Београд Политика Саопштењe

ГИК ни данас није дозволио увид у изборни материјал

Градска изборна комисија (ГИК) ни данас није омогућила овлашћеним лицима Доста је било и Двери увид у целокупни изборни материјал са локалних избора у Београду. Последње обећање је да тек сутра од 17 часова могу да уђу у ГИК.

Како нам је речено, ГИК има недовољно запослених који не могу да координишу 70 овлашћених лица ДЈБ и Двери. Користећи то као изговор, покушавају да ограниче наша овлашћена лица само на мале групе којима желе да омогуће да прегледају материјал. Закон и упутство дају право свим кандидатима за одборнике увид у целокупан бирачки материјал и не познају никаква ограничења.

ДЈБ је још током изборног дана, дакле пре два дана, поднео захтев ГИК-у за увид у целокупан изборни материјал у Београду. Пре избора и током изборног дана, забележене су и бројне неправилности, које ћемо проверити пре него што прихватимо изборне резултате.

Ово одуговлачење ГИК-а је очигледно имало за циљ да истекне рок за приговоре који је 24 сата, како би све неправилности које утврдимо ГИК могао да одбије без образложења наводећи само да је истекао рок. Очекујући овакво понашање ГИК-а, јуче смо пре истека рока свакако поднели приговоре.

Многи грађани су нам доставили позиве за гласање за бираче који су фиктивно пријављени на адресама у Београду, иако их нико од станара са тих адреса не познаје.

Јавило нам се и више од 150 грађана из дијаспоре да проверимо да ли је неко гласао уместо њих. Неки грађани су нам се јавили да нису могли да гласају, јер кад су се појавили на бирчком месту, неко је већ гласао уместо њих. Све ове ствари ћемо проверити увидом у бирачки материјал.

ДЈБ неће коментарисати прелиминарне изборне резултате у Београду док не заврши увид у изборни метеријал.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mora krivicna prijava protiv Vucica i Stefanovica zbog kradje izbora. Postoji toliko svedoka , snimaka , laznih prebivalista. Covek je video lice koje je prijavljeno da zivi sa njim u stanu kako glasa na istom birackom mestu. Mora krivicna prijava , izbori nisu regularni , izbori su zestoko pokradeni , niko ne zna koji je rezultat. Ne mozemo ovo prihvatiti.

  • ne znam sta radite ili ne radite … ali ako ste pristali da ucestvujete u izborima, i nadam se spremili za dobru kontrolu i sakupljanje dokaza, morate sada da idete do kraja …

    nisu mi ostali jasni, ni Jeremic, ni Djilas … koji kao kontaju neke fantomske birace i ovo sto su se doselili samo da bi glasali .. nije mi jasno to uverenje, kao nema veze mi cemo ih pobediti toliko jako, da nema veze ni xx,xxxx novih glasaca … koje su to nebuloze ?!?

    kao kontas da neko muva, krade, ne igra posteno i ti pristajes na to … eto samo da bi ucestvovao pa probao nesto …. a jasno ko dan da nemas nikakve sanse … ovo je prosta matematika, nista drugo …

    pa svake sledece izbore ce jos jace pobedjivati, koriste sve moguce i nemoguce nacine da namaknu svaki glas i onda to rade masovno. Sigurno oni nisu ti koji ce menjati izborni sistem, ili nacin glasanja. Sigurno nece sami sebe sankcionisati …

    Ja imam utisak da su vas gurnuli ispod cenzusa namerno … i smisljeno. Ili je to samo moja naivna vera, koja nece sebi da prizna poraz, ne znam.

  • Vodja tvrdi da je broj biraca u birackom spisku povecan za svega 7-8hiljada. Oni su imali mogucnost da iz spiskova izbace sve one koji su do tada tu samo figurirali. Marematika je jasna obrises 200 hiljada ( jer biracki spiskovi odavno nisu sredjivani) a zatim doposes 200 hiljada fantoma. Konacni broj biraca u tom slucaju se ne menja mnogo.