кратко јавно слушање о предложеном спуштању цензуса, у нади да ће својим ЕУ спонзорима то моћи да прода као дијалог у друштву.

Остаје питање хоће ли Брисел и Берлин, зарад својих колонијалних интереса у Србији и на Балкану, затворити очи пред овом очигледном манипулацијом и злоупотребом које урушавају све демократске стандарде и европске вредности, као што су то чинили и годинама до сада.