Источна Србија Људска права Образовање Саопштењe

Предшколско васпитање и образовање је право сваког детета

Састанак актива директора предшколских установа одржан је данас у просторијама градске управе. Истом сам присуствовала у својству одборника Скупштине Града, а позвана од стране Горана Несторовића, члана градског Већа задуженог образовање.
Повод састанка је, како је рекао Несторовић, био је званично упознавање и договарање око даљег рада и сарадње. Он је даље истакао да, цитирам „Град настоји да изгради нове објекте, а смештај деце је при том број 1, а касније што квалитетнији услови(комфор) за децу“. У смислу оправданости сарадње са приватним вртићима апеловао је да направе „добар план и кампању уписа“, а све то у циљу транспарентности у раду. При том је истакао да и он, као члан градског Већа, полаже рачуна Скупштини Града и „ све што нису дали као сервисну информацију прави касније полемику“.

По питању ове тачке дневног реда као одборник сам упитала да ли и приватни вртићи имају обавезу да одговарају на питања од јавног значаја обзиром на то да су сада у систему субвенционисања од стране Града и добијају статус васпитно-образовне Установе. Несторовић је одговорио да је закон исти за све , а да они који раде овај посао треба да знају тачно шта су јавне, а шта информације које подлежу заштити података.

Друга тачка дневног реда биле су одбијенице из државног вртића , начин њиховог добијања и ко има право на њих. Одбијенице се, према речима директорке ПУ ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ, а у складу са споразумом о сарадњи са приватним предшколским установама, добијају искључиво након конкурисања за упис у државни вртић. Услов за добијање одбијенице је да дете није примљено у исти. Једном добијена одбијеница важи до поласка у школу. Директори приватних вртића су тада изнели информацију о десетак случајева где деца већ похађају приватан вртић, али су конкурисала и примљена у државни, а при том се надајући да ће добити одбијеницу и наставити да похађају приватан вртић по субвенционисаној цени. Већник Несторовић је при том рекао да прописи и одлуке не препознају „жељу“ као критеријум за добијање одбијенице, али да ће са правном службом покушати да пронађе најбоље могуће решење које ће важити од следеће радне године.

Имајући у виду да је образовање право сваког детета, а да према закону предшколско васпитање и образовање представља први ступањ у систему образовања, сваки родитељ који покаже заинтересованост за упис детета у предшколску установу треба да има и могућност за то. Међутим, критеријум за оснивање и рад једне установе не сме бити потреба за већим обухватом деце овог узраста, већ поштовање закона, прописа и правилника прописаних од стране Републике Србије. Квантитет никако не сме бити испред квалитета, јер је најбољи интерес деце на првом месту. Потребно је обезбедити све услове како би вртићи испунили све своје функције, а то су:1. Задовољење дечијих и друштвених потреба и задовољење права деце,2. Обезбеђивање сигурне средине у којој ће дете моћи да учи и унапређује своје физичко и ментално здравље, да се обезбеди активно учествовање детета у заједници деце сличне себи (друштво вршњака), контакт са другачијим васпитним моделима,3. Припрема деце за школу,4. Допуна породичног васпитања и образовања-родитељи са своје стране од предшколске установе добијају непосредну помоћ, али и прилику да свој родитељски позив остваре на нов начин и уз размену са другим људима,5. Да се пружи помоћ породици- педагошко-психолошка култура.

Искористићу ову прилику да позовем родитеље, али и сву заинтересовану јавност да инсистирају на поштовању обећаног и наведеног. Систем се успоставља и мења тако што најпре свако од нас поштује прописе и правила, али и непрекидном контролом као и тражењем од функционера и јавних установа и предузећа да поштују исте.

Татијана Стојадиновић, одборница Доста је било у Скупштини Града Пожаревца

Ознаке

О аутору

Владан Аћимовић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар