Саопштењe

ПОКС, СРС, Тадићеви гласали уз власт на РИК-у у вези са референдумом. ДЈБ и Заветници једини против

У петак је одржана седница Републичке изборне комисије на којој је разматран текст Информације о Акту о промени Устава Републике Србије, а који јавности и медијима треба да послужи као основа за разумевање тематике о којој ће се гласати на референдуму о промени Устава РС 16. јануара 2022. године. Упркос чињеници да члан 26. Закона о референдуму јасно прописује да овај текст мора садржати објективне информације о питању као и да верно и у једнакој мери одражава ставове страна које се залажу за различите одговоре на референдумско питање, чланови РИК-а усвојили су предложену верзију власти која у себи садржи искључиво афирмативне информације. ДЈБ-Суверенисти и Заветници гласали су против.

Подсећамо јавност да је преговорима о изборним условима без присуства ЕУ постигнут договор да опозиција добије 6 места у Републичкој изборној комисији. Ђиласова ССП и Јеремићева Народна странка су одлучиле да бојкотују и РИК, тако да су њихова места заузели Тадићеви.

Имајући у виду јавни интерес објективног информисања јавности и прописе, представници ДЈБ-Суверениста у РИК-у, Срђана Видовић и Горан Михајловић, упозорили су колеге да текст није у складу са Законом о референдуму и предложили да се текст врати на дораду и допуну пре усвајања. Посебно су истакли да текст садржи искључиво афирмативне информације, док ниједном реченицом не одражава ставове оних који се залажу за негативан одговор на референдуму. Нагласили су да текст не садржи чак ни мишљење председника скупштинског Одбора за правосуђе, који се јавно изјаснио против предложених промена Устава.

Упркос чињеници да већина опозиционих представника има своје чланове у РИК-у, када је председник РИК-а ставио на гласање овај предлог ДЈБ-Суверениста да се текст врати на допуну, за тај предлог гласали су једино ДЈБ-Суверенисти, Заветници и Двери, а након што је потом на гласање стављен и предлог те непотпуне и противзаконите одлуке, против су гласали једино ДЈБ-Суверенисти и Заветници, док су сви остали опоициони представници гласали за, укључујући ПОКС, радикале, Тадићеве и на жалост и Двери. ПОКС и радикали очигледно фингирају своје противљење уставним променама, док за Двери верујемо да се ради о грешки њиховог члана РИК-а која се, надамо се, неће поновити.

ДЈБ-Суверенисти још једном позивају све опозиционе представнике да не гурају главу у песак пред најављеним скрнављењем Устава Републике Србије којим се од народне суверености отима читава судска грана власти, те у име “независности од политике” доводи у завистан положај од непотизма и крупног капитала, већ да се укључе у активну кампању обарања предложених промена Устава на референдуму заказаном за 16. јануар 2022. године.

Власт је рањива на референдуму 16. јануара. Победа на референдуму ће припремити терен за победу на изборима. Несхватљиво је да било која истински опозициона политичка опција намерава да бојкотује референдум на коме је лакше победити власт, а изађе на изборе на којима је то много теже учинити.

Прилог: Одлука о утврђивању текста Информације о Акту о промени Устава Републике Србије