Ауторски текст Политика

“Немамо и не дамо”

Транспарент који су са овом поруком носили студенти у једном од градова, чини ми се у Новом Саду, најбоље одражава суштину студентских протеста против диктатуре. Најпрецизније дефинише и узроке и циљ. Кад немаш ништа, тешко да ти преостаје неки други начин осим улице јер је то “немамо” симбол избачености, осујећености, искључености и, наравно, отимачине која је као предуслов претходила. Кад “не даш” то што немаш, е то је већ друга димензија решености, мотив који је радикалан и непоткупљив. Јер, како можеш да не даш оно што и немаш. Клинци из дана у дан показују да је и то могуће.

Наша деца, коју смо носили на раменима или гурали у колицима током протеста 90-тих година, данас кажу “Немамо”. Немају баш ништа и одлучила су да поново пробају стари и вероватно једини рецепт који преостаје у оваквим условима лажљивих медија, новинара који су нас све продали за ситне паре или шансу да своју децу спасу, директора који су опљачкали и девастирали предузећа чији се радници вешају по халама, политичара на власти који имају фалсификоване дипломе или дипломе са фалсификованих факултета, понижених судија и тужилаца који ћуте из страха иако их плаћамо да се не плаше. Клинци су решили да тај страх који је већ усмрдео целу Србију преузму у своје руке, да нам држе страх јер је њихово понижење и очајање јаче од сваког страха.

Шта та студентарија по улицама нема? Списак је подугачак, али ево пар главних ствари: државу, слободу, перспективу, будућност, посао, а пре свега родитеље и професоре који су поносни и за пример (част изузецима).

Шта студенти не дају? Списак је идентичан: државу, слободу, перспективу, будућност, посао, а ни да им родитељи и професори буду понижени и да се даве у сопственом страху или сузама док их испраћају у иностранство.

Као и сви протести и ови имају своје дежурне непријатеље који их проглашавају издајницима, силама мрака и безумља, кочничарима реформи, плаћеницима који би да дестабилизују државу и сличним епитетима измишљеним још 90-тих. Шта би друго? Не очекујемо ваљда од отимача државе и будућности да смисле нешто оригинално? Наравно, протести имају и посматраче који их оцењују са стране, кибицују и одмеравају. Главно питање посматрача кибицера је “зашто су протести избили ни 24 сата након завршених избора?” “Зар не би били делотворнији да су се догодили 24 сата пре избора?”

Е па не би. Ови су протести из очајања, а протестују људи који нису очајни него пуни ентузијазма и вере да “не дају” оно што “немају” и нису ни могли да се догоде пре него што је дефинитивно закуцан ексер у сандук демократске државе. На изборима које је у стилу блиц крига спровео режим Александра Вучића, чији су резултати као цунами прегазили све странке и пре него што су сви џакови донети до општина, које је наместила уиграна машина отимача државе и будућности, на таквим масовно изрежираним изборима морао је да победи диктатор да би студентарија добила коначну потврду онога “немамо”. И устали су против свега тога. Потпуно је небитно ко се први досетио и позвао на протест јер је протест и његова искреност и оправданост надиграла све који су га иницирали, у случају да је таквих било.

Захваљујући овим протестима, после избора за које је диктатор смислио да му за бар још пет или десет година омогуће диктатуру у тишини и шепурење без парламента, без опозиције, без критике, више ништа неће бити исто. Пад овог режима, ових отимача државе почео је ни 24 сата након “тријумфа” који је постао провидна лаж. Странке опозиције су добиле време да пробају да их оборе кроз институције, преко бројања гласова у џаковима, хватања лопова за крагну, пописивања фалсификата. Како год да се све ово заврши, мастер план је осујећен и више ништа неће бити исто.

Јер, “Сви смо ми Гоша” и “Данас сам на улици да сутра не бих живео на улици”

Драгиња Лукин
чланица покрета “Доста је било”, Београд

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Poštovana G-đo Lukin, nismo mi svi Goša, barem se ja kao sipatizer DJB ne osećam tako niti ću se osećati. Zbog čega tako mislim? Zato što radnici Goše nijednog trenutka nisu prozvali “Državu” zbog očajne situacije u kojoj se nalaze, već im je glavni krivac neki mučeni sindikat. Zato što su prihvatili 60.000 dinara “pomoći” od premijera-predsednika. Osnovni red je bio da ostanu dosledni svojim zahtevima i odbiju marketinšku milostinju prvenstveno iz pijeteta prema tragično preminulom kolegi. Zato što niko od njih i prisutnih novinara nije pitao AV prilikom posete kao je moguće da privatno preduzeće duguje državi Srbiji 3,2M Evra. Zato što će oni dobiti 60.000 dinara, a neki tamo radnik FAPa ili Trajala neće. Zato što nisu pitali od koga će biti “uzete” te para da bi njima bile date.
  Zašto nemam nameru da podržim studente i protest u mom Beogradu. Zato što su studenti (barem većina njih) trebali da potroše hiljadu-dve dinara i otputuju u svoje rodne krajeve i glasaju za ono u šta/koga veruju. Zato što su trebali prvo u svojim rodnim mestima da ubede najbliže i prijatelje u svoje ideje i načela i tamo da protestuju, a ne u BG i NS, najopozicionarnijim gradovima da prosipaju umotvorine po definiciji “Mi smo deca cveća”.
  Studente neću podržati zato što imaju zahtev da se sa vodećih mesta iz svih javnih preduzeća i ustanova sklone partijski kadrovi i obavi njihova departizacija. Nije dovoljno, svi koji su se ogrešili o zakon moraju konačno i krivično da odgovaraju pred nezavisnim sudom i to mora da se naglasi u zahtevu.
  Mislim da uzroci neuspeha DJB i kandidature G-dina Radulovića na predsedničkim izborima i dalje leže u dozi političke naivnosti pokreta jer se na glasačko telo u Srbiji gleda jednim poštenim, filantropskim očima što je velika greška u startu. Što se pre bude priznalo činjenično stanje da je barem 10-20% Srbije ogrezlo u javašluku, korupciji, bahatosti, pre će se i uspostaviti pravi način lečenja jednog užasno duboko bolesnog društva.
  Saši Raduloviću je lepo rekla gospođa na pijaci prilikom posete jednom od gradova u kampanji. Daće glas ako joj zaposli sina. Komentar nije potreban.

 • Nece nista biti isto, deca se bore a moramo i mi. Ovo je mozda nasa poslednja setnja za demokratiju, sledece setnje ce biti u demokratiji. Zasto bi bio problem jos malo setati kada smo vec presli toliko kilometara.

 • Za pocetak moram ispraviti autorku – nije u pitanju samo studentarija!
  Prvi koji su ustali su srednjoskolci 3. i 4. razredi – oni koji su tek dobili biracko pravo i koji su bar na mom birackom mestu izasli na izbore. To su oni klinci koje zovu palcici iz ociglednog razloga sto ne ispustaju mobilne iz ruku ni kad spavaju. Imam cerku tog uzrasta i borim se protiv mobilnih pa sam imao prilike da vidim da se vesti i inicijative sire nezaustavljivo brzinom pozara u savani u sekundi. AV i njegovi koncert-majstori Bler i ekipa na to nisu racunali. Ta decica sa rancicima punim svesaka i knjiga izasla su izmedju dve smene ili sa poslednjeg casa, sa bistrim glavicama punim formula, zakona, reci, citata, pogleda uprtih u buducnost.
  Naravno, istoga momenta reagovali su i studenti, doprinoseci svojim brojem i ozbiljnoscu. Njihovi klikeri rade brze od nasih a mnogo brze od onih infantilnih sto horski pevaju u duetu sa M. Subotom i AV leptiricu sarenicu.
  Mnogo koji roditelj se pridruzio svojoj deci. Neki besni zbog gubitka posla, neki besni i frustrirani nedostojnim primanjima, neki svesni procesa koji teku u drustvu, neki besni jer su prinudjeni da skajpuju, neki u strahu da ce biti sutra u toj situaciji, nekima su oteli plate, nekima penzije, nekima dostojanstvo ostavljajuci ih bez kore hleba…
  Imati i nemati je relativna stvar!
  Biblijska prica kaze da je neki bogatas grabio i otimao skupljajuci zemaljska blaga beskrupulozno ne mareci sto da bi on imao isuvise neko je morao biti gladan. Javio mu se Bog sa pitanjem sta to grabis bezumnice?Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima. …… Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe!?”
  Izgleda da nasi vlastodrsci po svojim megablejama i privatnim skolama nisu citali nista posle Djulica pa do Biblije nikada nisu ni dosli, te bahato otimaju deci sve a posebno snove i buducnost bacajuci ih psima.
  Tako dodjosmo i do glagola nemati i ne dati. Ta deca nemaju mnogo cega materijalnog ali i nematerijalnog. Ono poslednje sto imaju je LJUDSKI PONOS i SNOVI MLADOSTI. To je ono sto oni ne daju i zasto su ustali tako masovno i istrajno, po kisi, vetru i suncu.
  Imamo sve razloge da budemo ponosni na svoju decu.

 • Studenti su izmanipulisani NVO-agenturama Sorosa i politicarima. Kao i Ukrajni, Makedoniji, Crnoj Gori.
  Veruju u iluziju-da ce [posle Vucica teci viski umesto vode.
  Tako se stalno govorilo da skinemu Slobu, Djindjica, Kostunicu, Tadica pa ce nam svanuti….. I sta je bilo…
  DJB treba da se bavi svojim izbornim porazom puno je spusten rezultat. od 6 na 1,5!
  Sto se ne vizjasni DJB da li zeli da rusi premijera sa onima koji bi uveli sankcije Rusiji, priznali KIM, proglasivsi genocid za Srebrenicu i uveli nas u NATO.. Ako je to cena rusenja Vucica onda bolje da ne padne.
  Zemlji treba opozicija koja ce biti drzavotvorna, ekonomski i socijalno odgovorna, kao i kulturno-razvojna.
  O uticaju stranog-neprijateljskog faktora na politiku govore Glisic,Parovic, Stefan stamenkovski, Duci simonovic, srbska akcija, Monah Antonija, Tesa Tesanovic….
  Studenti ne treba da budu izmanipulisani kao od 1996 do 2000. Borili su se protiv rezima a dobili astronomske skolarine.
  Srdja Popovic i Cedomir Jovanovic su se obogatili a mnogima od njih roditelji su dobili otkaz.

  • Vučića je tapšao po ramenu Klinton Sorošev prijatelj i Vučić je najveći izdajnik i strani plaćenik. Batalite da zamenjujete teze i ne znam što dolazite da komentarišete na ovom sajtu jer nema svrhe.

  • Slažem se da studenti mogu biti izmanipulisani, ali koga to treba da ruše strane agenture? Zar onog koji je njihov glavni eksponent i koji ispunjava sve zahteve Zapada. Tu mi se nešto ne uklapa u šemu. Rezultata DJB-a nije realan, to je samo tvrdo glasačko jezgro ( mnogi su glasali za Jeremiċa, Jankovića i Preletačevića).
   Slažem se kakva nam je opozicija potrebna.

  • Koja god da je cena rušenja vučića, manja je od njegovog ostanka na vlasti.

   Neka on bude taj na kome će se slomiti kola i ko će poslužiti kao primer svima koji bi se drznuli da kažu “Država to sam ja”.

  • “Glisic,Parovic, Stefan stamenkovski, Duci simonovic, srbska akcija, Monah Antonija, Tesa Tesanovic….” Sa izuzetkom Teše, sve sam go stručnjak i kredibilni autoritet. Pogotovo ovi protofašisti iz srbske akcije. A kad se do njih ukomponuje stari zadrti komunista Duci, cirkus je kompletan. Fale smao Miroljub Petrović i Jovan Deretić.

  • 1. SRAM te bilo Nikola, naša deca su pametna i ne boje se mraka kao što vidiš. Ako ne shvataš razloge pročitaj njihove zahteve i ovim putem te pozivam da ih onda stavku po stavku analiziraš i pojasniš kako su to interesi Soroša, političara itd. I ne preti tim scenarijima, ovo je Srbija i ne interesuje nas strani scenariji.
   2. Nije bitno ko se skida već šta se menja! Ja sam uvek i uvek ću glasati ZA nekog a ne protiv nekog, mani mantru tu kao da skinemo samo ovoga… Da skidamo ga jer nas godinama uništava a to što je drugi koji je doveden kao suparnik isti mene niko nije pitao.
   3. DJB očigledno ne znaš, da on hoće da sruši premijera sadašnjeg jer sistem koji ovaj zastupa smatra da je pogrešan. Prijatelji premijera(čitaj Merkelova, Šreder, Bler, Klinton…) su ti koji su napravili KIM i genocid i sve.
   4 Zemlji ne treba opozicija već treba vlast koja je državotvorna, ekonomski itd. što si napisao.
   5. Da, neka imena su impresivna sa spiska koji si dao, neka i ne, čak smešna, ali kakve to veze ima sa DJB? p.s. Imena koja pričaju i koja treba pažljivo saslušati, o uticaju stranog faktora, su Jugoslav Petrušić, Duci svakako, Dragan Petrović, Branko Dragaš…
   I na kraju idemo studenti i svi probudjeni gradjani.
   Pozzz,

  • лштовани г. Никола,
   нико не говори да ће одмах боље ако се “скине са власти” г. Вучић. Али, мизерно је да нам је под овом влашћу плата 200 евра, да на пример Гоша више од две године није уплаћивала доприносе држави (где је та власт да реагује!), да се радницима не плаћају плате по неколико месеци или по пар година, да млади не могу стварати породицу јер приватник отпушта када чује да радница жели да роди дете, да нам се образовани стручњаци исељавају у иностранство а овде махом остаје манипулативна радна снага (и ником ништа!), да је противуставно пензионерима узет део пензије а Уставни суд се не оглашава јер зна како мора да се изјасни и да су све земље изгубиле спорове те врсте код међународних судова (на пример Хрватска), да се не зна ко је рушио Сава малу ни после више од годину дана, да још увек нису откривени “атентатори” из Јајинаца што индицира да је то био само обично скретање пажње народа са важнијих ствари, итд., итд. итд…. У нормалној земљи, министар полиције би био смењен по кратком поступку ако не би у кратком року изашао са резултатима истраге, јер није био у стању да заштити свог претпостављеног. Размислите о томе. Има у овој земљи још паметних и образованих људи који нису купили диплому или плагирали докторате. Плагијат је крађа научног дела. Имамо председника државе који не зна назив одсека на факултету на којем је завршио мастер студије (а о мастер раду да не говоримо!).
   То студенти не желе, и за то није потребан никакав Џорџ Сорош или невладине оранизације. Узгред, када рекох Сорош, знате ли ко је највећи кабловски оператер и дистрибутер ТВ програма у Србији?

 • Opozicija mora ostaviti ulicu studentima i sindikatima,a ona svoje NEZADOVOLJSTVO sveukupnim stanjem u drzavi jedinstvenim dogovorom bojkota u radu parlamentarne skupstine. U slucaju da Vucic prelomi i donese odluku o raspisivanju VANREDNIH parlam
  entarnih izbora OPOZICIJA mora da ih bojkotuje.Misljenja sam da
  je to jedini nacin da se ISTERA na videlo sve sto je opozicija stavila na teret Aleksandru Vucicu i vladajucem rezimu,a u isto vreme videcemo i JEDINSTVO OPOZICIONIH LIDERA .

  DOSTA JE BILO zamlacivanja !

 • Што се студентских протета тиче, с којим правом се од стране владајућег естаблишмента истиче да су протести (и захтеви) политички? Студенти су пунолетни грађани, и сваки од пунолетних грађана има право да се бави политиком.То уопште не значи да кад су у питању студенти да захтеви морају бити из искључиво из домена студентског стандарда и студирања! Студенти су од увек били авангарда сваког друштва, и јасно је да не мора неко стајати иза њих да би их покренуо. Друго, због чега се било који страначки првак не може придружити протестима као грађанин? У чему је разлика између обичног грађанина и опозиционог политичара који на исти начин виде одређени проблем? На пример, медијску заступљеност позициног и свих осталих опозиционих кандидата, бројање гласова са КиМ супротно уставу блокада рада Скупштине од стране председника Маје Гојковић, петогодишње избегавање г. Александра Вучића да изађе на ТВ дуел осталим противкандидатима како би се у нормалној и културној комуникацији супротставила мишљења, блаћење и “мазање фекалијама” свих опозиционих кандидата од стране СНС, ТВ Пинк, ТВ Студио Б, новина Српског телеграфа и посебно Информера! Просто се човек запита да ли су челници тих медија болесни! То је и један од разлога што опозициони кандидати не желе да честитају изборну победу г. Вучићу! На жалост, то СНС и његови сателити (коалиција) не желе да схвате, и упорно тврде супротно често измишљајући најгоре неистине. То је њихов некадашњи радикалски стил, а што је посебно занимљиво садашњи радикали су далеко културнији и пристојнији од бивших који су сада СНС.

  Душан МАРКОВИЋ
  члан ДЈБ