Година прекретнице: последњи воз за Србију

Партократија је разорила Србију и полако је убија. Изједа њен идентитет, достојанство, суштину. Дозволимо ли партократији да доврши започето и у потпуности узурпира државу, од Србије неће остати ништа. Хорде бахатих партијских кадрова, Вучићевих или Тадићевих свеједно, дуже се од деценије увлаче у све поре друштва и као рак уништавају здраво ткиво. Партократија је у нашој земљи направила себи државу.

Radulović1

Док се паметни, племенити, способни, људи с интегритетом повлаче пред хордом, Србија постаје фарма јефтине радне снаге, а деца и унуци срећу траже у туђини. Покољења нам неће опростити ако Србију не извучемо из живог блата пљачке и понижења.

Пропадање Србије може се зауставити само ако се здраве странке левице, центра и деснице, окупе око ороченог, конкретног, консензусом постигнутог, најнужнијег плана за спас Србије и победе на предстојећим изборима.

Да би се спровео план, мора дакле победа на изборима. “Проевропска” коалиција може једино да се бори за цензус. Победа је могућа само консензусом здраве левице, центра и деснице. Бирачко тело се значајно окренуло у десно и без деснице победа, а самим тим и спровођење плана, не би били могући. У реду је бити за ЕУ и пут Србије према Западу или евроскептик и нагињати Истоку. Међутим, није у реду да се под плаштом политике краде, пљачка и отима, партијски запошљава, заводи медијски мрак, урушавају правосуђе и независне институције система, купују дипломе и гласови, плагирају докторати и застрашују грађани.

Овако окупљене странке морају да оставе идеолошке разлике по страни и направе једногодишњи план за увођење реда у Србији који ће понудити грађанима на предстојећим изборима на свим нивоима. Када од грађана добију једногодишњи мандат да формирају техничку владу, спровешће искључиво план и створити предуслове за фер и слободне изборе. Након годину дана и уведеног реда, расписаће нове изборе на свим нивоима, на које ће левица, десница и центар изаћи засебно. Тада, на тим новим, слободним и фер изборима, грађани ће бирати између проевропских и евроскептичних програма и различитих система вредности.

Све што ове странке имају заједничко стоји у плану. Он једино може бити резултат консензуса. Једино што се тражи од грађана је мандат за техничку владу која ће спровести план. Не мандат да влада, већ ограничен мандат да се ураде унапред познате ствари. Странке левице су ту да чувају вредности које су блиске бирачима левице, странке деснице чувају вредности деснице, а странке центра да не скренемо ни лево ни десно. План је заједнички именитељ. Једино тако је и могуће удружити левицу, центар и десницу, који имају често потпуно различите системе вредности. Јер постоји већи и важнији циљ: ваља нам прво спасити кућу да бисмо могли да разговарамо о њеној будућности.

Овакав савез странака са различитим системима вредности има смисла само ако постоји вероватноћа за победу на изборима и спровођење плана. Савез левице и центра, или центра и деснице, не би могао да постигне циљ. Такви савези би били интересни, цензус савези. Покрет “Доста је било” за такве или сличне савезе није заинтересован.

О свакој тачки плана могуће je разговарати и договарати се, додавати нове и одузимати неке, али план мора бити донет консезусом, орочен на годину дана и бескомпромисно спроведен. Техничку владу прекретнице, ограниченог мандата, чиниће најбољи који су спремни да се ангажују.

Србија већ дуго времена иде у погрешном правцу. Морамо да станемо и да променимо смер јер срљамо директно у амбис. Ово је предлог за спас Србије. Једини који ми у овом тренутку видимо. Уколико нема довољно мудрости, политичке зрелости, мањка сујете, осећаја за судбоносан тренутак у коме живимо и далекосежност последица по покољења која долазе, схватања да тренутно неважне разлике морамо да ставимо са стране, оберучке прихватимо план, сакупимо релевантну, здраву левицу, центар и десницу и сачувамо кућу, покрет “Доста је било” неће улазити ни са ким у парцијалне или другачије конципиране коалиције. На изборе ћемо изаћи сами.

У години прекретнице треба урадити следеће:

 1. Увести ПОТПУНУ транспарентност рада јавног сектора Забранити потписивање тајних уговора. За цео јавни сектор објавити све потписане уговоре, месечно објављивати ко добија новац од државе,  јавних и државних предузећа, свих здравствених, културних, просветних и свих других установа. Објавити систематизације радних места и мерила радног учинка за цео јавни сектор.
 2. Пописати и проценити СВУ државну имовину
 3. Донети нове изборне законе: директни избори за председнике општина и градоначелнике, већи цензус за коалиције, равномерна територијална заступљеност, нов закон о финансирању политичких странака
 4. Нов закон о медијима и слободном политичком приступу медијима
 5. Закон о пореклу имовине
 6. Укинути субвенције страним инвеститорима Не постоји разлог да страни инвеститори буду привилеговани у односу на домаће. Фокус економске политике је домаћа привреда.
 7. Увести ред у јавна предузећа. Јавни конкурси за све директоре
 8. Укинути противуставно смањење пензија. Вратити отето.
  Дуг према пензионерима претворити у државне обвезнице са каматом. Војним пензионерима ускладити пензије у складу са одлуком Уставног суда са каматом. Реформа пензионог система.
 9. Вратити плате у јавном сектору на ниво пре смањења крајем 2014. Дуг за отете плате, као и за солидарни порез, претворити у државне обвезнице са каматом.
 10. Раскинути уговор за Београд на води
  Расписати јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар.
 11. Ставити ван снаге штетне законе Закон о пољопривредном земљишту, Закон о конверзији земљишта, Закон о улагањима
 12. Повезати радни стаж СВИМ запосленим у фирмама у реструктурирању, приватизацији и стечају. Исплатити заостале зараде. Није посао запослених да наплаћују доприносе. То је посао државе. Стаж се повезује на нивоу минималца.  Заостале зараде такође. Део изнад минималца се конвертује у власништво над предузећем.
 13. Отворити широку јавну расправу о правосуђу, образовању и здравству Ове реформе се не могу спровести за годину дана. Али је могуће отворити расправу о њима и увести транспарентност у њихов рад.
 14. Укинути претплату за РТС Извршити рационализацију. Трајно решити финансирање. Не плаћа се накнада за пријем преко антене.
 15. Укинути оверу здравствених књижица.
  Здравствено осигурање за све грађане плаћено из буџета.
 16. Смањити порезе и доприносе за трећину у два корака Увести прогресиван синтетички порез. Први корак са почетном стопом од 20% спровести одмах. Други корак орочити растом пореских прихода. Повећати минималац да прати пореско растерећење.
 17. Увести универзалну социјалну заштиту за сва домаћинства без примања
  Свако домаћинство без примања би добило социјалну помоћ од 15.000 динара месечно, плус 5.000 динара по додатном члану домаћинства, тако да би трочлана домаћинства примала 25.000 динара месечно, а четворочлана 30.000 динара. Цео систем социјалне заштите који имамо данас би заменио нови универзалан систем.
 18. Поставити темеље аграрне реформе: државну земљу обрађују наши земљорадници уз ограничен посед. Вратити систем задруга
 19. Завршити реституцију без трошка за буџет Вратити отето у натури. Оно што не може, вратити кроз супституцију.
 20. Решити проблем кредита у швајцарским францима Терет распоредити између банака и грађана који су узимали кредит.

Година прекретнице је једино што је у реду да се понуди више пута превареним, с правом неповерљивим грађанима Србије. Грађани не само да више не верују политичким странкама, већ и мисле да промене нису могуће. Да нико ништа не може да промени. Може, и ово је једини пут ка победи

English version

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

 1. Погледала сам Ваш сајт, програм, неке ставке, за шта се залажете и сл.и ништа не нађох о СПЦ, какав је Ваш став о месту вера, посебно православне у држави, у просвети? За шта се залажете по том питању, да ли бисте уводили нешто ново у постојеће стање и ако да, шта?

 2. Kako će te rasformirati parapolicijske i paravojne strukture ako njih rešite 80 % ste rešili, okrenuće vaše ljude protiv vas ako vi njih ne demontirate

 3. Poštovani,

  Nisam primetila da ste u svom programu naveli plan u oblasti zaštite životne sredine, niti odnos prema gajenju GMO kultura i njihovo korišćenje u ishrani ljudi i životinja. Molim vas za mišljenje o ovim esencijalno važnim pitanjima.

 4. Procitala sam program i zasd imate moj glas ali sem G Radulovica nesto nema drugih!Stvarno Dosta je bilo!

 5. Da li biste bili spremni da organizjete pravnu drzavu da sutra osvojite vlast.Kako izbaciti iz institucija sve stetocine prethodnih rezima.Ako se jedan provuce izgubili ste.Sta je sa partijskom infrastrukturom cini mi se da ste tu tanki..Mene licno zanima da li biste zavrsili kompletnu eksproprijaciju Vreoca jer su 2 prethodna rezima napravila geto od mesta u kome nema vode ai zbog buke i zagadjenja ni osnovnih uslova za normalan zivot.Napravite tribinu u Vreocima , verujte mi biceteprijatno iznadjenje!

 6. Nasuprot komentatorima koji smatraju da bi program trebao da bude detaljniji, ja smatram da bi trebao da bude još jednostavniji. Čak ni ja kao simpatizer programa nisam imao strpljenja da čitam sve tačke do kraja. Zato sumnjam da bi program u ovoj formi mogao da privuče nove simpatizere čak i ako u suštini imaju iste želje za Srbiju kao i mi/vi.

  Osim toga mislim da politička podrška ne ide dobro razrađenom programu, nego onima koji uspeju
  – da prenesu određene vrednosti, kao i
  – da prenesu osećanje poverenja da iskreno zastupaju i
  – imaju kompetencije da ostvare te vrednosti.

  Zato program treba formulisati u obliku dve, tri, četiri temeljne vrednosti iz kojih proizlaze sve ostale pomenute i nepomenute tačke programa i koje bi mogle biti izražene kao podtačke. Te vrednosti treba da budu jasno izražene i ljudima bliske.

  S obzirom na političko okruženje u kome svi „zastupaju“ gotovo iste „vrednosti“, a rade potpuno suprotno od toga, sve te „vrednosti“ su nažalost u međuvremenu postale obične floskule u koje niko više i ne veruje i koje predstavljaju samo lepo pakovanje stranačkih saopštenja. Jedino u šta veruju jesu ili autoritet ili partokratija: da će vođa mačem preseći i rešiti sve naše probleme ili da će ulaskom u partokratiju oni rešiti svoje lične probleme. Ali baš zato je važno obnoviti razgovor o vrednostima i veru u njih, ali otvoreno, iskreno i direktno.

  Osim toga, sve vrednosti i ciljeve treba potkrepiti jasnim slikama i informacijama. Treba raskrinkati fantazije i najobičnije manipulacije o dramatičnim obrtima, „evropskim standardima“ i koječemu u roku od dve, tri, četiri godine. Svi ljudi razumeju prostu matematiku.

  Konačno, u svemu tome treba voditi računa o strahovima ljudi i ne dozvoliti da partokratija naše vrednosti i zalaganja iskoristi protiv nas, manipulišući ljudskim strahovima. Upravo suprotno, protiv nje treba upotrebiti njene sopstvene laži i frazetine.

  Konkretno, ove ciljeve koje ste naveli biste po meni trebali grupisati u četiri-pet grupa:

  A. DA SE ZNA KO ŠTA I KOLIKO RADI, KOLIKU PLATU IMA I KAKO JE DOBIO POSAO
  Pa tu kao podatačke staviti npr.:
  – Objaviti sistematizacije radnih mesta i merila radnog učinka za ceo javni sektor.
  – Za ceo javni sektor objaviti sve potpisane ugovore, mesečno objavljivati ko dobija novac od države, javnih i državnih preduzeća, svih zdravstvenih, kulturnih, prosvetnih i svih drugih ustanova.
  – Uvesti red u javna preduzeća. Javni konkursi za sve direktore

  B. DA SE ZAUSTAVI POKLANJANJE MILIONA EVRA „STRANIM INVESTITORIMA“, navodno zarad otvaranja 200, 500 ili 1000 novih radnih nesta, a tačno da svakog meseca dođe jedan takav „investitor“ i otvori 1000 radnih mesta, to je za godinu 12.000 odnosno tek 1.6% od ukupno 750.000 nezaposlenih. TIM TEMPOM SE NI ZA 30 GODINA BROJ NEZAPOSLENIH NEĆE NI PREPOLOVITI
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  C. DA POLITIČKI PREDSTAVNICI ODGOVARAJU GRAĐANIMA, A NE STRANKAMA i da se definišu uslovi za organizovanje lokalnih referenduma za smenu političkih predstavnika čim naprave određenu aferu
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  D. DA SVE STRANKE IMAJU JEDNAK PRISTUP I ZASTUPLJENOST U MEDIJIMA i da se nikada više ne dozvoli da jedna stranka kontroliše sve medije i ispira mozgove građana svojom neprekidnom propagandom
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  E. DA SVI IMAJU JEDNAK PRISTUP ZDRAVSTVENOJ, SOCIJALNOJ I PENZIONOJ ZAŠTITI
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  Verujem da biste sa ciljevima izraženim u takvoj nekoj formi lakše doprli do onih koji dele ista uverenja kao vi.

 7. a kako da znamo da opet nisu prazna obecanja?sve to lepo zvuci,i vucic lepo zvucao pred izbore
  kako da znamo da te nije i sam vucic angazovao,pa se kao javno pljujete,a kad se kamere ugase delite oteto?neverujem bre vise ni ljudima,a kamoli politicarima,i obecanjima,lepo nas narod kaze obecanje ludom radovanje

  1. @zx
   To niko ne moze da zna. I sam sam vrlo skeptican prema svim tim programima i obecanjima (kao i vecina ljudi). Ali posle ovog iskustva Vucica i gomile nepismenih i priprostih ljudi na svim nivoima vlasti, glasacu za Radulovica pa makar se posle tusirao naredne 4. godine…

 8. U svakoj stranci postoje manipulanti i manipulisani, ali postoje i kvalitetni ljudi koji retko isplivaju na površinu tako da imaju dve mogućnosti: ili da sami odu ili da čekaju da ih isteraju. Nešto slično se desilo i a Sašom Radulovićem dok je bio član Vlade Srbije.Normalno je da predsednik vlade definiše strategiju i glavne smernice delovanja vlade i da za sprovođenje takve strategije bira ministre koji su stručni, moralni i ljudi od inetgriteta koji trebaju da imaju jasne nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti.
  Radulović je pokazao neke osobine koje treba da ima svaki ministar i zato je morao da ode, to je valjda svima jasno.
  Imam i neke primedbe i zapažanja koje mogu biti od koristi i o kojima bih želeo da razmislite.
  Naziv stranke mi ne zvuči privlačno, ali to u ovom trenutku nije najvažnije.
  Ono što je mnogo važnije je da stvorite takvu stranku koja će biti zasnovana na trajnim principima i vrednostima oko kojih se mogu okupiti najumniji ljudi iz svih društvenih elita kao što su: politička, intelektualna, duhovna, poslovna i vojna elita.
  Nadam se da Saša Radulović neće od saradnika praviti podanike i da je u stanju da vidi i bolje od sebe.Nadam se da da za savetnike neće uzimati nekog Marka Đurića koji je studirao prava osam godina i diplomirao 2010. , a postao savetnik predsednika države 2012. godine.(Taj neki M.Đ. sada je kod aktuelnog vođe presednik kancelarije za KiM !?).Treba znati slušati svoj narod, ali i najumnije glave srpske – kojima je srpski narod i srbija prioritet.Zato bih voleo da vidim i čujem da Saša Radulović razgovara i sa Kostom Čavoškim, Vasilijem Krestićem, sa Nićiforom Aničićem, …
  Nadam se da će Radulović znati da sarađuje i sa strankama desnice i levice koji imaju zdrave principe pa i ako se u svemu ne slažu u potpunosti.
  Moramo naučiti da konačno glasamo ZA, a ne PROTIV.Poslednja velika prevara naroda je SNS koji u predizbornoj kampanji nije imao ništa konkretno, a što je još gore nema ni sada kad je na vlasti.
  Stranke mogu biti razne: populističke, ekstremne, plaćene, uskointeresne, utopističke, …, a nama treba stranka koja će okupiti najumnije ljude, koja će imati jasne programe zasnovane na principima koji su važili i pre hiljadu godina, i sada i za hiljadu godina.
  Srećno!

 9. Postovani,
  Stvarno bih voleo da podrzim ovaj Program. Smatram da sadrzi sve najbolje stvari koje su potrebne za funkcionisanje jednog uredjenog drustva, jedne evropske drzave, jer na slican nacin su regulisane institucije svake uspesne drzave Evrope gde vlada sistem a ne bahatost politicara! Zbog toga sam raspolucen, jer ne znam ni jednu takvu zemlju gde pretendent na najvise politicke funkcije, moguce i Premijer, ima imovinsku kartu nula, odnosno sve sto ima, ima u drugoj drzavi! Molim Vas da mi navedete bar jedan takav primer, jer ne mogu da podrzim izuzetak!

 10. Vec sam glasao za ovaj program, stvarno nesto novo u politickom ducanu Srbije.
  Imam jedan mali predlog i jednu veliku dilemu.
  Predlog je: Da se ne placa porez za nekretninu u kojoj se stanuje (prva nekretnina) a posle progresivno!
  Velika dilema (ispravite me ako gresim): Kako to da gospodin Radulovic zeli da se politicki angazuje u svojoj drzavi a u njoj mu je imovinska karta nula, znaci sve sto ima, ima u drugoj drzavi…. Kako se to slaze sa svim pozitivnim i moralnim nacelima koja se na laze u programu Pokreta „Dosta je bilo“!
  Nadam se da cete mi dati razlog da ponovo glasam za Vas

  1. Хвала на предлогу. Што се тиче имовине господина Радуловића, не видимо што би она представљала неки проблем. Није срамота нити имати, нити немати, све док је све рађено легално. А ако ви мислите да постоје неке нелегалне радње, било би лепо да то поделите са нама.

 11. Ona tacka o ukidanju pretplate RTS-a…trenutno resenje je dobro, 150 din. za taksu. Realno. Jedina tv kuca koja jos i ima stila i koja bi doprinela transparentnosti nove vlade i demokratiji. Mislim da bi bilo bolje da se ta tacka izbrise iz god.plana. Nema svrhe a ni nekog efekta za birace, osim, meni bar izgleda jeftin politicki poen. Puno ljudi veruje RTS-u i ako bi neko procitao ovo o ukidanju takse, pomislio bi da ste za ukidanje citavog RTS-a.

 12. Program je dobar.Interesuje me ko mene i na koji nacin u ovoj Srbiji moze dovesti u situaciju da nemam radnike na crno pored ovih prijavljenih.Proizvodnja tekstila,vole moj brend,kupuju ga godinama a ja sam podstanar i vozim auto star 14 godina.Radnici me vole,postuju i lojalni su firmi.Glasati za program?Ko su ljudi koji bi izneli taj teretl?

 13. Poštovani,
  Jako mi se dopada vaš program. Ono što bih voleo da mi ukažete jeste vezano za tačku 17- Univerzalna socijalna pomoć.
  Naime mnogo ljudi koji radi u sivoj ekonomiji ili nisu prijavljeni mogli bi neosnovano da primaju pomoć.
  Puno mojih drugara rade online i nemaju evidentirana primanja u Srbiji.
  Kojim mehanizmom bi regulisali ovaj problem?

  Srdačan pozdrav,
  Miloš

  1. Поштовани Милоше, социјална помоћ је намењена социјално угроженим лицима и породицама. Биће ригорозна контрола ко је добија. Комбинације о којима ви говорите, да неко ради на црно, зарађује и прима социјалну помоћ, неће бити могуће. Ми се управо боримо против таквих „комбинација“.

 14. Повратни пинг: Шок терапија | Dosta je bilo
 15. Pokret DJB nudi jedini moguci put izlaska iz duboke sveobuhvatne krize u drustvo. Podrzavam ga i glasamo ponovo za njega.

 16. U potpunosti se slazem sa gospodjom Nektarijevic. Pratim svaku vasu objavu i raduje me sto postoji politicka opcija u Srbiji koja nudi resenja zasnovana na kriticnosti i racionalnosti a ne populizmu. Medjutim, put kojim ste krenuli je ambiciozan i zahteva mnogo truda. Nedovoljno je napisati program od dvadeset tacaka i reci mi nudimo vise od ostalih. Time sebe svrstavate medju ostale. Dosadasnjim izlaganjima ste dobili moje poverenje, kao i poverenje velikog broja postenih i obrazovanih gradjana ove zemlje. Najiskrenije bih voleo da ga ne izgubite.

  Vas put vam ne daje mogucnost da se merite sa ostalima, odnosno opcijama nedoraslim vama u svakom pogledu. Jedino mozete da se uporedjujete sa najkvalitetnijim i najuspesnijim politickim opcijama u Evropi i svetu. Ukoliko zaista nastojite uraditi nesto kvalitetno i posteno, tome zaista morate biti posveceni. Neophodan je celokupan program, glasaci moraju znati tacno za glasaju i sta cete raditi.

  Gospodine Radulovicu, ukoliko zaista zelite premijersku stolicu, zasluzite je. Biti premijer ne znaci sedeti na mestu gde je trenutno Aleksandar Vucic, vec biti osoba koja ume da predano gura ovu drzavu u pravom smeru i da resi postavljeni zadatak. Bas kao i razlika izmedju sefa i lidera. Pokazali ste se kao lucidan vizionar, a da li ste sposobni da resite zadatak ce proceniti narod na izborima. Stolica premijera se bas zasluzuje u ocima naroda tako sto radite posao premijera dok ne sedite na njegovoj stolici. Voleo bih da procitam sve uredbe, zakone,referendume i ostale stvari koje smatrate da su neophodne pre nego sto postanete pozicija, iako je pretpostavljam to sad tesko izvodivo dok ste u izbornoj trci.

  Ovo sve ne govorim u svoje ime, vec u ime svih belih listica, kojih ima pozamasno. Cim jedan pridobijete ostale cete pridobidi kao lancanu reakciju. A nijedan necete pridobiti prividnom i nezasluzenom uzvisenoscu. Nijedno pitanje nije glupo, ako mislite da jeste onda sebe preispitajte. Blago sam skeptican oko vaseg pokreta, bojim se da ce DJB propasti kao DOS. Uvek umajte na umu kako ste i vi obicni gradjani zeljni prosperiteta.
  Ukoliko smatrate da je koalicija neophodna, napravite je. Kao vernik u ovaj pokret glasacu za DJB bilo sa kim da je oformite.

  Sve najlepse i puno srece na izborima.

 17. Ovaj program potpisujem odmah. Najbitnije stavke su, po mom mišljenju, zakon o poreklu imovine I zdravstvena I socijalna zaštita. Zdravo društvo se gradi isključivo na ljudima koji se osećaju sigurno u egzistencijalnom smislu. Šta imamo danas? Gomilu prestravljenih pojedinaca koji, u strahu od otkaza i finansijskog kraha, rade kao robovi za male pare i pune džepove malog broja lopova koji sebe nazivaju biznismenima.
  Problem je, naravno, kako ovo sprovesti. Treba doći na vlast, a onda se treba izboriti sa mnogo njih kojima bi ova promena uskratila bogaćenje na koje su navikli. A oni se nalaze u svim strankama, i ovoj na vlasti, i u većini ovih u opoziciji. Ništa sadašnja vlast ne radi što već nisu radili i ovi pre nje, tako da treba biti oprezan sa potencijalim koalicionim partnerima. Mnogi će tu biti samo da zamene mesta sa lopovima iz sadašnje vlasti, pa da oni nastave da kradu, nikako da nešto menjaju.
  U svakom slučaju imate moj glas, pa možda i neko dodatno angažovanje u propagiranju Vaših ideja… Ako ništa drugo, barem ste mi vratili malo vere.

 18. Ако покрет ДЈБ нема сигуран рејтинг преко цензуса, онда „техничку“ коалицију могу да прихватим као политички реално решење. Тада је јасно да је та колаиција управо „цензус коалиција“ и вероватно у овом тренутку реалан домет. Та грађанска колиција нема никакву шансу да преузме власт, а и да успе, не би успела да спроведе 20 тачака за годину дана. Нажалост, то је потпуно нереално. Тачке програма су добра политичка ограда од остатка екипе. У свком случају, надам се да је овом предлогу претходила озбиљна и поуздана анализа тренутних снага и ставова бирачког тела о оваквој колаицији, јер ће она неког привући, а неког одбити од гласања за покрет. Неко ће гласати против Вучића чим се појави ткава шира опција. Присуство представника покрета у парламенту и са 3 посланика вреди више од нестанка са политичке сцене. Срећно!

 19. Mnogo je nepismenog naroda u nasoj zemlji, pa sam skeptican za vase rezultate. Ali nece mi biti tesko da opet putujem 100km do minhenskog konzulata da glasam za vas. Samo napred.

  1. Ma nije vecina ,,nepismena “ . Oni koji razmisljaju svojom glavom jednostavno ne prepoznaju stranku koja bi mogla nesto da promeni . Meni je g. Radulovic zapao za oko kad je kao ministar poceo da govori o parazitima koji parazitiraju na ovom narodu . Jedino sto on nije shvatio da to nije nekakav visak zapolenih vec se tu radi o parazitskoj klasi na vlasti koja ima piramidalnu strukturu . Svako ko dobije ,,drzavni posao“ automatski postaje pripadnik te klase i sto vise bude napredovao u svom poslu to ce mu mogucnosti za kradju i korupciju biti vece . G .Radulovic je dirnuo u osinje gnezdo i zato je morao da ode jer da je Vucic nastavio da ga podrzava potonuo bi zajedno sa njim .

 20. Plan u 20 tacaka je samo spisak lepih zelja . Kako g.Raulovicu mislite da ga sprovedete u delo ili tacnije s kim . Prljavstinu je nemoguce oprati mutnom vodom . Da kojim cudom pokret i dodje na vlast i da svoje ljude postavi na celo ministarstava u roku od dva tri meseca polovina tih kadrova ima da se ,,usemi “i da bude stavljena pod kontrolu lopovskog drzavnog sistema . Ukoliko u prvih sto dana ne procistite drzavni aparat (a i pravosudje ,policiju ,vojsku itd..) Vas pokret je osudjen na propast .
  Ja na pokret Dosta je bilo gledam sa simpatijama ali smatram da mu fali jasna i konkretna strategija delovanja nakon osvajanja vlasti . Birace interesuju konkretni potezi . Agenda . Nije dovoljno reci da ce te promeniti sistem morate tacno navesti kako ce to uraditi da bi vam ljudi poverovali da ste sposobni za tako nesto.
  U svakom slucaju smatram da je pokret jedina svetla tacka na politickom nebu Srbije ali da bi bio i ,,svetlo na kraju tunela“potrebna mu je i jasna strategija.

  1. Od svih političkih opcija, mi smo ovde izašli sa konkretnim planom šta sve treba da se uradi u prvih godinu dana. 20 tačaka. I pored svega, vi sada kažete kako nam fali „jasna i konkretna strategija delovanja“? Pa gde ćete konkretnije od ovoga. Imate 20 tačaka šta sve treba uraditi. Da li su ostali u svojim planovima uopšte naveli i jednu konkretnu tačku?

  2. Mene uzasno brine ovaj komentar. Totalno je neprihvatljiv. Ako je ovo maksimum vase konkretnosti, ja odustajem od podrske. Vi navodite da zelite novi zakon o medijima, ali ja ne vidim sta u njemu treba da pise. Takodje, navodite otvaranje javnih rasprava o zdravstvu, skolstvu itd, ali ja ne vidim o cemu vi zelite da raspravljate. Meni licno „otvoriti javnu raspravu o …“ i „uvesti red“ bez objasnjenja kako i o cemu zvuci tek za nijansu konkretnije od „preporoditi zemlju“. Ako je ovo sto ste ponudili maksimum vase konkretnosti, onda hvala i dovidjenja. Ako nije, vec planirate duzi dokument sa podrobnijim objasnjenjima (koji ste, pretpostavljam, po principu pune transparencije duzni da stavite na uvod biracima pre izbora), onda ne vidim ni jedan razlog da se ljutite na pitanje biraca koji pita za jos detalja. Kakav je to nacin! Ja sam se nadala da se ovaj pokret malo civilizovanije ophodi prema ljudima, ali ovaj odgovor me je veoma veoma naljutio. Uostalom, recenica „mi smo jedini koji bla“ je apsolutno nepotrebna, nevalidna kao argument, i totalno populisticka. Izvinjavam se sto zvucim grubo, ali sam neki vasim komentarima zaista razocarana. Ne znam ko pise ove komentare, ali ako ovo zvanican diskurs pokreta, ja ovde vise nemam sta da citam. Ako nije, zahtevam izvinjenje i ogradjivanje od ovakvog ophodjenja. Bez toga, i bez povratka civilizovanijeg nastupa, ja se vracam u bele listice.

  3. Informacije o našim stavovima imate u svim tekstovima na našem sajtu (kojih ima na stotine) i brojnim intervjuima u kojima su učestvovali Saša i drugi članovi pokreta. Mi smo većinu tih stvari objedinili u našem programu ali opet nije jednostavno obuhvatiti baš sve u jednom takstu a da bude do najstnijih detalja. Pratite naš rad i bićete upoznati sa svim pojedinostima.

   Što se tiče medija, za to se zna naš stav, mi se zalažemo za slobodne medije, da se uvede transparentnost u finansiranje i vlasništvo medija i u tom pravcu će ići korekcije u izmenama zakona. Ukoliko vas zanima tema medija, možete pogledati sledeće tekstove: http://dostajebilo.rs/category/teme/ljudska-prava/mediji/.

   O zdravstvu i školstvu takođe postoji dosta tekstova, prenose se na našem sajtu i na fejsbuk stranici. Dosta ljudi učestvuje u komentarisanju, slobodno se uključite.

   Zdravstvo: http://dostajebilo.rs/category/teme/zdravstvo/
   Obrazovanje: http://dostajebilo.rs/category/teme/obrazovanje/

   Žao nam je što se ne slažemo da nismo dovoljno konkretni.

  4. Ako informacije vec negde postoje, zasto niste stavili svuda linkove nego samo na par mesta? Ako kazete da su vasi stavovi poznati, da li to znaci da su vasa ciljna grupa biraca samo ljudi koji prate vas rad a ne oni koji su mozda juce za vas culi? Ne zanima mene jedna konkretna tema, ali me zanima urednost i kompletnost programa koji cu eventualno da podrzim – a time u ovom momentu nisam zadovoljna (cak ni formatom, da ne govorim o tome sto su neke bitne teme kao na pr spoljna politika potpuno izostavljane). Na vama je da potencijalnim biracima date na uvid jasno sastvaljene i kompletne informacije, e na na njima da kopaju po medijima. Sve u svemu moj dojam je da je ideja predstavljena u 20 tacaka dobra za resavanje pojedinih pitanja, ali nekompletna (obzirom da pretendujete na stvaranje cele vlade okupljene oko ovog programa, program bi morao biti malo sveobuhvatniji) i nedovoljno uredno napisana (sa nepotrebnim populistickim upadicama, sve i ako zanemarimo potpuno neosnovane pravopisne greske – kako ja da verujem da cete sprovesti ozbiljnu sistematizaciju radnih mesta ili imovine ako cak ni tacku i zarez na svom reprezentativnom sajtu ne koristite kako treba?!?!?!). I da se vratim na kulturu diskusije, obzirom da se toga niste ni dotakli a kamo li se od toga ogradili, moja podrska pokretu za sada izostaje i tako ce ostati dok se sam pokret ne dovede u red. Svako dobro.

  5. Spoljna politika je izostavljena iz ovog tehničkog plana upravo zato što to nije goruće pitanje i što bi eventualna koalicija okupljala stranke koje imaju različite poglede za spoljnu politiku. To ne znači da u tom periodu ne bi bilo nikakve spoljne politike, već da u tom periodu ne bi bilo kakvih zaokreta u odnosu na trenutno stanje. Što se tiče stavova pokreta u vezi spoljne politike, i za tu temu imate konkretne informacije na stranici http://dostajebilo.rs/program/ kao i drugim tekstovima na http://dostajebilo.rs/category/teme/bezbednost/spoljni-poslovi/.

  6. Spoljna politika mozda nije po vasem shvatanju goruca tema (a kako nije ako ulazimo u pregovor sa EU?), ali je svakako nesto sto nece moci da ceka vec ce morati biti resavano na dnevnoj bazi. Dakle izjava da ce tehnicka vlada u godinu dana raditi iskljucivo po planu od 20 tacaka je naprosto neodrziva, iz prostog razloga sto biste hteli – ne hteli morati da radite i jos neke stvari koje niste stavili u plan, pa mi stoga pojma nemamo kako biste ih resavali. Budite iskreni i nabrojte stvari oko kojih biste morali da se dogovarate sa partnerima, da bismo a) videli da znate sta vas jos od zadataka ceka i nadajmo se imate resenja iste, b) bili svesni o kojim stvarima ce nam odlucivati kojekakvi desnicari. Koliko god stvaljali ideoloske razlike po strani, ako udjete u vladu sa desnicom (na sta se meni prevrce zeludac od momenta kad ste to predlozili) moracete da prihvatate i njihove stavove po pitanjima koja niste stavili u 20 tacaka, a neka od njih nisu nimalo nevazna.

   I da se ponovo vratim na moj zahtev da se ogradite od grubih komentara kao sto je onaj od danas u 10:30. Ako je vama onaj komentar u redu, onda ne razgovaramo istim jezikom i ja nemam drugog izbora nego da sebi trazim civilizovaniju opciju (kakva u Srbiji na zalost ne postoji sto znaci beg u bele listice). Ako pak smatrate da komentar nije bio u redu, a ipak se ne ogradjujete od njega, kako ja da ocekujem da cete preuzeti odgovornost za vaznije poteze? Mozda izgleda sitnicarski i banalno ovo sto ja od vas zahtevam, ali ovo su veoma bitni testovi. Kako da nekom verujem da ce uspesno pretrcati maraton ako poklekne na trci od 100 m?

  7. Gospodjo/Gospodjice Nektarijevic posto ocigledno zelite da budete bijeli listic i to tako strastveno naglasavate, niko vam ne brani da to i budete. Izadjite na izbore i slobodno budite bijeli. Zapamtite dobro, dok vi budete bijeli, glasaci drugih politickih partija ce itekako zaokuziti ono sto njima ide u prilog, a posebno oni koji podrzavaju sadasnju vlast. Nemojte da zaboravite da ce ti isti ljudi kasnije kada/ako „opet“ dodju na vlast krojiti sudbinu direktno sebi i indirektno vama. Nemojte onda da se cudite zasto je situacija u kojoj se nalazite takva kakva jeste, jer ste i sami uticali na nju svojim neutralnim stavom. Nije dzaba izreka: „Ako cuti, znaci da se slaze“. Ja nisam clan pokreta Dosta je bilo, ali izuzetno podrzavam ono sto Sasa Radulovic zagovara. Program je itekako konkretan. Mozda nije savrsen, kako bi vi to zeljeli, ali daleko najbolji od onoga sto se trenutno nudi. Vama ako je ovo malo, slobodno izaberite ono sto vam vise odgovara, ali ne vjerujem da cete se usreciti drugim izborom. Ja sam gospodina Radulovica pratio u raznim TV gostovanjima i da nista od toga nisam vidio niti cuo sta predlaze, opet bih glasao za njega samo zbog cinjenice da je od trenutne vlasti izbacen jer je radio svoj posao. Stvari koje su izlozene u programu su goruce teme kako je navedeno i potrebno ih sprovesti sto prije, sto ne znaci da ce se raditi SAMO te stvari. Kada se vec pozivate na sposobnost: Kako to da se mogli da pomislite da bi se radile samo te stvari? Zar vam gospodin Radulovic izgleda toliko ograniceno? Takodje to nisu nemoguce stvari za nekog ko RADI svoj posao i mislim da ih je moguce uraditi za godinu dana. Druga je stvar sto su ljudi ovde navikli da je sve i svasta SPORO i da treba mnogo vremena da se nesto uradi. Ne, ne treba, samo treba volja! Sve najbolje!

  8. Vi ste Snežana izuzetno preosetljivi! Pet puta sam pročitao odgovor koji je za Vas „neprihvatljiv“ i ne mogu u njemu pronaći ni jedno slovo neprihvatljivog, a kamoli uvredljivog! Odgovor je bio sasvim civilizovan, a Vaš je propust što ne shvatate da plan u 20 tačaka, ne može biti knjiga sa detaljnim uputstvima šta će se i kako raditi. To je plan, kratak, jasan, sažet! Ne mislite valjda da je neko trebao objaviti tekst npr. Zakona o medijima, pa da se Vi o njemu odredite pre izbora??? Uostalom, sasvim sam siguran da bi Vam i tu zasmetao poneki zarez, pa eto opravdanja za beli listić! Svako dobro.

  9. Nismo se razumeli. Ja ne dovodim u pitaje da je to neophodno uraditi . Moje je pitanje kako to uraditi pogotovo u ,,neprijateljskom “okruzenju kakva je nasa administracija . Ako se ne varam g. Radulovic je bio ministar koji je imao podrsku premijera (ili prvog do njega ) . Sta vi mislite zasto je Vucic okrenuo curak naopako . Zbog toga sto su ostali ministri a i delovi vladajuce stranke potpali pod kontrolu vladajuce klase koja pod kontrolom drzi citav kleptokratski drzavni aparat .Vucic je morao da zrtvuje g.Radulovica da bi spaso sebe . Sad je raspisao izbore jer mu je situacija postala neidrzljiva bas zbog toga sto gubi kontrolu nad najblizim saradnicima . I ako pobedi opet ce se desiti isto – kleptokratski sistem ce preuzeti kontrolu.
   Zato ja pitam kako mislite da razgradite sistem . Djindjica je ubio taj isti sistem kojeg nije uspeo da razgradi a ni Vucica ,,brod vise ne slusa“ iako cvrsto drzi kormilo u svojim rukama . Zasto mislite da ce te vi cak i ako dobijete izbore uspeti da pobedite sistem koji je zapravo najveci probnlem ove drzave.

  10. E pa vidite ,tu i jeste glavni problem . To je unapred izgubljena bitka . Zbog takvog stava su pukli i Vucic i Djindjic pa ako bas zelite i Milosevic (setite se da je on poceo kao reformator sa onom njegovom ,, Antibirokratskom revolucijom “krajem osamdesetih ) .
   Molim vas da moje pisanje ne shvatite kao kritiku ili napad na pokret. To mi nikako nije namera . Samo zelim da pomognem jer je i meni kao i ostatku naroda preko glave ovih partija koje kako koja dodje na vlast odmah podpadne pod kontrolu kleptokratskog sistema . Morate da shvatite da je ovaj sistem preziveo od 1945 . do danas zbog toga je u samom ustavu i zakonima instalirao mehanizme koji mu omogucuju opstanak u svim sistemima . Kako sistem cine ljudi prvi potez pravog reformatora je da smeni korumpirane ljude . U nasem slucaju to znaci da u svim institucijama sistema treba skloniti sve od cictacice navise ,
   . Ko bude izasao sa ovakvim programom imace na svojoj strani vecinu stanovnistva . Sa druge strane velika je verovatnoca da ce izgubiti glavu .

 21. Zamoli bih Vas, da malo detaljnije objasnite sta konkretno znaci “ rasporedjivanje tereta izmedju banaka I gradjana koji su uzeli kredit u svajcerskim francima“ … unapred hvala…

 22. Pratio sam komentare na program i primećujem da se ljudi pitaju – kako to ostvariti – posebno onaj deo socijalnog programa (tačke 15,16 i 17 Programa.) Uzimam sebi slobodu da dam predlog:
  Neophodna je decentralizacija države Srbije, ali ne takva kakvu je sprovodio Dinkić, seleći kancelarije pojedinih državnih agencija (uglavnom nepotrebnih) u Šabac, Zaječar itd, niti takva decentralizacija za koju se zalaže Čanak.
  Suština decentralizacije je u tome da ona vrednost koja se stvori na nivou najniže teritorijalne jedinice (lokalna samouprava-opština) tu i ostane.
  Normalno Ustavom i Zakonima propisati obavezu opštine da finansira funkcije države a to su: Spoljnja i unutrašnja bezbednost, visoko školstvo, nauka, kapitalne investicije u energetiku i saobraćajnu infrastrukturu i sl.
  Na taj način nestaće oni „famozni“ transferi iz republičkog budžeta opštinama. Sada Država prvo uzme od opština, a posle vraća po „kriterijumima“ podobnosti. Time će postati suvišni na hiljade parazita koji dele tudj novac, a pri tome im se kao med „lepi za prste“ pa moraju polizati.
  S tim će npr.ukupne obaveze na neto plate sa sadašnjih 65 % moći sići na 35 %. U tim uslovima, a uz jaku državnu kontrolu, poslodavci neće imati motiva za plaćanje na crno.

 23. Da li pokret podržava povećanje cene minimalca? Npr. da bude oko 30k.
  Miinimalac ne podmiruje ni potrošačku korpu (minimalnu za tri clana). Pokriva jedva mesečne režije i sl. Zagarantovana socijalna pomoć od 15.000 je suviše bliska minimalcu. Ako se smanje doprinosi na minimalac, minimalac treba povećati. Ko prima crni deo uz minimalac, moraće uplaćivati veći doprinos, a ko zaista prima samo minimalac više ne bi bio legalno eksploatisan i ponižavan zahvaljujući odluci države i poslodavaca da je eksploatacija ljudi OK.

  1. Branimire, cela priča sa minimalcima nije ni malo jednostavna. Da to može tek tako da se zakonom proglasi neko bi se setio da proglasi minimalac na 100.000 i svi bi bili bogati i lepo živeli. Plata mora da se zaradi a ne da se zakonom proglasi. Ako je priverda slaba kao naša onda vi ne možete tek tako da proglasite visoke iznose minimalca. Možete da probate ali onda će se zatvoriti veliki broj firmi, ljudi ostati bez posla a neki će preći da rade na crno. Rešenje se nalazi upravo na drugom mestu. Mi želimo da uvedemo red u državu i da privreda počne da funkcioniše. A kad vi imate jaku privredu, onda imate i jake zarade. To tako funkcioniše. To sa povećanjem minimalnih zarada dok je privreda slaba (ili bolje rečeno nepostojeća, opljačkana) ne može da da rezultate.

  2. tacno tako,nebi vise nista dodao.puno pozdrava,navraticu do vas cim budem mogao u Novi Sad,cim Gospodin Radulovic bude imao tribinu )))

 24. Pozdravljam Sašu Radulovica i njegov plan,ali takođe vidim da u planu nisu spomenuta neka pitanja na koje bih želeo da čujem odgovor i stav pokreta DJB. Prvo se odnosi na Kosovo i kakav je stav prema tom pitanju i celoj situaciji vezanoj za Kosovo. Drugo da li pokret više ide ka EU ili Rusiji kako politički tako i u ekonomskoj saradnji. Trece,kakav je odnos prema vojsci RS. Hvala.

 25. Veceras je bio dobar nastup Sase Radulovica na N 1 kanalu.Samo tako da nastavi,a i dosadaje bilo dobro,bice dobrih rezultata na izborima.

  1. Da, program je dobar, ideja sa tehničkom vladom i njenih 20 tačaka je poštena, i časna, verovatno bi dala i rezultate. Ali, dozvolite mi da Vas podsetim da je i DOS nastupio sa gotovo identičnom idejom – bićemo vlada dok ne stvorimo uslove za nove i poštene izbore. A svi znamo kako se završilo * pogaženim obećanjma, a o razočaranoj Srbiji i da ne govorim. U svakom slučaju, treba glasati za DJB, ako ništa drugo, ove koji su sada na političkoj sceni i na TV-u (razni programi) i u štampi (uglavnom je žuta, najvećim delom) dobro poznajemo a rezultate smo im osetili…

  2. Da, program je dobar, ideja sa tehničkom vladom i njenih 20 tačaka je poštena, i časna, verovatno bi dala i rezultate. Ali, dozvolite mi da Vas podsetim da je i DOS nastupio sa gotovo identičnom idejom – bićemo vlada dok ne stvorimo uslove za nove i poštene izbore. A svi znamo kako se završilo * pogaženim obećanjma, a o razočaranoj Srbiji i da ne govorim. U svakom slučaju, treba glasati za DJB, ako ništa drugo, ove koji su sada na političkoj sceni i na TV-u (razni programi) i u štampi (uglavnom je žuta, najvećim delom) dobro poznajemo a rezultate smo im osetili…I naravno, ostaje bojazan da bi neka široka koalicija nastavila da radi kako je navikla (obećanja i samo obećanja, dok se vlast ne uzme) , a sam DJB nema većinu i time snagu da realizuje svoje ideje i tako zli krug se zatvara. Kao pojedinci, ostaje nam da glasamo za one za koje do sada nismo, po meni nza DJB, barem nećemo sa NJIH. Za sve NJIH koji su trenutno na političkoj sceni, sa strane opozicije i posebno pozicije. Predstoji nam neka vrsta gerilske borbe pojedinca protiv dobro uhodanog sistema,

Затворено за коментаре.