Некатегоризовано

Замислите да је Саша градоначелник- РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Председник странке Доста је било Саша Радуловић и кандидат ДЈБ за градоначелника Београда, изнео је конкретна решења за горуће проблеме које је потребно решити у Београду, како би живот Београђана био квалитетнији и уређенији. Све велике промене почињу од мањих, од општине и града…

Јавни превоз- РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Саобраћајни стручњаци знају да Београд има ограничене могућности за прављење нових , широк
их булевара, па морамо решења тражити на другим местима. Београду је потребан метро. Изградити неопходне тунеле и растеретили улице. Треба поставити кружне токове где год је то могуће, као на пример у Новом Београду, Батајничком другум, Панчевачком и Зрењанинском путу. Морамо појачати градски превоз и драстично поправити његов квалитет. Београду су потребни нови трамваји и тролејбуси, али треба да их у што већој мери прави домаћа привреда. То није нуклеарна физика. У данашњем свету сва технологија је лако доступна. Потребна је квалитетна обнова најважнијих собраћајница за јавни превоз, саобраћајнице које не почну да се распадају годину дана након реконструкције. За све ово потребни су приходи града. ДЈБ је једини који говори о овоме и има знање, искуство и конкретна решења за приходе града.

Кључ је у пореској  реформи – РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ

Да би се решавали нагомилани проблеми инфраструктуре, потребни су нам приходи за то. Пореска реформа је кључ. Неизграђено грађевинско земљиште је најважнији извор прихода за град и те приходе је град препустио шпекулантима И корупцији. Београд се простире на 350.000 хекатара. Само 500 хектара који су поклоњени Београду на води су вредни преко 4 милијарде евра. Ни град ни држава практично нису приходовали ништа. Неизграђено грађевинско земљиште је најважнији ресурс града. Једино ДЈБ већ годинама говори о пореској реформи као кључу за промену.

За борбу против корупције је потребан систем. ДЈБ је једини који говори о систему. Прво треба пописати и проценити имовину града, општина и свих градских установа и предузећа и проценити је: сваки комад земљишта, сваки објекат, сваки пословни простор све. Затим треба јавно објавити ко користи ту имовину и по којим условима. Потребно је објавити све тајне уговоре и забранити тајност будућих уговора. Затим је потребно сваког месеца за претходни месец објављивати колико се тачно троши из буџета по свакој буџетској ставци и ко тачно добија новац, колико и по ком уговору. Ово су предуслови за сваку искрену борбу против корупције: постављање система. Једино ДЈБ је гарант да ће се то и десити.

Неквалификовани кадрови – РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ! 

Морамо раскинути са људима са купљеним дипломама на челу најважнијих институција у граду и јавних предузећа, раскинути са партократијом и буразерском економијом. То се ради се личним картама предузећа, објавом биографија свих руководећих људи, мерењм учинка, јасним критеријумим. Укратко увођењем система и реда.Београд мора да постави систем који ће погодовати иноваторима и предузетним људима да буду мотор који ће нас све покренути. Београд има прилику да постане светски центар и ит и е-спорт и е-гаминг индустрија.

Београд заслужује градоначелника разуме ове ствари, који разуме и економију и технологију.

Проблем загађења ваздуха- РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Загађење животне средине је питање здравља Београђана и ваља га тако и посматрати, ван зелених агенди и осталих глобалних пиар пројеката. Као и за све остало, потребно је поставити систем. Први корак решавања проблема са загађењем воде, земље и ваздуха је систематично мерење загађења и откривање и отклањање узрочника загађења. Сва мерења морају бити јавно објављена тако да су Београђани информисани о томе, као и сви извори и узрочници загађења, колико год се то некоме не допадало. Тек када то урадимо, моћи ћемо казати да се нешто озбиљно ради по овом питању. Оно што већ знамо је да морамо прекинути са поплочавањем тргова, бетонизацијом целог града, смањењем дрвећа и зелених повшина и кренути у супротном правцу. Зелене површине и дрвеће су најбољи начин да се моментално поправи квалитет ваздуха, док решавамо системске узрочнике загађења. Ваља сачувати и проширити све зелене оазе Београда и на трговима и улицама, око школа, садити дрвеће и друдге биљке. Чувати, сређивати и проширивати зелене оазе Београда као што су Звездарска шума и Кошутњак, отварати нове паркове.

О непланској градњи и проблему инвеститорског урбанизма -РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Београду је потребна ревизија свих урбанистичких планова и потпуна јавност свих пројеката и грађевинских дозвола. Град мора да заустави распродају зелиних површина и јавних простора зарад профита шпекуланата и пратеће корупције.

Проблем зелених површинеа и пакринг места – РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Те две ствари нису међусобно супротстављене. Решење за паркинг простор није претварање зелених површина у паркинг. Београд мора да гради јавне гараже. Поред тога, потребно је увести правило да се у Београду не могу продавати станови без гаража, односно да је гаражно место обавезан део стана. На тај начин би се спречили инвеститори да задржавају гараже у зградама, траже од купаца огроман новац за гараже и тиме их истерују да паркирају на улици.

О гужвама у вртићима –  РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Град треба да обезбеди бесплатне вртиће и бесплатне уџбенике за сву децу, укључујући и средњошколце. Град има довољно новца за то. Да ли је вртић у власништу државе или у власништву приватних лица не мења ништа. Посао града је постављање јасних критеријума и правила за све вртиће и константа контрола квалитета.

Трећина Београда нема канализацију – РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Као и сваки други велики инфраструктурни проблем, потребан је новац. Новац долази пореском реформом. Београд заслужује градоначелника који то разуме. Канализација се у Београду излива директно у реке и то је трагична последица немања јасног система, правила и приоритета. Када обезбедите новац, онда проблем постаје решив и прелази у простор избора најбољег решења за Београђање, ангажовање домаће привреде у што већој мери, домаћинског понашања и одбране од корупције. Београд заслужује градоначелника који и ово разуме.

Културна политика  града- РЕШЕЊЕ ЗА ПРОМЕНУ!

Бреоград је прелеп град који има континуитет живљења од преко 7500 година. Први мегаполис у Европи је настао у Београду као део Винчанске културе. У Бањици је био део тог града стар 6500 година и на жалост је затрпан бетоном. Београд је извор европске цивилизација и центра света. То је идентитет Београда и то морамо промовисати. Београд заслужује градоначелника који то разуме. Културна политика почиње у школама из којих је практично ишчезла. Драмске, ликовне, музичке секције. Ваља их вратити.

 

О аутору

Доста је било - Суверенисти

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар