Како је “идиот” спречио крађу гласова у Земуну

Пар дана пре изборног дана пријавила сам се да будем контролор испред покрета Доста је било, за председничког кандидата Сашу Радуловића. То је било моје прво искуство са оне стране гласачке кутије.

Желела сам да пружим свој скромни допринос поштеном изборном процесу и остварим, пре свега као човек, микропобеду над системом манипулација и превара на једном од више од 8 хиљада бирачких места у Србији. Очекивала сам да ћу успети у томе на свом бирачком месту, број 81, у својој општини Земун, у Батајници, у својој основној школи.

Припрема за посао контролора састојала се од читања упутства како се поступа на бирачком месту и он лајн обуке коју је покрет Доста је било организовао. Све ми је било савршено јасно. Дочекала сам тај дан узбуђена, све то је за мене било нешто ново – и улога и ситуација, а таквим стварима се мој ентузијазам и ја увек радујемо.

Нажалост, осећање тог јутра није било осећање са којим сам тај дан завршила. Од знатижељне, узбуђене и гласне студенткиње социологије која се изузетно занима за српску политичку сцену, дошла сам до статуса разочаране и утихнуле грађанке државе у којој нема демократије, у којој нема слободе, владавине права и моје сутрашњице у њој. У којој нема правде и истине. То није била моја Србија.

Насилно сам те вечери емигрирала. Не физички, већ свим својим животним побудама и надањима у неку државу у којој сам странац. У земљу где је човек човеку вук. Или Вучић.

Када смо са гласањем одмакли сат-два, било ми је јасно са ким и чим се суочавам. Са сигурношћу тврдим да сам била једини представник опозиције, иако је по списку бирачког одбора требало да нас буде бар десетак. То је био још један од разлога да моје будно око не пропусти ни најситнији детаљ.

Све је почело када је, наизглед пријатна, председница бирачког одбора, госпођа Нада Илић, изјавила да уколико не буде више од петоро људи на чију адресу морамо отићи због немогућности доласка на гласање, неће се ни одлазити. Саопштила ми је то шапатом и намигивањем, очекујући од мене да јој будем тихи саучесник у првом у низу неправилности које ће горепоменута истог дана начинити.

До 20 часова протекло је све мање-више по протоколу јер и није било много шанси за манипулисање неким од сегмената бирачког процеса.

Кутија је на крају дана отворена и госпођа председница је саопштила кораке којима ћемо контролисати и бројати гласове. Ту сам се супротставила, јер није било ни речи о јасном и очигледном увиду свих чланова у гласачке листиће. Стиже ме прва увреда: “Ко си ти да бираш поступак? Ти си дошла само да узмеш 1500 динара“.

Невољно сам пристала на њен предложени систем бројања, уверавајући себе да јој ништа од планираних манипулација неће проћи, јер ће сваки листић свакако проћи кроз моје руке или ја не излазим са бирачког места.

Мени је запала „гомилица“ кандидата који ме апсолутно није занимао. Без обзира на личне афинитете, поштено сам их пребројала и ставила их осталим члановима бирачког одбора на увуд. Затражила сам листиће кандидата број 6, које је претходно избројала очигледно блиска пријатељица председнице бирачког одбора, такође из СНС-а. Она је наводно избројала 473 листића. На моје инсистирање да поново пребројим листиће уследиле су увреде и питања: “Шта си ти овде бре? Ко си умислила да си, девојко? Ћути ту да те не бих…“.

На све то сам углавном одговарала молбама да не подижу тон на мене без разлога и да ми се не обраћају на тај начин, подсетила сам их да само користим своје право као члан бирачког одбора и радим посао због којег сам и дошла.

У једном тренутку запретила ми је да ће ме избацити из записника да не бих добила исплату, још увек не схватајући моје разлоге ангажовања у бирачком процесу, а који свакако нису материјалне природе. Касније сам се уверила да је то заиста и учинила – мене је из записника избацила, а на моје место је уписала непостојућу особу, тј. особу која се тог дана није ни појавила на бирачком месту.

Поновним бројањем листића за кандидата број 6 установила сам да је број листића 374 и да се моја колегиница „мало“ забројала. „Случајно“ је направила грешку и покушала да са дода 99 непостојећих гласова и појача скор кандидата бр 6. Тих 99 гласова у том тренутку, на ту излазност на мом бирачком месту, било је значајних готово 25%.

Председница и њена пријатељица наставиле су са увредама а једна је чак и физички насрнула на мене покушавајући да ме избаци из просторије говорећи ми да кандидат испред којег сам била није међу прва 4 и да се ту мој посао завршава.

Добро сам савладала правила, те нисам пристала на одлазак са бирачког места пре него што потпишем записник са тачним бројем гласова које сам лично проверила.

Док је негодујући уписивала тачне бројке које свакако нису ишле у корист „њеног Вучка“, како га је више пута назвала тог дана, задњицом ме је гурала и говорила да сам луда и да јој није јасно како њој западне увек неко ко се „прави паметан“.

Када је завршила са попуњавањем записника затражила сам да се потпишем. Она ми је на то одговорила да сам записник потписала јутрос и да се она надала да ћемо сви бити „добра и послушна деца, а не идиоти каква сам ја“.

Дакле, председница бирачког одбора на бирачком месту број 81 у Земуну, госпођа Нада Илић, ми је подметнула да потпишем записник који се потписује на крају. Потписивање тога приписујем свом неискуству, јер сам се тог јутра најмање надала оваквом епилогу. Очекивала сам да ћемо записник потписати и ујутру – на отварању, и увече – на затварању бирачког места.

За крај, покушала је да ми не дозволи увид у крајњи записник и све док нисам узела телефон у руке говорећи да за ово мора неко да чује није посустајала. Тек тада ме је појурила и окачила записник на врата учионице у којој се одвијало гласање. На записнику није било мог имена, ни својеручног потписа.

Изашла сам из своје основне школе и кренула кући истим оним путем којим сам корачала од кад сам и научила то да радим. Али некако, ништа није било исто. Ноге су ми биле тешке, кораци спори и нисам више знала ни где идем.

Са свима вама делим овај текст и ово искуство јер сви ми имамо иста права. Не сме бити привилегиваних појединаца. Нисам бирала и штитила права само једног кандидата. Нисам бирала и штитила права само једне странке. Тог дана сам бирала и штитила здрав и праведан демократски изборни процес и ништа више од тога.

Милица Којчић
студенткиња социологије, Београд

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2Email this to someone

 1. Ne zanima me nijedna boja, niti dal av ni ave, nego me pogadja to „brzo odrastanje“ mladih na takav gnusan nacin – sucavanja sa neminovnom prazninom i nemoci. Svaka cast klinci na podeli ovoga…

 2. Ja sam bila kontrolor u ime Sase Jankovica . Imali smo naseg koordinatora. Sve je bilo odlicno organizovano, puno nas je bilo i ostalo na mestu glasanja iz raznih stranaka. Trebalo je da okrene telefon svog koordinatora i da sve kaze, a ne da se povuce.

 3. Da li je moguce da su bas svi drugi kontrolori opozicionih stranaka bili potplaceni na tom birackom mestu? Ako je tako, onda je odgovornost i na strankama, koje ne mogu da delegiraju nekoliko hiljada postenih clanova za kontrolu izbora.

 4. Hvala za iskren opis ovog lošeg iskustva! Mogu da zamislim kako vam je bilo, i poštujem vašu hrabrost uprkos takvom tretmanu. Zaista je poražavajuće što je celokupna opozicija koja postoji u ovoj državi na tom nivou da nije u stanju da organizuje 10 hiljada kontrolora – onoliko su se bavili potpisima, mitinzima, spotovima, društvenim mrežama, prepucavanjima i kalkulacijama, sve važni i sve gradeći priču da su pobednici u šta im ni rod rođeni nije verovao a kamoli ostatak naroda, a temu kontrolora zadnjih dana uoči izbora prepustili najnižem stranačkom ešalonu po principu pa organizujte se – i onda nije čudo da kontrolora opozicije vrednih tog naziva na mnogo mesta nije bilo ili se spalo na to da na biračkom mestu u najvećem gradu u državi bude jedna jedina osoba protiv organizovane mašinerije SNS-a. Da sam na vašem mestu, ne bih legitiman bes usmerila samo na SNS, ima tu mnogo više odgovornih za vaše loše iskustvo, do kog nije došlo slučajno, već i činjenjem i nečinjenjem raznih.

 5. Greske u koracima koje je SNS nacinio su i trgao narod iz letargije u koju ga je uljuljkavao evo pet godina:
  – Preterani marketing koji je iziritirao najvise upravo taj najletargicniji deo stanovnistva
  – Pritisci po javnim i drzavnim preduzecima kao i privatnim preduzecima bliskih SNS je bio ogroman! Toliko veliki da su ljudi poceli jos otvorenije o tome da pricaju.
  – Pritisci na dan izbora sa dolascima na vrata
  – Dovlacenje roditelja u emisiju i ono padanje u nesvest
  – Bahate izjave koje daju neprestano
  – Stopiranje skupstine na neodredjeno
  – Kandidatura Belog i podmetanje SRS da se razracunava sa opozicijom
  – Prenaglasene posete Angeli i Putinu
  – Potpuno ignorisanje Tome
  – Pritisak da cela vladajuca koalicija ima samo Vucica kao kandidata i samim tim otklon dela SPS glasaca

  Ovo su stavke koje jesu donele pobedu Vucicu uz malverzacije na sam dan izbora i u toku noci, ali su ovo stavke koje su kratkorocno donele pozitivan rezultat, a dugorocno ce doneti pad SNS sa vlasti koji nece biti nikako lak niti tih. Vucic je autokrata, veoma slican Slobi po nacinu kako zamislja vodjenje Srbije iz jedne fotelje i nazalost siguran sam da nece otici bez veceg praska. Dodatno je lose to sto je okruzen iskljucivo i samo poltronima i nesposobnim ljudima ili sposobnim za kriminal. Takvi su ocajni i spremni da idu do kraja i protiv naroda ako treba. Kratkorocno je opozicija porazena na ovim izborima, ali je dugorocno gledano doslo do odredjenog preslaganja u opoziciji koje ce iznedriti najverovatnije stranku Jankovica, stranku Jeremica uz postojece Dveri, DSS i DJB. Beli je izjavio vise puta da oni nece ici na republicke, ali da podrzavaju pokretanje niza lokalnih pokreta koji ce medjusobno saradjivati i ici pod nekom vrstom zajednickog brenda. Ti pokreti ce uglavnom brzo nestati, ali ce u odredjenim sredinama opstati i verovatno aktivirati mlade ljude. Ako budu radili makar slican posao kao u Mladenovcu eto novih problema za vlast i jake kontrole za opoziciju koja pretenduje na vlast.
  Idu nam gradski izbori i ako opozicija pocne da radi na tome vec danas imace SNS sa svojim partnerima ogroman problem da ponovo bude na vlasti. Koordinacija mora da postoji izmedju DJB, Dveri, DSS, DS, Jankovica, Jeremica, Samo jako. Beograd je specifican. Uglavnom su biracka mesta dosta velika, uglavnom su u urbanom delu gde nema namestanja celokupne komisije vlasti i kontrola je moguca. Pametnom saradnjom se lako moze ostvariti sigurna mreza kontrolora, obuke mogu poceti mnogo pre samih izbora. Na medije se mora poceti sa vrsenjem pritiska odmah i mora se sto vise pribliziti glasacima. Grocka, Barajevo, Lazarevac, Zemun, Batajnica, strana ka Pancevu svi ti delovi grada donose ozbiljne glasove SNS i tu se mora raditi jako puno kako bi ljudi na prvom mestu resili da izadju, a potom izabrali opoziciju. Beli ce u Beogradu sigurno izvuci dobar deo apstinenata (mislim da je i sada to uspeo jer je broj izaslih jako slican broju na parlamentarnim, a vladajuca koalicija nesto preko 200 hiljada manje uz sve pritiske i malverzacije koje su bile vece nego 2016 ili 2014) i verovatno podici izlaznost na preko 60%. U takvoj raspodeli nikakva kombinacija sem da se neka opoziciona partija koja nije SRS ne proda i pristane da pravi koaliciju sa njima, ne moze doneti vlast SNS, SPS ekipi. SPS je inace najpopularnija udavaca i na opoziciji je da dobro razmisli da li bi u nekoj pat poziciji (gde Beli, DSS, Dveri ili neko cetvrti ako predju cenzus ne bi hteli vlast) pristala da ulazi u saradnju sa SPS.
  Na gore opisan nacin sledeci put bi trebalo da kontrolori DJB i svi drugi kontrolori imaju daleko mirniji dan ili makar mogucnost da na pravi nacin zabeleze i prijave sve nepravilnosti koje se desavaju jer uz odlicnu saradnju sve ce mnogo brze izaci na videlo i lakse ce biti pritisnuti vlast za svaki pokusaj malverzacije!

 6. Isto je bilo i na mom birackom mestu u centru Zemuna. Ujutru su se pojavili neki silni ljudi pa su posle nestali. Kada sam dosla u sest sati, vec je tu sedela neka gospodja , koja je nesto piskarala i ceo dan je ona nesto pisala. Moja procena je da jedino olovku u ruke uzima samo za vreme izbora. Na moje pitanje ko je presednik, ona se javi, onako puna sebe. Samo sto me nije pitala “ kako se usudjujes da pitas, zar se to ne vidi na meni da sam predsednica i da sam dana najvaznija faca ovde“. Tu pored nje jedan gospodin, vrlo operativan, koji odredjuje sta da se radi i kako. Predsednice desna ruka. Otvorismo dzak i pocesmo da brojimo prvi snop listica. Jedva to nekako prebrojasmo .Fali jedan listic u zadnjem snopu. Predlozih da se broje ostali snopovi listica. Graknise svi, da sam nenormalna. Oni su svi sa velikim iskustvom sa izbora, nikad to nisu brojali. Ja sam stvarno prvi put tu.“ Masinski se to broji, neces valjda ti bolje da izbrojis nego masina“- viknu predsednica . Niko da me podrzi. Prebrojah sama za sebe snopove. Ovi stariji svi se medjusobno poznaju, verovatno su bili na svim izborima zadnjih dvadet godina, menjali su samo partije koje zastupaju. Mladji ljudi koji su bili, uglavnom mlade devojke, vidim da se poznaju sa starijim. Verovatno imaju porodicnu tradiciju u birackim odborima. Operativac odredi sta ce ko da radi gde da sedi. Sedam sati, poce glasanje. Vecina ode, ostade nas 7-8. Svi sa mobilnim telefonima ispred sebe. Mladji igraju igrice, stariji ustaju prilaze prozorima telefoniraju i tako ceo dan. Dolaze ljudi glasaju i tu nije bilo nikakvih problema. Osam sati, svi se sjatise. Pojavise se neke nepoznate face. Zatvaraju se vrata. Sve se radi brzinom svjetlosti. Operativac i jedna devojka otvaraju listice i citaju i dodaju listice predstavnicima kandidata. Nemaju svi kandidati clanove. Jedna zena poce da skuplja za te koji nemaju predstavnike. Moja paznja sva usmerena na gomilu listica koju operativac prikuplja za Vucica. Odlaze listice pratim samo da li je zaokruzen broj 6, verovatno mi promice neki listic. Nije mi blizu. Forsira tempo operativac, najvise glasova za Jankovica, hvata ga nervoza. Prebrojasmo listice svojih kandidata, ubacise u koverte. Vodi Jankovic. Popuni presednica zapisnik. Uspeh da slikam zapisnik. Sve se to odigralo u roku od pola sata.
  Sigurna sam da je u koris Vucica ukraden odredjen broj glasova.

 7. Ja sam prvo slicno razocarenje u srpsku demokratiju doziveo kad sam se kandidovao za clana saveta MZ, a ispred grupe gradjana koja je bila najveci oponent naprednjacima. Pre izbornog dana je sve upucivalo na to da imamo vecu podrsku kod sugradjana, a onda, na dan izbora, gledali smo kako aktivisti vladajuce stranke masovno kolima dovoze kupljene glasace na biracka mesta ispred kojih im daju neke papire sa kojima ovi ulaze unutra, zatim kako im istog tog dana u popodnevnim satima dele krompir u dzakovima iz kamiona itd. Citava okolina svih birackih mesta je bila zakrcena automobilima clanova iz drugih mesnih zajednica koji su dosli da „podrze“ svoje stranacke kolege a tog dana su se besciljno setali okolo, valjda da nam pokazu koliko su jaki ili da budu spremni za akciju ako dodje do nekih carki.
  Glasanje je zavrseno ubedljivom pobedom kandidata SNS ciji je predsednik gradskog odbora ponosno konstatovao da je narod jasno pokazao za koga je itd.
  Tada sam jednostavno shvatio da je demokratija, barem u Srbiji, cista iluzija i da ovde na lokalu pobedjuje onaj ko ima vlast na republickom nivou a na republickom nivou u vecini slucajeva onaj ko ima podrsku stranih centara moci. Takvoj ocajnoj situaciji umnogome doprinose i sami biraci koji ili po pravilu uvek glasaju za vlast ili prodaju svoje glasove ili jednostavno nece da izadju na izbore jer „smo svi isti“.

 8. Читам ово Милице из Канаде, и враћа ми се слика из Србије из које смо давно отишли. Тужно, али са разлогом. Честитам Вам на храбрости да издржите овакво малтретирање острашћених примитиваца. Ја сам иначе борац против једноумља од младости, па учесник свих митинга још од пре 9.марта па све до пада Милошевића. Онда смо дефинитивно отишли и оставили млађима да се боре против ветрењача. Ако сте одлучили да останете на посустајте, правда ипак мора победити – кад тад. Покушајте да омогућите да и ми споља гласамо, јер овде АВ и његову камарилу нико не може ни да чује ни очима да види.

 9. Milice puna podrška za neravnopravnu borbu koju si morala da vodiš sa takvim ljudima i da braniš elementarne principe demokratskog izbornog procesa. Zastrašujuća je činjenica da se tako otvoreno i bezočno krade, a još više rastužuje saznanje da kontrolora opozicije faktički nije ni bilo. A radi se o prigradskoj sredini u Beogradu. Pa zamislite šta je tek bilo po raznim biračkim odborima u ruralnim područjima širom Srbije? Ali ne vredi kukati. Kada se već prihvatila ova unapred izgubljena bitka, treba izvući pouke i razmisliti da li uopšte izlaziti na bilo kakve izbore ako se nešto dramatično ne promeni. Šteta je ne iskoristiti energiju protesta za postizanje ciljeva koje opozicija mora da nametne. Većina zahteva protesta su i zahtevi koje opozicija treba da „gura“ preko institucija koje su im dostupne (doista na kašičicu) i preko pritisaka van institucija. Nema druge. Dok nema slobode medija, slobodnih institucija (Skupština, RIK, REM, itd) nema šanse da se pobedi ova štetočinska vlast. Ako ovo ne vidite onda ništa.
  Pozdrav

  1. Шта мислите како да гласа стратегијски бирач који жели да СНС оде са власти а да се НИПОШТО не врати ДС и њихови такође штеточински сателити типа ЛДП и ЛСВ? Они су , поред тога што су потпуно уништили српску привреду и тиме поспешили исељавање најквалитетнијег дела популације (не само младих), пропустили да изборни систем направе таквим да су овакве манипулације практично немогуће. Нису то учинили из истог разлога из којег то не чини СНС. Желим да ови оду а да се они не врате а не желим ни да бацам глас. То је суштина, изборити се за праведан изборни систем и дати крила новим снагама које морају бити независне и патриотске. Овако само мењамо глумце а представа остаје иста, предвидива и поражавајућа…

 10. Vec dve godine ne zivim u Srbiji.Nisam zelela da odem, ali me je bezvlašće primoralo. Zao mi je sto ne mogu da doprinesem bilo kom vidu protesta kao sto sam mogla pre petog oktobra..Sad ne mogu nista da odavde pratim i delim postove. Mogu i da strpljivo objasnjavam zbunjenim Nemcima kako su moguci protesti kad je ubedljivo pobedio AV ali ne mogu to da im objasnim potpuno jer njima je logicno da narod bira vlast. „Idiote“, ne treba da se osecas tako zbog nekog ko je dobrovoljno dozvolio amove. Podrška svakom ko je ucinio i najmanji korak da Srbija bude demokratska zemlja!

 11. Dragi DJB ovo sto radite je potpuno promaseno. Jedini nacin da se promeni situacija u Srbiji je da svet dobije jasnu sliku o nepravdama koje se ovde desavaju. Ovo traumaticno iskustvo drage autorke teksta mora biti prevedeno na engleski i objavljeno, da ceo svet vidi stepen i opseg diktature u Srbiji. Da svima, od Mekejna, preko Merkelove, Mogerini i Kurca, pa do Putina, postane jasno o cemu se zapravo radi. Inace gubimo vreme i energiju, sto ce dovesti do jos veceg zamora birackog tela i povecane apstinencije. Nadam se da je ovo jasno i vama. Dakle predlog da svaka slicna situacija bez oklevanja bude objavljena na Yt sa titlom na engleski i/ili propratnim video materijalom. Ideja je da se slucajevi internacionalizuju. To je jedini nacin da se u Srbiji bavite politikom uz ozbiljan pristup. Ako ovo ne razumete, registrujte stranku u Kanadi, pa tamo probajte..

  1. Postovani,
   pa zar mislite da svi koje ste nabrojali to ne znaju. Na BM na kome sam ja bila, i isto kao i ova mlada devojka bila jedini pravi predstavnik opozicije, uvece su dosli neki strani posmatraci, sedeli, gledali brojanje listica, otisli. Na licima im se videlo da su nezainteresovani, da nista ne razumeju, iako su imali prevodioca. Znaci nista od njih, spolja. Kaze narod use i u svoje kljuse. Ma koliko obucen, a vecina je bila ne obucena, cast ovoj devojci, mi malo stariji sto imamo iskustva u tom procesu smo nesto drugo, znaci ma koliko obicen kontrolor na BM ne moze anulirati ono sto se desavala PRE samog izbornog dana. Medijski mrak, svakondenvno pojavljivanje jednog kandidata na svim elektronskim medijima, kampanja voznje autobusima po Srbiji, neravnomerna zastupljenost clanova RIK-a…i ko zna sta sve jos, to kontrolori na BM ne mogu da isprave. Znate kad vam dodje bakica koja ne moze da se potpise u BS, ne vidi, drhti ruka, ali prosto „poljubi“ papir, koliko mora da se sagne da bi „potpisala“ i kaze, tiho u poverenju“Jel za Vucica“, i gleda vas, ocekuje da joj potvrdite, da slucajno NIJE POGRESILA, e to je to. Tu pomoci NEMA. Moj je stav da NIKADA , ali NIKADA VISE OPOZICIJA, ma kakva ona bila, NE SME DA PRISTANE NA OVU FARSU OD IZBORA koja je za nama, Sta treba da se uradi? Eno na ulici, zahrevi postoje, Pritisak od strane stranaka opozicije u parlamentu. Pritisak sa svih strana. Pa TEK KAD SE STEKNU USLOVI, za fer i pravicne izbore, onda treba ici na izbore, I Dooobroooo obuciti kontrolore, a ne da to bude stvar odluke pojedinca. Iz iskustva mogu da kazem da ogromna vecina kontrolora, svih opozicionih kandidata je na BM dosla nespremna, neki su , na mom BM , npr, saradjivali sa sns prestavnicima, nisam ni znala da postoji clan u prosirenom sastavu ispred DJB, da li je to mozda propust koordinatora iz pokreta? Sa godinama koje imam i iskustvom u radu BO od 2000, nije mi bio problem da se sama nosim sa svim ostalima, reagujem na sve pokusaje krsenja Pravilnika o radu BO, na koji sam se pozivala. Znaci nista licno, nista protiv bilo koga, samo zahtevala da se postuje Pravilnik, i ..da li sam sprecila nesto, ne znam. Znam da je na tom birackom mestu iszlaznost bila za 29% veca no obicno i da je predsednicki kandidaj vladajuce stranke osvojio MANJE od 50% glasova. Eto, NIKO nama NECE pomoci, moramo SAMI da se izborimo, i protiv ove posasti i protiv sveta koji ga podrzava. Ferjednako za SVE, pa ako i u tim uslovima pobede, kapa dole.To je to.

  2. Postovana Zemunka molim vas izvinite, moguce je da nisam lepo objasnio. Poenta je da nash DJB ima pristup politici koji odgovara nekoj uredjenoj zemlji. Kako ste sami primetili Srbija to nije, i pristup mora biti drugaciji, u koliko zelimo promene. Jedan od stubova diktature protiv koje se borimo je medjunarodna podrska. Ona se naravno tice interesa. Jedan od interesa nosioca pomenute podrske je javno mnenje u njihovim zemljama. U koliko njima postane jasno sta se ovde desava, do promena cemo doci znatno brze. Mi svi ovde znamo sa kakvim se stepenom nepravdi susrecemo. Aman, o cemu mi pricamo kad je jedan predsednicki kandidat fizicki napadnut od strane neke pijane budale i nikom nista. Ne znam, moguce je da ja gresim. Ali iz mog ugla, problem stepena bezocne i bestijalne diktature u Srbiji treba internacionalizovati. Od izivljavanja Lutkara u skupstini, preko nasilja u Skupstini i medijima, pa do verbalnog i sad vec fizickog nasilja direktno vezano za izborni proces. Predlog je da se napravi playlista na Yt kanalu Pokreta koja ce ovu temu obradjivati na engleskom jeziku, uz titlove i objasnjenja. A onda je lako i clanovima i pristalicama jednostavno sharovati link kada neko pita sta se ovde dogadja. A sto se protesta tice, slazem se u potpunosti. Barem sto se mene tice, puna podrska. Malo se stidim sto moja generacija nije uradila ono sto ovi divni mladi ljudi danas pokusavaju. Nadam se da cemo svi skupa izboriti neku srecniju buducnost za generacije koje dolaze. Puno pozdrava i srecno nam svima.

 12. Posebno zabrinjava činjenica da se od desetak članova BO na biračkom mestu pojavio samo jedan. Čitam danas i da su neki članovi BO koje je delegirala opozicija dobijali novac da se ne pojave na biračkom mestu. Zanimljivo bi bilo čuti ko su ti kontrolori koji se nisu pojavili na ovom biračkom mestu u Zemunu i zašto se nisu pojavili.
  Inače, gospođo Kojčić, iskreno mi je žao zbog onog što ste pretrpeli i hvala vam što ste i pored svega imali snage da se izborite da makar na tom mestu izbori ne budu pokradeni. Cela ova priča, nažalost, govori da u BO treba delegirati ljude koji su agresivni i koji će već pri prvom kontaktu sa tom bagrom umeti da se postave tako da im daju do znanja da nema govora o bilo kakvim proizvoljnim postupcima i tumačenjima. Ovo ne pričam napamet. Imam dugogodišnje iskustvo iz devedesetih u BO na skoro svim izborima.

  1. @Ana
   „Cela ova priča, nažalost, govori da u BO treba delegirati ljude koji su agresivni i koji će već pri prvom kontaktu sa tom bagrom umeti da se postave tako da im daju do znanja da nema govora o bilo kakvim proizvoljnim postupcima i tumačenjima. Ovo ne pričam napamet. Imam dugogodišnje iskustvo iz devedesetih u BO na skoro svim izborima.“
   Gde nestade ona floskula „mi smo pristojni ljudi“? Ali, ovo je dobar pristup. Otrežnjenje.
   A do sada je bilo, kao da svi entuzijasti/-inje sa ovog sajte „piške Shanel 5“. U gradu van Beograda( gde živim) otišao sam u bolnicu da izvadim krv. Znate kako izgleda život? „Prokleta avlija“.Da, mislim na kulturu, navike, običaje, pravila, čitav život ljudi oko mene stvoren socijalizacijom, ali i obrazovanjem ove naše zajednice. Mislite da trudnica sa drugom bebom u kolicima može da prođe „preko reda“ iako takvo uputstvo stoji iznad nadležnog šaltera. Mislite da su babe, tinejđerke, „gospoda u srednjim godinama“, studenti…dakle svi u tom životu- imali milosti …? Ono drastično, Svi navedeni, kada su došli do šaltera, su zaboravili na svoje muke pre dve sekunde i jebali majku drugima koji se kao guraju.
   Ovde se radi o politici u ovakvoj zajednici, onakvoj kakva ona realno jeste i koja nije ono što gledamo u filmovima. Ili zamišljamo u političkim programima.Upravo zbog toga, vaš koncept je totalno pogrešan. Naravno da mi ni na pamet ne pada da tvrdim da smo svi mi loši ljudi, loš narod, loše komšije…Gluposti! Znaju i ti „prosečni“ ljudi da stvari ne valjaju, da se društvo ugiba od kriminala i korupcije, kao i da su političari prevaranti onda kada nisu čistokrvne lopuže. Ne, mi svi zajedno smo onakvi kakve nas je oblikovala i formirala ova ,najvećem delu nas, jedina i kao takva, moguća zajednica.
   Trebali da se takva zajednica menja? Ne samo da treba, nego nužno treba. Zbog vlastitog opstanka. Ali, sa DJB pristupom rezultat je 1,4. Za one sa jeftinijim ulaznicama, to u školi znači- sedi 1. Treba li da se zbog toga delimo na „Shanel 5“ i „Brion“.?!
   Vučić je „genije“ koji je sa svojim timom(ne mislim na „doktore i ostale sline“) tu jednostavnu činjenicu, još jednostavnije shvatio i što je najbolje (za njega)-kao takvu iskoristio. Vi(DJB) to niste ni znali, ali ni umeli. Možda niste ni hteli. Većina građana Srbije nije ni naročito lenja, ali ni naročito vredna. Nisu oni ni naročito obrazovani, ali ni naročito neobrazovani. Ni genijalni, ni glupavi, takoreći. Ni posebno bedni i gladni, baš kao ni prebogati i siti. Ne jedu ni samo praziluk i slaninu, ali ni krtinu. Nisu ni čisti rasisti i fašisti, ali ni naročiti poštovaoci ljudskih i manjinskih prava. Ne voze ni stojadina, ni audija. Nisu krezubi, ali nisu ni bez karijesa i krunica u vilici. A upravo njima, statistički normalnima, se na ovim izborima obraćao jedino Aleksandar Vučić, za razliku od ostalih.
   I sve dok to DJB ne shvati, biće najgori đak u odeljenju i do idiotizma će ponavljati gradivo, mrzeti profesore i ići u isti razred.

 13. Ocekivao sam da ce u dane pred izbore kontrolori bus plusa biti povuceni . Medjutim , vlast je toliko bila sigurna u svoju namestenu pobedu, da joj reakcija naroda koji nema para za prevoz, uopste nije bila bitna. Prica ove hrabre devojke potvrdjuje njihovu bahatost i sigurnost u namestenu pobedu.

 14. Nije nim kriv ni Vucko, ni ta Nada Ilic. Dobra je ona „Narod zasluzuje vlast kakvu ima!“

  Valjda si da si na tog dana kao student sociologije shvatila gde i sa kim zivis.. u kakvom drustvu!

  Ocigledno smo kao narod veoma naivni, potkupljivi, podanicki nastrojeni,… ne generalizujem – ali vecina je vecina, pa kakva god bila.

  Ostaje nam samo da se nadamo!

  1. Moj druze! Gase nam i poslednju nadu da ce u Srbiji biti bolje. Slazem se s Vama da narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje.
   Nazalost, velicini ljudi u Srbiji licni interesi su na prvom mestu, NEMAJU SAMOSVEST I SAMOPOSTOVANJE!!!

  2. Narod kao narod, djubrad od novinara, ovaj idiot drzi presicu i hvali se kako je dobijo 75%, ni jednom nije spomenuo da je izlaznost nesto vise od 30%. Valjada idioti mogu da ga podsete/pitaju da je ponovljeno glsanje, nema interesovanja i da 75% od male izlznosti nije nista, izravan prenos.

Затворено за коментаре.