Autorski tekst Politika

“Nemamo i ne damo”

Transparent koji su sa ovom porukom nosili studenti u jednom od gradova, čini mi se u Novom Sadu, najbolje odražava suštinu studentskih protesta protiv diktature. Najpreciznije definiše i uzroke i cilj. Kad nemaš ništa, teško da ti preostaje neki drugi način osim ulice jer je to “nemamo” simbol izbačenosti, osujećenosti, isključenosti i, naravno, otimačine koja je kao preduslov prethodila. Kad “ne daš” to što nemaš, e to je već druga dimenzija rešenosti, motiv koji je radikalan i nepotkupljiv. Jer, kako možeš da ne daš ono što i nemaš. Klinci iz dana u dan pokazuju da je i to moguće.

Naša deca, koju smo nosili na ramenima ili gurali u kolicima tokom protesta 90-tih godina, danas kažu “Nemamo”. Nemaju baš ništa i odlučila su da ponovo probaju stari i verovatno jedini recept koji preostaje u ovakvim uslovima lažljivih medija, novinara koji su nas sve prodali za sitne pare ili šansu da svoju decu spasu, direktora koji su opljačkali i devastirali preduzeća čiji se radnici vešaju po halama, političara na vlasti koji imaju falsifikovane diplome ili diplome sa falsifikovanih fakulteta, poniženih sudija i tužilaca koji ćute iz straha iako ih plaćamo da se ne plaše. Klinci su rešili da taj strah koji je već usmrdeo celu Srbiju preuzmu u svoje ruke, da nam drže strah jer je njihovo poniženje i očajanje jače od svakog straha.

Šta ta studentarija po ulicama nema? Spisak je podugačak, ali evo par glavnih stvari: državu, slobodu, perspektivu, budućnost, posao, a pre svega roditelje i profesore koji su ponosni i za primer (čast izuzecima).

Šta studenti ne daju? Spisak je identičan: državu, slobodu, perspektivu, budućnost, posao, a ni da im roditelji i profesori budu poniženi i da se dave u sopstvenom strahu ili suzama dok ih ispraćaju u inostranstvo.

Kao i svi protesti i ovi imaju svoje dežurne neprijatelje koji ih proglašavaju izdajnicima, silama mraka i bezumlja, kočničarima reformi, plaćenicima koji bi da destabilizuju državu i sličnim epitetima izmišljenim još 90-tih. Šta bi drugo? Ne očekujemo valjda od otimača države i budućnosti da smisle nešto originalno? Naravno, protesti imaju i posmatrače koji ih ocenjuju sa strane, kibicuju i odmeravaju. Glavno pitanje posmatrača kibicera je “zašto su protesti izbili ni 24 sata nakon završenih izbora?” “Zar ne bi bili delotvorniji da su se dogodili 24 sata pre izbora?”

E pa ne bi. Ovi su protesti iz očajanja, a protestuju ljudi koji nisu očajni nego puni entuzijazma i vere da “ne daju” ono što “nemaju” i nisu ni mogli da se dogode pre nego što je definitivno zakucan ekser u sanduk demokratske države. Na izborima koje je u stilu blic kriga sproveo režim Aleksandra Vučića, čiji su rezultati kao cunami pregazili sve stranke i pre nego što su svi džakovi doneti do opština, koje je namestila uigrana mašina otimača države i budućnosti, na takvim masovno izrežiranim izborima morao je da pobedi diktator da bi studentarija dobila konačnu potvrdu onoga “nemamo”. I ustali su protiv svega toga. Potpuno je nebitno ko se prvi dosetio i pozvao na protest jer je protest i njegova iskrenost i opravdanost nadigrala sve koji su ga inicirali, u slučaju da je takvih bilo.

Zahvaljujući ovim protestima, posle izbora za koje je diktator smislio da mu za bar još pet ili deset godina omoguće diktaturu u tišini i šepurenje bez parlamenta, bez opozicije, bez kritike, više ništa neće biti isto. Pad ovog režima, ovih otimača države počeo je ni 24 sata nakon “trijumfa” koji je postao providna laž. Stranke opozicije su dobile vreme da probaju da ih obore kroz institucije, preko brojanja glasova u džakovima, hvatanja lopova za kragnu, popisivanja falsifikata. Kako god da se sve ovo završi, master plan je osujećen i više ništa neće biti isto.

Jer, “Svi smo mi Goša” i “Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na ulici”

Draginja Lukin
članica pokreta “Dosta je bilo”, Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovana G-đo Lukin, nismo mi svi Goša, barem se ja kao sipatizer DJB ne osećam tako niti ću se osećati. Zbog čega tako mislim? Zato što radnici Goše nijednog trenutka nisu prozvali “Državu” zbog očajne situacije u kojoj se nalaze, već im je glavni krivac neki mučeni sindikat. Zato što su prihvatili 60.000 dinara “pomoći” od premijera-predsednika. Osnovni red je bio da ostanu dosledni svojim zahtevima i odbiju marketinšku milostinju prvenstveno iz pijeteta prema tragično preminulom kolegi. Zato što niko od njih i prisutnih novinara nije pitao AV prilikom posete kao je moguće da privatno preduzeće duguje državi Srbiji 3,2M Evra. Zato što će oni dobiti 60.000 dinara, a neki tamo radnik FAPa ili Trajala neće. Zato što nisu pitali od koga će biti “uzete” te para da bi njima bile date.
    Zašto nemam nameru da podržim studente i protest u mom Beogradu. Zato što su studenti (barem većina njih) trebali da potroše hiljadu-dve dinara i otputuju u svoje rodne krajeve i glasaju za ono u šta/koga veruju. Zato što su trebali prvo u svojim rodnim mestima da ubede najbliže i prijatelje u svoje ideje i načela i tamo da protestuju, a ne u BG i NS, najopozicionarnijim gradovima da prosipaju umotvorine po definiciji “Mi smo deca cveća”.
    Studente neću podržati zato što imaju zahtev da se sa vodećih mesta iz svih javnih preduzeća i ustanova sklone partijski kadrovi i obavi njihova departizacija. Nije dovoljno, svi koji su se ogrešili o zakon moraju konačno i krivično da odgovaraju pred nezavisnim sudom i to mora da se naglasi u zahtevu.
    Mislim da uzroci neuspeha DJB i kandidature G-dina Radulovića na predsedničkim izborima i dalje leže u dozi političke naivnosti pokreta jer se na glasačko telo u Srbiji gleda jednim poštenim, filantropskim očima što je velika greška u startu. Što se pre bude priznalo činjenično stanje da je barem 10-20% Srbije ogrezlo u javašluku, korupciji, bahatosti, pre će se i uspostaviti pravi način lečenja jednog užasno duboko bolesnog društva.
    Saši Raduloviću je lepo rekla gospođa na pijaci prilikom posete jednom od gradova u kampanji. Daće glas ako joj zaposli sina. Komentar nije potreban.

  • Nece nista biti isto, deca se bore a moramo i mi. Ovo je mozda nasa poslednja setnja za demokratiju, sledece setnje ce biti u demokratiji. Zasto bi bio problem jos malo setati kada smo vec presli toliko kilometara.

  • Za pocetak moram ispraviti autorku – nije u pitanju samo studentarija!
    Prvi koji su ustali su srednjoskolci 3. i 4. razredi – oni koji su tek dobili biracko pravo i koji su bar na mom birackom mestu izasli na izbore. To su oni klinci koje zovu palcici iz ociglednog razloga sto ne ispustaju mobilne iz ruku ni kad spavaju. Imam cerku tog uzrasta i borim se protiv mobilnih pa sam imao prilike da vidim da se vesti i inicijative sire nezaustavljivo brzinom pozara u savani u sekundi. AV i njegovi koncert-majstori Bler i ekipa na to nisu racunali. Ta decica sa rancicima punim svesaka i knjiga izasla su izmedju dve smene ili sa poslednjeg casa, sa bistrim glavicama punim formula, zakona, reci, citata, pogleda uprtih u buducnost.
    Naravno, istoga momenta reagovali su i studenti, doprinoseci svojim brojem i ozbiljnoscu. Njihovi klikeri rade brze od nasih a mnogo brze od onih infantilnih sto horski pevaju u duetu sa M. Subotom i AV leptiricu sarenicu.
    Mnogo koji roditelj se pridruzio svojoj deci. Neki besni zbog gubitka posla, neki besni i frustrirani nedostojnim primanjima, neki svesni procesa koji teku u drustvu, neki besni jer su prinudjeni da skajpuju, neki u strahu da ce biti sutra u toj situaciji, nekima su oteli plate, nekima penzije, nekima dostojanstvo ostavljajuci ih bez kore hleba…
    Imati i nemati je relativna stvar!
    Biblijska prica kaze da je neki bogatas grabio i otimao skupljajuci zemaljska blaga beskrupulozno ne mareci sto da bi on imao isuvise neko je morao biti gladan. Javio mu se Bog sa pitanjem sta to grabis bezumnice?Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima. …… Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe!?”
    Izgleda da nasi vlastodrsci po svojim megablejama i privatnim skolama nisu citali nista posle Djulica pa do Biblije nikada nisu ni dosli, te bahato otimaju deci sve a posebno snove i buducnost bacajuci ih psima.
    Tako dodjosmo i do glagola nemati i ne dati. Ta deca nemaju mnogo cega materijalnog ali i nematerijalnog. Ono poslednje sto imaju je LJUDSKI PONOS i SNOVI MLADOSTI. To je ono sto oni ne daju i zasto su ustali tako masovno i istrajno, po kisi, vetru i suncu.
    Imamo sve razloge da budemo ponosni na svoju decu.

  • Studenti su izmanipulisani NVO-agenturama Sorosa i politicarima. Kao i Ukrajni, Makedoniji, Crnoj Gori.
    Veruju u iluziju-da ce [posle Vucica teci viski umesto vode.
    Tako se stalno govorilo da skinemu Slobu, Djindjica, Kostunicu, Tadica pa ce nam svanuti….. I sta je bilo…
    DJB treba da se bavi svojim izbornim porazom puno je spusten rezultat. od 6 na 1,5!
    Sto se ne vizjasni DJB da li zeli da rusi premijera sa onima koji bi uveli sankcije Rusiji, priznali KIM, proglasivsi genocid za Srebrenicu i uveli nas u NATO.. Ako je to cena rusenja Vucica onda bolje da ne padne.
    Zemlji treba opozicija koja ce biti drzavotvorna, ekonomski i socijalno odgovorna, kao i kulturno-razvojna.
    O uticaju stranog-neprijateljskog faktora na politiku govore Glisic,Parovic, Stefan stamenkovski, Duci simonovic, srbska akcija, Monah Antonija, Tesa Tesanovic….
    Studenti ne treba da budu izmanipulisani kao od 1996 do 2000. Borili su se protiv rezima a dobili astronomske skolarine.
    Srdja Popovic i Cedomir Jovanovic su se obogatili a mnogima od njih roditelji su dobili otkaz.

    • Vučića je tapšao po ramenu Klinton Sorošev prijatelj i Vučić je najveći izdajnik i strani plaćenik. Batalite da zamenjujete teze i ne znam što dolazite da komentarišete na ovom sajtu jer nema svrhe.

    • Slažem se da studenti mogu biti izmanipulisani, ali koga to treba da ruše strane agenture? Zar onog koji je njihov glavni eksponent i koji ispunjava sve zahteve Zapada. Tu mi se nešto ne uklapa u šemu. Rezultata DJB-a nije realan, to je samo tvrdo glasačko jezgro ( mnogi su glasali za Jeremiċa, Jankovića i Preletačevića).
      Slažem se kakva nam je opozicija potrebna.

    • Koja god da je cena rušenja vučića, manja je od njegovog ostanka na vlasti.

      Neka on bude taj na kome će se slomiti kola i ko će poslužiti kao primer svima koji bi se drznuli da kažu “Država to sam ja”.

    • “Glisic,Parovic, Stefan stamenkovski, Duci simonovic, srbska akcija, Monah Antonija, Tesa Tesanovic….” Sa izuzetkom Teše, sve sam go stručnjak i kredibilni autoritet. Pogotovo ovi protofašisti iz srbske akcije. A kad se do njih ukomponuje stari zadrti komunista Duci, cirkus je kompletan. Fale smao Miroljub Petrović i Jovan Deretić.

    • 1. SRAM te bilo Nikola, naša deca su pametna i ne boje se mraka kao što vidiš. Ako ne shvataš razloge pročitaj njihove zahteve i ovim putem te pozivam da ih onda stavku po stavku analiziraš i pojasniš kako su to interesi Soroša, političara itd. I ne preti tim scenarijima, ovo je Srbija i ne interesuje nas strani scenariji.
      2. Nije bitno ko se skida već šta se menja! Ja sam uvek i uvek ću glasati ZA nekog a ne protiv nekog, mani mantru tu kao da skinemo samo ovoga… Da skidamo ga jer nas godinama uništava a to što je drugi koji je doveden kao suparnik isti mene niko nije pitao.
      3. DJB očigledno ne znaš, da on hoće da sruši premijera sadašnjeg jer sistem koji ovaj zastupa smatra da je pogrešan. Prijatelji premijera(čitaj Merkelova, Šreder, Bler, Klinton…) su ti koji su napravili KIM i genocid i sve.
      4 Zemlji ne treba opozicija već treba vlast koja je državotvorna, ekonomski itd. što si napisao.
      5. Da, neka imena su impresivna sa spiska koji si dao, neka i ne, čak smešna, ali kakve to veze ima sa DJB? p.s. Imena koja pričaju i koja treba pažljivo saslušati, o uticaju stranog faktora, su Jugoslav Petrušić, Duci svakako, Dragan Petrović, Branko Dragaš…
      I na kraju idemo studenti i svi probudjeni gradjani.
      Pozzz,

    • lštovani g. Nikola,
      niko ne govori da će odmah bolje ako se “skine sa vlasti” g. Vučić. Ali, mizerno je da nam je pod ovom vlašću plata 200 evra, da na primer Goša više od dve godine nije uplaćivala doprinose državi (gde je ta vlast da reaguje!), da se radnicima ne plaćaju plate po nekoliko meseci ili po par godina, da mladi ne mogu stvarati porodicu jer privatnik otpušta kada čuje da radnica želi da rodi dete, da nam se obrazovani stručnjaci iseljavaju u inostranstvo a ovde mahom ostaje manipulativna radna snaga (i nikom ništa!), da je protivustavno penzionerima uzet deo penzije a Ustavni sud se ne oglašava jer zna kako mora da se izjasni i da su sve zemlje izgubile sporove te vrste kod međunarodnih sudova (na primer Hrvatska), da se ne zna ko je rušio Sava malu ni posle više od godinu dana, da još uvek nisu otkriveni “atentatori” iz Jajinaca što indicira da je to bio samo obično skretanje pažnje naroda sa važnijih stvari, itd., itd. itd…. U normalnoj zemlji, ministar policije bi bio smenjen po kratkom postupku ako ne bi u kratkom roku izašao sa rezultatima istrage, jer nije bio u stanju da zaštiti svog pretpostavljenog. Razmislite o tome. Ima u ovoj zemlji još pametnih i obrazovanih ljudi koji nisu kupili diplomu ili plagirali doktorate. Plagijat je krađa naučnog dela. Imamo predsednika države koji ne zna naziv odseka na fakultetu na kojem je završio master studije (a o master radu da ne govorimo!).
      To studenti ne žele, i za to nije potreban nikakav Džordž Soroš ili nevladine oranizacije. Uzgred, kada rekoh Soroš, znate li ko je najveći kablovski operater i distributer TV programa u Srbiji?

  • Opozicija mora ostaviti ulicu studentima i sindikatima,a ona svoje NEZADOVOLJSTVO sveukupnim stanjem u drzavi jedinstvenim dogovorom bojkota u radu parlamentarne skupstine. U slucaju da Vucic prelomi i donese odluku o raspisivanju VANREDNIH parlam
    entarnih izbora OPOZICIJA mora da ih bojkotuje.Misljenja sam da
    je to jedini nacin da se ISTERA na videlo sve sto je opozicija stavila na teret Aleksandru Vucicu i vladajucem rezimu,a u isto vreme videcemo i JEDINSTVO OPOZICIONIH LIDERA .

    DOSTA JE BILO zamlacivanja !

  • Što se studentskih proteta tiče, s kojim pravom se od strane vladajućeg establišmenta ističe da su protesti (i zahtevi) politički? Studenti su punoletni građani, i svaki od punoletnih građana ima pravo da se bavi politikom.To uopšte ne znači da kad su u pitanju studenti da zahtevi moraju biti iz isključivo iz domena studentskog standarda i studiranja! Studenti su od uvek bili avangarda svakog društva, i jasno je da ne mora neko stajati iza njih da bi ih pokrenuo. Drugo, zbog čega se bilo koji stranački prvak ne može pridružiti protestima kao građanin? U čemu je razlika između običnog građanina i opozicionog političara koji na isti način vide određeni problem? Na primer, medijsku zastupljenost pozicinog i svih ostalih opozicionih kandidata, brojanje glasova sa KiM suprotno ustavu blokada rada Skupštine od strane predsednika Maje Gojković, petogodišnje izbegavanje g. Aleksandra Vučića da izađe na TV duel ostalim protivkandidatima kako bi se u normalnoj i kulturnoj komunikaciji suprotstavila mišljenja, blaćenje i “mazanje fekalijama” svih opozicionih kandidata od strane SNS, TV Pink, TV Studio B, novina Srpskog telegrafa i posebno Informera! Prosto se čovek zapita da li su čelnici tih medija bolesni! To je i jedan od razloga što opozicioni kandidati ne žele da čestitaju izbornu pobedu g. Vučiću! Na žalost, to SNS i njegovi sateliti (koalicija) ne žele da shvate, i uporno tvrde suprotno često izmišljajući najgore neistine. To je njihov nekadašnji radikalski stil, a što je posebno zanimljivo sadašnji radikali su daleko kulturniji i pristojniji od bivših koji su sada SNS.

    Dušan MARKOVIĆ
    član DJB