Ауторски текст Политика

Година прекретнице: последњи воз за Србију

Партократија је разорила Србију и полако је убија. Изједа њен идентитет, достојанство, суштину. Дозволимо ли партократији да доврши започето и у потпуности узурпира државу, од Србије неће остати ништа. Хорде бахатих партијских кадрова, Вучићевих или Тадићевих свеједно, дуже се од деценије увлаче у све поре друштва и као рак уништавају здраво ткиво. Партократија је у нашој земљи направила себи државу.

Док се паметни, племенити, способни, људи с интегритетом повлаче пред хордом, Србија постаје фарма јефтине радне снаге, а деца и унуци срећу траже у туђини. Покољења нам неће опростити ако Србију не извучемо из живог блата пљачке и понижења.

Пропадање Србије може се зауставити само ако се здраве странке левице, центра и деснице, окупе око ороченог, конкретног, консензусом постигнутог, најнужнијег плана за спас Србије и победе на предстојећим изборима.

Да би се спровео план, мора дакле победа на изборима. “Проевропска” коалиција може једино да се бори за цензус. Победа је могућа само консензусом здраве левице, центра и деснице. Бирачко тело се значајно окренуло у десно и без деснице победа, а самим тим и спровођење плана, не би били могући. У реду је бити за ЕУ и пут Србије према Западу или евроскептик и нагињати Истоку. Међутим, није у реду да се под плаштом политике краде, пљачка и отима, партијски запошљава, заводи медијски мрак, урушавају правосуђе и независне институције система, купују дипломе и гласови, плагирају докторати и застрашују грађани.

Овако окупљене странке морају да оставе идеолошке разлике по страни и направе једногодишњи план за увођење реда у Србији који ће понудити грађанима на предстојећим изборима на свим нивоима. Када од грађана добију једногодишњи мандат да формирају техничку владу, спровешће искључиво план и створити предуслове за фер и слободне изборе. Након годину дана и уведеног реда, расписаће нове изборе на свим нивоима, на које ће левица, десница и центар изаћи засебно. Тада, на тим новим, слободним и фер изборима, грађани ће бирати између проевропских и евроскептичних програма и различитих система вредности.

Све што ове странке имају заједничко стоји у плану. Он једино може бити резултат консензуса. Једино што се тражи од грађана је мандат за техничку владу која ће спровести план. Не мандат да влада, већ ограничен мандат да се ураде унапред познате ствари. Странке левице су ту да чувају вредности које су блиске бирачима левице, странке деснице чувају вредности деснице, а странке центра да не скренемо ни лево ни десно. План је заједнички именитељ. Једино тако је и могуће удружити левицу, центар и десницу, који имају често потпуно различите системе вредности. Јер постоји већи и важнији циљ: ваља нам прво спасити кућу да бисмо могли да разговарамо о њеној будућности.

Овакав савез странака са различитим системима вредности има смисла само ако постоји вероватноћа за победу на изборима и спровођење плана. Савез левице и центра, или центра и деснице, не би могао да постигне циљ. Такви савези би били интересни, цензус савези. Покрет “Доста је било” за такве или сличне савезе није заинтересован.

О свакој тачки плана могуће je разговарати и договарати се, додавати нове и одузимати неке, али план мора бити донет консезусом, орочен на годину дана и бескомпромисно спроведен. Техничку владу прекретнице, ограниченог мандата, чиниће најбољи који су спремни да се ангажују.

Србија већ дуго времена иде у погрешном правцу. Морамо да станемо и да променимо смер јер срљамо директно у амбис. Ово је предлог за спас Србије. Једини који ми у овом тренутку видимо. Уколико нема довољно мудрости, политичке зрелости, мањка сујете, осећаја за судбоносан тренутак у коме живимо и далекосежност последица по покољења која долазе, схватања да тренутно неважне разлике морамо да ставимо са стране, оберучке прихватимо план, сакупимо релевантну, здраву левицу, центар и десницу и сачувамо кућу, покрет “Доста је било” неће улазити ни са ким у парцијалне или другачије конципиране коалиције. На изборе ћемо изаћи сами.

У години прекретнице треба урадити следеће:

 1. Увести ПОТПУНУ транспарентност рада јавног сектора Забранити потписивање тајних уговора. За цео јавни сектор објавити све потписане уговоре, месечно објављивати ко добија новац од државе,  јавних и државних предузећа, свих здравствених, културних, просветних и свих других установа. Објавити систематизације радних места и мерила радног учинка за цео јавни сектор.
 2. Пописати и проценити СВУ државну имовину
 3. Донети нове изборне законе: директни избори за председнике општина и градоначелнике, већи цензус за коалиције, равномерна територијална заступљеност, нов закон о финансирању политичких странака
 4. Нов закон о медијима и слободном политичком приступу медијима
 5. Закон о пореклу имовине
 6. Укинути субвенције страним инвеститорима Не постоји разлог да страни инвеститори буду привилеговани у односу на домаће. Фокус економске политике је домаћа привреда.
 7. Увести ред у јавна предузећа. Јавни конкурси за све директоре
 8. Укинути противуставно смањење пензија. Вратити отето.
  Дуг према пензионерима претворити у државне обвезнице са каматом. Војним пензионерима ускладити пензије у складу са одлуком Уставног суда са каматом. Реформа пензионог система.
 9. Вратити плате у јавном сектору на ниво пре смањења крајем 2014. Дуг за отете плате, као и за солидарни порез, претворити у државне обвезнице са каматом.
 10. Раскинути уговор за Београд на води
  Расписати јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар.
 11. Ставити ван снаге штетне законе Закон о пољопривредном земљишту, Закон о конверзији земљишта, Закон о улагањима
 12. Повезати радни стаж СВИМ запосленим у фирмама у реструктурирању, приватизацији и стечају. Исплатити заостале зараде. Није посао запослених да наплаћују доприносе. То је посао државе. Стаж се повезује на нивоу минималца.  Заостале зараде такође. Део изнад минималца се конвертује у власништво над предузећем.
 13. Отворити широку јавну расправу о правосуђу, образовању и здравству Ове реформе се не могу спровести за годину дана. Али је могуће отворити расправу о њима и увести транспарентност у њихов рад.
 14. Укинути претплату за РТС Извршити рационализацију. Трајно решити финансирање. Не плаћа се накнада за пријем преко антене.
 15. Укинути оверу здравствених књижица.
  Здравствено осигурање за све грађане плаћено из буџета.
 16. Смањити порезе и доприносе за трећину у два корака Увести прогресиван синтетички порез. Први корак са почетном стопом од 20% спровести одмах. Други корак орочити растом пореских прихода. Повећати минималац да прати пореско растерећење.
 17. Увести универзалну социјалну заштиту за сва домаћинства без примања
  Свако домаћинство без примања би добило социјалну помоћ од 15.000 динара месечно, плус 5.000 динара по додатном члану домаћинства, тако да би трочлана домаћинства примала 25.000 динара месечно, а четворочлана 30.000 динара. Цео систем социјалне заштите који имамо данас би заменио нови универзалан систем.
 18. Поставити темеље аграрне реформе: државну земљу обрађују наши земљорадници уз ограничен посед. Вратити систем задруга
 19. Завршити реституцију без трошка за буџет Вратити отето у натури. Оно што не може, вратити кроз супституцију.
 20. Решити проблем кредита у швајцарским францима Терет распоредити између банака и грађана који су узимали кредит.

Година прекретнице је једино што је у реду да се понуди више пута превареним, с правом неповерљивим грађанима Србије. Грађани не само да више не верују политичким странкама, већ и мисле да промене нису могуће. Да нико ништа не може да промени. Може, и ово је једини пут ка победи

English version

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sušta istina ali i nerešiv problem. Narod ovo ne može da razime i neće da podnese žrtvu. On hoće da se nešto menja ali on sam neće da prihvati realnost i menja svoj pristup životu.

 • Jedino ne znam ko su ta “čistaa” levica i desnica. Morali biste da reciklirate neke potrošene stranke. Ne znam da li je ovo realno. Bojim se da narod ne bi podržao takvu koaliciju. Vaši birači bi vas prvi naapustili kad biste ušli u koaliciju sa Tadićem, DSS ili Dverima

  • Pogresno razmisljanje. Neka idu u koaliciju sa kim god, sve dok uspevaju da izguraju ono sto su zamislili. Ideja je bitna, a ne ljudi.

 • Dragi Saša kao tehnolog sam još pre desetak godina došla do ideje o tzv. ličnoj karti preduzeća sa aspekta smanjenja rada na crnom. Takođe sistem zadruga je pravo rešenje za razvoj poljoprivrede. Sa Vama se uglavnom slažem oko svega, ali mislim da bi kao što je i kod Vučića, i kod Vas kao i kod bilo koga iz trenutne opzicije zepelo oko tehnološkog razvoja što je okosnica jedne privrede. Ja tu imam neke ideje, ali ne želim da pripadam ni jednoj partiji, jer iz mog ugla gledanja svaka partija u opoziciji ima nešto u čemu je “mnogo jaka” i ovo što vi predlažete je upravo neko moje viđenje rešenja. Međutim kod ovog rešenja postoji jedan veliki problem, a to je da koliko se mi trudili ili ne, iz nas ponekad izbija sujeta koju treba obuzdati. U opoziciji ponekad izbija retorika ” a la” Vučić što svakako nije dobro. Zbog toga bi trebalo da postoji neko neutralno, neostrašćeno lice za program bilo koje partije, koje bi “izigravalo” glas razuma i stalno podsećalo tehničku vladu na ovih dvadeset tačaka.

  • Bivsa vlast (Tadic), sadasnja (Vucic), braca po krvi (ratovi 90tih) Dacic, Toma N., Dikovic, VB, DB, onda tajkuni, interesne grupe i finansijski spekulanti pod kapom M. Dinkica…PRAVOSUDJE…POLICIJA…cine jednu mrezu koja se razvija od 1987 godine, svako o svakom zna sve i ucenjuju jedi druge i tako samo povremeno procuri neki snimak, neki dokument cisto da ga malo uplase i sve se brzo zataska. Zato imamo to da uvek biramo iste. Samo su ONI na televiziji, novinama…vecina glasaca koja izlazi na izbore veruje tim medijima i glasa po tome kako ih ANTENA usmerava. Na izbore je toj MREZI najvaznije da izadje njihovih ANTENO DIRIGOVANIH bar 40% glasaca. Apsolutno je nebitno koju partiju glasaju, da li je to DS ili SNS ili sateliti tih partija, vazno je da sistem PREZIVI. DOKAZ: Kostunicin ustav niko ne planira da promeni, Tadicevo pravosudje, Dinkicevu ekonomiju, Vucicevo informisanje…Vesic…itd. Bitno je da se glasa za nekog od tih opcija i MREZA je spasena i razvija se dalje. Poznajuci sve to mnogo je tesko da se neko suprotstavi takvom mehanizmu kada te nema u medijima, kada FB i TW svi shvataju kao salu, kada u malim sredinama bukvalno niko ne zna ko je i sta je DOSTA JE BILO. Mnogim mojim prijateljima i poznanicima kada pricam o Sasi oni se ne secaju da je i kada je bio ministar a kamo li sta je uradio. Ovi tkz. neodlucni i oni opet biraju na osnovu marketinga koji udara preko medija a koji sluzi da ih zadrzi kod kuca da ne izlaze na izbore jer su protiv gore pomenute MREZE. Zao mi je sto u ovih 20. tacaka nigde nisam video NAUKU i KULTURU za koje licno mislim da pored ekonomije jedini mogu da nas izvuku. To su ujedno i najvece zamerke DOSTA JE BILO sto u tim oblastima nisam video jasnu politiku pokreta.

 • Potpuno sam saglasna sa predlozima g-dina Radulovica,
  Ali narod nije edukovan da nesto promeni , mediji su cenzurisani, tako da do obicnog coveka ne dolazi da se nesto promeni.

 • Potpuno sam uveren da je ovo JEDINO rešenje za društveni preokret.
  Nesreće nam nisu suđene.
  Jedino MI SAMI sebi možemo pomoći.
  Ja verujem u čestitost i pamet gosp. Radulovića i znam da će sa svojim timom uspeti.

 • Manje vise to je to, ali pitanje da li postoje ljudi koji su spremni da to odrade i budu dosledni i posteni da to odrade a ne kao i svi do sad da se okrenu ka svojoj licnoj koristi. Verujem da ih ima. Samo ima jedan veliki problem da li su oni svesni sta radi ova vlast. Bukvalno idu da ukradu glasove, okruzili su se Milosevicevim ljudima koji znaju kako se kradu glasovi, kako se novci iznose iz zemlje, i kako se radi sverc. Idu od kuce do kuce vuku ljude da idu na izbore, daju ulje, brasno, sirotinji koja je jadna na mukama i u neznaju. Narod jadan sludjen pinkom pojma nema sta ga je snaslo, padne u BG 13cm snaga svi dozive kolaps i traumu. Gde nas ovo vodi ko ce znati , ali ako se nastavi ovako verovatno ce doci do novog raspada drzave.Mozda ovo zvuci surovo ali sve smo to vec videli ali smo lako zaboravili.

 • Konkretan predlog koji pokazuje da se treba “udruživati” samo oko programa zarad rešavanja problema. Kod ovog predloga nikako ne treba moguću koaliciju vezivati za ljude nego samo za program koji će dovesti do cilja. Sve pohvale i podrška za iznet predlog.

 • Poštovani,

  S obzirom da je očigledno da biste sa Dverima pravili vladu, upravo se izgubili jedan glas i jednu dobrovoljnu agitaciju. Bojim se da će mnogi vaši simpatizeri krenuti tim putem.

  • Ne udružujemo se ni sa kim, nego pozivamo na dogovor o tehničkoj saradnji na oročeni period, tokom koga bi ideološke razlike bile ostavljene po strani, a fokus bio na neophodnom uvođenju reda. Nakon tog perioda, kada se stvore fer uslovi, održaće se novi izbori na kojima će sve stranke nastupati sa svojim ideološki obojenim programima. Ovo je jedini način da se danas, u uslovima diktature, pobedi diktator. Kuća nam gori. Valja nam gasiti vatru pre nego što krenemo u njeno dograđivanje.

  • Vi stvarno mislite da narod hoce da za godinu dana ponovo ide na izbore? Svima je dosta toga i kojekakvih slicnih igrarija. Ako stvarno mislite da nesto promenite morate biti na vlasti ceo mandat. Ja za ovakve ujdurme ne zelim da glasam. Sve najbolje.

  • Ja ovih 20 tacaka shvatam kao dobar markentiski potez za DJB. Neki ce mediji ovo morati objaviti i tako se ima sansa dospeti do veceg broja gradjana.
   A licno mislim da je ova ideja neostvariva. Jer budimoi iskreni: kojoj je partiji u Srbiji bitna vlast zbog transparentnosti i boljeg zivota gradjana? Ja tu vidim samo DJB. Sve ostale partije zele vlast zbog fotelja i izbornog plena, a to su preduzeca. Osim toga i ta tehnicka vlada bi morala imati pravac putovanja. Kako taj pravac usmeriti zajedno sa Dverima, SRS ili DSS? I sami cesto govorite da se cisto i prljavo re moze mesati jer je rezultat onda uvek prljav. U cudu se pitam, koja to cista desnica postoji u Srbiji.

   Mozda bi trebali malo vise pojasniti kako bi se vodila drzava za tu godinu dana. Jer ona mora imati premijera i ministre. Da li bi to bili politicari ili neki strucnjaci? Ako je ovo drugo ko bi ih postavljao. Ako je ono prvo mozete li si zamisliti predstavnika DVERI ili SRS kao ministra spoljnih poslova, ili ministra skolstva? Seselj na poziciji premijera ili MSP i eto novog rata sa komsijama u godinu dana.

   Kako bi se uslo u ekonomske reforme (ili bar napravio plan) zajedno sa Levicom, koja nece da odvoji drzavna preduzeca od drzave?
   Da li vi verujete, da ce neka od stranaka tih 20 tacaka zeleti potpisati?
   Mislim da vi trazite ovako nesto da bi omogucili sledece fair izbore, sa slobodnim medijima. Jer bi sa slobodnim medijima verovatnoca dobijanja izbora za DJB u mnogome porasla. Tako da se ja licno dvoumim sta o ovoj ideji da mislim.

  • Šešelj odlično dešifruje političku kodifikaciju vremena i on bi sve mogao iznenaditi. Normalna stvar ako oseti realnu snagu ideja. Narod je spreman na velike zaokrete. Šešelj to razume i može pravilno protumačiti!
   Izgleda blesavo, ali pratite aktivnost tog političara. On je prelazio iz jedne opcije u drugu zadržavajući neokrano svoju harizmu. Oseća ogromnu energiju u narodu i ne bi bilo iznenađenje da je on pokrane.
   Sve je to politika.

 • Ne mislim da je ovog trenutka najvažnije hoćemo li u EU ili ćemo se okrenuti Rusiji. To je pitanje kasnijeg opredelenja. Ovo kažem zato, što mislim iskreno, da je prva stvar oko izbora, da se uspe u jednom. A to je, da više ne upravljaju nama kao narodom i ovom zemljom niko od onih koji su već pokazali svojim delima koliko vrede, i šta su ovoj zemlji i nama narodu, uradili. E sad, ima li dovoljno ovih drugih? Pogotovu, ako se usitnite, onako pojedinačno. To ne miriše na dobro. Sve partije koje misle da su one same po sebi važnije, da su iznad Srbije, i ne trebaju da uspeju. Sve je to onda nešto lično. Sve je to i opet Kurta-Murta. A to ne može biti jače od onog najvažnijeg. Zaboga, ako nekoliko partija, hoće istinski dobro za ceo narod, pa, idite na izbore kao jedno, krupno biće. Onda možda i možete da se nosite sa zlom. Koje uključuje i krađu izbora, što je ovde uobičajena praksa.Eto, npr. ako ta neka Republikanska stranka sa Sandulovićem, zaista ima toliki broj ljudi koji ih podržavaju, pa Narodna mreža sa Glišićem, Dosta je bilo sa vama g-dine Radulović, pa Srpski preporod dr. Komazeca, pa grupacije kao što je ona g-dina Dragaš Branka, i ovima slični, sve one grupe građana, koje se čini se da hoće DOBRO NARODU, svi idite pod JEDNOM ZASTAVOM, da ja i mnogi drugi, možemo biti sigurni da ćete sigurno uspeti. Nismo slepi, ni ludi, ni glupi, znamo da ološ vlada nama već 20-ak godina. Ali zaboga, dajte ljudi, vidite da se uortačite, da se već jednom za svagda rešimo LOŠIH, pa da vidimo imamo li bar šansu za nešto BOLJE. Spas Srbije je sada ulog. Ništa manje. A vreme leti. Danas, nije najbitnije koja stranka mene ili nekog drugog najviše oduševljava, čak i ako pređe cenzus na izborima. Najbitnije je jedinstvo u jednom: DOBRO protiv ZLA. Ali gospodo, pri tom, zaštitite i sebe i nas, kao narod, od nekog tamo DOS-a pod drugim imenom. Jer, pokazalo se, ni to više ne želimo, sigurna sam. Dakle, lideri, budite na visini zadatka. ZAJEDNO. Ako vi zajedno, ne budete kao dobro iznad zla, Srbija je definitivno gotova, propala zauvek.To valjda niko normalan ne želi.

 • Mozete li da pojasnite malo stavku 19. tj. “Оно што не може, вратити кроз супституцију.” O kakvoj supstituciji je rec.
  Isto me zanima kako cete ostvariti dogovor o raspisivanju izbora nakon godinu dana, kad ako se dobro secam, je to bilo i DOS-ovo predizborno obecanje pa izbori nisu raspisani kad je Djindjic postao premijer?
  P.S. Zanimljiva ideja i za pohvalu.

 • Kao razočaranom bivšem glasaču DS-a naravno da mi je teško prihvatiti udruživanje kako sa desničarima tako i sa DS-om i njegovim fragmentima. Ipak, dovoljno verujem u gore navedene ciljeve da to nekako progutam, ali ne znam da li će to moći i ostali.

  Ono u šta ne verujem je integritet političkih aktera sa kojima bi to udruživanje trebalo da se sprovede. Mislim da će svako od njih potpisati bilo šta samo da bi mogao da se dograbi vlasti i prisvoji partokratske privilegije za sebe. Plašim se da će sve to samo baciti ljagu na nas. I dan danas je glavni argument protiv Saše to što je bio ministar u Dačić-Vučićevoj vladi, bez obzira što je podneo ostavku, bez obzira što nije sa njima bio zbog ideološke sličnosti. Ciljevi zbog kojih smo se udružili sa nekim se zaborave, pamti se samo da smo se udružili sa njima, ergo da smo isti kao oni.

 • Sve je to lepo sto pisete,ali postoji velik problem,kao sto ste rekli treba pobediti na izborima.Nasem narodu je mozak ispran,SNS je ubedjen da ce pobediti sa jos vise glasova nego prosli put zato su i odlucili da raspisu izbore.Prava i jaka opozicija nepostoji u Srbiji.svi su se vec iskompromitovali,i to malo glasova sto nece otici SNS-u rasplinuce se na druge partije,tako da se bojim da ce imati tek sad dominaciju.Samo znam da ako nebude bilo jedinstva u opoziciji,da ako se ne ostave licni interesi po strani,tesko nama,ali opet bicemo sami sebi krivi jer kako kazu ,,kako sejes tako zanjes,,od mene imate glas i podrsku,samo da se ova agonija zavrsi,da malo krenemo sa mrtve tacke,nikad gore nismo ziveli,nama ne trebaju price ni obecanja nego konkretno da se nesto radi ali pozitivno,a ne da se uzima i ovo malo bede kao sto je uzeto od plata i penzija.

 • Ovde je nabrojano mnogo mera koje ispravljaju tuđe greške (izvršne vlasti) i koje na kraju svi, a najviše privreda plaća. Tako može do sutra.
  Na kakvoj formalnoj i ličnoj odgovornosti izvršne vlasti će pokret insistirati? Šta se sada može uraditi a šta treba unaprediti?
  Npr.
  Interesuje me ko odgovara i koliko, kada se ustanovi da je neki zakon protivustavan ili mera protivzakonita. Npr. neki odbor za ustavna pitanja prosledi zakon u skupštinsku proceduru, koja ga usvoji, a onda se ustanovi da to bas i nije tako ili neki ministar sprovede reformu koja na kraju bude pogrešna i mnogo košta (npr. reforma pravosuđa). Prethodno su silne radne grupe i eksperti radili i verovatno naplatili svoje usluge savetovanja i sl. a to na kraju ispadne pogrešno. Ti se eksperti ponovo javljaju i rade kao da ništa nije bilo.
  Koji su objektivni mehanizmi sprečavanja, kontrole i kažnjavanja (npr po službenoj dužnosti). Rezultati izbora, ma kakvi bili, nisu nikakva kazna koja će sprečiti da se neodgovorno ponašanje ponavlja.
  Takođe, kakva je to pravda da poslanik koji je potpisao blanko ostavku kao narodni poslanik bilo kada ponovo bude predložen i biran za narodnog poslanika? O „bodrum“ aferi da i ne govorim.
  Mislim da biračko telo ne shvata težinu ovih stvari. Odsustvo ozbiljnih sankcija za ove pojave je nedopustivo za očuvanje demokratije.
  Konkretan stav pokreta o ovim temama bih voleo da vidim u gornjem članku.

 • Та влада водила би неком облику senatus consultum de re publica defenda, који је на неки начин замена је за једногодишњу диктатуру већине са значајном разликом што би она имала легалитет на основу избора, односно воље народа-не би била наметнута већ тражена од стране народа. Она је потенцијално опасна на домаћем нивоу јер је такву власт лако злоупотребити, али такође и на међународном нивоу јер би изазвала панику у међународним односима уколико свет није упознат са програмом “прелазне владе”. Циљ оваквог вида диктатуре (ова реч не мора имати посве негативну конотацију) је управо избећи диктатора-појединца и стога ваша влада, уколико жели да покаже апсолутну транспарентност, не би требало да има функције премијера и председника у тих годину дана. Волео бих да видим како ће бити спроведен, ако ништа друго има једно 2000 година од кад је последњи пут изгласан. Притом, малобројан смо народ, свако сваког зна, и републичка демократија би требало да нам буде лук и вода. Угледајмо се на оне који су тај систем измислили. Републички Рим је јединствен историјски пример како љубав према отаџбини прави од малог народа велики. Данас да би били велики не морамо освајати, довољно је освајати тржишта, освајати животни стандард и одликовати се врхунским културним, научним и спортским резултатима, решити постојеће спорове око државне територије. Наравно, данас сви држављани земље имају гласачка права, али могло би се веома лепо уредити ко гласа о ком поводу уз ваљано објашњење и зашто.

 • Jedino sto mi se ne svidja u ovom tekstu je naslov ?!
  Godina prekretnice, svaka godina nam je godina prekretnice, stalno smo na nekoj prekretnici ??

  Jako mi se svidja ova kampanja koja propagira glasanje za procedure, a ne za ljude. Upravo zbog toga na Zapadu ljudi ne znaju ko im je na vlasti – jer ih ne interesuje.

 • Ја сам у “вредносном” смислу десно у односу на ДЈБ и то је једни разлог што нисам члан покрета. Никада нисам био члан ни једне странке. Са овом конкретизацијом господина Радуловића добили сте једног новог гласача. Међутим и ја сам као и неки други коментатори, који за разлику од мене звуче као бивши симаптизери Грађанског савеза или ЛДП-а, врло резервисан према могућности да било ко и “лево” и “десно” од ДЈБ прихвати Радуловићеву платформу. Прво. људи су код нас генерално врло острашћени кад је у питању политика па политичари углавном имају острашћену реторику. Друго, сви који могу да пређу цензус су део проблема који је таргетирао господин Радуловић. Плашим се да се тај проблем зове Удба – имамо ми богаташе које вуку конце из сенке много пре 1987. Међутим, свака част за покушај. Због њега један апстинет излази на изборе. Вероватно ћете због тог покушаја изгубити већи острашћених део хард кор обожаватеља – ЕУ талибана – већих католика од папе, али то је једини начин да омасовите подрушку овој прецизној платформи – последњој линији одбране здравог разума. Исто тако су Двери изгубиле део својих талибаснки присталица улазећу у коалицију с ДСС-ом, али то је једини начин да уђу у скуптшину. Колико чујем Вучић их је већ корумпирао. Надам се да погрешно чујем. Исто тако се, после ове објаве господина Радуловића, надам се да ће и Левица Србије у скупштину, али чини се да од тога нема ништа.

 • Oduševljen sam ovim predlogom i mislim da je u datoj situaciji ubedljivo najispravniji. Predlog je pošten, pametan, s tačno navedenim stavkama šta treba i mora da se uradi. Opozicione stranke koje ga ne prihvate i nisu prava opozicija, to su stranke kojima je jedino stalo do same vlasti, a ne i do promena u Srbiji.

 • Поштовани г-дине Радуловићу, у вашем плану недостаје доследност. У почетку вашег текста, као и свом досадашњем политичком деловању, са којим се углавно слажем, помињете као главни узрок нашем катастрофалном стању тзв. партократију, са чиме се у потпуности слажем, а затим. даље. помињете техничку коалицију са “здравим снагама левице и деснице”. Мени није познато да у политичком миљеу постоје, сем вашег покрета, такве здраве снаге, сем ако нисте мислили на ту исту парократију. А улазити са њима у некакве коалиције је јако лоше, јер партократија би све потписала и обећала само да добије неко парче власти, а после би, као више пута до данас, све погазила. То би уништило и оно мало поверења у могућност појаве неких здравих снага и додатно нас прикуцала за дно рупе у којој се налазимо. Мислим да је то лоша идеја, не наглите у жељи да окончате ову агонију, боље се стрпети још који изборни циклус, а у међувремену, радити на окупљању таквих здравих снага. Мислим да би требало више да се усмерите ка младима, нарочито образованијем делу младих, студентима и, што да не, средњошколцима, јер су они будућа наша елита, која сада више размишља како да оде из ове земље. Сетите се да су они одиграли значајну улогу у обарању режима Милошевића.

  • Znaš, Nenade, verovatno si ti mlad čovek pa možeš da čekaš “još koji izborni ciklus”. Ja, brate, ne mogu, mator sam, ali to je samo jedan razlog. Mnogo ozbiljniji je razlog da, ako se ovako nastavi, više neće biti nikakvih izbornih ciklusa, živećemo u diktaturi.

  • Тешко да сам са 59 година млад. Баш зато знам што то предлажем, јер сам то већ овде доживео, разне идеје о уједињењу опозиције ради рушења Милошевића, а то време није било ништа лепше и лакше него садашње, зар не? А када су се напокон некако ујединили (уз “малу” помоћ народа који је масовно излазио на улице) и срушили СМ-а, једино што се променило су људи на власти. Ти људи, та садашња партократија, никако немају кредибилитет, а сигурно ни жељу, да направе суштинске промене за које се залаже покрет Доста је било. А ако би се то доиста догодило, то би дефинитивно убило веру народа да у могућност да се нешто добро овде може догодити. Зато кажем да треба тражити подршку међу нормалним, поштеним, скромним људима, макар то и дуже трајало од садашњих избора.

  • Obratite pažnju na važnu stvar: Nisu dovoljna obećanja. Ovaj plan podrazumeva da je potpuna transparentnost dokazana za svaku eventualnu opciju koja je negde na vlasti. Dokazana, sprovedena: objavljeni ugovori, izvrsenja budzeta…

 • Predlažete nove izbore za godinu dana? Pucate sebi u nogu.
  Treba da predlažete program, nađete ljude od integriteta koji žele da ga sprovedu, i to će narod podržati na izborima. Pružite nam alternativu ovoj recikliranoj političkoj mašineriji. Imate šansu i da iskoristite manu srpskog mentaliteta da često glasamo kao narod protiv, a ne za nekoga.
  Sama vlast je dala dovoljno razloga zašto da glasamo protiv iste, ali vi treba da usmerite ljude zašto da glasaju za vas, a ne da ostanu kući jer nemaju alternativu koja nije već dokazano bila loš izbor.

  • Vreme od godinu dama je interval konsolidacije na političkoj sceni. To vreme je neohodno za trežnjenje naroda od 25 godina zablida.
   Za to vreme će se iskristalisati zdrava politička platforma koja daje mogućnost građanima da jasnije sagledju put kojni treba ići.
   To vreme je jasno odvajanje žita od kukolja, vreme sazrevanja kolektivnog uma.To je neophodan uslov za preokret. Narod ne može da sagleda istinu jer su mediji blokirani slepilom gluposti.
   Druga važna pretpostavka je da će u tom periodu pravi intelektualci iz zemlje i dijaspore uvideti smislenost svog učešća u izgradni neke nove prosperitetnije Srbije u kojoj se može normalno živeti.
   Faktor konsolidacije od godinu dana je preko neophodan, to vreme možemo slobodno nazvati, verma dolaženja ksebi i akumulacijom svenarodne pozitivističke energije za čišćenje kuće.

 • А Косово и Метохија, а ЕУ интеграције, шта са тим ? Ако не стопирамо ЕУ интеграције, вратимо царине на нашу робу, не окренемо се ка Кини и Русији у банкарском, и војном смислу и не прекинемо условљавања ММФ-а, од свега нема ништа!

 • Mislim da je naivno misliti da se moze vlast samostalno formirati u visepartijskom sistemu(osim ako niste SNS koji uvodi diktaturu). Zbog toga verujem da je ovaj predlog posten. Dok god se DJB drzi principa koji su u tekstu pomenuti, sve opcije postizbornih koalicija treba uzeti u obzir. Mi stvarno klizimo u diktaturu, a to nikako ne moze biti dobra stvar. Ako se vecito ceka savrsen trenutak, stvari mogu da dodju do nivoa gde posle nema nazad.

 • Podržavam sve napisano. Momentalno pronaći sredstva, načine, kanale, portale, krivine… da ova informacija dođe do milion ljudi. Verujem da će 900.000 prihvatiti ovo kao put kojim treba da se ide.

 • Ne mogu da prihvatim DJB jer se uporno trudi da negira dominantan uticaj svetksog imperijalizma i korporacija na ovom prostoru. Ne želi jasno i glasno da kaže da je u pitanju kolonijalizacija ovih prostora, i ne objašnjava zašto strani faktori daju podršku ovom ološu u Srbji već decenijama? Zašto Interpol ne zahteva hapšenja razniih mutnih likova, zašto je krajem 90-ih bilo crnih lista postavljenih od strane međunarodne zajednice, a danas je sve u redu? Na kraju, zašto niko ne uvodi sankcije Srbiji zbog kršenja svcih demokratskih i pravnih principa, kao i apsolutno nenormalne korupcije? Za sve ovo treba prećutna i vrlo jasna podrška stranih faktora, i naša partokratija je očigledno ima. A Saša o tome minimalno govori, i prebacuje loptu na domaći teren, kako od nas sve zavisi. A dovoljno je bilo da u bilo kom trenutku Svet zavrne slavine, i ova kvazidržava bi stala!

  • Slušajte, Silvesteru, vaš komentar je zaista neumesan. Prvo, promašili ste temu – u tekstu se govori o privremenom udruživanju opozicionih snaga radi skidanja Vučića sa vlasti, a vi govorite o pokvarenosti zapadnih političara. Pa naravno da su i oni pokvareni, svi su političari više ili manje pokvareni, a sve zemlje gledaju samo svoje interese. Interes i SAD i EU je da ovde ne bude više ratova, više ih se ništa ne tiče jer smo potpuno nebitni i zato privremeno i trpe ološ na vlasti. Drugo, zamerate Raduloviću što dovoljno ne ukazuje na to da politika mnogo više zavisi od stranaca nego od nas. A ja sam uveren da je to veoma dobro upravo zato što će sutra, ako na vlast dođe, Radulović takođe veoma mnogo zavisiti od tih stranaca – zašto im se dakle sada bespotrebno zamerati? I čemu uopšte ovo vaše pisanije, zar zaista mislite da Radulović sve to ne zna i da mu vi otvarate oči?
   Ne samo vaš komentar, nego i neki drugi ukazuju na ozbiljan nedostatak volje da se u Srbiji promeni dosadašnja katastrofalna politika, ukazuje na neuviđanje činjenice iznete u naslovu – da je ovo zaista poslednji voz za Srbiju, da će Vučić ako dobije još četiri godine vlasti Srbiju definitivno uništiti i da će posle toga bilo kakvi izbori biti izlišni: čemu izbori u državi koja praktično neće postojati. Apelujem na sve čitaoce ovog sajta da predlog o privremenom udruživanju opozicije i sastavljanju tehničke vlade prihvate jer rascepkane stranke neće preći ni cenzus. A predlog je i pošten, i pametan, i potpuno svrsishodan.

  • Tekst je lijepo napisan, ali uzdrzao bih se od grandioznih naslova tipa “biti ili ne biti”. Bojim se da DJB gubi dio biraca kojima se stavovi pokreta cine pomalo radikalni, a ciljevi neobjektivni. Njih upravo plase rijeci kao sto su “poslednji”, “potpunu”, “svu”, “svim”.

  • Ovaj potez Vucica,je sve ostavio zatecenim.Niko nije spreman za izbore osim vladajucih stranaka. Stranke opozije koje su do sada ucestvovale u vlasti, ili na bilo koji nacin participirale u njoj, nemaju nikakav moralni kapacitet da se sa njima pravi bilo koja koalicija.Nazalost od ostatka opozicije. A tu mislim i na Radulovica, vecina ce imati problem sa finansiranjem same kampanje, i mobilizacijom birackog tela. Jako je malo vremena a ne postoji jasan koncenzus oko kljucnih pitanja o kojima se ostatak opozicije suocava, a to je rascepkanost po pitanjima EU,trzisna ekonomija,Istocni blok itd
   Licno mislim,da je jedino resenje izlazak na izbore sa koalicijom koja ce definisati obavezujuci dokument sa pitanjima koja se ticu strateskog opstajanja nase drzave i stvaranja opozicionog balansa vladajucim strankama. Koliko sam razumeo Sasin predlog, on upravo razmislja u tom pravcu, fokusirajuci se na uspostavljanje pravnog poredka u Srbiji i zaustavljanje bezobzirne pljacke ovog naroda. Sasi bih predlozio da sasatavi dokument koji ce defiňisati minimum kriterija za uspostavljanje koalicije,iskljucivo na moralnim i etickim principima, ko moze a ko ne, i defiňisati X tema koje ce okupiti sve nezadovoljne i zbunjene gradjane, koji su rastrkani po x stranaka i udruzenja.Teme koje bi okupile gradjane moraju biti precizno defiňisane, i da svaka osoba koja ucestvuje u u toj koaliciji ili “vremenski ogranicenom udruzenju” moraju da ispune sve potpisane obaveze. Iz tog razloga je jako vazno osloviti moralno kredibilne ljude da podrze ovu vremenski ogranicenu koaliciju, koja če bar na izvesno vreme imati snage da teme od kljucnog znacaja sa drzavu, sacuva od uňistenja. Da budemo realni, svima je jasno da u Srbiji ne postoji politicki zivot koji b i bar malo licio na demokratski organizovaňo drustvo. Sve se svodi na pljacku, i politicko sibicarenje. Zato nema smisla trositi energiju na klasicno organizovanje kampanje, i na dosad vidjen nacin pokusaja osvajanja mandata u skupstini. Potrebno je okupljane oko odredjenog broja tema sa odredjenim i preciznim mehanizmima,limitiranim samo u cilju ocuvanja i zaustavljanja bezobzirnog urusavanja kompletne zajednice. Od pocetka je vazno da svi u Srbiji znaju da je ta koalicija organizovana na oroceno vreme sa jasnim zadacima. Na prvom mestu se obratiti moralno ispravnim pojedincima koji ce da pristanu da na odredjeno vreme budu “cuvari blaga”, koje nam je jos uvek preostalo, dok ne dodje vreme kad ce se rekonstruisati cela drzava. Po meni je to maksimum sto se moze uciniti posle ovih izbora, sve drugo je zamajavanje. Ovu koaliciju moraju da defiňisu ciljevi , niposto suhoparna politicka ambicija i u ovom trenutkubezpotrebno politicko filozofiranje. Sacuvati drzavu od pljacke i uvodjenje reda je tema broj jedan. Ovaj Sasin prelog moze biti pocetak razmisljanja o broju tema, jos samo uneti mehanizam okupljanja i principe udruzivanja, moralne i eticke.

  • Dobro ste predvidjeli, ali zanima me koje su to zdrave politicke opcije osim DJB? To se ne navodi u statu, a ja sam ne znam nijednu.

  • Da bi Vam bilo jasnije, preporučujem Vam da glasate na ovim izborima za Radulovićevu opciju pa ćete da vidite kako se stvari odmotavaju na svim nivoima i u svim pravcima. Jednostavno je ali je voljni momenat ono najteže za postići. Dakle taj voljni momenat se dobija impulsom na izborima i poverenjem i stvaranjem novih poluga vlasti.

   Kada promenimo sistem vrednosti odjednom će “Vatikan” i “CIA” da nestanu iz naših malih dnevnih života a ekonomija zdravog razuma jednog gradjanskog društva će sami da stvore put prosperitetu.

   Zato mora da se glasa, nema belih listića. DOSTA JE BILO!

 • Dok god izborni zakon bude ovakav mi nećemo moći da glasamo i živimo u demokratiji. Posle izbora će doći do preletanja, kupovine glasova, pokupljivanja sa radnim mestima, pogotovo na lokalu. Političari promene po tri stranke u jednom mandatu. Vlast se nasilono menje prelaskom odbornika, a predsednik se u opštinama bira posredno, t.j. građani ga ne biraju. Pa ako je to demokratija, i pravila EU, onda nisam za nju.

  • Prvo i osnovno treba da znas sta je demokratija.Demokratija je najvece zlo ovog sveta.

   Samo teokratija Srbiju moze da izvuce iz krize i samo uz teokratiju Srbija kroz odredjeni period moze da ojaca dovoljno da ne mogu da je ucenjuju.

   Svaki stanovnik ove zemlje treba da zivi i radi po 10 bozijih zapovesti e kad to bude slucaj onda cemo biti najajca sila na balkanu a i sire.

  • Mirko, idite u manastir i zamonašite se. Ovo je sekularna država. A u ovom programu bi trebala da stoji još jedna tačka: Sedište patrijarha da se vrati u pećku patrijaršiju. Svi neraspoređeni sveštenici, koji nemaju svoju parohiju hitno da se upute u kosovske manastire. Crkva pod pritiskom države da reši probleme pedofilije, enormnog bogaćenja i bahaćenja sveštenstva i da se uvede paušalno oporezivanje sveštenstva.

  • Svakakve gluposti…pa hoce li Bog mozda da se kandiduje i da pobedi. Religija je opijum za nepismene i sredstvo za manipulaciju. Tako je bilo i bice. Za sad ne placaju porez…zamislite da dodju na vlast. Crkva i popovi treba da budu tamo gde im je mesto. Obrazovanje nas samo moze izvuci…a ne ispiranje mozga!

 • Od mene i moje porodice imate glasove, bez obzira kakve koalicije budete pravili. Po meni poenta ovih izbora je skloniti ovo zlo sa vlasti, jer ako oni ostanu jos 4 godine, svima nama se crno pise!

 • Srbija je zaista na istoriskoj prekretnici. Ići na izbore bez i malo uslova za fer izbore je suludo. Uz to ići u totalno razbijenoj i “posvađanoj” opoziciji je besmisleno. Činjenica je da DJB izvesno odstupa od svog stava ranije izrečenog, da neće ići u koaliciji na izbore. Ali je i činjenica da ne ostupa od svojih načela i koaliciju prihvata ograničeno. Takođe je činjenica da pojedinačno opozicija pa i DJB neće dobiti fer predizbornu kampanju. Prvenstveno nastupe u medijima sa nacionalnom frekvencijom. A ono što je najvažnije i niko još ne pominje a to je da razbijena opozicija neće ni izbliza moći iskontrolisati i sprečiti izborne krađe i mahinacije. Zaboravljaju se džakovi glasaških listića. Zaboravlja se nasilništvo na običnim tribinama DJB. Zaboravljaju se napadi na aktiviste DJB prilikom podele propagadnog materijala, nasilništvo na izborima i posle izbora, razne mahinacije i izborne krađe. Cenim da je racionalno podržati ono što je u tekstu predloženo i stoga ću ponoviti: realno moguće i pre svega nužno.

 • Ми смо колонија крсташа. Марионетском владом управља колонизатор преко дипломатских представништава. Та влада лаже и угњетава сопствени народ. То јој је задатак. Ради све оно што јој колонизатор нареди. Већина опљачканог иде колонизатору. Остатак дели тај марионетски режим. Наравно да ради против српских интереса. Ако изборима сменимо ову владу, изабраћемо исту, само са другим именима и глумцима. Треба прво победити колонизатора, а то не можемо сами. Надајмо се да се та прича већ увелико одвија. До тада ћемо слушати којекакве латиничаре и оне који имају кинту у џепу, мислећи да збиг те кинте могу вечно да нам трљају нос: Срби су овакви, те Срби су онакви. Мрш БРЕ! Срби су народ ко и сваки други народ, и неће дозволити да буду вечно зајахани. Живи били па видели.

  • Joj Gojko prosetaj malo napolju na snegu. Odalji se od kompjutera da ti se razbistre misli. Ceo globalni ekonomski sistem je napravljen tako da oni slabije prilagodljivi zaostaju. A mi smo strasno neprilagodjeni za bilo sta do za korupciju. I to nije krivica naseg naroda (osim u cinjenici da nismo imali dovoljno demokratskog istorijskog iskustva da znamo kakve nas zamke ocekuju pa smo u svaku upali) ali jeste krica sistema koji smo izgradili i koji moramo razmontirati. Nismo mi nesposoban narod ali imamo bukagije na nogama koji smo sami sebi nametnuli. Ajde prvo da pocistimo svoje dvoriste pa cemo posle mirne duse da lovimo strane lopove.

 • Tačke ovog plana privremene vlade su sasvim na mestu, ali ne mogu da se ne zapitam odakle nama novca da odjednom- vratimo penzije na pređašnji nivo, zdravstveno osiguranje za sve građane, ovako široko dati socijalnu zaštitu i socijalnu pomoć. Ako bi mi neko argumentovano dokazao da je za sve ovo moguće obezbediti sredstva a da to ne znači novo zaduženje države, ja bih bez kolebanja podržao ovaj program.
  Pozdrav!

  • Saša je to već objasnio na mnogobrojnim nastupima, tribinama i tekstovima ……
   Nadam se da niste potpali pod medijski uticaj režimskih medija?

 • Čekajte, sve ovo lepo zvuči, ali ne bih rekao da je tako jednostavno. Šta je sa medjunarodnim odnosima, šta je sa pregovorima o Kosovu, šta je sa otvoranjem poglavlja? Nisam siguran da će sva ta pitanja i još mnoga druga koja mi sad ne padaju na pamet, moći da se zamrznu na godinu dana. Mogu da zamislim našta će to ličiti kada bude trebalo da se nađe zajednički koncenzus oko neke stvari koja nije unapred predviđena ili jasno definisana koalicionim dogovorom, a u relnonosti moralo bi da se dese više takvih stvari za godinu dana.
  Sve u svemu pristalica sam DJB, ali sam jako skeptičan o svemu ovome. Nisam siguran ni da će uspeti da se formira ovakva koalicija, a ako se to desi, plašim se da će iz nje svi izaći kao gubitnici, još gore nego što se desilo DOS-u.

 • Nesumnjivo dobra ideja.Jedini nacin da Srbija napravi zaokret u zeljenom pravcu.Nazalost, tesko da ce se naci partneri za ovaj predlog. Zato ” u se I u svoje kljuse”. Realan cilj treba da bude census I ulazak u Parlament. Jedino losije resenje za Srbiju, od nastavka vladavine SNS-a, je vracanje na vlast “druzine” Tadic,Pajtic, Zivkovic,Jovanovic Takva “promena” bi znacila da u Srbiji sve ostaje isto.

  • Potpuno se slažem. Prvo treba ući u Parlament i dobiti širi pristup medijima i javnosti, da više ljudi sazna za vas i čuje vaše ideje. U ovom trenutku DJB je previše mali da bi bio noseća snaga bilo koje koalicije, a ako ne bude noseća snaga onda će ga iskusni političari i politikanti iz drugih stranaka lako iskompromitovati. Pisali ste o tome kako bi trebalo zabraniti predizborne koalicije, a sad nudite upravo to?! Držite se svoje ideje i čuvajte obraz da steknete poverenje većeg broja ljudi, pa se tek onda upuštajte u koalicione avanture.

  • “Уколико нема довољно мудрости, политичке зрелости, мањка сујете, осећаја за судбоносан тренутак у коме живимо и далекосежност последица по покољења која долазе, схватања да тренутно неважне разлике морамо да ставимо са стране, оберучке прихватимо план, сакупимо релевантну, здраву левицу, центар и десницу и сачувамо кућу, покрет “Доста је било” неће улазити ни са ким у парцијалне или другачије конципиране коалиције. На изборе ћемо изаћи сами.”

   Ukoliko svašta nešto, ONDA će izaći sami.

 • Uf… Baš bih voleo da vidim oko čega može da se pregovara i dogovara sa Dverima, Šešeljem ? Ništa bolje ne bi bilo ni sa Tadićem, Živkovićem ili Jovanovićem… Ne znam ko je došao na ovu ideju, ali je ona totalna utopija… Podržavam Radulovića, ali ovo vam (nam) nije trebalo!!!

  • Bitan je plan. Šta imate da kažete o planu? Da li biste podržali okupljanje svih oko plana, kada biste znali da bi to okupljanje dovelo do pobede na izborima i do sprovođenja plana?
   Desnica postoji u svim uređenim zemljama sveta. Postoji i kod nas. Ideološke razlike su normalne. Ignorisati to nije pametno. Valja nam razgovarati i tržiti rešenja.

 • Ne vidim oko čega bi mogli da se slože recimo Radulović i Šešelj ? Ili da na istom mestu uopšte budu Čeda Jovanović i Šešelj ili neko iz pokreta Dveri i Čanak, Živković, Tadić…

  • Evo recimo oko čega: https://www.youtube.com/watch?v=_PL97qMObeY

   Moglo bi da te začudi da je Ekonomija nauka, i da postoje ljudi sa, maltene, opozita političkih vrednosti koji mogu da se slože oko nekih ideja u ekonomiji.

   Moje mišljenje je da “Dosta je bilo” treba da odabere duži, teži put, bez pokušaja ikakvih koalicija.

 • Jedini način da sprečimno da vodja (namerno malim slovima) ponovo dodje na vlast je da to izvedemo na sledeći način:

  Na principu piramidalne prodaje – Dogovoriti se sa svim svojim prijateljima i rodbinom za koga ćemo glasati unapred! Objasniti ima da će jedino na ovaj način biti moguće pobediti sve ove prethodne i sadašnje lopove i na vlast dovesti nekog ko do sada nije bio na vlasti, ko nije kompromitovan i ko ima neke realne rezultate (iz privatnog sektora) iza sebe. Njih obavezno uvuću u tzv. piramidalnu strukturu da i oni moraju sve svoje prijatelje i rodbunu uvesti u ovaj krug. Na taj način se ti krugovi šire i pobeda je zagarantovana.

  Mi smo već počeli sa svojim krugom!

  Napred do pobede!

 • Drugi nacin ne postoji,Samo sirokom koalicijom je moguce srusiti Vucica.Ko da ceka jos 4 godine.Ja koji imam 30 godina vise ne mogu da cekam.U ovakvim uslovima pokret nece puno napredovati ni za 4 godine..Cim vas nema na prvom i pinku vecini nasih ljudi delujete neozbiljno.Pa znate koliko ljudi i ne zna ko je Sasa Radulovic.Mene je ova vest prilicno obradovala,pruzila mi nadu.Uz malo srece Vucic za par meseci odlazi u istoriju.

 • Ово је једини начин да се мирним демократским средствима, путем избора, скине са грбаче народа, овај тоталитарни и штеточински режим. Ситуација у друштву је, на жалост свих нас опозиционих учесника дешавања 2000-те год., много гора него тада. Економско безнађе, незапосленост и беда много јаче притискају цео народ, него било каква друга репресија и сл. Тадашњи режим С.Милошевића, подржавала је значајна групација, необавештених и изманипулисаних, конзервативних бирача. Преостали, већински део, апстинирао је изборе или је расипао своје гласове на мноштво других опозиционих странака. Тадашњи лидер опзиције З.Ђинђић, схватио је историјски значај избора, победио сујету и организовао све опозиционе странке, а на чело ДОС-а инсталирао В.Коштуницу. Вук Драшковић није успео да победи сопствену сујету и народ га је, због тога, трајно послао у „политичку историју“ из које се никада није повратио.
  Садашњи тренутак је врло сличан изборима 2000-те. Једино, што су тада код народа, „окидач“ за промену режима биле санкције и рат. Данас међутим, опозиција мора показати посебну зрелост и одговорност пред народом. Мора се показати и ДОКАЗАТИ, да се истински желе промене у друштву, а не само пуке промене по систему „сјаши Курта да узјаше Мурта“.
  Да би се народ озбиљније заинтересовао за изборе и масовно дао своју подршку, сва опозиција мора стати у једну колону, на једну изборну листу. Али, пре формирања те заједничке листе, мора се консензусом прихватити заједнички предизборни програм. Морају се унапред утврдити сви кораци када се победи на изборима, јер само победа је у опцији, иначе окупљање нема никаквог смисла.
  „Техничка влада“ – не коалиција партија, већ подржавање утврђеног програма-плана за решавање конкретних, „маркираних“, проблема у друштву. После сваке седнице владе, обавезно кратко саопштење за јавност, а свака три месеца објављивати и детаљан и свеобухватан Извештај о досадашњем раду-учинку владе. Обавезно наводити и ко је био за, а ко против, предложених решења (сем онога што по закону стварно представља државну тајну, или оно, чије објављивање не двосмислено може проузроковати неку јавну штету).
  Споразумом о формирању “Техничке владе“, одредити све битне и виталне ствари за државу, а посебно правац спољне политике за тих година дана (најбоље је, ради тренутног помирења и учешћа свих страна, увести „мораторијум“ на све видове међународних политичких интеграција), односно утврдити основе и првце свих предизборних и изборних правила за наредне фер и истински демократске изборе. Ова „Техничка влада“ не сме бити нова влада ДОС-а, где би се за сваког лидера странке учеснице, одмах и обавезно, морало тражити неко звучно министарско место или друго адекватно месту неке државне институције или сл. Споразумом се, недвосмислено, морају утврдити принципи и критеријуми за избор министара и држ.секретара, односно предс.владе.
  Пуно је недоумица које треба јавно разјаснити и јавно се обавезати на поштовање договореног, да би се добила шира подршка изневерених, ојађених и разочараних бирача.
  Али, по оној народној: „Не пада снег да покрије брег – већ да свака зверка покаже свој траг“, врло брзо ће се видети ко заиста жели истинске промене у друштву, а ко би само да и он мало „јаше један круг“!!?

 • Čitam plan i lično se potpuno slažem, od reči do reči. Neke tačke možda neće prihvatiti sve strane, ali ko je čitao, shvatio je da je to samo predlog i da je podložan dogovorima. Kao prva i najvažnija ideja oko koje se sigurno mogu složiti i Šešelj i Čeda Jovanović (kao što je neko pitao) je da ovaj režim ne valja. To je temelj, pa neka se oni dogovore šta se odatle može uraditi za godinu dana.

  Međutim, ono što me začuđava su komentari. Poražavajuće je koliko malo ljudi u stvari čita i/ili razume napisano, iako to ne bih očekivao od posetilaca ovog sajta. Trn u oku je reč “koalicija”, a to što piše “svašta nešto” pored, to izgleda nije bitno. Šta onda očekivati od širokih masa, kojima je Zmaj od Šipova ili kako se već zove vrhunac intelekta? Kako njima objasniti da se Saša Radulović nije prodao Šešelju niti se Šešelj prodao Saši Raduloviću? Nisam siguran da narod ima dovoljan intelektualni kapacitet da shvati, s obzirom da je prosečna inteligencija u Srbiji oko 90, a realno ni svetski prosek od 100 nije nešto čime bi se moglo pohvaliti.

  • e bas tako, prosto je neverovatno koliko se ljudi brzo hvataju za jednu rec, i kao da ne citaju sve napisano…to je najveci problem, jer kako objasniti nesto nekome ko je vec o tome procitao i cuo vise puta i onda opet pita “a zasto u koaliciju…” to je malo porazavajuce, ali ostaje samo da se ponavlja i ponavlja…zato sam uvek voleo kako to radi Sasa Radulovic, reci npr “partijski parazit” upotrebi hiljadu puta, i to nije bezveze, tako se stavlja ljudima do znanja na sta se tacno fokusira i sta mu je bitno. Tuzno je sto onda dodje neko i kaze “vidi ga ovaj ne zna nista drugo”…

 • Verovatno je ovo jedini put da se pobedi 2016 godine, ali koliko bi to bilo iskreno od strane Jovanovica, Tadica, Zivkovica, Petrovica.. Jednako koliko ne mogu da sebe nateram da glasam za Vucica & co, tako ne mogu da zaokruzim i ove pomenute, pa sve da su s njima na listi Obama i Putin licno. Ulazak sa ovim nebitnim politicarima u bilo kakvu saradnju, moze samo da steti pokretu i celoj ideji, uz to svi su se nudili Vucicu (izuzev DS.a). Cenim da “sluzbe” o svakom politicaru imaju dosije i po potrebi ga izvlace iz fioke, Dacic je cist primer..

 • Jedna ovakva poštena ideja bi trebalo da okupi poštene ljude. Upravo sada ćemo videti ko je za Srbiju a ko za svoje interese.
  Rukavica je bačena i ostaje nam da sačekamo. Saša Radulović i Pokret nemaju šta da izgube, jer su njihove ideje zadobile na značaju a Pokret na popularnosti.

 • Видим коментатори помињу Тадића, Чеду. Шешеља итд. Мислим да нисте добро схватили текст. Они су на страни Вучића, Дачића, Вулина, Веље, Расима и осталих из ове Франкенштајн владе – стране коју нове лијеве, десне и централне опције треба да заувијек пошаљу на сметљиште историје. Дакле, Левица Србије и Двери су те опције с којима ДЈБ замишља да прави чистку. Имају моју подршку.

 • Realno, ovo je dobra platforma za početak nekakvog dogovora. Ne treba biti isključiv, pa tvrditi da se ovo ne može menjati. Lično bih voleo da vidim “normalnu” levici, desnicu i centar na jednom mestu sa iznadstranačkim ciljem…Eto ja bih glasao za DJB , Levicu Srbije i SNP, ali je pitanje koliki je domet zbog vremena i usaglašavanja razlika.

 • Dzaba ste krecili…. Od ove ideje i plana nema nista jer je potpuno besmislen. Kako u koaliciju sa LOPOVIMA, PROBISVETIMA i KRIMINALCIMA. Kad ti Sasa prva stavka tvog programa bude HAPSENJEEEE svih pripadnika trenutne i bivsih vlasti, kada oni sa kompletnim porodicama budu bili na dozivotnoj robiji sa svojim kolegama tajkunima, i kad im bude oduzeta sva imovina ukljucujuci i ono sto su imali pre bavljenje politikom -znaci i dedovinu.Pa kad promenis ustav i smanjis broj poslanika i ostalih lezilebovica po administracijama, tek onda mozemo da razgovaramo o tvom planu za ozdravljenje nacije. A dotle ce Vucko da vlada do penzije a ti ces Sasa da skapavas na net-u i tribinama po Srbiji. Moj plan je manje radikalan od onoga sto ce se desiti svim politicarima koji budu na vlasti u trenutku kad narodu pukne film,jer ce teci reke krvi ulicama Srbije. Medjutim sudeci po letragiji ljudi to ce se desiti tek za 10-ak godina…..

  • razumljiv je bes i to je ok, ali svesni ste da od tog “pucanja filma naroda” nema nista…evo pogledajte u zadnjih 30 godina, koliko komentara ljudi na razne teme je bilo…”oterace to narod motkama” i sl…od toga nema nista, i bolje je naravno da ne bude tako, e kada to shvatite, onda dolazite do onoga sta vam ostaje, i onda necete nazivati ovakav plan besmislenim ili sta vec…

 • Ulaziti sa ljudima koji su nas do juce krali u koaliciju je bespredmetno. Tako cete se samo utopiti u njihovom blatu. Svi oni su, manje ili vise, vec bili u vlasti, dakle, vec vidjeno. U slucaju te koalicije onda bas ni nema za koga da covek glasa. Zacudili bi ste se koliko ljudi zna za Sasu Radulovica, nemojte izgubiti veru u sebe vec na pocetku.

 • Nisam citao detalje, osnovna ideja je dobra. Objasnite ostalima iz opozicije, da iako ovde nema “za koga” da se glasa, ima “protiv koga”. Vecini nije prihvatljivo da glasaju ponovo za DS, Novu, LDP… (da ih ne nabrajam, nije ni bitno kako se zovu stranke, isti su ljudi). Dakle, napravite precizan plan sa jasnim rokovima (ovo je bitno, jer se planovi od nabrajanja lepih zelja razlikuju time sto imaju rok). Pozovite ljude da glasaju za plan, a ne za stranke/politicare kojima vise ne veruju.
  Da bi ovo imalo nekog smisla, svi ucesnici bi morali da stave promociju svojih stranaka i sebe, ne u drugi, nego u treci plan, jer su nam se smucili. Promovise se plan, ono sto cete uraditi.
  Licno ne ocekujem da ovako nesto moze da uspe. Ocekujem da ce sada biti problem “koja stranka je stozer okupljanja” – a najbolje bi bilo da ne bude ni jedna. Da se poznate nam face sklone iz prvog plana, jer na jednog koga privuku ima njih 5 koje odbijaju. Da mesto ustupe nekim svezim i strucnim ljudima, i javnim licnostima koje bi dale podrsku. Ali bice ono kao sa SPO 90-ih, ne moze mecka u garazu sa peglicom, mi imamo 3 % vise. Ova ideja je nesto sto bi moglo da ima uspeha, inace koalicije tipa DOS-a i slicnih stvari koje smo vidjali vise nemaju sanse. To stranke mogu da rade samo zbog sebe – da bi presle cenzus i odrzale se u zivotu. Sacuvace one glasove koji bi otisli ispod cenzusa, ali nece animirati dovoljan broj ljudi da se nesto ozbiljno desi.

 • U načelu pozdravljam inicijativu, ali imam par pitanja.
  1. Postoji li negde dostupna verzija plana sa više detalja? Primera radi, ja sam zaboravila šta tačno podrazumevate pod zakonom o poreklu imovine ili uvodjenjem reda u javna preduzeća, ali i uopšte, mislim da bi valjalo staviti javnosti na uvid više objašnjenja.
  2. Pozdravljam ideju o privremenom zanemarivanju ideoloških razlika zarad postavljanja države na zdrave noge (čak iako mi se lično udruživanje s mnogim političkim subjektima ni malo ne bi dopalo), ALI: kako biste osigurali da će plan zaista i biti sproveden? Recimo da vi zaista imate čvrstu volju da uradite svoj deo posla i ne zloupotrebite trenutak kakve-takve vlasti, ali kako biste osigurali da će to svi drugi da urade? Da li biste stavili na snagu neki mehanizam kojim se odstupanja od zacrtanog plana sankcionišu? Lično se malo pribojavam da bi se stvar vrlo brzo raspala bez propisanih posledica za neodgovornost. Naročito imajući u vidu kredibilitet pojedinih opozicionih stanaka.
  3. Kako biste izabrali predstavnika ovakve grupacije?
  4. Koliko biste bili otvoreni za usvajanje novih i/ili preformulaciju ili izbacivanje nekih od postojećih tačaka na predlog zainteresovanih partnera?
  5. Kome biste uopšte uputili predlog?

 • Ne razumem većinu komentatora(čast izuzecima)koji izlaze sada sa nekakvim svojim teorijama,kako ovo,zašto ono,ja mislim itd.Pred nama svima je plan u 20 tačaka koje je ponudio S.Radulović koji podrazumeva obaranje sa vlasti SNS i koalicije oko njega sa vlasti demokratskim izborima.Lično mislim da većina opozicionih stranaka neće prihvatiti program od dvadeset tačaka iz svojih sebičnih uskostranačkih interesa,što otvara dugo pitanje : da li uopšte žele rušenje Vučićeve vlasti ili učestvuju u igri da bi ostali u igri(Parlamentu)svesno prepuštajući njemu da vlada i obavi sav prljav posao umesto njih.Kao pripadnik sindikata koji se zalaže za demokratski socijalizam(ne SPS,SPD,SDPS itd) od dvanaest naših stvari za koje mi smatramo da su ključne da bi se neko smatrao levicom,u programu koji je ponudio Saša Radulović podudaramo se u osam tačaka,mada i ostale nisu problematične.Znam da Saša i njegova ekipa nisu levičari,naprotiv,ali takođe smatram da je to dovoljno i jedino konkretno što levica u ovom trnutku može da dobije a to nije malo.Od ostalih ne dobija ništa sem beskrajne demagogije.Konkretnije od ovoga što je izloženo ne može i zato,manite se zakeranja.

  • Da, program je dobar, ideja sa tehničkom vladom i njenih 20 tačaka je poštena, i časna, verovatno bi dala i rezultate. Ali, dozvolite mi da Vas podsetim da je i DOS nastupio sa gotovo identičnom idejom – bićemo vlada dok ne stvorimo uslove za nove i poštene izbore. A svi znamo kako se završilo * pogaženim obećanjma, a o razočaranoj Srbiji i da ne govorim. U svakom slučaju, treba glasati za DJB, ako ništa drugo, ove koji su sada na političkoj sceni i na TV-u (razni programi) i u štampi (uglavnom je žuta, najvećim delom) dobro poznajemo a rezultate smo im osetili…

  • Da, program je dobar, ideja sa tehničkom vladom i njenih 20 tačaka je poštena, i časna, verovatno bi dala i rezultate. Ali, dozvolite mi da Vas podsetim da je i DOS nastupio sa gotovo identičnom idejom – bićemo vlada dok ne stvorimo uslove za nove i poštene izbore. A svi znamo kako se završilo * pogaženim obećanjma, a o razočaranoj Srbiji i da ne govorim. U svakom slučaju, treba glasati za DJB, ako ništa drugo, ove koji su sada na političkoj sceni i na TV-u (razni programi) i u štampi (uglavnom je žuta, najvećim delom) dobro poznajemo a rezultate smo im osetili…I naravno, ostaje bojazan da bi neka široka koalicija nastavila da radi kako je navikla (obećanja i samo obećanja, dok se vlast ne uzme) , a sam DJB nema većinu i time snagu da realizuje svoje ideje i tako zli krug se zatvara. Kao pojedinci, ostaje nam da glasamo za one za koje do sada nismo, po meni nza DJB, barem nećemo sa NJIH. Za sve NJIH koji su trenutno na političkoj sceni, sa strane opozicije i posebno pozicije. Predstoji nam neka vrsta gerilske borbe pojedinca protiv dobro uhodanog sistema,

 • Pozdravljam Sašu Radulovica i njegov plan,ali takođe vidim da u planu nisu spomenuta neka pitanja na koje bih želeo da čujem odgovor i stav pokreta DJB. Prvo se odnosi na Kosovo i kakav je stav prema tom pitanju i celoj situaciji vezanoj za Kosovo. Drugo da li pokret više ide ka EU ili Rusiji kako politički tako i u ekonomskoj saradnji. Trece,kakav je odnos prema vojsci RS. Hvala.

 • Da li pokret podržava povećanje cene minimalca? Npr. da bude oko 30k.
  Miinimalac ne podmiruje ni potrošačku korpu (minimalnu za tri clana). Pokriva jedva mesečne režije i sl. Zagarantovana socijalna pomoć od 15.000 je suviše bliska minimalcu. Ako se smanje doprinosi na minimalac, minimalac treba povećati. Ko prima crni deo uz minimalac, moraće uplaćivati veći doprinos, a ko zaista prima samo minimalac više ne bi bio legalno eksploatisan i ponižavan zahvaljujući odluci države i poslodavaca da je eksploatacija ljudi OK.

  • Branimire, cela priča sa minimalcima nije ni malo jednostavna. Da to može tek tako da se zakonom proglasi neko bi se setio da proglasi minimalac na 100.000 i svi bi bili bogati i lepo živeli. Plata mora da se zaradi a ne da se zakonom proglasi. Ako je priverda slaba kao naša onda vi ne možete tek tako da proglasite visoke iznose minimalca. Možete da probate ali onda će se zatvoriti veliki broj firmi, ljudi ostati bez posla a neki će preći da rade na crno. Rešenje se nalazi upravo na drugom mestu. Mi želimo da uvedemo red u državu i da privreda počne da funkcioniše. A kad vi imate jaku privredu, onda imate i jake zarade. To tako funkcioniše. To sa povećanjem minimalnih zarada dok je privreda slaba (ili bolje rečeno nepostojeća, opljačkana) ne može da da rezultate.

  • tacno tako,nebi vise nista dodao.puno pozdrava,navraticu do vas cim budem mogao u Novi Sad,cim Gospodin Radulovic bude imao tribinu )))

 • Pratio sam komentare na program i primećujem da se ljudi pitaju – kako to ostvariti – posebno onaj deo socijalnog programa (tačke 15,16 i 17 Programa.) Uzimam sebi slobodu da dam predlog:
  Neophodna je decentralizacija države Srbije, ali ne takva kakvu je sprovodio Dinkić, seleći kancelarije pojedinih državnih agencija (uglavnom nepotrebnih) u Šabac, Zaječar itd, niti takva decentralizacija za koju se zalaže Čanak.
  Suština decentralizacije je u tome da ona vrednost koja se stvori na nivou najniže teritorijalne jedinice (lokalna samouprava-opština) tu i ostane.
  Normalno Ustavom i Zakonima propisati obavezu opštine da finansira funkcije države a to su: Spoljnja i unutrašnja bezbednost, visoko školstvo, nauka, kapitalne investicije u energetiku i saobraćajnu infrastrukturu i sl.
  Na taj način nestaće oni “famozni” transferi iz republičkog budžeta opštinama. Sada Država prvo uzme od opština, a posle vraća po “kriterijumima” podobnosti. Time će postati suvišni na hiljade parazita koji dele tudj novac, a pri tome im se kao med “lepi za prste” pa moraju polizati.
  S tim će npr.ukupne obaveze na neto plate sa sadašnjih 65 % moći sići na 35 %. U tim uslovima, a uz jaku državnu kontrolu, poslodavci neće imati motiva za plaćanje na crno.

 • Zamoli bih Vas, da malo detaljnije objasnite sta konkretno znaci ” rasporedjivanje tereta izmedju banaka I gradjana koji su uzeli kredit u svajcerskim francima” … unapred hvala…

 • Plan u 20 tacaka je samo spisak lepih zelja . Kako g.Raulovicu mislite da ga sprovedete u delo ili tacnije s kim . Prljavstinu je nemoguce oprati mutnom vodom . Da kojim cudom pokret i dodje na vlast i da svoje ljude postavi na celo ministarstava u roku od dva tri meseca polovina tih kadrova ima da se ,,usemi ”i da bude stavljena pod kontrolu lopovskog drzavnog sistema . Ukoliko u prvih sto dana ne procistite drzavni aparat (a i pravosudje ,policiju ,vojsku itd..) Vas pokret je osudjen na propast .
  Ja na pokret Dosta je bilo gledam sa simpatijama ali smatram da mu fali jasna i konkretna strategija delovanja nakon osvajanja vlasti . Birace interesuju konkretni potezi . Agenda . Nije dovoljno reci da ce te promeniti sistem morate tacno navesti kako ce to uraditi da bi vam ljudi poverovali da ste sposobni za tako nesto.
  U svakom slucaju smatram da je pokret jedina svetla tacka na politickom nebu Srbije ali da bi bio i ,,svetlo na kraju tunela”potrebna mu je i jasna strategija.

  • Od svih političkih opcija, mi smo ovde izašli sa konkretnim planom šta sve treba da se uradi u prvih godinu dana. 20 tačaka. I pored svega, vi sada kažete kako nam fali “jasna i konkretna strategija delovanja”? Pa gde ćete konkretnije od ovoga. Imate 20 tačaka šta sve treba uraditi. Da li su ostali u svojim planovima uopšte naveli i jednu konkretnu tačku?

  • Mene uzasno brine ovaj komentar. Totalno je neprihvatljiv. Ako je ovo maksimum vase konkretnosti, ja odustajem od podrske. Vi navodite da zelite novi zakon o medijima, ali ja ne vidim sta u njemu treba da pise. Takodje, navodite otvaranje javnih rasprava o zdravstvu, skolstvu itd, ali ja ne vidim o cemu vi zelite da raspravljate. Meni licno “otvoriti javnu raspravu o …” i “uvesti red” bez objasnjenja kako i o cemu zvuci tek za nijansu konkretnije od “preporoditi zemlju”. Ako je ovo sto ste ponudili maksimum vase konkretnosti, onda hvala i dovidjenja. Ako nije, vec planirate duzi dokument sa podrobnijim objasnjenjima (koji ste, pretpostavljam, po principu pune transparencije duzni da stavite na uvod biracima pre izbora), onda ne vidim ni jedan razlog da se ljutite na pitanje biraca koji pita za jos detalja. Kakav je to nacin! Ja sam se nadala da se ovaj pokret malo civilizovanije ophodi prema ljudima, ali ovaj odgovor me je veoma veoma naljutio. Uostalom, recenica “mi smo jedini koji bla” je apsolutno nepotrebna, nevalidna kao argument, i totalno populisticka. Izvinjavam se sto zvucim grubo, ali sam neki vasim komentarima zaista razocarana. Ne znam ko pise ove komentare, ali ako ovo zvanican diskurs pokreta, ja ovde vise nemam sta da citam. Ako nije, zahtevam izvinjenje i ogradjivanje od ovakvog ophodjenja. Bez toga, i bez povratka civilizovanijeg nastupa, ja se vracam u bele listice.

  • Informacije o našim stavovima imate u svim tekstovima na našem sajtu (kojih ima na stotine) i brojnim intervjuima u kojima su učestvovali Saša i drugi članovi pokreta. Mi smo većinu tih stvari objedinili u našem programu ali opet nije jednostavno obuhvatiti baš sve u jednom takstu a da bude do najstnijih detalja. Pratite naš rad i bićete upoznati sa svim pojedinostima.

   Što se tiče medija, za to se zna naš stav, mi se zalažemo za slobodne medije, da se uvede transparentnost u finansiranje i vlasništvo medija i u tom pravcu će ići korekcije u izmenama zakona. Ukoliko vas zanima tema medija, možete pogledati sledeće tekstove: http://dostajebilo.rs/category/teme/ljudska-prava/mediji/.

   O zdravstvu i školstvu takođe postoji dosta tekstova, prenose se na našem sajtu i na fejsbuk stranici. Dosta ljudi učestvuje u komentarisanju, slobodno se uključite.

   Zdravstvo: http://dostajebilo.rs/category/teme/zdravstvo/
   Obrazovanje: http://dostajebilo.rs/category/teme/obrazovanje/

   Žao nam je što se ne slažemo da nismo dovoljno konkretni.

  • Ako informacije vec negde postoje, zasto niste stavili svuda linkove nego samo na par mesta? Ako kazete da su vasi stavovi poznati, da li to znaci da su vasa ciljna grupa biraca samo ljudi koji prate vas rad a ne oni koji su mozda juce za vas culi? Ne zanima mene jedna konkretna tema, ali me zanima urednost i kompletnost programa koji cu eventualno da podrzim – a time u ovom momentu nisam zadovoljna (cak ni formatom, da ne govorim o tome sto su neke bitne teme kao na pr spoljna politika potpuno izostavljane). Na vama je da potencijalnim biracima date na uvid jasno sastvaljene i kompletne informacije, e na na njima da kopaju po medijima. Sve u svemu moj dojam je da je ideja predstavljena u 20 tacaka dobra za resavanje pojedinih pitanja, ali nekompletna (obzirom da pretendujete na stvaranje cele vlade okupljene oko ovog programa, program bi morao biti malo sveobuhvatniji) i nedovoljno uredno napisana (sa nepotrebnim populistickim upadicama, sve i ako zanemarimo potpuno neosnovane pravopisne greske – kako ja da verujem da cete sprovesti ozbiljnu sistematizaciju radnih mesta ili imovine ako cak ni tacku i zarez na svom reprezentativnom sajtu ne koristite kako treba?!?!?!). I da se vratim na kulturu diskusije, obzirom da se toga niste ni dotakli a kamo li se od toga ogradili, moja podrska pokretu za sada izostaje i tako ce ostati dok se sam pokret ne dovede u red. Svako dobro.

  • Spoljna politika je izostavljena iz ovog tehničkog plana upravo zato što to nije goruće pitanje i što bi eventualna koalicija okupljala stranke koje imaju različite poglede za spoljnu politiku. To ne znači da u tom periodu ne bi bilo nikakve spoljne politike, već da u tom periodu ne bi bilo kakvih zaokreta u odnosu na trenutno stanje. Što se tiče stavova pokreta u vezi spoljne politike, i za tu temu imate konkretne informacije na stranici http://dostajebilo.rs/program/ kao i drugim tekstovima na http://dostajebilo.rs/category/teme/bezbednost/spoljni-poslovi/.

  • Spoljna politika mozda nije po vasem shvatanju goruca tema (a kako nije ako ulazimo u pregovor sa EU?), ali je svakako nesto sto nece moci da ceka vec ce morati biti resavano na dnevnoj bazi. Dakle izjava da ce tehnicka vlada u godinu dana raditi iskljucivo po planu od 20 tacaka je naprosto neodrziva, iz prostog razloga sto biste hteli – ne hteli morati da radite i jos neke stvari koje niste stavili u plan, pa mi stoga pojma nemamo kako biste ih resavali. Budite iskreni i nabrojte stvari oko kojih biste morali da se dogovarate sa partnerima, da bismo a) videli da znate sta vas jos od zadataka ceka i nadajmo se imate resenja iste, b) bili svesni o kojim stvarima ce nam odlucivati kojekakvi desnicari. Koliko god stvaljali ideoloske razlike po strani, ako udjete u vladu sa desnicom (na sta se meni prevrce zeludac od momenta kad ste to predlozili) moracete da prihvatate i njihove stavove po pitanjima koja niste stavili u 20 tacaka, a neka od njih nisu nimalo nevazna.

   I da se ponovo vratim na moj zahtev da se ogradite od grubih komentara kao sto je onaj od danas u 10:30. Ako je vama onaj komentar u redu, onda ne razgovaramo istim jezikom i ja nemam drugog izbora nego da sebi trazim civilizovaniju opciju (kakva u Srbiji na zalost ne postoji sto znaci beg u bele listice). Ako pak smatrate da komentar nije bio u redu, a ipak se ne ogradjujete od njega, kako ja da ocekujem da cete preuzeti odgovornost za vaznije poteze? Mozda izgleda sitnicarski i banalno ovo sto ja od vas zahtevam, ali ovo su veoma bitni testovi. Kako da nekom verujem da ce uspesno pretrcati maraton ako poklekne na trci od 100 m?

  • Gospodjo/Gospodjice Nektarijevic posto ocigledno zelite da budete bijeli listic i to tako strastveno naglasavate, niko vam ne brani da to i budete. Izadjite na izbore i slobodno budite bijeli. Zapamtite dobro, dok vi budete bijeli, glasaci drugih politickih partija ce itekako zaokuziti ono sto njima ide u prilog, a posebno oni koji podrzavaju sadasnju vlast. Nemojte da zaboravite da ce ti isti ljudi kasnije kada/ako “opet” dodju na vlast krojiti sudbinu direktno sebi i indirektno vama. Nemojte onda da se cudite zasto je situacija u kojoj se nalazite takva kakva jeste, jer ste i sami uticali na nju svojim neutralnim stavom. Nije dzaba izreka: “Ako cuti, znaci da se slaze”. Ja nisam clan pokreta Dosta je bilo, ali izuzetno podrzavam ono sto Sasa Radulovic zagovara. Program je itekako konkretan. Mozda nije savrsen, kako bi vi to zeljeli, ali daleko najbolji od onoga sto se trenutno nudi. Vama ako je ovo malo, slobodno izaberite ono sto vam vise odgovara, ali ne vjerujem da cete se usreciti drugim izborom. Ja sam gospodina Radulovica pratio u raznim TV gostovanjima i da nista od toga nisam vidio niti cuo sta predlaze, opet bih glasao za njega samo zbog cinjenice da je od trenutne vlasti izbacen jer je radio svoj posao. Stvari koje su izlozene u programu su goruce teme kako je navedeno i potrebno ih sprovesti sto prije, sto ne znaci da ce se raditi SAMO te stvari. Kada se vec pozivate na sposobnost: Kako to da se mogli da pomislite da bi se radile samo te stvari? Zar vam gospodin Radulovic izgleda toliko ograniceno? Takodje to nisu nemoguce stvari za nekog ko RADI svoj posao i mislim da ih je moguce uraditi za godinu dana. Druga je stvar sto su ljudi ovde navikli da je sve i svasta SPORO i da treba mnogo vremena da se nesto uradi. Ne, ne treba, samo treba volja! Sve najbolje!

  • Vi ste Snežana izuzetno preosetljivi! Pet puta sam pročitao odgovor koji je za Vas “neprihvatljiv” i ne mogu u njemu pronaći ni jedno slovo neprihvatljivog, a kamoli uvredljivog! Odgovor je bio sasvim civilizovan, a Vaš je propust što ne shvatate da plan u 20 tačaka, ne može biti knjiga sa detaljnim uputstvima šta će se i kako raditi. To je plan, kratak, jasan, sažet! Ne mislite valjda da je neko trebao objaviti tekst npr. Zakona o medijima, pa da se Vi o njemu odredite pre izbora??? Uostalom, sasvim sam siguran da bi Vam i tu zasmetao poneki zarez, pa eto opravdanja za beli listić! Svako dobro.

  • Nismo se razumeli. Ja ne dovodim u pitaje da je to neophodno uraditi . Moje je pitanje kako to uraditi pogotovo u ,,neprijateljskom ”okruzenju kakva je nasa administracija . Ako se ne varam g. Radulovic je bio ministar koji je imao podrsku premijera (ili prvog do njega ) . Sta vi mislite zasto je Vucic okrenuo curak naopako . Zbog toga sto su ostali ministri a i delovi vladajuce stranke potpali pod kontrolu vladajuce klase koja pod kontrolom drzi citav kleptokratski drzavni aparat .Vucic je morao da zrtvuje g.Radulovica da bi spaso sebe . Sad je raspisao izbore jer mu je situacija postala neidrzljiva bas zbog toga sto gubi kontrolu nad najblizim saradnicima . I ako pobedi opet ce se desiti isto – kleptokratski sistem ce preuzeti kontrolu.
   Zato ja pitam kako mislite da razgradite sistem . Djindjica je ubio taj isti sistem kojeg nije uspeo da razgradi a ni Vucica ,,brod vise ne slusa” iako cvrsto drzi kormilo u svojim rukama . Zasto mislite da ce te vi cak i ako dobijete izbore uspeti da pobedite sistem koji je zapravo najveci probnlem ove drzave.

  • E pa vidite ,tu i jeste glavni problem . To je unapred izgubljena bitka . Zbog takvog stava su pukli i Vucic i Djindjic pa ako bas zelite i Milosevic (setite se da je on poceo kao reformator sa onom njegovom ,, Antibirokratskom revolucijom ”krajem osamdesetih ) .
   Molim vas da moje pisanje ne shvatite kao kritiku ili napad na pokret. To mi nikako nije namera . Samo zelim da pomognem jer je i meni kao i ostatku naroda preko glave ovih partija koje kako koja dodje na vlast odmah podpadne pod kontrolu kleptokratskog sistema . Morate da shvatite da je ovaj sistem preziveo od 1945 . do danas zbog toga je u samom ustavu i zakonima instalirao mehanizme koji mu omogucuju opstanak u svim sistemima . Kako sistem cine ljudi prvi potez pravog reformatora je da smeni korumpirane ljude . U nasem slucaju to znaci da u svim institucijama sistema treba skloniti sve od cictacice navise ,
   . Ko bude izasao sa ovakvim programom imace na svojoj strani vecinu stanovnistva . Sa druge strane velika je verovatnoca da ce izgubiti glavu .

 • Mnogo je nepismenog naroda u nasoj zemlji, pa sam skeptican za vase rezultate. Ali nece mi biti tesko da opet putujem 100km do minhenskog konzulata da glasam za vas. Samo napred.

  • Ma nije vecina ,,nepismena ” . Oni koji razmisljaju svojom glavom jednostavno ne prepoznaju stranku koja bi mogla nesto da promeni . Meni je g. Radulovic zapao za oko kad je kao ministar poceo da govori o parazitima koji parazitiraju na ovom narodu . Jedino sto on nije shvatio da to nije nekakav visak zapolenih vec se tu radi o parazitskoj klasi na vlasti koja ima piramidalnu strukturu . Svako ko dobije ,,drzavni posao” automatski postaje pripadnik te klase i sto vise bude napredovao u svom poslu to ce mu mogucnosti za kradju i korupciju biti vece . G .Radulovic je dirnuo u osinje gnezdo i zato je morao da ode jer da je Vucic nastavio da ga podrzava potonuo bi zajedno sa njim .

 • Ако покрет ДЈБ нема сигуран рејтинг преко цензуса, онда “техничку” коалицију могу да прихватим као политички реално решење. Тада је јасно да је та колаиција управо “цензус коалиција” и вероватно у овом тренутку реалан домет. Та грађанска колиција нема никакву шансу да преузме власт, а и да успе, не би успела да спроведе 20 тачака за годину дана. Нажалост, то је потпуно нереално. Тачке програма су добра политичка ограда од остатка екипе. У свком случају, надам се да је овом предлогу претходила озбиљна и поуздана анализа тренутних снага и ставова бирачког тела о оваквој колаицији, јер ће она неког привући, а неког одбити од гласања за покрет. Неко ће гласати против Вучића чим се појави ткава шира опција. Присуство представника покрета у парламенту и са 3 посланика вреди више од нестанка са политичке сцене. Срећно!

 • Ovaj program potpisujem odmah. Najbitnije stavke su, po mom mišljenju, zakon o poreklu imovine I zdravstvena I socijalna zaštita. Zdravo društvo se gradi isključivo na ljudima koji se osećaju sigurno u egzistencijalnom smislu. Šta imamo danas? Gomilu prestravljenih pojedinaca koji, u strahu od otkaza i finansijskog kraha, rade kao robovi za male pare i pune džepove malog broja lopova koji sebe nazivaju biznismenima.
  Problem je, naravno, kako ovo sprovesti. Treba doći na vlast, a onda se treba izboriti sa mnogo njih kojima bi ova promena uskratila bogaćenje na koje su navikli. A oni se nalaze u svim strankama, i ovoj na vlasti, i u većini ovih u opoziciji. Ništa sadašnja vlast ne radi što već nisu radili i ovi pre nje, tako da treba biti oprezan sa potencijalim koalicionim partnerima. Mnogi će tu biti samo da zamene mesta sa lopovima iz sadašnje vlasti, pa da oni nastave da kradu, nikako da nešto menjaju.
  U svakom slučaju imate moj glas, pa možda i neko dodatno angažovanje u propagiranju Vaših ideja… Ako ništa drugo, barem ste mi vratili malo vere.

 • U potpunosti se slazem sa gospodjom Nektarijevic. Pratim svaku vasu objavu i raduje me sto postoji politicka opcija u Srbiji koja nudi resenja zasnovana na kriticnosti i racionalnosti a ne populizmu. Medjutim, put kojim ste krenuli je ambiciozan i zahteva mnogo truda. Nedovoljno je napisati program od dvadeset tacaka i reci mi nudimo vise od ostalih. Time sebe svrstavate medju ostale. Dosadasnjim izlaganjima ste dobili moje poverenje, kao i poverenje velikog broja postenih i obrazovanih gradjana ove zemlje. Najiskrenije bih voleo da ga ne izgubite.

  Vas put vam ne daje mogucnost da se merite sa ostalima, odnosno opcijama nedoraslim vama u svakom pogledu. Jedino mozete da se uporedjujete sa najkvalitetnijim i najuspesnijim politickim opcijama u Evropi i svetu. Ukoliko zaista nastojite uraditi nesto kvalitetno i posteno, tome zaista morate biti posveceni. Neophodan je celokupan program, glasaci moraju znati tacno za glasaju i sta cete raditi.

  Gospodine Radulovicu, ukoliko zaista zelite premijersku stolicu, zasluzite je. Biti premijer ne znaci sedeti na mestu gde je trenutno Aleksandar Vucic, vec biti osoba koja ume da predano gura ovu drzavu u pravom smeru i da resi postavljeni zadatak. Bas kao i razlika izmedju sefa i lidera. Pokazali ste se kao lucidan vizionar, a da li ste sposobni da resite zadatak ce proceniti narod na izborima. Stolica premijera se bas zasluzuje u ocima naroda tako sto radite posao premijera dok ne sedite na njegovoj stolici. Voleo bih da procitam sve uredbe, zakone,referendume i ostale stvari koje smatrate da su neophodne pre nego sto postanete pozicija, iako je pretpostavljam to sad tesko izvodivo dok ste u izbornoj trci.

  Ovo sve ne govorim u svoje ime, vec u ime svih belih listica, kojih ima pozamasno. Cim jedan pridobijete ostale cete pridobidi kao lancanu reakciju. A nijedan necete pridobiti prividnom i nezasluzenom uzvisenoscu. Nijedno pitanje nije glupo, ako mislite da jeste onda sebe preispitajte. Blago sam skeptican oko vaseg pokreta, bojim se da ce DJB propasti kao DOS. Uvek umajte na umu kako ste i vi obicni gradjani zeljni prosperiteta.
  Ukoliko smatrate da je koalicija neophodna, napravite je. Kao vernik u ovaj pokret glasacu za DJB bilo sa kim da je oformite.

  Sve najlepse i puno srece na izborima.

 • Poštovani,
  Jako mi se dopada vaš program. Ono što bih voleo da mi ukažete jeste vezano za tačku 17- Univerzalna socijalna pomoć.
  Naime mnogo ljudi koji radi u sivoj ekonomiji ili nisu prijavljeni mogli bi neosnovano da primaju pomoć.
  Puno mojih drugara rade online i nemaju evidentirana primanja u Srbiji.
  Kojim mehanizmom bi regulisali ovaj problem?

  Srdačan pozdrav,
  Miloš

  • Поштовани Милоше, социјална помоћ је намењена социјално угроженим лицима и породицама. Биће ригорозна контрола ко је добија. Комбинације о којима ви говорите, да неко ради на црно, зарађује и прима социјалну помоћ, неће бити могуће. Ми се управо боримо против таквих “комбинација”.

 • Program je dobar.Interesuje me ko mene i na koji nacin u ovoj Srbiji moze dovesti u situaciju da nemam radnike na crno pored ovih prijavljenih.Proizvodnja tekstila,vole moj brend,kupuju ga godinama a ja sam podstanar i vozim auto star 14 godina.Radnici me vole,postuju i lojalni su firmi.Glasati za program?Ko su ljudi koji bi izneli taj teretl?

 • Ona tacka o ukidanju pretplate RTS-a…trenutno resenje je dobro, 150 din. za taksu. Realno. Jedina tv kuca koja jos i ima stila i koja bi doprinela transparentnosti nove vlade i demokratiji. Mislim da bi bilo bolje da se ta tacka izbrise iz god.plana. Nema svrhe a ni nekog efekta za birace, osim, meni bar izgleda jeftin politicki poen. Puno ljudi veruje RTS-u i ako bi neko procitao ovo o ukidanju takse, pomislio bi da ste za ukidanje citavog RTS-a.

 • Vec sam glasao za ovaj program, stvarno nesto novo u politickom ducanu Srbije.
  Imam jedan mali predlog i jednu veliku dilemu.
  Predlog je: Da se ne placa porez za nekretninu u kojoj se stanuje (prva nekretnina) a posle progresivno!
  Velika dilema (ispravite me ako gresim): Kako to da gospodin Radulovic zeli da se politicki angazuje u svojoj drzavi a u njoj mu je imovinska karta nula, znaci sve sto ima, ima u drugoj drzavi…. Kako se to slaze sa svim pozitivnim i moralnim nacelima koja se na laze u programu Pokreta “Dosta je bilo”!
  Nadam se da cete mi dati razlog da ponovo glasam za Vas

  • Хвала на предлогу. Што се тиче имовине господина Радуловића, не видимо што би она представљала неки проблем. Није срамота нити имати, нити немати, све док је све рађено легално. А ако ви мислите да постоје неке нелегалне радње, било би лепо да то поделите са нама.

 • Postovani,
  Stvarno bih voleo da podrzim ovaj Program. Smatram da sadrzi sve najbolje stvari koje su potrebne za funkcionisanje jednog uredjenog drustva, jedne evropske drzave, jer na slican nacin su regulisane institucije svake uspesne drzave Evrope gde vlada sistem a ne bahatost politicara! Zbog toga sam raspolucen, jer ne znam ni jednu takvu zemlju gde pretendent na najvise politicke funkcije, moguce i Premijer, ima imovinsku kartu nula, odnosno sve sto ima, ima u drugoj drzavi! Molim Vas da mi navedete bar jedan takav primer, jer ne mogu da podrzim izuzetak!

 • U svakoj stranci postoje manipulanti i manipulisani, ali postoje i kvalitetni ljudi koji retko isplivaju na površinu tako da imaju dve mogućnosti: ili da sami odu ili da čekaju da ih isteraju. Nešto slično se desilo i a Sašom Radulovićem dok je bio član Vlade Srbije.Normalno je da predsednik vlade definiše strategiju i glavne smernice delovanja vlade i da za sprovođenje takve strategije bira ministre koji su stručni, moralni i ljudi od inetgriteta koji trebaju da imaju jasne nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti.
  Radulović je pokazao neke osobine koje treba da ima svaki ministar i zato je morao da ode, to je valjda svima jasno.
  Imam i neke primedbe i zapažanja koje mogu biti od koristi i o kojima bih želeo da razmislite.
  Naziv stranke mi ne zvuči privlačno, ali to u ovom trenutku nije najvažnije.
  Ono što je mnogo važnije je da stvorite takvu stranku koja će biti zasnovana na trajnim principima i vrednostima oko kojih se mogu okupiti najumniji ljudi iz svih društvenih elita kao što su: politička, intelektualna, duhovna, poslovna i vojna elita.
  Nadam se da Saša Radulović neće od saradnika praviti podanike i da je u stanju da vidi i bolje od sebe.Nadam se da da za savetnike neće uzimati nekog Marka Đurića koji je studirao prava osam godina i diplomirao 2010. , a postao savetnik predsednika države 2012. godine.(Taj neki M.Đ. sada je kod aktuelnog vođe presednik kancelarije za KiM !?).Treba znati slušati svoj narod, ali i najumnije glave srpske – kojima je srpski narod i srbija prioritet.Zato bih voleo da vidim i čujem da Saša Radulović razgovara i sa Kostom Čavoškim, Vasilijem Krestićem, sa Nićiforom Aničićem, …
  Nadam se da će Radulović znati da sarađuje i sa strankama desnice i levice koji imaju zdrave principe pa i ako se u svemu ne slažu u potpunosti.
  Moramo naučiti da konačno glasamo ZA, a ne PROTIV.Poslednja velika prevara naroda je SNS koji u predizbornoj kampanji nije imao ništa konkretno, a što je još gore nema ni sada kad je na vlasti.
  Stranke mogu biti razne: populističke, ekstremne, plaćene, uskointeresne, utopističke, …, a nama treba stranka koja će okupiti najumnije ljude, koja će imati jasne programe zasnovane na principima koji su važili i pre hiljadu godina, i sada i za hiljadu godina.
  Srećno!

 • a kako da znamo da opet nisu prazna obecanja?sve to lepo zvuci,i vucic lepo zvucao pred izbore
  kako da znamo da te nije i sam vucic angazovao,pa se kao javno pljujete,a kad se kamere ugase delite oteto?neverujem bre vise ni ljudima,a kamoli politicarima,i obecanjima,lepo nas narod kaze obecanje ludom radovanje

  • @zx
   To niko ne moze da zna. I sam sam vrlo skeptican prema svim tim programima i obecanjima (kao i vecina ljudi). Ali posle ovog iskustva Vucica i gomile nepismenih i priprostih ljudi na svim nivoima vlasti, glasacu za Radulovica pa makar se posle tusirao naredne 4. godine…

 • Nasuprot komentatorima koji smatraju da bi program trebao da bude detaljniji, ja smatram da bi trebao da bude još jednostavniji. Čak ni ja kao simpatizer programa nisam imao strpljenja da čitam sve tačke do kraja. Zato sumnjam da bi program u ovoj formi mogao da privuče nove simpatizere čak i ako u suštini imaju iste želje za Srbiju kao i mi/vi.

  Osim toga mislim da politička podrška ne ide dobro razrađenom programu, nego onima koji uspeju
  – da prenesu određene vrednosti, kao i
  – da prenesu osećanje poverenja da iskreno zastupaju i
  – imaju kompetencije da ostvare te vrednosti.

  Zato program treba formulisati u obliku dve, tri, četiri temeljne vrednosti iz kojih proizlaze sve ostale pomenute i nepomenute tačke programa i koje bi mogle biti izražene kao podtačke. Te vrednosti treba da budu jasno izražene i ljudima bliske.

  S obzirom na političko okruženje u kome svi “zastupaju” gotovo iste “vrednosti”, a rade potpuno suprotno od toga, sve te “vrednosti” su nažalost u međuvremenu postale obične floskule u koje niko više i ne veruje i koje predstavljaju samo lepo pakovanje stranačkih saopštenja. Jedino u šta veruju jesu ili autoritet ili partokratija: da će vođa mačem preseći i rešiti sve naše probleme ili da će ulaskom u partokratiju oni rešiti svoje lične probleme. Ali baš zato je važno obnoviti razgovor o vrednostima i veru u njih, ali otvoreno, iskreno i direktno.

  Osim toga, sve vrednosti i ciljeve treba potkrepiti jasnim slikama i informacijama. Treba raskrinkati fantazije i najobičnije manipulacije o dramatičnim obrtima, “evropskim standardima” i koječemu u roku od dve, tri, četiri godine. Svi ljudi razumeju prostu matematiku.

  Konačno, u svemu tome treba voditi računa o strahovima ljudi i ne dozvoliti da partokratija naše vrednosti i zalaganja iskoristi protiv nas, manipulišući ljudskim strahovima. Upravo suprotno, protiv nje treba upotrebiti njene sopstvene laži i frazetine.

  Konkretno, ove ciljeve koje ste naveli biste po meni trebali grupisati u četiri-pet grupa:

  A. DA SE ZNA KO ŠTA I KOLIKO RADI, KOLIKU PLATU IMA I KAKO JE DOBIO POSAO
  Pa tu kao podatačke staviti npr.:
  – Objaviti sistematizacije radnih mesta i merila radnog učinka za ceo javni sektor.
  – Za ceo javni sektor objaviti sve potpisane ugovore, mesečno objavljivati ko dobija novac od države, javnih i državnih preduzeća, svih zdravstvenih, kulturnih, prosvetnih i svih drugih ustanova.
  – Uvesti red u javna preduzeća. Javni konkursi za sve direktore

  B. DA SE ZAUSTAVI POKLANJANJE MILIONA EVRA “STRANIM INVESTITORIMA”, navodno zarad otvaranja 200, 500 ili 1000 novih radnih nesta, a tačno da svakog meseca dođe jedan takav “investitor” i otvori 1000 radnih mesta, to je za godinu 12.000 odnosno tek 1.6% od ukupno 750.000 nezaposlenih. TIM TEMPOM SE NI ZA 30 GODINA BROJ NEZAPOSLENIH NEĆE NI PREPOLOVITI
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  C. DA POLITIČKI PREDSTAVNICI ODGOVARAJU GRAĐANIMA, A NE STRANKAMA i da se definišu uslovi za organizovanje lokalnih referenduma za smenu političkih predstavnika čim naprave određenu aferu
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  D. DA SVE STRANKE IMAJU JEDNAK PRISTUP I ZASTUPLJENOST U MEDIJIMA i da se nikada više ne dozvoli da jedna stranka kontroliše sve medije i ispira mozgove građana svojom neprekidnom propagandom
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  E. DA SVI IMAJU JEDNAK PRISTUP ZDRAVSTVENOJ, SOCIJALNOJ I PENZIONOJ ZAŠTITI
  Pa tu odgovarajuće podtačke

  Verujem da biste sa ciljevima izraženim u takvoj nekoj formi lakše doprli do onih koji dele ista uverenja kao vi.

 • Da li biste bili spremni da organizjete pravnu drzavu da sutra osvojite vlast.Kako izbaciti iz institucija sve stetocine prethodnih rezima.Ako se jedan provuce izgubili ste.Sta je sa partijskom infrastrukturom cini mi se da ste tu tanki..Mene licno zanima da li biste zavrsili kompletnu eksproprijaciju Vreoca jer su 2 prethodna rezima napravila geto od mesta u kome nema vode ai zbog buke i zagadjenja ni osnovnih uslova za normalan zivot.Napravite tribinu u Vreocima , verujte mi biceteprijatno iznadjenje!

 • Poštovani,

  Nisam primetila da ste u svom programu naveli plan u oblasti zaštite životne sredine, niti odnos prema gajenju GMO kultura i njihovo korišćenje u ishrani ljudi i životinja. Molim vas za mišljenje o ovim esencijalno važnim pitanjima.

 • Kako će te rasformirati parapolicijske i paravojne strukture ako njih rešite 80 % ste rešili, okrenuće vaše ljude protiv vas ako vi njih ne demontirate

 • Погледала сам Ваш сајт, програм, неке ставке, за шта се залажете и сл.и ништа не нађох о СПЦ, какав је Ваш став о месту вера, посебно православне у држави, у просвети? За шта се залажете по том питању, да ли бисте уводили нешто ново у постојеће стање и ако да, шта?

 • Sviđa mi se ovo, skupi se zdrava levica, centar i desnica, a čika Beli je u svojoj koloni nebeski orjentisan. A i Srbi su nebeski narod. Dakle pobeđuje Beli. 😉 Samo jako.

 • Pitam cisto teoretski-ako bi Vi pobedili na izborima za taj vas plan od godinu dana sa kojim se apsolutno slazem kao gradjanin i recimo strani investitori zatvore fabrike a EU prekine finansije kako bi ste zbrinuli tolike nezaposlene?I ako,ne dao Bog opet dodje do epidemije koje bi bile Vase mere da ste na vlasti?S postovanjem,Marko.

  • Jačanjem domaće privrede. Novca ima, samo mora da se spreči ilegalno iznošenje novca iz zemlje.