Saopštenje

Osam godina od smrti Verice Barać

Danas se navršava osam godina od smrti Verice Barać, heroine srpske političke scene i pionirke u borbi protiv korupcije u Srbiji.

Verica Barać se od 2003. godine pa sve do svoje smrti 2012. godine nalazila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije. Tokom svoje bogate karijere, ukazivala je na visoku korupciju u državnom vrhu, naročito kada je reč o političkoj kontroli medija, koju je razotkrila u „Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji“ 2011. godine. Predstavljajući taj izveštaj, naglasila je da su mediji u Srbiji zarobljeni i da je vlast kontrolu nad medijima uspostavila preko Srđana Šapera i Dragana Đilasa, najbližih saradnika tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nakon njene smrti, njen rad na razotkrivanju političke kontrole medija nastavila je Miroslava Milenović, čiji su izveštaji potvrdili postojanje još gorih koruptivnih mehanizama tokom vlasti Aleksandra Vučića koji je prosto preuzeo već postojeću strukturu, pa čak i ljude koji su preko noći promenili dres.

Verica Barać ukazivala je i na to da nezavisne institucije ne funkcionišu ili su pod kontrolom vlasti, da nema nikakve kontrole trošenja budžetskog novca, kao i da kontrola medija uništava demokratske procedure. Apelovala je da Agencija za borbu protiv korupcije konačno uspostavi neophodne procedure za kontrolu finansiranja stranaka i njihovih političkih kampanja.

Kritikovala je i katastrofalno lošu reformu pravosuđa tadašnje vlasti koja je u jednom danu bez posla ostavila 840 sudija bez ikakvog prava na žalbu.

Verica Barać istraživala je i slučajeve 24 sporne privatizacije u Srbiji, koje nažalost, ni osam godina nakon njene smrti, uprkos svim prikupljenim dokazima, još uvek nisu dobile svoj sudski epilog.

Verica Barać je svojim hrabrim delovanjem zadužila Srbiju, jer je bila predvodnik borbe protiv korupcije kada tim poslom niko nije imao smelosti da se bavi. Srbija čuva uspomenu na njenu beskompromisnu borbu za pravednu Srbiju.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar