Ауторски текст Политика

Година прекретнице: последњи воз за Србију

Партократија је разорила Србију и полако је убија. Изједа њен идентитет, достојанство, суштину. Дозволимо ли партократији да доврши започето и у потпуности узурпира државу, од Србије неће остати ништа. Хорде бахатих партијских кадрова, Вучићевих или Тадићевих свеједно, дуже се од деценије увлаче у све поре друштва и као рак уништавају здраво ткиво. Партократија је у нашој земљи направила себи државу.

Док се паметни, племенити, способни, људи с интегритетом повлаче пред хордом, Србија постаје фарма јефтине радне снаге, а деца и унуци срећу траже у туђини. Покољења нам неће опростити ако Србију не извучемо из живог блата пљачке и понижења.

Пропадање Србије може се зауставити само ако се здраве странке левице, центра и деснице, окупе око ороченог, конкретног, консензусом постигнутог, најнужнијег плана за спас Србије и победе на предстојећим изборима.

Да би се спровео план, мора дакле победа на изборима. “Проевропска” коалиција може једино да се бори за цензус. Победа је могућа само консензусом здраве левице, центра и деснице. Бирачко тело се значајно окренуло у десно и без деснице победа, а самим тим и спровођење плана, не би били могући. У реду је бити за ЕУ и пут Србије према Западу или евроскептик и нагињати Истоку. Међутим, није у реду да се под плаштом политике краде, пљачка и отима, партијски запошљава, заводи медијски мрак, урушавају правосуђе и независне институције система, купују дипломе и гласови, плагирају докторати и застрашују грађани.

Овако окупљене странке морају да оставе идеолошке разлике по страни и направе једногодишњи план за увођење реда у Србији који ће понудити грађанима на предстојећим изборима на свим нивоима. Када од грађана добију једногодишњи мандат да формирају техничку владу, спровешће искључиво план и створити предуслове за фер и слободне изборе. Након годину дана и уведеног реда, расписаће нове изборе на свим нивоима, на које ће левица, десница и центар изаћи засебно. Тада, на тим новим, слободним и фер изборима, грађани ће бирати између проевропских и евроскептичних програма и различитих система вредности.

Све што ове странке имају заједничко стоји у плану. Он једино може бити резултат консензуса. Једино што се тражи од грађана је мандат за техничку владу која ће спровести план. Не мандат да влада, већ ограничен мандат да се ураде унапред познате ствари. Странке левице су ту да чувају вредности које су блиске бирачима левице, странке деснице чувају вредности деснице, а странке центра да не скренемо ни лево ни десно. План је заједнички именитељ. Једино тако је и могуће удружити левицу, центар и десницу, који имају често потпуно различите системе вредности. Јер постоји већи и важнији циљ: ваља нам прво спасити кућу да бисмо могли да разговарамо о њеној будућности.

Овакав савез странака са различитим системима вредности има смисла само ако постоји вероватноћа за победу на изборима и спровођење плана. Савез левице и центра, или центра и деснице, не би могао да постигне циљ. Такви савези би били интересни, цензус савези. Покрет “Доста је било” за такве или сличне савезе није заинтересован.

О свакој тачки плана могуће je разговарати и договарати се, додавати нове и одузимати неке, али план мора бити донет консезусом, орочен на годину дана и бескомпромисно спроведен. Техничку владу прекретнице, ограниченог мандата, чиниће најбољи који су спремни да се ангажују.

Србија већ дуго времена иде у погрешном правцу. Морамо да станемо и да променимо смер јер срљамо директно у амбис. Ово је предлог за спас Србије. Једини који ми у овом тренутку видимо. Уколико нема довољно мудрости, политичке зрелости, мањка сујете, осећаја за судбоносан тренутак у коме живимо и далекосежност последица по покољења која долазе, схватања да тренутно неважне разлике морамо да ставимо са стране, оберучке прихватимо план, сакупимо релевантну, здраву левицу, центар и десницу и сачувамо кућу, покрет “Доста је било” неће улазити ни са ким у парцијалне или другачије конципиране коалиције. На изборе ћемо изаћи сами.

У години прекретнице треба урадити следеће:

 1. Увести ПОТПУНУ транспарентност рада јавног сектора Забранити потписивање тајних уговора. За цео јавни сектор објавити све потписане уговоре, месечно објављивати ко добија новац од државе,  јавних и државних предузећа, свих здравствених, културних, просветних и свих других установа. Објавити систематизације радних места и мерила радног учинка за цео јавни сектор.
 2. Пописати и проценити СВУ државну имовину
 3. Донети нове изборне законе: директни избори за председнике општина и градоначелнике, већи цензус за коалиције, равномерна територијална заступљеност, нов закон о финансирању политичких странака
 4. Нов закон о медијима и слободном политичком приступу медијима
 5. Закон о пореклу имовине
 6. Укинути субвенције страним инвеститорима Не постоји разлог да страни инвеститори буду привилеговани у односу на домаће. Фокус економске политике је домаћа привреда.
 7. Увести ред у јавна предузећа. Јавни конкурси за све директоре
 8. Укинути противуставно смањење пензија. Вратити отето.
  Дуг према пензионерима претворити у државне обвезнице са каматом. Војним пензионерима ускладити пензије у складу са одлуком Уставног суда са каматом. Реформа пензионог система.
 9. Вратити плате у јавном сектору на ниво пре смањења крајем 2014. Дуг за отете плате, као и за солидарни порез, претворити у државне обвезнице са каматом.
 10. Раскинути уговор за Београд на води
  Расписати јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар.
 11. Ставити ван снаге штетне законе Закон о пољопривредном земљишту, Закон о конверзији земљишта, Закон о улагањима
 12. Повезати радни стаж СВИМ запосленим у фирмама у реструктурирању, приватизацији и стечају. Исплатити заостале зараде. Није посао запослених да наплаћују доприносе. То је посао државе. Стаж се повезује на нивоу минималца.  Заостале зараде такође. Део изнад минималца се конвертује у власништво над предузећем.
 13. Отворити широку јавну расправу о правосуђу, образовању и здравству Ове реформе се не могу спровести за годину дана. Али је могуће отворити расправу о њима и увести транспарентност у њихов рад.
 14. Укинути претплату за РТС Извршити рационализацију. Трајно решити финансирање. Не плаћа се накнада за пријем преко антене.
 15. Укинути оверу здравствених књижица.
  Здравствено осигурање за све грађане плаћено из буџета.
 16. Смањити порезе и доприносе за трећину у два корака Увести прогресиван синтетички порез. Први корак са почетном стопом од 20% спровести одмах. Други корак орочити растом пореских прихода. Повећати минималац да прати пореско растерећење.
 17. Увести универзалну социјалну заштиту за сва домаћинства без примања
  Свако домаћинство без примања би добило социјалну помоћ од 15.000 динара месечно, плус 5.000 динара по додатном члану домаћинства, тако да би трочлана домаћинства примала 25.000 динара месечно, а четворочлана 30.000 динара. Цео систем социјалне заштите који имамо данас би заменио нови универзалан систем.
 18. Поставити темеље аграрне реформе: државну земљу обрађују наши земљорадници уз ограничен посед. Вратити систем задруга
 19. Завршити реституцију без трошка за буџет Вратити отето у натури. Оно што не може, вратити кроз супституцију.
 20. Решити проблем кредита у швајцарским францима Терет распоредити између банака и грађана који су узимали кредит.

Година прекретнице је једино што је у реду да се понуди више пута превареним, с правом неповерљивим грађанима Србије. Грађани не само да више не верују политичким странкама, већ и мисле да промене нису могуће. Да нико ништа не може да промени. Може, и ово је једини пут ка победи

English version

Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

144
Оставите коментар

avatar
2500
88 Comment threads
56 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
103 Comment authors
IgorInteresujemseAntonTatjanaStanislava Recent comment authors
најновији најстарији
Igor
Гост
Igor

Svaka cast, samo gurajte!

Ivan
Гост
Ivan

Sušta istina ali i nerešiv problem. Narod ovo ne može da razime i neće da podnese žrtvu. On hoće da se nešto menja ali on sam neće da prihvati realnost i menja svoj pristup životu.

Petar
Гост
Petar

Jedino ne znam ko su ta „čistaa“ levica i desnica. Morali biste da reciklirate neke potrošene stranke. Ne znam da li je ovo realno. Bojim se da narod ne bi podržao takvu koaliciju. Vaši birači bi vas prvi naapustili kad biste ušli u koaliciju sa Tadićem, DSS ili Dverima

Arthas
Гост
Arthas

Pogresno razmisljanje. Neka idu u koaliciju sa kim god, sve dok uspevaju da izguraju ono sto su zamislili. Ideja je bitna, a ne ljudi.

Izborni sistem
Гост
Izborni sistem

Da li bi ovakav izborni sistem bio dobar za nas:
https://youtu.be/l8XOZJkozfI

Ideja je da narod u opštinama glasa tj. rangira konkretne ljude koji posle čine skupštinu.
Deluje dosta pravičniji sistem od ovog našeg sadašnjeg.

Biljana
Гост
Biljana

Dragi Saša kao tehnolog sam još pre desetak godina došla do ideje o tzv. ličnoj karti preduzeća sa aspekta smanjenja rada na crnom. Takođe sistem zadruga je pravo rešenje za razvoj poljoprivrede. Sa Vama se uglavnom slažem oko svega, ali mislim da bi kao što je i kod Vučića, i kod Vas kao i kod bilo koga iz trenutne opzicije zepelo oko tehnološkog razvoja što je okosnica jedne privrede. Ja tu imam neke ideje, ali ne želim da pripadam ni jednoj partiji, jer iz mog ugla gledanja svaka partija u opoziciji ima nešto u čemu je „mnogo jaka“ i ovo što vi predlažete je upravo neko moje viđenje rešenja. Međutim kod ovog rešenja postoji jedan veliki problem, a to je da koliko se mi trudili ili ne, iz nas ponekad izbija sujeta koju treba obuzdati. U opoziciji ponekad izbija retorika “ a la“ Vučić što svakako nije dobro. Zbog toga bi trebalo da postoji neko neutralno, neostrašćeno lice za program bilo koje partije, koje bi „izigravalo“ glas razuma i stalno podsećalo tehničku vladu na ovih dvadeset tačaka.

Nikola
Гост
Nikola

Bivsa vlast (Tadic), sadasnja (Vucic), braca po krvi (ratovi 90tih) Dacic, Toma N., Dikovic, VB, DB, onda tajkuni, interesne grupe i finansijski spekulanti pod kapom M. Dinkica…PRAVOSUDJE…POLICIJA…cine jednu mrezu koja se razvija od 1987 godine, svako o svakom zna sve i ucenjuju jedi druge i tako samo povremeno procuri neki snimak, neki dokument cisto da ga malo uplase i sve se brzo zataska. Zato imamo to da uvek biramo iste. Samo su ONI na televiziji, novinama…vecina glasaca koja izlazi na izbore veruje tim medijima i glasa po tome kako ih ANTENA usmerava. Na izbore je toj MREZI najvaznije da izadje njihovih ANTENO DIRIGOVANIH bar 40% glasaca. Apsolutno je nebitno koju partiju glasaju, da li je to DS ili SNS ili sateliti tih partija, vazno je da sistem PREZIVI. DOKAZ: Kostunicin ustav niko ne planira da promeni, Tadicevo pravosudje, Dinkicevu ekonomiju, Vucicevo informisanje…Vesic…itd. Bitno je da se glasa za nekog od tih opcija i MREZA je spasena i razvija se dalje. Poznajuci sve to mnogo je tesko da se neko suprotstavi takvom mehanizmu kada te nema u medijima, kada FB i TW svi shvataju kao salu, kada u malim sredinama bukvalno niko ne zna ko je i sta je DOSTA JE BILO. Mnogim mojim prijateljima i poznanicima kada pricam o Sasi oni se ne secaju da je i kada je bio ministar a kamo li sta je uradio. Ovi tkz. neodlucni i oni opet biraju na osnovu marketinga koji udara preko medija a koji sluzi da ih zadrzi kod kuca da ne izlaze na izbore jer su protiv gore pomenute MREZE. Zao mi je sto u ovih 20. tacaka nigde nisam video NAUKU i KULTURU za koje licno mislim da pored ekonomije jedini mogu da nas izvuku. To su ujedno i najvece zamerke DOSTA JE BILO sto u tim oblastima nisam video jasnu politiku pokreta.

dragica
Гост
dragica

Potpuno sam saglasna sa predlozima g-dina Radulovica,
Ali narod nije edukovan da nesto promeni , mediji su cenzurisani, tako da do obicnog coveka ne dolazi da se nesto promeni.

Aleksa
Гост
Aleksa

Da li mozete da kazete koje su to stranke sa kojima biste usli u tu tehnicku vlads od godinu dana.

Darko Vukovic
Гост
Darko Vukovic

Potpuno sam uveren da je ovo JEDINO rešenje za društveni preokret.
Nesreće nam nisu suđene.
Jedino MI SAMI sebi možemo pomoći.
Ja verujem u čestitost i pamet gosp. Radulovića i znam da će sa svojim timom uspeti.

JerryD
Гост
JerryD

Manje vise to je to, ali pitanje da li postoje ljudi koji su spremni da to odrade i budu dosledni i posteni da to odrade a ne kao i svi do sad da se okrenu ka svojoj licnoj koristi. Verujem da ih ima. Samo ima jedan veliki problem da li su oni svesni sta radi ova vlast. Bukvalno idu da ukradu glasove, okruzili su se Milosevicevim ljudima koji znaju kako se kradu glasovi, kako se novci iznose iz zemlje, i kako se radi sverc. Idu od kuce do kuce vuku ljude da idu na izbore, daju ulje, brasno, sirotinji koja je jadna na mukama i u neznaju. Narod jadan sludjen pinkom pojma nema sta ga je snaslo, padne u BG 13cm snaga svi dozive kolaps i traumu. Gde nas ovo vodi ko ce znati , ali ako se nastavi ovako verovatno ce doci do novog raspada drzave.Mozda ovo zvuci surovo ali sve smo to vec videli ali smo lako zaboravili.

dr Indi
Гост
dr Indi

Konkretan predlog koji pokazuje da se treba „udruživati“ samo oko programa zarad rešavanja problema. Kod ovog predloga nikako ne treba moguću koaliciju vezivati za ljude nego samo za program koji će dovesti do cilja. Sve pohvale i podrška za iznet predlog.

Mirko
Гост
Mirko

Poštovani,

S obzirom da je očigledno da biste sa Dverima pravili vladu, upravo se izgubili jedan glas i jednu dobrovoljnu agitaciju. Bojim se da će mnogi vaši simpatizeri krenuti tim putem.

Доста је било
Гост
Доста је било

Ne udružujemo se ni sa kim, nego pozivamo na dogovor o tehničkoj saradnji na oročeni period, tokom koga bi ideološke razlike bile ostavljene po strani, a fokus bio na neophodnom uvođenju reda. Nakon tog perioda, kada se stvore fer uslovi, održaće se novi izbori na kojima će sve stranke nastupati sa svojim ideološki obojenim programima. Ovo je jedini način da se danas, u uslovima diktature, pobedi diktator. Kuća nam gori. Valja nam gasiti vatru pre nego što krenemo u njeno dograđivanje.

Dragan
Гост
Dragan

Vi stvarno mislite da narod hoce da za godinu dana ponovo ide na izbore? Svima je dosta toga i kojekakvih slicnih igrarija. Ako stvarno mislite da nesto promenite morate biti na vlasti ceo mandat. Ja za ovakve ujdurme ne zelim da glasam. Sve najbolje.

Arthas
Гост
Arthas

Otici na glasanje je 5 minuta posla. Samo se pre toga drzi iskljucen televizor mesec dana 🙂

Zivko Belic
Гост
Zivko Belic

Ja ovih 20 tacaka shvatam kao dobar markentiski potez za DJB. Neki ce mediji ovo morati objaviti i tako se ima sansa dospeti do veceg broja gradjana.
A licno mislim da je ova ideja neostvariva. Jer budimoi iskreni: kojoj je partiji u Srbiji bitna vlast zbog transparentnosti i boljeg zivota gradjana? Ja tu vidim samo DJB. Sve ostale partije zele vlast zbog fotelja i izbornog plena, a to su preduzeca. Osim toga i ta tehnicka vlada bi morala imati pravac putovanja. Kako taj pravac usmeriti zajedno sa Dverima, SRS ili DSS? I sami cesto govorite da se cisto i prljavo re moze mesati jer je rezultat onda uvek prljav. U cudu se pitam, koja to cista desnica postoji u Srbiji.

Mozda bi trebali malo vise pojasniti kako bi se vodila drzava za tu godinu dana. Jer ona mora imati premijera i ministre. Da li bi to bili politicari ili neki strucnjaci? Ako je ovo drugo ko bi ih postavljao. Ako je ono prvo mozete li si zamisliti predstavnika DVERI ili SRS kao ministra spoljnih poslova, ili ministra skolstva? Seselj na poziciji premijera ili MSP i eto novog rata sa komsijama u godinu dana.

Kako bi se uslo u ekonomske reforme (ili bar napravio plan) zajedno sa Levicom, koja nece da odvoji drzavna preduzeca od drzave?
Da li vi verujete, da ce neka od stranaka tih 20 tacaka zeleti potpisati?
Mislim da vi trazite ovako nesto da bi omogucili sledece fair izbore, sa slobodnim medijima. Jer bi sa slobodnim medijima verovatnoca dobijanja izbora za DJB u mnogome porasla. Tako da se ja licno dvoumim sta o ovoj ideji da mislim.

Ivan
Гост
Ivan

Šešelj odlično dešifruje političku kodifikaciju vremena i on bi sve mogao iznenaditi. Normalna stvar ako oseti realnu snagu ideja. Narod je spreman na velike zaokrete. Šešelj to razume i može pravilno protumačiti!
Izgleda blesavo, ali pratite aktivnost tog političara. On je prelazio iz jedne opcije u drugu zadržavajući neokrano svoju harizmu. Oseća ogromnu energiju u narodu i ne bi bilo iznenađenje da je on pokrane.
Sve je to politika.

Зоран Худак
Гост
Зоран Худак

Надајмо се да постоје таква мудрост и зрелост. И да нема сујете.

ovozemaljka
Гост
ovozemaljka

Ne mislim da je ovog trenutka najvažnije hoćemo li u EU ili ćemo se okrenuti Rusiji. To je pitanje kasnijeg opredelenja. Ovo kažem zato, što mislim iskreno, da je prva stvar oko izbora, da se uspe u jednom. A to je, da više ne upravljaju nama kao narodom i ovom zemljom niko od onih koji su već pokazali svojim delima koliko vrede, i šta su ovoj zemlji i nama narodu, uradili. E sad, ima li dovoljno ovih drugih? Pogotovu, ako se usitnite, onako pojedinačno. To ne miriše na dobro. Sve partije koje misle da su one same po sebi važnije, da su iznad Srbije, i ne trebaju da uspeju. Sve je to onda nešto lično. Sve je to i opet Kurta-Murta. A to ne može biti jače od onog najvažnijeg. Zaboga, ako nekoliko partija, hoće istinski dobro za ceo narod, pa, idite na izbore kao jedno, krupno biće. Onda možda i možete da se nosite sa zlom. Koje uključuje i krađu izbora, što je ovde uobičajena praksa.Eto, npr. ako ta neka Republikanska stranka sa Sandulovićem, zaista ima toliki broj ljudi koji ih podržavaju, pa Narodna mreža sa Glišićem, Dosta je bilo sa vama g-dine Radulović, pa Srpski preporod dr. Komazeca, pa grupacije kao što je ona g-dina Dragaš Branka, i ovima slični, sve one grupe građana, koje se čini se da hoće DOBRO NARODU, svi idite pod JEDNOM ZASTAVOM, da ja i mnogi drugi, možemo biti sigurni da ćete sigurno uspeti. Nismo slepi, ni ludi, ni glupi, znamo da ološ vlada nama već 20-ak godina. Ali zaboga, dajte ljudi, vidite da se uortačite, da se već jednom za svagda rešimo LOŠIH, pa da vidimo imamo li bar šansu za nešto BOLJE. Spas Srbije je sada ulog. Ništa manje. A vreme leti. Danas, nije najbitnije koja stranka mene ili nekog drugog najviše oduševljava, čak i ako pređe cenzus na izborima. Najbitnije je jedinstvo u jednom: DOBRO protiv ZLA. Ali gospodo, pri tom, zaštitite i sebe i nas, kao narod, od nekog tamo DOS-a pod drugim imenom. Jer, pokazalo se, ni to više ne želimo, sigurna sam. Dakle, lideri, budite na visini zadatka. ZAJEDNO. Ako vi zajedno, ne budete kao dobro iznad zla, Srbija je definitivno gotova, propala zauvek.To valjda niko normalan ne želi.

Zivko Belic
Гост
Zivko Belic

A sta cemo u Rusiji? Da delimo Diktaturu? Pa imamo je vec ovde?

Жика Живановић
Гост
Жика Живановић

Mozete li da pojasnite malo stavku 19. tj. „Оно што не може, вратити кроз супституцију.“ O kakvoj supstituciji je rec.
Isto me zanima kako cete ostvariti dogovor o raspisivanju izbora nakon godinu dana, kad ako se dobro secam, je to bilo i DOS-ovo predizborno obecanje pa izbori nisu raspisani kad je Djindjic postao premijer?
P.S. Zanimljiva ideja i za pohvalu.

Ivana
Гост
Ivana

Kao razočaranom bivšem glasaču DS-a naravno da mi je teško prihvatiti udruživanje kako sa desničarima tako i sa DS-om i njegovim fragmentima. Ipak, dovoljno verujem u gore navedene ciljeve da to nekako progutam, ali ne znam da li će to moći i ostali.

Ono u šta ne verujem je integritet političkih aktera sa kojima bi to udruživanje trebalo da se sprovede. Mislim da će svako od njih potpisati bilo šta samo da bi mogao da se dograbi vlasti i prisvoji partokratske privilegije za sebe. Plašim se da će sve to samo baciti ljagu na nas. I dan danas je glavni argument protiv Saše to što je bio ministar u Dačić-Vučićevoj vladi, bez obzira što je podneo ostavku, bez obzira što nije sa njima bio zbog ideološke sličnosti. Ciljevi zbog kojih smo se udružili sa nekim se zaborave, pamti se samo da smo se udružili sa njima, ergo da smo isti kao oni.

vesna
Гост
vesna

Sve je to lepo sto pisete,ali postoji velik problem,kao sto ste rekli treba pobediti na izborima.Nasem narodu je mozak ispran,SNS je ubedjen da ce pobediti sa jos vise glasova nego prosli put zato su i odlucili da raspisu izbore.Prava i jaka opozicija nepostoji u Srbiji.svi su se vec iskompromitovali,i to malo glasova sto nece otici SNS-u rasplinuce se na druge partije,tako da se bojim da ce imati tek sad dominaciju.Samo znam da ako nebude bilo jedinstva u opoziciji,da ako se ne ostave licni interesi po strani,tesko nama,ali opet bicemo sami sebi krivi jer kako kazu ,,kako sejes tako zanjes,,od mene imate glas i podrsku,samo da se ova agonija zavrsi,da malo krenemo sa mrtve tacke,nikad gore nismo ziveli,nama ne trebaju price ni obecanja nego konkretno da se nesto radi ali pozitivno,a ne da se uzima i ovo malo bede kao sto je uzeto od plata i penzija.

Branimir
Гост
Branimir

Ovde je nabrojano mnogo mera koje ispravljaju tuđe greške (izvršne vlasti) i koje na kraju svi, a najviše privreda plaća. Tako može do sutra.
Na kakvoj formalnoj i ličnoj odgovornosti izvršne vlasti će pokret insistirati? Šta se sada može uraditi a šta treba unaprediti?
Npr.
Interesuje me ko odgovara i koliko, kada se ustanovi da je neki zakon protivustavan ili mera protivzakonita. Npr. neki odbor za ustavna pitanja prosledi zakon u skupštinsku proceduru, koja ga usvoji, a onda se ustanovi da to bas i nije tako ili neki ministar sprovede reformu koja na kraju bude pogrešna i mnogo košta (npr. reforma pravosuđa). Prethodno su silne radne grupe i eksperti radili i verovatno naplatili svoje usluge savetovanja i sl. a to na kraju ispadne pogrešno. Ti se eksperti ponovo javljaju i rade kao da ništa nije bilo.
Koji su objektivni mehanizmi sprečavanja, kontrole i kažnjavanja (npr po službenoj dužnosti). Rezultati izbora, ma kakvi bili, nisu nikakva kazna koja će sprečiti da se neodgovorno ponašanje ponavlja.
Takođe, kakva je to pravda da poslanik koji je potpisao blanko ostavku kao narodni poslanik bilo kada ponovo bude predložen i biran za narodnog poslanika? O „bodrum“ aferi da i ne govorim.
Mislim da biračko telo ne shvata težinu ovih stvari. Odsustvo ozbiljnih sankcija za ove pojave je nedopustivo za očuvanje demokratije.
Konkretan stav pokreta o ovim temama bih voleo da vidim u gornjem članku.

Популар
Гост
Популар

Та влада водила би неком облику senatus consultum de re publica defenda, који је на неки начин замена је за једногодишњу диктатуру већине са значајном разликом што би она имала легалитет на основу избора, односно воље народа-не би била наметнута већ тражена од стране народа. Она је потенцијално опасна на домаћем нивоу јер је такву власт лако злоупотребити, али такође и на међународном нивоу јер би изазвала панику у међународним односима уколико свет није упознат са програмом „прелазне владе“. Циљ оваквог вида диктатуре (ова реч не мора имати посве негативну конотацију) је управо избећи диктатора-појединца и стога ваша влада, уколико жели да покаже апсолутну транспарентност, не би требало да има функције премијера и председника у тих годину дана. Волео бих да видим како ће бити спроведен, ако ништа друго има једно 2000 година од кад је последњи пут изгласан. Притом, малобројан смо народ, свако сваког зна, и републичка демократија би требало да нам буде лук и вода. Угледајмо се на оне који су тај систем измислили. Републички Рим је јединствен историјски пример како љубав према отаџбини прави од малог народа велики. Данас да би били велики не морамо освајати, довољно је освајати тржишта, освајати животни стандард и одликовати се врхунским културним, научним и спортским резултатима, решити постојеће спорове око државне територије. Наравно, данас сви држављани земље имају гласачка права, али могло би се веома лепо уредити ко гласа о ком поводу уз ваљано објашњење и зашто.

Miki
Гост
Miki

„….cine jednu mrezu koja se razvija od 1987 godine,“ Ako je ova konstatzacija tačna, predstoji nam rumunski scenario.

Nebojsa
Гост
Nebojsa

Jedino sto mi se ne svidja u ovom tekstu je naslov ?!
Godina prekretnice, svaka godina nam je godina prekretnice, stalno smo na nekoj prekretnici ??

Jako mi se svidja ova kampanja koja propagira glasanje za procedure, a ne za ljude. Upravo zbog toga na Zapadu ljudi ne znaju ko im je na vlasti – jer ih ne interesuje.

Zivko Belic
Гост
Zivko Belic

Tako je! Tamo se glasa za politicki program, a ne za Vodju.

Milan
Гост
Milan

Raduloviću, doviđenja. Sad mi je lakše da se odlučim za emigraciju. Pogazili ste sve sopstvene principe i spremate se za trule kompromise. Moj glas ste izgubili!

Tasha
Гост
Tasha

Sve u svemu ovo je ok. Nije savrseno, ali makar okvirno vidis za sta se covek zalaze.

Slavko
Гост
Slavko

Ја сам у „вредносном“ смислу десно у односу на ДЈБ и то је једни разлог што нисам члан покрета. Никада нисам био члан ни једне странке. Са овом конкретизацијом господина Радуловића добили сте једног новог гласача. Међутим и ја сам као и неки други коментатори, који за разлику од мене звуче као бивши симаптизери Грађанског савеза или ЛДП-а, врло резервисан према могућности да било ко и „лево“ и „десно“ од ДЈБ прихвати Радуловићеву платформу. Прво. људи су код нас генерално врло острашћени кад је у питању политика па политичари углавном имају острашћену реторику. Друго, сви који могу да пређу цензус су део проблема који је таргетирао господин Радуловић. Плашим се да се тај проблем зове Удба – имамо ми богаташе које вуку конце из сенке много пре 1987. Међутим, свака част за покушај. Због њега један апстинет излази на изборе. Вероватно ћете због тог покушаја изгубити већи острашћених део хард кор обожаватеља – ЕУ талибана – већих католика од папе, али то је једини начин да омасовите подрушку овој прецизној платформи – последњој линији одбране здравог разума. Исто тако су Двери изгубиле део својих талибаснки присталица улазећу у коалицију с ДСС-ом, али то је једини начин да уђу у скуптшину. Колико чујем Вучић их је већ корумпирао. Надам се да погрешно чујем. Исто тако се, после ове објаве господина Радуловића, надам се да ће и Левица Србије у скупштину, али чини се да од тога нема ништа.

Zika
Гост
Zika

Svaka cast Sasa, ostani dosledan do kraja i imas moj glas. Pozdrav iz Toronta.

Siniša Živković
Гост
Siniša Živković

Oduševljen sam ovim predlogom i mislim da je u datoj situaciji ubedljivo najispravniji. Predlog je pošten, pametan, s tačno navedenim stavkama šta treba i mora da se uradi. Opozicione stranke koje ga ne prihvate i nisu prava opozicija, to su stranke kojima je jedino stalo do same vlasti, a ne i do promena u Srbiji.

Nenad
Гост
Nenad

Поштовани г-дине Радуловићу, у вашем плану недостаје доследност. У почетку вашег текста, као и свом досадашњем политичком деловању, са којим се углавно слажем, помињете као главни узрок нашем катастрофалном стању тзв. партократију, са чиме се у потпуности слажем, а затим. даље. помињете техничку коалицију са „здравим снагама левице и деснице“. Мени није познато да у политичком миљеу постоје, сем вашег покрета, такве здраве снаге, сем ако нисте мислили на ту исту парократију. А улазити са њима у некакве коалиције је јако лоше, јер партократија би све потписала и обећала само да добије неко парче власти, а после би, као више пута до данас, све погазила. То би уништило и оно мало поверења у могућност појаве неких здравих снага и додатно нас прикуцала за дно рупе у којој се налазимо. Мислим да је то лоша идеја, не наглите у жељи да окончате ову агонију, боље се стрпети још који изборни циклус, а у међувремену, радити на окупљању таквих здравих снага. Мислим да би требало више да се усмерите ка младима, нарочито образованијем делу младих, студентима и, што да не, средњошколцима, јер су они будућа наша елита, која сада више размишља како да оде из ове земље. Сетите се да су они одиграли значајну улогу у обарању режима Милошевића.

Siniša Živković
Гост
Siniša Živković

Znaš, Nenade, verovatno si ti mlad čovek pa možeš da čekaš „još koji izborni ciklus“. Ja, brate, ne mogu, mator sam, ali to je samo jedan razlog. Mnogo ozbiljniji je razlog da, ako se ovako nastavi, više neće biti nikakvih izbornih ciklusa, živećemo u diktaturi.

Nenad
Гост
Nenad

Тешко да сам са 59 година млад. Баш зато знам што то предлажем, јер сам то већ овде доживео, разне идеје о уједињењу опозиције ради рушења Милошевића, а то време није било ништа лепше и лакше него садашње, зар не? А када су се напокон некако ујединили (уз „малу“ помоћ народа који је масовно излазио на улице) и срушили СМ-а, једино што се променило су људи на власти. Ти људи, та садашња партократија, никако немају кредибилитет, а сигурно ни жељу, да направе суштинске промене за које се залаже покрет Доста је било. А ако би се то доиста догодило, то би дефинитивно убило веру народа да у могућност да се нешто добро овде може догодити. Зато кажем да треба тражити подршку међу нормалним, поштеним, скромним људима, макар то и дуже трајало од садашњих избора.

Jasmina
Гост
Jasmina

Obratite pažnju na važnu stvar: Nisu dovoljna obećanja. Ovaj plan podrazumeva da je potpuna transparentnost dokazana za svaku eventualnu opciju koja je negde na vlasti. Dokazana, sprovedena: objavljeni ugovori, izvrsenja budzeta…

Dušan
Гост
Dušan

Predlažete nove izbore za godinu dana? Pucate sebi u nogu.
Treba da predlažete program, nađete ljude od integriteta koji žele da ga sprovedu, i to će narod podržati na izborima. Pružite nam alternativu ovoj recikliranoj političkoj mašineriji. Imate šansu i da iskoristite manu srpskog mentaliteta da često glasamo kao narod protiv, a ne za nekoga.
Sama vlast je dala dovoljno razloga zašto da glasamo protiv iste, ali vi treba da usmerite ljude zašto da glasaju za vas, a ne da ostanu kući jer nemaju alternativu koja nije već dokazano bila loš izbor.

Ivan
Гост
Ivan

Vreme od godinu dama je interval konsolidacije na političkoj sceni. To vreme je neohodno za trežnjenje naroda od 25 godina zablida.
Za to vreme će se iskristalisati zdrava politička platforma koja daje mogućnost građanima da jasnije sagledju put kojni treba ići.
To vreme je jasno odvajanje žita od kukolja, vreme sazrevanja kolektivnog uma.To je neophodan uslov za preokret. Narod ne može da sagleda istinu jer su mediji blokirani slepilom gluposti.
Druga važna pretpostavka je da će u tom periodu pravi intelektualci iz zemlje i dijaspore uvideti smislenost svog učešća u izgradni neke nove prosperitetnije Srbije u kojoj se može normalno živeti.
Faktor konsolidacije od godinu dana je preko neophodan, to vreme možemo slobodno nazvati, verma dolaženja ksebi i akumulacijom svenarodne pozitivističke energije za čišćenje kuće.

Данијел
Гост
Данијел

А Косово и Метохија, а ЕУ интеграције, шта са тим ? Ако не стопирамо ЕУ интеграције, вратимо царине на нашу робу, не окренемо се ка Кини и Русији у банкарском, и војном смислу и не прекинемо условљавања ММФ-а, од свега нема ништа!

Milosh
Гост
Milosh

Mislim da je naivno misliti da se moze vlast samostalno formirati u visepartijskom sistemu(osim ako niste SNS koji uvodi diktaturu). Zbog toga verujem da je ovaj predlog posten. Dok god se DJB drzi principa koji su u tekstu pomenuti, sve opcije postizbornih koalicija treba uzeti u obzir. Mi stvarno klizimo u diktaturu, a to nikako ne moze biti dobra stvar. Ako se vecito ceka savrsen trenutak, stvari mogu da dodju do nivoa gde posle nema nazad.

Драган
Гост
Драган

Podržavam sve napisano. Momentalno pronaći sredstva, načine, kanale, portale, krivine… da ova informacija dođe do milion ljudi. Verujem da će 900.000 prihvatiti ovo kao put kojim treba da se ide.

Slvester
Гост
Slvester

Ne mogu da prihvatim DJB jer se uporno trudi da negira dominantan uticaj svetksog imperijalizma i korporacija na ovom prostoru. Ne želi jasno i glasno da kaže da je u pitanju kolonijalizacija ovih prostora, i ne objašnjava zašto strani faktori daju podršku ovom ološu u Srbji već decenijama? Zašto Interpol ne zahteva hapšenja razniih mutnih likova, zašto je krajem 90-ih bilo crnih lista postavljenih od strane međunarodne zajednice, a danas je sve u redu? Na kraju, zašto niko ne uvodi sankcije Srbiji zbog kršenja svcih demokratskih i pravnih principa, kao i apsolutno nenormalne korupcije? Za sve ovo treba prećutna i vrlo jasna podrška stranih faktora, i naša partokratija je očigledno ima. A Saša o tome minimalno govori, i prebacuje loptu na domaći teren, kako od nas sve zavisi. A dovoljno je bilo da u bilo kom trenutku Svet zavrne slavine, i ova kvazidržava bi stala!

Siniša Živković
Гост
Siniša Živković

Slušajte, Silvesteru, vaš komentar je zaista neumesan. Prvo, promašili ste temu – u tekstu se govori o privremenom udruživanju opozicionih snaga radi skidanja Vučića sa vlasti, a vi govorite o pokvarenosti zapadnih političara. Pa naravno da su i oni pokvareni, svi su političari više ili manje pokvareni, a sve zemlje gledaju samo svoje interese. Interes i SAD i EU je da ovde ne bude više ratova, više ih se ništa ne tiče jer smo potpuno nebitni i zato privremeno i trpe ološ na vlasti. Drugo, zamerate Raduloviću što dovoljno ne ukazuje na to da politika mnogo više zavisi od stranaca nego od nas. A ja sam uveren da je to veoma dobro upravo zato što će sutra, ako na vlast dođe, Radulović takođe veoma mnogo zavisiti od tih stranaca – zašto im se dakle sada bespotrebno zamerati? I čemu uopšte ovo vaše pisanije, zar zaista mislite da Radulović sve to ne zna i da mu vi otvarate oči?
Ne samo vaš komentar, nego i neki drugi ukazuju na ozbiljan nedostatak volje da se u Srbiji promeni dosadašnja katastrofalna politika, ukazuje na neuviđanje činjenice iznete u naslovu – da je ovo zaista poslednji voz za Srbiju, da će Vučić ako dobije još četiri godine vlasti Srbiju definitivno uništiti i da će posle toga bilo kakvi izbori biti izlišni: čemu izbori u državi koja praktično neće postojati. Apelujem na sve čitaoce ovog sajta da predlog o privremenom udruživanju opozicije i sastavljanju tehničke vlade prihvate jer rascepkane stranke neće preći ni cenzus. A predlog je i pošten, i pametan, i potpuno svrsishodan.

Student
Гост
Student

Tekst je lijepo napisan, ali uzdrzao bih se od grandioznih naslova tipa „biti ili ne biti“. Bojim se da DJB gubi dio biraca kojima se stavovi pokreta cine pomalo radikalni, a ciljevi neobjektivni. Njih upravo plase rijeci kao sto su „poslednji“, „potpunu“, „svu“, „svim“.

Slavisa Zivkovic
Гост
Slavisa Zivkovic

Ovaj potez Vucica,je sve ostavio zatecenim.Niko nije spreman za izbore osim vladajucih stranaka. Stranke opozije koje su do sada ucestvovale u vlasti, ili na bilo koji nacin participirale u njoj, nemaju nikakav moralni kapacitet da se sa njima pravi bilo koja koalicija.Nazalost od ostatka opozicije. A tu mislim i na Radulovica, vecina ce imati problem sa finansiranjem same kampanje, i mobilizacijom birackog tela. Jako je malo vremena a ne postoji jasan koncenzus oko kljucnih pitanja o kojima se ostatak opozicije suocava, a to je rascepkanost po pitanjima EU,trzisna ekonomija,Istocni blok itd
Licno mislim,da je jedino resenje izlazak na izbore sa koalicijom koja ce definisati obavezujuci dokument sa pitanjima koja se ticu strateskog opstajanja nase drzave i stvaranja opozicionog balansa vladajucim strankama. Koliko sam razumeo Sasin predlog, on upravo razmislja u tom pravcu, fokusirajuci se na uspostavljanje pravnog poredka u Srbiji i zaustavljanje bezobzirne pljacke ovog naroda. Sasi bih predlozio da sasatavi dokument koji ce defiňisati minimum kriterija za uspostavljanje koalicije,iskljucivo na moralnim i etickim principima, ko moze a ko ne, i defiňisati X tema koje ce okupiti sve nezadovoljne i zbunjene gradjane, koji su rastrkani po x stranaka i udruzenja.Teme koje bi okupile gradjane moraju biti precizno defiňisane, i da svaka osoba koja ucestvuje u u toj koaliciji ili „vremenski ogranicenom udruzenju“ moraju da ispune sve potpisane obaveze. Iz tog razloga je jako vazno osloviti moralno kredibilne ljude da podrze ovu vremenski ogranicenu koaliciju, koja če bar na izvesno vreme imati snage da teme od kljucnog znacaja sa drzavu, sacuva od uňistenja. Da budemo realni, svima je jasno da u Srbiji ne postoji politicki zivot koji b i bar malo licio na demokratski organizovaňo drustvo. Sve se svodi na pljacku, i politicko sibicarenje. Zato nema smisla trositi energiju na klasicno organizovanje kampanje, i na dosad vidjen nacin pokusaja osvajanja mandata u skupstini. Potrebno je okupljane oko odredjenog broja tema sa odredjenim i preciznim mehanizmima,limitiranim samo u cilju ocuvanja i zaustavljanja bezobzirnog urusavanja kompletne zajednice. Od pocetka je vazno da svi u Srbiji znaju da je ta koalicija organizovana na oroceno vreme sa jasnim zadacima. Na prvom mestu se obratiti moralno ispravnim pojedincima koji ce da pristanu da na odredjeno vreme budu „cuvari blaga“, koje nam je jos uvek preostalo, dok ne dodje vreme kad ce se rekonstruisati cela drzava. Po meni je to maksimum sto se moze uciniti posle ovih izbora, sve drugo je zamajavanje. Ovu koaliciju moraju da defiňisu ciljevi , niposto suhoparna politicka ambicija i u ovom trenutkubezpotrebno politicko filozofiranje. Sacuvati drzavu od pljacke i uvodjenje reda je tema broj jedan. Ovaj Sasin prelog moze biti pocetak razmisljanja o broju tema, jos samo uneti mehanizam okupljanja i principe udruzivanja, moralne i eticke.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Nas nije ostavio zatečenim. Znali smo to oduvek. Saša je o ovome govorio još sredinom prošle godine. Pogledajte njegov tadašnji nastup na N1.

Student
Гост
Student

Dobro ste predvidjeli, ali zanima me koje su to zdrave politicke opcije osim DJB? To se ne navodi u statu, a ja sam ne znam nijednu.

Nikola
Гост
Nikola

Da bi Vam bilo jasnije, preporučujem Vam da glasate na ovim izborima za Radulovićevu opciju pa ćete da vidite kako se stvari odmotavaju na svim nivoima i u svim pravcima. Jednostavno je ali je voljni momenat ono najteže za postići. Dakle taj voljni momenat se dobija impulsom na izborima i poverenjem i stvaranjem novih poluga vlasti.

Kada promenimo sistem vrednosti odjednom će „Vatikan“ i „CIA“ da nestanu iz naših malih dnevnih života a ekonomija zdravog razuma jednog gradjanskog društva će sami da stvore put prosperitetu.

Zato mora da se glasa, nema belih listića. DOSTA JE BILO!

Darko
Гост
Darko

Dok god izborni zakon bude ovakav mi nećemo moći da glasamo i živimo u demokratiji. Posle izbora će doći do preletanja, kupovine glasova, pokupljivanja sa radnim mestima, pogotovo na lokalu. Političari promene po tri stranke u jednom mandatu. Vlast se nasilono menje prelaskom odbornika, a predsednik se u opštinama bira posredno, t.j. građani ga ne biraju. Pa ako je to demokratija, i pravila EU, onda nisam za nju.

Mirko
Гост
Mirko

Prvo i osnovno treba da znas sta je demokratija.Demokratija je najvece zlo ovog sveta.

Samo teokratija Srbiju moze da izvuce iz krize i samo uz teokratiju Srbija kroz odredjeni period moze da ojaca dovoljno da ne mogu da je ucenjuju.

Svaki stanovnik ove zemlje treba da zivi i radi po 10 bozijih zapovesti e kad to bude slucaj onda cemo biti najajca sila na balkanu a i sire.

Milan
Гост
Milan

Mirko, idite u manastir i zamonašite se. Ovo je sekularna država. A u ovom programu bi trebala da stoji još jedna tačka: Sedište patrijarha da se vrati u pećku patrijaršiju. Svi neraspoređeni sveštenici, koji nemaju svoju parohiju hitno da se upute u kosovske manastire. Crkva pod pritiskom države da reši probleme pedofilije, enormnog bogaćenja i bahaćenja sveštenstva i da se uvede paušalno oporezivanje sveštenstva.

Aleksandra
Гост
Aleksandra

Svakakve gluposti…pa hoce li Bog mozda da se kandiduje i da pobedi. Religija je opijum za nepismene i sredstvo za manipulaciju. Tako je bilo i bice. Za sad ne placaju porez…zamislite da dodju na vlast. Crkva i popovi treba da budu tamo gde im je mesto. Obrazovanje nas samo moze izvuci…a ne ispiranje mozga!

Zivko Belic
Гост
Zivko Belic

Jadnicak.

Branko
Гост
Branko

Od mene i moje porodice imate glasove, bez obzira kakve koalicije budete pravili. Po meni poenta ovih izbora je skloniti ovo zlo sa vlasti, jer ako oni ostanu jos 4 godine, svima nama se crno pise!

Marko
Гост
Marko

Privukli ste relativno veliku paznju. Ja to smatram dobrim pocetkom.

Mirko
Гост
Mirko

Srbija je zaista na istoriskoj prekretnici. Ići na izbore bez i malo uslova za fer izbore je suludo. Uz to ići u totalno razbijenoj i „posvađanoj“ opoziciji je besmisleno. Činjenica je da DJB izvesno odstupa od svog stava ranije izrečenog, da neće ići u koaliciji na izbore. Ali je i činjenica da ne ostupa od svojih načela i koaliciju prihvata ograničeno. Takođe je činjenica da pojedinačno opozicija pa i DJB neće dobiti fer predizbornu kampanju. Prvenstveno nastupe u medijima sa nacionalnom frekvencijom. A ono što je najvažnije i niko još ne pominje a to je da razbijena opozicija neće ni izbliza moći iskontrolisati i sprečiti izborne krađe i mahinacije. Zaboravljaju se džakovi glasaških listića. Zaboravlja se nasilništvo na običnim tribinama DJB. Zaboravljaju se napadi na aktiviste DJB prilikom podele propagadnog materijala, nasilništvo na izborima i posle izbora, razne mahinacije i izborne krađe. Cenim da je racionalno podržati ono što je u tekstu predloženo i stoga ću ponoviti: realno moguće i pre svega nužno.

Milosh
Гост
Milosh

Kod jedne stvari je ovaj tekst ostao po malo nedorecen. Da li ovo znaci da je DJB spreman i na predizborne koalicije?

Гојко
Гост
Гојко

Ми смо колонија крсташа. Марионетском владом управља колонизатор преко дипломатских представништава. Та влада лаже и угњетава сопствени народ. То јој је задатак. Ради све оно што јој колонизатор нареди. Већина опљачканог иде колонизатору. Остатак дели тај марионетски режим. Наравно да ради против српских интереса. Ако изборима сменимо ову владу, изабраћемо исту, само са другим именима и глумцима. Треба прво победити колонизатора, а то не можемо сами. Надајмо се да се та прича већ увелико одвија. До тада ћемо слушати којекакве латиничаре и оне који имају кинту у џепу, мислећи да збиг те кинте могу вечно да нам трљају нос: Срби су овакви, те Срби су онакви. Мрш БРЕ! Срби су народ ко и сваки други народ, и неће дозволити да буду вечно зајахани. Живи били па видели.

Lily
Гост
Lily

Joj Gojko prosetaj malo napolju na snegu. Odalji se od kompjutera da ti se razbistre misli. Ceo globalni ekonomski sistem je napravljen tako da oni slabije prilagodljivi zaostaju. A mi smo strasno neprilagodjeni za bilo sta do za korupciju. I to nije krivica naseg naroda (osim u cinjenici da nismo imali dovoljno demokratskog istorijskog iskustva da znamo kakve nas zamke ocekuju pa smo u svaku upali) ali jeste krica sistema koji smo izgradili i koji moramo razmontirati. Nismo mi nesposoban narod ali imamo bukagije na nogama koji smo sami sebi nametnuli. Ajde prvo da pocistimo svoje dvoriste pa cemo posle mirne duse da lovimo strane lopove.

Hogar
Гост
Hogar

Tačke ovog plana privremene vlade su sasvim na mestu, ali ne mogu da se ne zapitam odakle nama novca da odjednom- vratimo penzije na pređašnji nivo, zdravstveno osiguranje za sve građane, ovako široko dati socijalnu zaštitu i socijalnu pomoć. Ako bi mi neko argumentovano dokazao da je za sve ovo moguće obezbediti sredstva a da to ne znači novo zaduženje države, ja bih bez kolebanja podržao ovaj program.
Pozdrav!

manula
Гост
manula

Saša je to već objasnio na mnogobrojnim nastupima, tribinama i tekstovima ……
Nadam se da niste potpali pod medijski uticaj režimskih medija?

Nenad Simić
Гост
Nenad Simić

Ako Saša Janković napravi stranku trebalo bi ići sa njim u koaliciju.

Dušan
Гост
Dušan

Čekajte, sve ovo lepo zvuči, ali ne bih rekao da je tako jednostavno. Šta je sa medjunarodnim odnosima, šta je sa pregovorima o Kosovu, šta je sa otvoranjem poglavlja? Nisam siguran da će sva ta pitanja i još mnoga druga koja mi sad ne padaju na pamet, moći da se zamrznu na godinu dana. Mogu da zamislim našta će to ličiti kada bude trebalo da se nađe zajednički koncenzus oko neke stvari koja nije unapred predviđena ili jasno definisana koalicionim dogovorom, a u relnonosti moralo bi da se dese više takvih stvari za godinu dana.
Sve u svemu pristalica sam DJB, ali sam jako skeptičan o svemu ovome. Nisam siguran ni da će uspeti da se formira ovakva koalicija, a ako se to desi, plašim se da će iz nje svi izaći kao gubitnici, još gore nego što se desilo DOS-u.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Kuća nam gori.

mirko
Гост
mirko

Nesumnjivo dobra ideja.Jedini nacin da Srbija napravi zaokret u zeljenom pravcu.Nazalost, tesko da ce se naci partneri za ovaj predlog. Zato “ u se I u svoje kljuse“. Realan cilj treba da bude census I ulazak u Parlament. Jedino losije resenje za Srbiju, od nastavka vladavine SNS-a, je vracanje na vlast „druzine“ Tadic,Pajtic, Zivkovic,Jovanovic Takva „promena“ bi znacila da u Srbiji sve ostaje isto.

Dejan
Гост
Dejan

Potpuno se slažem. Prvo treba ući u Parlament i dobiti širi pristup medijima i javnosti, da više ljudi sazna za vas i čuje vaše ideje. U ovom trenutku DJB je previše mali da bi bio noseća snaga bilo koje koalicije, a ako ne bude noseća snaga onda će ga iskusni političari i politikanti iz drugih stranaka lako iskompromitovati. Pisali ste o tome kako bi trebalo zabraniti predizborne koalicije, a sad nudite upravo to?! Držite se svoje ideje i čuvajte obraz da steknete poverenje većeg broja ljudi, pa se tek onda upuštajte u koalicione avanture.

Dejan
Гост
Dejan

P.S. Tek sad sam primetio poslednju rečenicu: „Na izbore ćemo izaći sami.“. Ne bi bilo loše da je podebljate. 🙂

Милош Бошковић
Гост
Miloš

„Уколико нема довољно мудрости, политичке зрелости, мањка сујете, осећаја за судбоносан тренутак у коме живимо и далекосежност последица по покољења која долазе, схватања да тренутно неважне разлике морамо да ставимо са стране, оберучке прихватимо план, сакупимо релевантну, здраву левицу, центар и десницу и сачувамо кућу, покрет “Доста је било” неће улазити ни са ким у парцијалне или другачије конципиране коалиције. На изборе ћемо изаћи сами.“

Ukoliko svašta nešto, ONDA će izaći sami.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Ukoliko nije moguće okupiti se oko plana, pobediti na izborima i ostvariti plan, ići ćemo dužim putem, izaći ćemo na izbore sami, preći cenzus i sačekati naredne izbore.

Vlad
Гост
Vlad

Uf… Baš bih voleo da vidim oko čega može da se pregovara i dogovara sa Dverima, Šešeljem ? Ništa bolje ne bi bilo ni sa Tadićem, Živkovićem ili Jovanovićem… Ne znam ko je došao na ovu ideju, ali je ona totalna utopija… Podržavam Radulovića, ali ovo vam (nam) nije trebalo!!!

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Bitan je plan. Šta imate da kažete o planu? Da li biste podržali okupljanje svih oko plana, kada biste znali da bi to okupljanje dovelo do pobede na izborima i do sprovođenja plana?
Desnica postoji u svim uređenim zemljama sveta. Postoji i kod nas. Ideološke razlike su normalne. Ignorisati to nije pametno. Valja nam razgovarati i tržiti rešenja.

Vlad
Гост
Vlad

Ne vidim oko čega bi mogli da se slože recimo Radulović i Šešelj ? Ili da na istom mestu uopšte budu Čeda Jovanović i Šešelj ili neko iz pokreta Dveri i Čanak, Živković, Tadić…

Jovan
Гост
Jovan

Evo recimo oko čega: https://www.youtube.com/watch?v=_PL97qMObeY

Moglo bi da te začudi da je Ekonomija nauka, i da postoje ljudi sa, maltene, opozita političkih vrednosti koji mogu da se slože oko nekih ideja u ekonomiji.

Moje mišljenje je da „Dosta je bilo“ treba da odabere duži, teži put, bez pokušaja ikakvih koalicija.

beli listic
Гост
beli listic

Jedini način da sprečimno da vodja (namerno malim slovima) ponovo dodje na vlast je da to izvedemo na sledeći način:

Na principu piramidalne prodaje – Dogovoriti se sa svim svojim prijateljima i rodbinom za koga ćemo glasati unapred! Objasniti ima da će jedino na ovaj način biti moguće pobediti sve ove prethodne i sadašnje lopove i na vlast dovesti nekog ko do sada nije bio na vlasti, ko nije kompromitovan i ko ima neke realne rezultate (iz privatnog sektora) iza sebe. Njih obavezno uvuću u tzv. piramidalnu strukturu da i oni moraju sve svoje prijatelje i rodbunu uvesti u ovaj krug. Na taj način se ti krugovi šire i pobeda je zagarantovana.

Mi smo već počeli sa svojim krugom!

Napred do pobede!

Milosh
Гост
Milosh

Voleo bih da nisam upravu, ali mislim da je ovo preuranjeno. Izgubicete poverenje koje ste stekli, bili upravu ili ne…

stevan
Гост
stevan

Drugi nacin ne postoji,Samo sirokom koalicijom je moguce srusiti Vucica.Ko da ceka jos 4 godine.Ja koji imam 30 godina vise ne mogu da cekam.U ovakvim uslovima pokret nece puno napredovati ni za 4 godine..Cim vas nema na prvom i pinku vecini nasih ljudi delujete neozbiljno.Pa znate koliko ljudi i ne zna ko je Sasa Radulovic.Mene je ova vest prilicno obradovala,pruzila mi nadu.Uz malo srece Vucic za par meseci odlazi u istoriju.

Mirjana
Гост
Mirjana

Odlican predlog.Samo da uspe!!!

АРСЕН
Гост
АРСЕН

Ово је једини начин да се мирним демократским средствима, путем избора, скине са грбаче народа, овај тоталитарни и штеточински режим. Ситуација у друштву је, на жалост свих нас опозиционих учесника дешавања 2000-те год., много гора него тада. Економско безнађе, незапосленост и беда много јаче притискају цео народ, него било каква друга репресија и сл. Тадашњи режим С.Милошевића, подржавала је значајна групација, необавештених и изманипулисаних, конзервативних бирача. Преостали, већински део, апстинирао је изборе или је расипао своје гласове на мноштво других опозиционих странака. Тадашњи лидер опзиције З.Ђинђић, схватио је историјски значај избора, победио сујету и организовао све опозиционе странке, а на чело ДОС-а инсталирао В.Коштуницу. Вук Драшковић није успео да победи сопствену сујету и народ га је, због тога, трајно послао у „политичку историју“ из које се никада није повратио.
Садашњи тренутак је врло сличан изборима 2000-те. Једино, што су тада код народа, „окидач“ за промену режима биле санкције и рат. Данас међутим, опозиција мора показати посебну зрелост и одговорност пред народом. Мора се показати и ДОКАЗАТИ, да се истински желе промене у друштву, а не само пуке промене по систему „сјаши Курта да узјаше Мурта“.
Да би се народ озбиљније заинтересовао за изборе и масовно дао своју подршку, сва опозиција мора стати у једну колону, на једну изборну листу. Али, пре формирања те заједничке листе, мора се консензусом прихватити заједнички предизборни програм. Морају се унапред утврдити сви кораци када се победи на изборима, јер само победа је у опцији, иначе окупљање нема никаквог смисла.
„Техничка влада“ – не коалиција партија, већ подржавање утврђеног програма-плана за решавање конкретних, „маркираних“, проблема у друштву. После сваке седнице владе, обавезно кратко саопштење за јавност, а свака три месеца објављивати и детаљан и свеобухватан Извештај о досадашњем раду-учинку владе. Обавезно наводити и ко је био за, а ко против, предложених решења (сем онога што по закону стварно представља државну тајну, или оно, чије објављивање не двосмислено може проузроковати неку јавну штету).
Споразумом о формирању “Техничке владе“, одредити све битне и виталне ствари за државу, а посебно правац спољне политике за тих година дана (најбоље је, ради тренутног помирења и учешћа свих страна, увести „мораторијум“ на све видове међународних политичких интеграција), односно утврдити основе и првце свих предизборних и изборних правила за наредне фер и истински демократске изборе. Ова „Техничка влада“ не сме бити нова влада ДОС-а, где би се за сваког лидера странке учеснице, одмах и обавезно, морало тражити неко звучно министарско место или друго адекватно месту неке државне институције или сл. Споразумом се, недвосмислено, морају утврдити принципи и критеријуми за избор министара и држ.секретара, односно предс.владе.
Пуно је недоумица које треба јавно разјаснити и јавно се обавезати на поштовање договореног, да би се добила шира подршка изневерених, ојађених и разочараних бирача.
Али, по оној народној: „Не пада снег да покрије брег – већ да свака зверка покаже свој траг“, врло брзо ће се видети ко заиста жели истинске промене у друштву, а ко би само да и он мало „јаше један круг“!!?

Marko Popov
Гост
Marko Popov

ARSENE, kapa dole! Kratko i jasno objasnili ste suštinu!

Vladimir
Гост
Vladimir

Čitam plan i lično se potpuno slažem, od reči do reči. Neke tačke možda neće prihvatiti sve strane, ali ko je čitao, shvatio je da je to samo predlog i da je podložan dogovorima. Kao prva i najvažnija ideja oko koje se sigurno mogu složiti i Šešelj i Čeda Jovanović (kao što je neko pitao) je da ovaj režim ne valja. To je temelj, pa neka se oni dogovore šta se odatle može uraditi za godinu dana.

Međutim, ono što me začuđava su komentari. Poražavajuće je koliko malo ljudi u stvari čita i/ili razume napisano, iako to ne bih očekivao od posetilaca ovog sajta. Trn u oku je reč „koalicija“, a to što piše „svašta nešto“ pored, to izgleda nije bitno. Šta onda očekivati od širokih masa, kojima je Zmaj od Šipova ili kako se već zove vrhunac intelekta? Kako njima objasniti da se Saša Radulović nije prodao Šešelju niti se Šešelj prodao Saši Raduloviću? Nisam siguran da narod ima dovoljan intelektualni kapacitet da shvati, s obzirom da je prosečna inteligencija u Srbiji oko 90, a realno ni svetski prosek od 100 nije nešto čime bi se moglo pohvaliti.

misko
Гост
misko

VLADIMIRE, zato razgovaraj sa ljudima informisi ih, pricaj sa njima, objasnjavaj. A ko ne shvate takve glasace i ne trebamo.

vladimir
Гост
vladimir

e bas tako, prosto je neverovatno koliko se ljudi brzo hvataju za jednu rec, i kao da ne citaju sve napisano…to je najveci problem, jer kako objasniti nesto nekome ko je vec o tome procitao i cuo vise puta i onda opet pita „a zasto u koaliciju…“ to je malo porazavajuce, ali ostaje samo da se ponavlja i ponavlja…zato sam uvek voleo kako to radi Sasa Radulovic, reci npr „partijski parazit“ upotrebi hiljadu puta, i to nije bezveze, tako se stavlja ljudima do znanja na sta se tacno fokusira i sta mu je bitno. Tuzno je sto onda dodje neko i kaze „vidi ga ovaj ne zna nista drugo“…