Саопштењe

ДЈБ поднео предлог закона којим се укида “тест самосталности” за предузетнике

Недавно донета законска решења која прокламују да им је циљ сузбијање измишљеног “фиктивног предузетништва” у ствари наносе немерљиву штету предузетницима и угрожавају њихов приход. Посебно забрињава чињеница да су тиме највише погођени предузетници у IТ сектору, привредној грани која у Србији најбрже расте и то по стопи од чак 30% годишње, а чији је даљи раст овим прописом угрожен.

У светлу предстојеће рецесије и велике економске кризе изазване потпуно неразумним и хистеричним мерама политичара на власти, укидање теста самосталности је најмање што држава може да уради за предузетнички сектор који је ће поднети највећи део кризе и коме прети нестанак.

ДЈБ сматра да постојеће законско решење без икаквог основа дефинисало накарадан појам “фиктивно предузетништво”, те да због тога огроман број предузетника може бити угрожен кроз губитак прихода или простора у коме ради. Управо из тог разлога закон који је на снази причињава штету самом предузетништву у Србији, привредном систему Србије, али и буџету Републике Србије, јер ће кроз затварање предузетничких агенција које не положе “тест самосталности” дефинисан постојећим законом доћи и до смањења буџетских прихода, али и до раста незапослености и рада на црно.

ДЈБ се нада да Влада која је била предлагач и скупштинска већина ову деструктивну меру “теста самосталности” није донела да би угушила домаћи ИТ сектор и преусмерила све софтверске стручњаке ка субвенционисаној страној ИТ индустрији којој су потребни што јефтинији ИТ професионалци у Србији.

ДЈБ подсећа јавност да Устав Републике Србије гарантује слободно предузетништво, које се не може ограничити прописивањем измишљених услова које предузетник мора да испуни да би могао да послује, нити Устав Републике Србије дозвољава дискриминацију ове врсте међу предузетницима, као што је то дефинисано тренутним законским решењем које прописује “тест самосталности”.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Увек човеку отворите очи. Мало грађана ишта о овоме зна. Акте мало размишљајте како овог лудака привести правди или на лечење, како истерати корупцију, како укинути овај сулуди политички и економски систем, шта радити после овог конц логора….итд

 • Samo napred. Srecno i hvala. Nema potrebe zatezati kais granama koje donose najvise priliva drzavnom budzetu. Ovim novim zakonom se samo smanjuje taj priliv, ne znam sta im je to trebalo. Dele drzavljanstva i kuce migrantima po selima (koji nemaju nikakve isprave i za koje ne znamo ni ko su ni sta su), a svojim gradjanima koji placaju porez propisan zakonom i izmiruju obaveze i promovisu nasu drzavu na svetskom trzistu – drzava im staje na put, gusi ih, otezava rad i napredak i naravno cini nase ljude nekonkuretnim na svetskom trzistu. I samim tim naravno cini sebi stetu. Cemu to? Ukinite ga.

 • Svaka čast! Gurajte ovo i imate glas!

  Ne shvataju da ovim zakon gubi cela Srbija, a ne samo mi kojima je isti zakon namenjen…

  Pa ja ću svakako sve pare koje zaradim da potrošim u Srbiji, neću sigurno u Švajcarskoj…

 • Hahahaha… Sad ste se setili kada su novi ugovori već potpisani, preduzetničke radnje pozatvarane, klijenti izgubljeni, ugovori sa klijentima rastureni, konkurentnost na globalnom tržištu žestoko oštećena i šteta već naneta?

  SVI političari, bilo da je u pitanju vlast ili opozicija, moraju da shvate da u ovom univerzumu postoji nešto što se zove VREME. Vreme prolazi, tokom vremena se stvari menjaju. Ćutali ste kada je trebalo da se bunite, ćutite i sada i gledajte kako vam IT odlazi iz zemlje. A vi se i dalje igrajte politike.

 • Od septembra se borim protiv ovog zakona. Pisao, isao na tribine, sve argumente smo predstavili i test se malo popravio. Traziti sada ukidanje je malo zakasnelo…. Usput, vodilo se racuna da se ispostuje Ustav i nikom ne ukine pravo na preduzetnistvo. Samo se definise ‘poreski tretman’ zarade. Pa je stopa izmedju 4% i 56% uz proizvoljno definisane kriterijume… Retroaktivno 5 godina… Uz slobodnu procenu inspektora glede ispunjavanja kriterijuma (nacelo fakticiteta)… Inace se slazem da price o ‘pravim’ i ‘laznim’ preduzetnicima nemaju nikakvog smisla, a sto je vlastela mahom koristila. Mozemo se zahvaliti velikim IT igracima i parazitskim udrugama – digitalna zajednica, IT klaster, i slicne sto su mesecima u tajnosti pripremale ovo pa nam ga tutnuli u krilo… Da bi se Solaja pravio relevantan po televizijama propalo mnogo projekata… A sve sa pricom kako ce oni da razvijaju uspesne startup-e i kako ce iz Srbije da se licencira IP…. USA, Izrael, Irska i Srbija… A to se naravno postize testom samostalnosti, nepostojecim trzistem kapitala, lihvarskim bankarskim sektorom i 0% poreza na profit od IPa prve godine… Nema veze sto je pravosudje kakvo je, sto je zastita IPa nikakva, sto nam sudije ni ne znaju sta je IP, sto patentni zavod jos uvek trazi odstampan kod i brine o zigovima…. Mogao bih ovako danima….

 • Vi ste retka ekipa koja kapira kako stvari funkcionišu i da ako ne unosiš novac od spolja u sistem samo ćeš presipati iz šupljeg u prazno. Super su lekari, nastavnici, policajci i ostali službenici ali ako malinari ne prodaju maline (a više neće jer je brat oteo sve hladnjače) ili IT-evci ne naplate svoje usluge i unesu u državu neki novac od čega će ostali dobijati plate? Ah da, zaboravih, štampaćemo na Topčideru. U IT-u sam već dugo, previše kolega i prijatelja je odavno otišlo preko grane jer rade sa ljudima koji nisu ništa stručniji od njih a tamo imaju 2-4x veću kintu, tako da nije teško preseći. Nije mi toliko teško kad ode dobar stručnjak koliko mi je krivo kad ode dobar čovek. Ovo će samo ubrzati freelance-re u odlasku i ostaće životinje sa farme i zadruge da imaju svoju državu. Mi ćemo ostati u nadi da će se doći do još jednog u nizu okršaja i da ćemo postići nešto što je uradila Venecuela, Island ili tako neki. Radule i Jeremić mi se čini da se jedini nisu prodali, s’tim što je Radule mnogo hrabriji i ozbiljniji igrač. Tadić je hrabar i elokventan ali nema taktiku ni stav, ni čvrstinu. Ostali, neka hvala.
  Plašim se samo da DJB nisu podobni deep state-u a ovde je engleska i nemačka previše dominantan faktor.
  Vule je pukao i to je poprilično očigledno. Spremaju nekog za zamenu ko neće biti tolika dileja a ipak će slepo slušati.
  Posle intervjua Rodoljuba Milovića u KRIK-u nisam baš optimista što se tiče naše budućnosti. Jedino da DJB pojača uticaj slova DB u svom imenu i onda nešto (čisto) da uradi. U suprotnom pod pretnjom i ucenama (ako ne onda ubistvima) primoraće mafija svakog da se povinuje (ne)volji. Jel moguće da ne kapiramo da se proizvodnja nastavila u Ivanjici i da je to verovatno bila samo bila “odmazdica” za tatin Krušik. Živimo u dvorištu mafije još od 90ih a političarima koji nama izgledaju naivno i bezazleno su krvave ruke preko lakata.
  Eto nešto sam napisao, iako mi nije običaj, više volim dela. Nemam VPN tako da ako hoćete možete da me nađete 😉