Татјана Мацура: Шема за крађу гласова

Недеља. Устала сам у 4 сата и уз прву јутарњу кафу још једном прешла правила која морају да поштују чланови бирачког одбора (БО) на сваком бирачком месту (БМ) у Србији.

Мој задатак као председнице БО био је да преузмем материјале два дана пре изборног дана, да их донесем на БМ са замеником председника БО на дан избора и да заједно са свим члановима БО још једном све материјале прегледамо, пребројимо и распоредимо обавезе до отварања БМ и почетка гласања у 7 часова.

Мањак гласачких листића

На кутији у којој се налазе гласачки листићи писало је да листића у кутији има 2000. Инсистирала сам да се листићи преброје. Један члан БО, представник СНС-а, ми каже: “Ма ко још и то да проброји? Ми то никад нисмо радили. То одузима превише времена.” На шта сам му ја одговорила да БМ неће бити отворено док се сав материјал не прегледа и не преброји. У кутији је било 215 гласачких листића мање него што је на кутији писало. Уписах то у записник.

Питам се, колико је у недељу БМ у Србији отворено где им је прошао изговор – “досадашња пракса каже да ми то не радимо” и створило простор да се мањак надомести на путу до радног тела?

БМ је отворено са 15-ак присутних чланова БО. Од којих су представници опозиције имали: 2 члана БО испред Саше Радуловића, један члан испред Вука Јеремића, 2 члана испред Луке Максимовића – Белог, 1 члан БО испред Војислава Шешеља, док су сви остали чланови, укључујући и чланове БО испред Ненада Чанка, Милана Стаматовића и Миросослава Паровића, сви до једног су били чланови СНС-а и у суштини су на овом БМ били представници само и једино Александра Вучића. На овом БМ Бошко Обрадовић није имао своје представнике у БО. Поједини чланови сталног и проширеног састава БО испред СНС-а нису се ни појавили и током дана сазнајем да су они послати на терен са списковима да обилазе бираче.

Кренимо редом. БМ 88, ОШ “Бошко Палковљевић – Пинки”, Батајница-Земун – гласање је почело у 7 часова.

Гласање са неважећом личном картом

Током читавог преподнева, чланови БО који представљају Вучића не силазе са телефона, излазе и враћају се на БМ проверавајући током тих разговора да ли су сви они које су уписали као сигурне, капиларне гласове одазвали се њиховом позиву. За оне који нису у могућности да сами дођу на биралиште организују превоз. То су начешће стари и немоћни и у највећем броју случајева са старим, оним папирним личним картама, које су од 31. децембра 2016. у Србији неважеће. Свима који су се на мом БМ појавили са неважећим личном картом, без важећег пасоша или возачке дозволе, нисам дозволила да гласају. Правило је јасно.

Када су Вучућеви чланови БО схватили да им ова подвала неће проћи, покушали су да исценирају телефонски разговор са РИК-ом у којем наводно добијају инструкције да се прихватају сва ова документа, без обзира да ли су важећа или не. Мој одговор је био више него јасан: “Радно тело је у обавези да обавести мене као председницу БО и то писаним путем. Никакве усмене инструкције било ког члана БО нису прихватљиве. Детаљно је описана процедура у правилнику и ја, без писаног одобрења, нећу прећи преко тога.”

Питам се, колико је председника БО у Србији у недељу прихватило ову лажну информацију без претходне провере и пристало да омогући гласање онима који на то нису имали право?

Извођење бирача под притиском

Да се поједини чланови БО који тог јутра нису дошли на БМ неће ни до краја дана појавити и да се налазе на терену добијам као потврду већ око 10 часова. Члановима БО испред СНС-а у то време је стигао СМС да обезбеде људе за терен за свако БМ. У прилогу су фотографије “теренаца” који су чланови СНС-а, а начињене су у улици Браће Смиљанића, Батајница – Земун и у насељу Плави хоризонти, Земун. У рукама имају спискове бирача, на адреси постављају следећа питања: Да ли сте гласали? Када сте гласали? За кога сте гласали? Ако нисте гласали, треба ли вам превоз до бирачког места? (Превоз обезбеђују одмах, у прилогу је и фотографија возила које је превозило гласаче.) На тим списковима су до детаља уписани сви лични подаци грађана.

Међу онима који су долазили на наше БМ било је много оних који су нас нападали што их је “неко са овог БМ звао два, три пута да их опомену да изађу на гласање и заокруже број 6”. Овакве позиве су доживели као претњу. Како сам провела читав дан на БМ сваком појединцу који је дошао са оваквом примедбом сам одговорила да то сигурно не раде чланови БО директно са БМ, већ да их позивају из изборног штаба тог кандидата уз јасну напомену да је то забрањено током изборне тишине и упутила их да случај узнемиравања пријаве полицији.

Питам се, колико грађана је ово узнемиравање у изборној тишини и манипулацију личним подацима пријавило полицији?

Манипулација записницима

Током дана је члана нашег БО испред СНС-а упитао члан БО другог БМ о попуњавању некаквог записника. Нисам томе придавала велики значај све док тај записник није из своје торбе извадила чланица нашег одбора, такође представница СНС-а. У питању је “записник”, тј. фотокопија, на неколико листова А4 формата који су били захефтани. То је копија записника које се саставља на крају изборног дана са ознаком ИПР 13/17. Такав записник, осим што није на адекватном формату папира, није ни на оном који на полеђини има пресликач који прави 6 копија записника. Како се ово појављује на истом месту и у исто време нa два БМ, закључујем да је њихов задатак био да на БМ наметну попуњавање тог захефтаног записника како би на путу до радног тела попунили прави записник након што листиће организују по слободној вољи. Девојку која је унела овај плагијат сам упозорила на последице које може имати она лично чинећи кривично дело прекрајања изборне воље грађана и да сам једини записник који смо у обавези да на крају дана попунимо донела ја и да се записник налазио у џаку са осталим изборним материјалом. Вратила је фалсификат у торбу и о томе на нашем БМ више није било ни речи.

Питам се, на колико БМ је у недељу прошло попуњавање захефтаног, ископираног на А4 формату примера записника који је носио ознаку ИПР 13/17 и који је исправљен на путу до радног тела?

Куповина гласова?

Око 14 часова сам добила поруку да је наша чланица БО на БМ 73 позвала полицију јер је ухватила председника БО како спроводи бираче до аутомобила голф регистарске ознаке BG971CG. Најлогичнија претпоставка је да су у голфу куповани гласови, односно да су гласачи које је до голфа спроводио председник БО исплаћивани јер су гласали. Сумњу је требало да потврди или одбаци полиција коју су позвали, али полиција није дошла на позив. Председник тог БО је полицајац и вероватно су се полицајци оглушили о позив из “солидарности” са колегом. На том БМ су се појавили представници ЦРТА-е и о свему направили записник потврђујући наводе наше чланице у БО на ром БМ. Пишући о овоме јавно на друштвеним мрежама, добила сам информацију ко је лице које посредује у куповини гласова. У прилогу на фотографијама, које су ми послали грађани који су пратили моје објаве, виде се сва наведена лица и аутомобил. Дакле, лице које је на овом бирачком месту посредовало у могућој криминалној радњи куповине гласова и прекрајању изборне воље гласача зове се Агим Ајра и председник је националног савета Египатске националне мањине. До краја дана полиција се није појавила на БМ 73 у Земун Пољу.

Питам се, на колико је БМ у недељу пријављено оваквих случајева полицији и да ли је полиција извршила увиђај према закону који их на то и обавезује?

Апстинент

Током дана утихнуо је немир међу члановима БО који су заступали Вучића, утихнули су телефонски позиви и значајно је пала излазност. Као да је са једне адресе послата информација да је изашао довољан број “капиларних” гласача који су им потребни за победу у првом кругу. Организована војска је превеслала разједињену опозицију бавећи се ничим другим осим преваром и криминалом.

Моје БМ је затворено у 20 часова. Изборни материјал предат радном телу следећег дана, после поноћи, негде око 2 сата.

На улици следећег дана сретох школског друга. Прима минималац, има мало дете, друго на путу, супруга такође на минимилацу. Каже ми да није изашао да гласа јер га је мрзело. Он је један од оних 45% гласача који нису искористили своје гласачко право. Одлуку о још пет година мрака у Србији донела је дисциплинована војска и апстиненти.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица Доста је било – Земун

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2Email this to someone

 1. Tatjana Macura nije osoba koja treba da se bavi izbornom kradjom. Treba da imate radnu grupu od 10 jakih i strucnih ljudi koji mogu zajedno sa drugim strankama, koji bi imali isto tako jake radne grupe. Ovo pokazuje kako ste vi i ostala opozicija organizovani i vodjeni.

 2. I ja sam bila predsednica BO ispred DJB. Na mom biračkom mestu nije bilo loše među stranačke saradnje, svi su prihvatili pravilo da treba da završimo posao kako treba bez obzira iz koje stranke je ko. Odlična saradnja sa svim članovima. Problemi uobičajeni, stare lične karte, nekoliko izlazaka na teren zbog starih i nemoćnih, jedan mladac je fotografisao svoj glasački listić posle glasanja (valjda je trebao da pokaže onome ko će mu platiti taj glas), i to je to. Biračko mesto sa malo glasača. Sve što sam mogla da popunim i pripremim pre završetka glasanja sam uradila. Čim se glasačko mesto zatvorilo, pristupili smo brojanju, mislim da smo svetlosnom brzinom završili sve formalnosti i srećni odjurili na mesto predaje listića…Ali. Ali. Ispred nas je bilo barem 70% drugih odbora koji su navodno završili pre nas. Kako? Nemoguće je da su završili pre nas. Mi smo imali džakčić od jedva 900 glasačkih listića, ono na dnu džaka materijal. Ispred nas džakovi puni do vrha. Nemoguće je da su uspeli da završe brojanje pre nas. Otkud onda ispred nas? Jesu li ispoštovali proceduru? Sigurno ne. Jesu li imali već pripremljene džakove sa materialom? Velika verovatnoća je za to. Kako je to bilo moguće? Imate li ideju? Ja imam svoje mišljenje. Da su izbori neregularni i jako dobro organizovano falširani. Sigurno ne prvi put, i verovatno ne i poslednji.

  1. Problem je u tom višesatnom čekanju da se vrati materijal. U većim opštinama je bio haos. Ja sam sve završio u 3 ujutro a kolega je dostao do 5. Takva loša organizacija opštinskih organa plus čekanje na isplatu mesecima demotivišu ljude da se prihvate posla kontrolora, posebno predsednika i zamenika. Kome je cilj lepo da broji i ispoštuje proceduru pa onda da mora da čeka do jutra da preda materijal? Bolje da zbrza kako bi stigao među prvima u opštinu. Eto, i na tom sitnom primeru vidimo kako nam je sistem naopak, kako se odbijaju normalnii ljudi i motiviše javašluk.

 3. Strasno je kako neradnici hoce na vlast da bi uzivali,a nista pametno iza sebe nemaju.svi bi na vlast i drzavne jasle.definitivno sve plate u javnom sektoru treba skinuti na 30000 dinara pa da vidimo ko bi u politiku.

 4. Koliko sam ja upucena, clanovi SNSa jesu imali umanjenu verziju zapisnika i imali su zadatak da beleze svaku nastalu situaciju na BM…-nesto lose?
  Sto se tice izbornog materijala i transporta dzaka do OIKa nema nikakve mogucnosti za bilo kakve malverzacije, jer predstavnici svih stranaka imaju pravo da izborni materijal otprate do OIK sa predsednikom i zamenikom koji taj materijal unose kod OIK….
  Takodje, prosto mi je nemoguce da od 28 clanova BO bas svih 28 precuti na nepravilnost tipa stara licna karta bez potvrde, ne nalazi se na birackom spisku, glasa umesto nekog drugog…
  Ljudi polemisete oko stvari koje nisu za komentarisanje, samo tako vasa glupost dolazi do izrazaja… BM je najregularnije mesto, budite u to uvereni!

  1. U potpunosti se slažem – i ja sam bila predsednik jednog BM u Novom Sadu i nije bilo nikakvih malverzacija osim što me je predstavnik upravo te stranke iz koje je i gospođa odmah ujutru terala da zovem policiju jer je neko imao u svom prozoru na svojoj kući zalepljen deo novina na kom je Vučićeva slika a kuća se nalazila na manje od 50 metara od biračkog mesta. Kad sam otišla tamo lično da vidim o čemu je reč, jer mi je RIK kog sam prvo nazvala rekao da se lični objekat ne računa u tu odredbu već samo javna površina, zatekla sam bakicu od 82 godine kojoj je pukao prozor pre 3 meseca i koja je tim novinama pokrila pukotinu. Ljubazno sam je zamolila da okrene novine na drugu stranu samo da bih smirila tu aždaju iz DJB i odbila da zovem komunalnu policiju.
   To je bilo jedino što se desilo za tih 13 sati na našem BM a da je odskakaklo od normalnog toka izbora

  2. Nije to tačno. Jeste da svi imaju pravo da idu na predaju materijala, ali kada do toga dođe svi uteknu jer imaju preča posla. Jedva se nađe neko, obično neko ko je po prirodi sosećajan čovek. Svi znaju da treba satima čekati u redu da bi se predao materijal, te niko neće da se prihvati toga. Predsednik biračkog odbora mora, zamenik obično se sažali pa pođe i on, a trećeg člana obično ne možete da nađete ni pod tačkom razno. Koliko se meni čini, Vi niste baš upućeni u rad biračkih odbora, ali Vam ne smeta da dajete komentare samo radi komentara. Bot? Verovatno.

  3. @Zorica@ Ne znam šta vi SNS botovi tražite na ovom sajtu jer vaše agitovanje i botovanje ovde nema nikakvog efekta na prave simpatizere i članove DJB-a, ovde su zato što razumeju principe DJB i podržavaju 100%, vaši lažima i komentarima samo izazivat još veću ogorčenosta prema vladajućoj stranci

 5. I da se na svim birackim mestima po malo muvalo ( a na mnogim nije, znam iz prve ruke), tj. kupovali glasovi, ubedjivali ljudi, glasali bez dokumenata i sl. to nikako nije moglo nagurati 50% od ukupnog. To je moglo biti samo nekih 5%- 10% glasova. Znaci moguce je da je obezbedilo apsolutnu vecinu i anuliralo postojanje drugi krug. Ali draga opozicijo,( glasala za opoziciju!) sta ste vi uradili dok ste bili na vlasti sa svim tim potezima na kojima muvaju? Sta ste uradili inace dok ste bili na vlasti? Razmisljate mnogo, mnogo sire da dodjete do resenja problema!

  1. Niko nije ni rekao da je Vučić pobedio samo na osnovu malvezacija. Neka to bude i 5%-10%. Ono što je zapravo pravi problem, je što su mediji potpuno ugušeni. Opoziciji su zatvorena vrata za nacionalne medije. Van Beograda građani uopšte nisu ni čuli za njih. Na televiziji, na svim kanalima, po ceo dan se vrti Vučić. On je i skupštinu suspendovao kako se ne bi prenosila za vreme predizborne kampanje. Jer, ako skupština radi onda se preko nje promovišu opozicioni lideri a kad se Vučić nalazi na svim medijima po ceo dan u funkciji premijera onda to nije zloupotreba funkcije. Dakle vrlo nefer uslovi i ako želimo da imamo pravu demokratiju onda svim učesnicima mora da se omogući ravnomeran prostor da se predstave građanima. Lako je biti prvi kad se služiš svim tim metodama, ajde da vidimo kako bi prošao u fer borbi.

  2. Sanja pa tih 5-10% znači da je ukrao da bi izbegao drugo krug, a što pitaš DJB šta je uradio, jer nije nikad bio na vlasti.

   Možda si glasala za „opoziciju“ koja je već bila na vlasti, mada cisto sumnjam, ti si SNS bot

 6. Takođe,
  da li postoje precizni podaci o Dijaspori: koliko ljudi „tamo“ ima pravo glasanja, koliko ih je na spiskovima, kakva je bila izlaznost, kako su glasali… Ja imam podatke iz Osla, sa izbornog mesta, i tamo je Saša Janković ODUVAO Vučića.
  Mislim da je ovo jako zanimljiva tema !
  Pozdrav
  Alex M

 7. Na birackom mestu br.16. u Novom Beogradu, gde je najvece uporiste vojnih penzionera Vuciceva koalicija je dobila 40%. Samo Jankovic i Beli zajedno imaju vise od ove koalicije. Sa ostalim opozicionim kandididatima, svi zajedno imaju 60% sto su rezultati koji bi vodili u drugi krug.

 8. Госпођо Мацура

  зарад истинитости морам да Вам одговорим.

  Гласачки лчистићи се пакују у службеном гласнику у паковањима по 200. 10 таквих паковања се пакују у кутију (кутија на којој пише 2000 – фабричко паковање) Ваш бирачки одбор (на БМ 88) је примио 1788 гласачких лчистића тј. тачно онолико листића колико је и уписаних бирача на том бирачком месту. Број бирача можете проерити у Мин државне управе и локалне самоуправе (предмет бр Број: 208-00-23/2017-28/42-1)
  Члан БО испред СНС за кога кажете да Вам је рекао “Ма ко још и то да проброји? Ми то никад нисмо радили. То одузима превише времена.”, Вам је само скренуо пажњу да нема потребе бројати фабричка паковања од по 200 листића, и предложио Вам је да пребројите само последње паковање у коме се налазило 188 листића.
  Уосталом ко је одговоран ако од РАДНОГ ТЕЛА није примљен довољан број листића за гласање ? Члан БО испред СНС или председник бирачког одбора који сте у овом случају управо Ви ?

  Што се тиче присутности чланова БО приликом отварања БМ и „чувара кутија“ испред странака који у том тренутку нису ту излишно је било шта говорити. Због чега странка (било која) делегира човека, који нема довољно одговорности да заступа интересе исте те странке током читавог изборног дана, није проблем било кога до странке испред које је члан БО делегиран.
  Поједностављено – на БМ постављајте људе који могу да одговоре задатку који је пред њих постављен.

  Што се тиче присиле о којој говорите и сами знате да је то прича која не пије воду. Чиљеница је да је СНС најбоље организована странка у Србији и чињеница је да имају широку базу гласача којима излазе у сусрет превожењем до бирачког места.
  Поједностављено речено : нека бака или дека воле Вучића и активисти СНС их овезу до места гласања.
  Због чега Ваш покрет не чини исто са Вашим гласачима ?

  У вези са Вашим наводима о кршењу изборне тишине навешћу Вам члан 5. закона о избору народних псоланика : „Изборна пропаганда преко средстава јавног обавештавања и јавних скупова и објављивање процене резултата избора забрањени су 48 часова пре дана одржавања избора и на дан одржавања избора до затварања бирачких места.“
  Позивање телефоном НЕ СПАДА У ПРОПАГАНДУ ПРЕКО СРЕДСТАВА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА. Телефон је средство комуникације између људи (у овом случају између странке и њених гласача). Толико би бар требало да знате, ако сте, као што кажете, више пута читали упутства РИК-а и законе.

  Манипулација записницима НИЈЕ могућа, јер као што сами кажете – запсиник се попуњава у 6 примерака и једино је тих 6 записника меродавно за утврђивање крањих резултата избора.

  ГЛАСАЊЕ СА НЕВАЖЕЋИМ ДОКУМЕНТИМА – На Ваше БМ је дошао човек који је имао стару личну карту али је потврду МУП-а да је уредно предао документацију заборавио код куће. ТАЈ ЧОВЕК НИЈЕ ГЛАСАО ! То је једина истина.

  Узгред речено на крају мог коментара, на бирачком месту 88 у Батајници, кандидат Вашег покета је словима и бројевима освојио тачно 8 (осам) гласова. што од укупно гласалих 950 гласача чини 0.85%. Дакле ни један једини проценат НИСТЕ ОСВОЈИЛИ.
  Укупан број гласова на 19 бирачких места у Батајници је био 179 (1,10%).
  Зашто је то тако, вероватно је питање за све те људе који живе 20 км од центра Београда и чије потребе и жеље мало ко од „политичара из круга двојке“ схвата и разуме.

  Са надом да ћете бити коректни и објавити мој коментар (ако ништа друго оно због објективности инсформисања)

  Владимир

  1. Vladimire, iako vaš komentar i dalje ima elemenata prozivanja, vidi se da ste napredovali pa i mi želimo da iskažemo dobru volju sa naše strane. Pozdrav.

  2. „ГЛАСАЊЕ СА НЕВАЖЕЋИМ ДОКУМЕНТИМА – На Ваше БМ је дошао човек који је имао стару личну карту али је потврду МУП-а да је уредно предао документацију заборавио код куће. ТАЈ ЧОВЕК НИЈЕ ГЛАСАО ! То је једина истина“.

   Da dodam i ja jednu istinu. Moja mam je glasala BEZ PROBLEMA sa isteklom licnom kartom, BEZ POTVRDE, u Rumi.

   I jos jednu istinu, na proslim izborima, aktivista SNS u Pecincima je uzeo decu iz osnovne skole „Slobodan Bajic Paja“, i koristio ih za lepljenje plakata, Vase „najbolje organizovane stranke“ u univerzumu. Posle izbora, jedan djak je zavrsio u domu, jedan je napustio skolu, jedan je ponavljao, ali se isplatilo, zar ne?

   Kad je jedan nastavnik iz skole protestovao, aktivista SNS je hteo da ga tuce, a kada je nastavnik aktivistu prijavio u SUP, milicija je odbila da intervenise, i receno mu je: „Nemoj da se uzbudjujes, sve sto je nekad bilo nenormalno, sada je noramalno, i obrnuto“. Nastavnik je dobio otkaz pred pocetak skolske godine.

   Da li se i ovo nalazi u Vasem „sluzbenom glasniku, postovani Vladimire?

  3. 1-Glasački listići se preuzimaju ZATVORENI SUGURNOSNOM ZATVORNICOM, i njihov broj se utvrđuje TEK NA BIRAČKOM MESTU, NA DAN GLASANjA. To je jedna istina!
   2-Ako birač NEMA potvrdu od MUPa, NE MOŽE DA GLASA, ali. može da se vrati i da je donese, pa da onda glasa. To he druga istina!
   3-Ova pravila su oktroisana od strane RIK, koji čini vladajuće većina. To je treća istina!
   4-Sve ove istine je uvela vlast, nikako opozicija, jer nije ni imala modalitet da tako nešto uradi. To je četvrta istina!
   5-Vazelin se nabavlja u apoteci. Pomoći će vam da se lakše probijete, jer iz kloake lika u kojeg ste zaljubljeni vire samo vaša stopala. To je najtužnija istina!

  4. Ispred ds sam bio predsednik bo. Zatvornica se stavlja tek kad se materijal prebroji i predsednik bi potpise zapisnik o primopredaji,dotle materijal stoji na podu. Zato ne lupetaj.

  5. Fabricko pakovanje?sta ti pricas covece,listici se stampaju po broju gradjana sa pravom glasa plus dijaspora i uvek malo vise,preuzimaju ih gradovi i opstine po broju upisanih u birackom spisku tj.radno telo i deli predsednicima birackih odbora za svako biracko mesto,ja sam graficar i znam da se automatski broji koliko papira udje toliko i izadje iz masine i da koji zaglavi medj valjke masina automatski signalizira. U cupriji su po100listica bila u stosu i ja sam ih brojao pri preuzimanju.

 9. Život je iznad prava, uredbi i saopštenja
  Najveći propust ovih izbora su trajne lične karte koje su 200 000 građana posedovale a nisu imale potvrdu koja im nije ni trebala.
  I o tome niko ne priča.
  На основу члана 8. Закона о избору председника Републике
  („Службени гласник РС“, бр. 111/07 и 104/09 – др. закон) и сходно члану 34.
  став 1. тачка 3. и члану 37. став 3. Закона о избору народних посланика
  („Службени гласник РС“, бр. 35/00, 57/03 – одлука УС, 72/03 – др. закон,
  18/04, 85/05 – др закон, 101/05 – др. закон, 104/09 – др. закон, 28/11 – одлука
  УС и 36/11),
  Републичка изборна комисија, на седници одржаној 16. Марта 2017. године, донела је
  О Б Ј А Ш Њ Е Њ Еза примену члана 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике,расписаних за 2. април 2017. године
  1. Члан 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године
  („Службени гласник РС“, број 18/17) гласи:
  „Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односноважећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на
  чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача.“.Бирачки одбор треба да омогући гласање бирачу који свој идентитет доказује личном картом са истеклим роком важења, под условом да приложи потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтевуза издавање нове личне карте.
  2. Објашњење из тачке 1. сходно се примењује и у случају гласања бирача ван бирачког места, у складу са чл. 26. и 27. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године.
  3. Ово објашњење ће бити достављено бирачким одборима образованим за спровођење избора за председника Републике расписаних
  за 2. април 2017. године.
  4. Ово објашњење објавити у „Службеном гласнику Републике Србије“.
  02 Број:013-191/17
  У Београду, 16. марта 2017. године
  РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА
  ПРЕДСЕДНИК
  Владимир Димитријевић
  Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je danas apel i podsetilo građane da provere do kada im važe lične karte i blagovremeno podnesu zahtev za zamenu ukoliko im je istekao rok važenja, kako bi mogli da ostvaruju svoja prava uključujući i biračko.
  24. Mart 2017. u 15:26

  Narod je Vilogorski

  1. Papirne lične karte u obliku knjižiće važile su do 31. decembra 2016. godine bez obzira da je u njima pisalo da su trajne. Banke i Poštanska štedionica donele su odluku da do 31. marta 2017. godine te lične karte prihvataju kao dokaz identifikacije klijenta, bez obzira sto su nevažeće. Izbori za predsednika Republike su bili 02. aprila 2017. godine i svaki birač koji bi hteo da glasa sa takvom, papirnom ličnom morao je da bude odbijen.

  2. @Gagi
   Vi ste jasno to napisali ali iz kojeg ste to dokumenta izvukli?
   U kojem to dokumentu piše za trajne lične karte?
   Pitam, jer to upustvo je oda protivustavno.
   Vilogorki je sad u dilemi !?

  3. Poštovani g-dine Vilogorski,
   Dokument u kome piše da stare (papirne) lične karte važe do 31. decembra 2016. godine, zove se Zakon o ličnoj karti i njega možete da pročitate ako kliknete na link http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html . Kao što vidite, te lične karte kao dokumenat za identifikaciju nisu više važeće bez obzira da li su izdate kao trajne ili do nekog roka. Pored toga svi mediji su krajem 2016. godine objavili informaciju MUP-a kojim se obaveštavaju imaoci starih ličnih karata da ih moraju zameniti do tog roka, http://rs.n1info.com/a217416/Vesti/Vesti/Zamena-starih-licnih-karti.html . Da bi sa starom ličnom kartom, odnosno sa ličnom kartom kojoj je istekao rok važnosti neko mogao da glasa morao je da ima potvrdu od MUP-a da je podneo zahtev za izdavanje nove lične karte. Nadam se da više niste u dilemi.

 10. Matematicki dokaz izborne kradje.

  Biraca – 6.724.949. Pakovano u kutije od 2000 listica. Ukupno – 3362 kutije. U svakoj nedostaje 215 listica. Ukupno nedostaje 722 830 listica.

  Broj punoletnih osoba 2011. 5.923.734. Razlika izmedju broja „glasaca“ i broja punoletnih gradjana 801 724. Od ovog broja treba oduzeti 0.2% glasaca koji su, po podacima CRTE upisani, a nisu mogli da glasaju, jer su „nestali sa spiska“ – 13449. Ukupno 788 275

  ZAKLJUCAK: broj nestalih listica i broj nepostojecih glasaca je skoro isti – NEDOSTAJE 722 830 listica, a ima 788 275 NEPOSTOJECIH glasaca.

  1. Vucic je realno, osvojio „1.994.210“ – 722830 = 1 271 380 od 5 936 674 ili 21.41%, a opozicija oko 70%, posto Seselja, Paripovica, Stamatovica i Canka ne racunam u opoziciju. Od Vucicevog „rezultata“ treba oduzeti broj korisnika budzeta i jedan deo njihovih porodica.

   Mislim da realno sa 5 -10% podrske, ne bi trebao da ima apsolutnu vlast.

  2. Mislim da jedino za stamatovica gresis, da je los ili vucicev sigurno ne bi u svom gradu uzeo 70%, a u oblasti bio treci, inace niti sam glasao za njega niti sam iz zapadne srbije, samo moje zapazanje.

  3. У кутији је било 2000 листа.Председник БМ је задужила изборни материјал према броју бирача који излазе на то БМ.Госпођа не рече како је решила тај проблем сем да је унела у записник.Да је фалило 215 листа то БМ не би било ни отворено.Биће да је на том БМ било 1785 гласача.

 11. Ja sam redovni apstient i kada bi morao da glasam pod pretnjom smrcu glasao bih za Vucica. Tako i mnogi moji prijatelji.
  Nisam glasao za njega jer previse smara na televiziji i u mom gradu njegovi predstavnici su teska mafija. Verovatno je tako i u drugim mestima.
  Ni drugi nisu nista bolji ali je Vucic barem za 1 promil nesto vise uradio. To je daleko od onoga sta je trebao da uradi i zato nisam glasao.
  Tako razmislja dosta mojih komsija i prijatelja koji su apstinenti.
  Inace za 800.000 vise ljudi u birackom spisku … isti taj biracki spisak su koristili i drugi dok su bili na vlasti i dok su mogli oni da kradu bilo je dobro a sada kada drugi krade onda nije dobro. Niko nije ni pokusao da azurira biracki spisak. Ista govna.
  I ne bih rekao da je 800.000 vise jer tu su i ljudi koji su u dijaspori i nisu na popisu i ne bih rekao da je svih 800.000 glasalo.

  1. Poštovani Vlado,
   Brojem stanovnika i statistikom u vezi sa tim brojem bavim se profesionalno, stalno je koristim.
   Prilikom popisa popisani su i naši sugrađani koji žive u insotranstvu a građani su Srbije. Prema tome nema + glasača. Ima samo – glasača jer nam je mortalitet veći od nataliteta sa sve onima u inostranstvu. Tako da broj koji je popisan 2011 svake godine opada po stopi od 3-5% za 10 godina.
   Upravo je bezobrazno loša birokratija na čelu sa ministarkom Brnabić mogla da ovakvu brljotinu brani. I ona je počela kao i AV da obećava kako će u budućnosti to popraviti.
   Protestanti koji su većinom pismeni ljudi takvu brljotinu polupismene partokratske mašine osuđuju.

 12. Nisam fan Vučića, niti bilo koje EU-ropske stranke, ali on je stvarno dobio oko 55% glasova živih ljudi . Nije bilo nikakvih prekrajanja zapisnika, jer to bi se primetilo i opozicija bi trubela o tome. Nisu glasali mrtvi ljudi jer je to nemoguće zbog prskanja prstiju, ličnih karti i potpisa . Jednostavno, ljudi su demokratski prodavali svoje glasove za 1000 dindži ili džak krompira . To se dešavalo i u doba Tadića, Đinđića i.t.d. i nije fenomen specifičan za Srbiju nego svuda gde vlada „demokratija“ . Sirotinju ne interesuju izbori, nju interesuje da nešto sitno ušićari. Plus, svaka pozicija u Srbiji dobija u startu 20% glasova onih na državnom budžetu koji se plaše za svoja radna mesta. Opet, taj fenomen se video na svim izborima od 90-ih. To je još jedan problem sistema koji dozvoljava glas baš svakom starijem od 18 godina.

  1. Poštovani g. Jovice,
   Da nije bilo nastupa opozicionih političara na RTS od 50-ak minuta a naročito Saše Radulovića i Belog Vučić bi dobio 75%.
   Toliko o demokratiji.
   DJB je politička snaga koja takvu demokratiju hoće da promen, da je popravi.
   Čini mi se da je DJB na tom putu do sada bio prilično usamljen. međutim posejao je seme a protestanti koji trenutno menjaju sistem su živi dokaz da je bio na dobrom putu. Nije važan broj koji je glasao za DJB predsednika Sašu Radulovića već broj koji je spreman da menja sistem.
   U vreme kada je Đinđić pokušao da menja sistem bio mnogo usamljeniji i neshvaćeniji nego što je to danas Saša Radulović.

  2. On je Jovice dobio 55%glasova od 53%izaslih na glasanje,tako da ustvari je to nekih26% sto stvarno ne daje za pravo da se ovako ponasa,i da su ljudi morali da glasaju pod prisilom i ucenama licno sam video jer sam bio predsednik bo. Ja radim u privatnoj firmi gde se rad ceni pa nikakvih pritisaka nije bilo,ali iz javnog sektora radnici su bili ucenjeni,zamenik mi je bio predsednik skupstine opstine,koristio je sluzbeni auto zajedno sa aktivistima,vodio evidenciju i naravno uticao na glasanje samim svojim prisustvom jer mnogo radi u javnim prrduzecima pa ti cik ne glasaj a ja te vodim u evid.kapilarnih glasova. Zato ovo mora da stane a i da im ne zaboravimo vec kad dodje vreme sudimo za zlodelo.

 13. Gospodjo Macura, Cesid izadje u 10 i kaze rezultate na osnovu njihovog uzorka. I to se uvek poklapa sa RIK-om. I tako od 2000.godine je tj.od kad cesid postoji. Sad je tu i ipsos i jos neko i sve isto…
  A pomoci cu Vam gde ste izgubili dosta. Glasala sam dva puta za DJB, a Radulovica znam preko prvih tekstova sa bloga. Podrzavam Vas jer imate ponudu, nesto konretno. Tj.to ste imali. Sada imate najvise ime i prezime Aleksandra Vucica. To nije ponuda. Zato sam glasao za Jankovica, ali bio sam blizu Belog jer je i Jankovic krenuo vasim putem. Ne zelim kritiku AV, ne zanima me on. I on ne zanima narod uopste. Zanimaju me problemi kako ce se resiti. Kazete partokratija…to je vasa ocena. Ne zanimaju me ocene. SNS ce mnogo lako na primeru Radulovica objasniti da partokratije nema jer SR nije bio clan vlade preko partije…onda ide ubedjivanje…nama trebaju resenja za konkretne probleme…nezaposlenost, siva ekonomija, korupcija, demografija i znate jos sta je bolje od mene. Nije priblem Vucic. Nekad ste mislili da je Tadic.
  Pozdrav

  1. Ne zanima te AV a hoćeš rešenje problema, a ne vidiš da je AV problem, kažeš da ne DJB ne nudi rešenjea podržavao si kao ranije DJB.

   Za DJB si glasala a za Jankovića si glasao, botino dogovori se sam sa sobom šta si :)

   Ovi botovi su toliko sludjeni da u pola komentara zaborave da li komentasrišu kao žena ili kao mkuškarac :)

  2. Dragi druze…ne cudi me sto se bavite trivijalnim stvarima u komentaru. Ciji sam bot?
   Onaj novinar sto je pisao da je Radulovic ukrao milion dolara me nazvao vasim botom. Sad Vi da sam neciji bot…
   Recite ako ste pokret formirali zbog Vucica. Ako je samo Vucic problem zasto je Radulovic usao u vladu?
   P.S. Posto vidim da Vam je najbitnije to…muzu sam diktirala jedan deo teksta pa verovatno pogresio.

  3. Vidis Sumadinac, vec mesec dana je navala DS botova, a posto se sve vise pravih simpatizera javlja da brane Raduleta, navala je jos veca, kao i njihova zbrkanost. Jedina razlika izmedju DS i SNS botova je, sto su DS pismeniji i inteligentniji, potkace i Jankovica i DS onako sa strane, da ne posumnjamo, i pokvareniji su. SNS botovi rade to sto rade zbog prezivljavanja, DS botovi rade to zbog prestiza i moci, a ima ih i mnogo vise od SNS u onih 700000 sa drzavnim poslom, opstine su ih pune, mnogi su sada kao za Vucica, a u sebi gore od besa sto moraju da mu se klanjaju i zele demokrate nazad. Radulovic je odavno udario na osinjak. Demokrate vecinom imaju prave diplome, ali ne za struku u kojoj rade. Javna sistematizacija radnih mesta na osnovu diploma i strucnosti je i za njih pretnja.

   @Dosta je bilo dajte i jednu emisiju o vasim clanovima na lokalu i kontrolorima, pozovite ljude da vam posalju informacije o tim ljudima, danas na internetu se uvek mogu naci vesti iz proslosti sa lokalnim politicarima , pa ako ima uljeza, da vam simpatizeti javljaju, posalju dokaze, upozorite na uljeze i pozovite na saradnju. Neki ne razmisljaju, misle da ste vi iz Beograda vidoviti i znate proslost svih ljudi iz svih opstina koje vam ulaze u pokret. Uljeza ce biti sve vise

  4. Poštovana,
   Složio bih se sa vama ukoliko bih AV na putu bilokakvog napretka mogao da zaobiđem ili zanemarim.
   Nažalost to nije slučaj.
   Poješće nam njegovo uklanjanje i vreme i ogromnu energiju koju bi mogli mnogo korisnije da utrošimo ali moramo to prvo.

 14. Moram prvo da kazem da NE podrazavam sadasnju vlast, i da se trudim da imam kriticko misljenje ko god da je na vlasti.

  Ucestvujem u radu BO zadnjih makar 15 godina. Malo mi je cudno da su se svi ovi „pokusaji“ desili na jednom BM.
  Mislim da ne treba traziti razloge pobede u bilo cemu sto ima veze sa izbornim procesom, birackim spiskom itd.

  Na BM na kojem sam ja bio u birackom spisku je 1055 glasaca, u dokolici sam primetio, koju god stranu da sam okrenuo, da NEMA VISE OD 4 MLADJIH OD 30 god ! Ocigledno stariji deo grada ali opet je bre mnogo.

  Ovi protesti sada su mi malo cudni, dosli su kasno. Zahtevi… nista specijalno nece promeniti i da se svi ispune sutra.
  Misljenja sam da treba pisati peticije koje kada se realizuju imacemo institucije koje nece dozvoljavati pogubne stvari.
  Npr. zakon o poreklu imovine, ili evo sad aktuelna peticija za zakon da svi moraju da glasaju itd.

  Dok se ne formiraju institucije nece biti pozitivnih promena u nasem drustvu. Gradjanski protesti treba da idu u tom smeru.

 15. Ovo su bili prvi izbori na kojima sam bio kontrolor. Nisam baš ustao u 4, već u 4.45, ali sam svojim dužnostima prišao sasvim ozbiljno. Na putu do BM, video sam da su aktivisti SNS-a, obnovili plakate i postavili straže. Čujem da su imali i neke kontrolore, koji su ih obilazili s vremena na vreme. Na BM gotovo da nije bilo problema. Skoro da se nije znalo ko je iz koje stranke. Bilo je samo vidljivo da su članovi BO iz SNS-a, bolje organizovani i zainteresovaniji za sam proces izbora. Kao što je i Nikola rekao, neki članovi BO su se pojavili samo da bi uzeli novac, prilikom otvaranja i zatvaranja BM. Ostalo vreme su proveli van BM. Na glasanju posebnu pažnju SNS-a imali su pripadnici Roma, koji su dolazili organizovano, i penzioner koji su izašli u velikom broju. I to je odlučilo izbore.

 16. Da li postoji procedura kojom moze da se proveri da li je neko glasao u moje ime u Beogradu i za koga?
  Takodje, da li bi vredelo da se pokrene slicna inicijativa gde bi gradjani iz inostranstva mogli da provere da li je njihov glasacki listi prosao i na kojoj lokaciji?

 17. @Tatjana macura
  Vas odgovor, 6. априла 2017. у 08:28
  Hvala na odgovoru, da pratim rad u Skupstini, ali kao sto rece Beli, promena mora da krene odozdo. Tako smo i radili pre 25 godina, pocinjali smo od mesne zajednice. To sto do sada niste imali 14000 sigurnih poverenika jeste za analizu. Naravno da uvek moze da se napravi losa procena. Ako pricamo o strategiji za dalje, skoncentrisete se na predstojece gradske izbore, preuzmite vlast u Beogradu. Ako razmisljate hladne glave uporedjujuci brojke ne treba kriviti apstinente. Toliki je broj otisao iz zemlje za prethodnih 15 godina, to je oko 500000 glasova, Iz moje kuće je umrla tetka, prosle godine, majka je dementna (ima 89-godina), brat od tetke u bolnici, njegovi roditelji vrlo stari. Jesu opozicija, ali vise ne mogu da odu do birackog mesta, pitanje je da li su uopste imali zelju, da izadju na glasanje, zbog bratovljeve teske bolesti. Sve u svemu, mislim da treba pokrenuti kampanju za gradske izbore sa nasom imigracijom, jer su to sigurni glasove (pametan i skolovan svet). kada vec nemate mogucnosti da se radom na terenu suprotstavite SNS-u.

 18. Apsolutno tacno! Radila za sns 8 god i znam sve. Sve gore napisano je svaki clan jednom radio. U prve pruge je call centar koji ceo dan davi narod na dan izbora, a i par meseci pre toga. I to ne samo Zemunce, nego celu Srbiju. Zemun je glavna masina sns-a. Najozbiljnija zaduzenja imaju i spremni su na sve. A sto je najgore zaljubljeni su u vucica.

 19. Kao clan BO u stalnom sastavu ispred DJB, sa dugogodisnjim iskustvom u radu BO, iznecu svoje iskustvo sa BM U Zemunu. Stvar je u tome kako se postavis. Na BM na kome sam provela ceo dan, radeci sa birackim spiskom , bilo nas je vrlo malo, mislim na clanove BO. Mislila sam da sam jedini prestavnik ispred DJB, da bi se prilikom prebrojavanja glasova ispostavilo da je tu bila i jedna devojka, vrlo mlada, koja je ceo dan provela u drustvu i saradnji sa predstavnicima SNS. Elem, vec na samom startu sam se postavila tako da cu na svako krsenje Pravilnika o radu BO reagovati, traziti da se reakcija unese u zapisnik ili cak obavestiti Opstinsku izbornu komisiju (blef, jer nisam imala ni broj DJB ni kontakt lice, a ne OIK, MADA SAM TRAZILA DA MI SE DOSTAVI), ali upalilo je. Predsednica BO, je shvatila da nisam tu da bi kao ostali , odsedela, uzela dnevnicu i otisla kuci. Listice smo brojali, 3(tri) puta, dok nismo usaglasili, imali smo 2 manje. Pravilo o radu BO, kaze da se o tome obavestava OIK, koja u toku dana DONOSI nedostajuci br. Zahtevala sam, opet na osnovu Pravila o radu BO, da se mobilni tel. NE KORISTE na BM, vec van BM, bilo je otpora, ali na kraju su izlazili da telefoniraju. Tacno je, cesto, bili su u obavezi da svaki sat vremena javljaju izlaznost, sto mi je rekla predsenica BO. Veoma me zanima kako je g-dja Macura znala o cemu telefoniraju clanovi BO ispred SNS. Budimo objektivni i korektni, ako idete i kontrolisete o cemu oni razgovaraju van BM, ko prati ispravnost procesa glasanja? Da se vratimo mom BM. Uzela sam sama da vodim Biracki spisak, niko se nije bunio i vodila sam ga sa kratkom pauzom, ceo dan. Onaj ko je ikada bio clan BO i poznaje tok glasanja zna koliko je vazan BS. Na moj zahtev, citan je JMBG, biraca, bar poslednje 3 kontrolne cifre, a cesto i ceo, jer je spisak po mojom proceni iz 2014 god. Desavalo se da su udate zene prosle godine glasale sa novim prezimenom, a ove godine su u spisku bile upisane sa starim prezimenom. Pronalazili smo ih u spisku i omogucivali glasanje sravnjenjem JMBG i uvidom u sliku na LK, kako je i predvidjeno Pravilom o radu BO. Na BO na kome sam bila glasali su i ljudi sa starom LK, na osnovu:

  На основу члана 8. Закона о избору председника Републике
  („Службени гласник РС“, бр. 111/07 и 104/09 – др. закон) и сходно члану 34.
  став 1. тачка 3. и члану 37. став 3. Закона о избору народних посланика
  („Службени гласник РС“, бр. 35/00, 57/03 – одлука УС, 72/03 – др. закон,
  18/04, 85/05 – др закон, 101/05 – др. закон, 104/09 – др. закон, 28/11 – одлука
  УС и 36/11),
  Републичка изборна комисија, на седници одржаној 16. марта
  2017. године, донела је
  О Б Ј А Ш Њ Е Њ Е
  за примену члана 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора
  за спровођење избора за председника Републике,
  расписаних за 2. април 2017. године
  1. Члан 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење
  избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године
  („Службени гласник РС“, број 18/17) гласи:
  „Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно
  важећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на
  чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача.“.
  Бирачки одбор треба да омогући гласање бирачу који свој
  идентитет доказује личном картом са истеклим роком важења, под условом
  да приложи потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву
  за издавање нове личне карте.
  2. Објашњење из тачке 1. сходно се примењује и у случају гласања
  бирача ван бирачког места, у складу са чл. 26. и 27. Правила о раду
  бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике,
  расписаних за 2. април 2017. године.
  3. Ово објашњење ће бити достављено бирачким одборима
  образованим за спровођење избора за председника Републике расписаних
  за 2. април 2017. године.
  4. Ово објашњење објавити у „Службеном гласнику Републике
  Србије“.
  02 Број:013-191/17
  У Београду, 16. марта 2017. године
  РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА
  ПРЕДСЕДНИК
  Владимир Димитријевић

  Koliko sam bila upucena, interes je bio da se poveca izlaznost, omoguci svima koji imaju pravo da glasaju, da glasaju. Nisu mogli da glasaju samo sa vozackom dozvolom iako je vazeca, ukoliko nije sadrzala JMBG, opet po Pravilu o radu BO. Sva dokumenta vezana za glasanje, osim kontrolnog i glasackog listica, mogla su se „skinuti“ sa interneta. Kako bi neko mogao da “ наметнe попуњавање тог захефтаног записника“ ako je originalni zapisnik kod Predsednika BO, koji ga popunjava, i NOSI sa ostalim materijalom da preda u OIK. Po zavrsetku glasanja, na BM na kome sam bila rezultat glasanja je bio: izlaznost veca nego obicno za 29%( kad se uporedi broj izaslih i broj koji obicno izlazi, po recima predsednice BO, koja je ocito na tom BM stalna). Aleksandar Vucic je osvojio 46.5% od broja izaslih biraca. Toliko o izborima na jednom BM u Zemunu. PS: Moje licno misljenje je da kontrolori DJB nisu bili adekvatno pripremljeni, edukovani, koordinisani. Prosla sam „skolu“ DS, 2000-dite, bila i predsednik BO, pauzirala jedno vreme, misleci da je red da mladji preuzmu, prijavila se ovaj put …
  Greska opozicije je sto se pristalo na NEREGULARNOSTI pre izlaska na biralista (da sad ne duzim o tome, svi znamo o cemu je rec), sto se PRIHVATA Biracki spisak u kome je preko 800,000,00 biraca vise. Mislim da se nikada vise ne bi smelo uci u bilo kakvu izbornu trku dok se ne sredi BS, obezbede ravnopravni uslovi za sve ucesnike. Kontrolori su tu najmanji problem. Ali to je vec neka druga prica.

 20. Predpostavljam da će nadležni u DJB dobro izanalizirati rad BO, kao i svojih predstavnika u njima, kako u stalnom tako i u proširenom sastavu na upravo završenim izborima za predsednika Republike. Pored toga, predpostavljam da je određeno iskustvo verovatno dobijeno i na predhodnim izborima 2014. i 2016. na kojima je DJB učestvovao. Imajući to u vidu, kao i da su redovni izbori za Skupštinu Grada Beograda na programu sredinom marta iduće, 2018. godine, predlažem da DJB polako počne sa pripremom za te izbore. Naime na teritoriji Grada Beograda će verovatno biti 1.183 biračka mesta koliko ih je bilo i na izborima za predsednika Republike, pa će biti potrebno obezbediti i najmanje toliko članova BO u proširenom sastavu. A da bi DJB imao po jednog člana BO u proširenom sastavu mora na izbornoj listi da ima najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, dakle 74 kandidata. Nadam se da će DJB na predstojećim lokalnim izborima za Skupštinu Grada Beograda imati na izbornoj listi 110 kandidata, a da bi se takva lista prihvatila moraće potpisima podrške da je podrži najmanje 3.300 birača. Dakle, na vreme treba napraviti bazu podataka potencijalnih 110 kandidata za izbornu listu, 1.183 članova BO u proširenim sastavu, kao i najmanje 3.300 potencijalnih potpisa podrške izbornoj listi. Sve to treba pripremiti na vreme, jer postoji velika verovatnoća da će istovremeno sa redovnim izborima za Skupštinu Grada Beograda, biti i vanredni izbori za narodne poslanike, a onda se napred navedene brojke i više nego dupliraju, pogotovo kada su u pitanju predstavnici DJB u BO.

  1. U DJB pretpostavljam da nisi analizirali rad svojih kontrolora na BM, organizacija, obuka, priprema je bila haoticna, jalova, video koji je pripremljen za obuku je povrsan, zbunjujuci. Oni koji nikada nisu bili clanovi BO mogli su samo da se jos vise zbune slusajuci postovanog profesora. Sa izbore. 20000, DS je organizovala obuku za kontrolore, koja je trajala par predavanja, tako temeljno da nista nisi mogao da zaboravis, evo vec 17-ta godina. jer smo 2000. imali posla sa jednim autokratskim rezimomo Milosevica koji je bio mala beba za ovaga sada. Svoj komentar sam zakljucila da su kontrolori najmanji problem na izborima. sto je TACNO. Tesko da oni mogu POPRAVITI sve NEGATIVNOSTI koje prethode samom izbornom procesu. Evo od jutros citam, AKO JE ISTINA, DACE NAM IZBORE , vanredne parlamentarne, u junu. Pod uslovima pod kojima je vodjena ova kampanja, TO JE SAMOUBISTVO. Licno niti bih izasla na te izbore, niti bih bila kontrolor. PROMENE, temeljne promene, od BS, preko medija , novi RIK, prisutnot u svakoj zaseoku Srbije …… ozbiljna i temeljna obuka kontrolora, koordinacija i saradnja istih, i nece biti problema na BM. NECE MOCI DA KRADU. Ukradu oni PRE SAMOG IZBORNOG PROCESA, a za to kontrolori NISU KRIVI.

  2. Naravno da nisu kontrolori krivi za ishod glasanja. Kod mene na BM je sve prošlo kako treba i opet je Vučić imao najviše glasova. Što se tiče obuke, ima na netu dosta materijala, čak i više video predavanja tako da ako je neko hteo da se obuči, mogao je to vrlo lako. I nećemo sada od toga da pravimo nekakvu nauku, ideš tamo, radiš po pravilniku i gledaš da niko ne mulja.

 21. Na mom (i mnogim drugim) birackim mestima nije postojao pecat odnosno zig. Biracka kutija, koverte i slicno se pecatilo kovanicom od 5 dinara.

  1. Neznam koliko je dobio na njenom ali na mom birackom mestu 40%opstina medijana bm29 tamo gde je bio moj sin neznam koji br. BM znam samo da je u os Branko Miljkovic 42%dakle nedovoljnl za pobedu u prvom krugu krao je po selima ali da je narod izaso da glasa nebi mu uspelo ili bi morao da pravi veliku kradjj e sad smo tu smo gde smo videvemo

  2. Информација из прве руке :
   620 гласова или 65,26% гласалих.

 22. Samo jedno jednostavno resenje: vazece licne karte, elektronske, po njima biracki spisak.
  Azuriran u realnom vremenu, automatski, odmah.

  Izlaznost, nema sta da se broji, usaglasava i cuda neka, elektronski se ocita na birackom mestu – procenat da se prati odmah, u realnom vremenu.

  Gradjani da imaju kod pomocu kojeg mogu da provere da li je njihova l.k. upotrebljena za glasanja ili nije.

  Kakvi crni spiskovi, listici i papirici u odmaklom 21. veku. Ali, ne vredi, nikome nije u cilju da bude posteno, ovde niko nece pravedan sistem.
  Ovde vecina samo zeli da zauzme poziciju blize vrhu i postane nedodirljiva.

  1. Zovite opstinu i recite da zelite vasu majku da ispisete iz birackog spiska. Treba vam samo njen JMBG . Meni je to uspelo da obavim telefonom kod opstine Zvezdara.

 23. Ja sam bio kontrolor na Novom Beogradu.
  Clanovi birockog otpora za parovica su clanovi SNS-a. Bili su zvani da idu na teren. Stariji se vratio jer je star posle vise.
  Zameniku presednika odbora iz SNS-a su zvali porukom da glasa za SNS.
  Jedna devojka je slikala ja sam je specavao drugi kazu samo poruka.
  Jedna zena se bunila jer joj je mrtva majka na spisku.

  Clanovi BO neki su za para-Vuciceve kandidate iz SNS. Kod mene ima potvrda sa Tanjom za Trecu Srbiju.
  Neki clanovi BO se nisu pojavili.
  Puno ljudi iz BO nisu zainteresovani ni za sta osim za dnevnicu. Hoce da malo odrade radi korektnosti i budu tu u 6 i 20 sati.

  Za apsistenciju je kriva opozicija. Da je 15-20 % cak i 25-30% sto je maksimum negde rezultati bi bili drugaciji.
  Da su studenti pre izbora i za vreme izbora pozivali ljude da glasaju bilo bi drugacije. Takodje sindikati i penzionerska udruzenja i NUPs, i intelektualci. Mozda je trebao za sindikate jedan levi kandidat i tu jos neki pravi penzionerski, NOPO, umereno evropski desni, zeleni….

  Apsistencija moze biti iz raznih razloga. Umrli, u inostranstvu, duplo upisani, radi van grada primer-brod, ili ceo dan radi na sluzbenom putu, suvise mlad -18, ne veruju u demokratiju, neke verske zajednice su protiv glasanja-jehovini svedoci…, bolest, pritvor,apoliticni, razocarani, problemi ali ima onih nedovoljno privucenih, zakasnili, lepo vrem,e i mrzi ih.

  Najvise me nerviraju ti apsistenti sve im smeta a ne izadju na izbore. Obicno su najglasniji protiv.

  Opozicija treba pre svega raditi ubuduce na promeni izbornih pravila i birackog spiska.

  DJB bi svakako trebao da ojaca organizaciju, bude agilniji, dopuni program i izvrsi kadrovske promene. I naravno da ima jacu saradnu sa penzionerskim udruzenjima, civilnim drustvom, udruzenjima poslodavaca, sindikata….

 24. Ови избори су у свим елементима били нерегуларни осим на бирачким местима. На бирачким местима је све било урађено како треба (осим на бирачким местима на Косову и Метохији).

  1. @Милан
   Мени се чини да је Мацура добро показала да ни на бирачким местима није било регуларности. Можете ли образложити своје тврђење?
   (имамо исти потпис на овом сајту као и коришћење ћирилице, али другу e-mail адресу, јер нисмо исти :)

  2. На бирачким местима увек буде ситнијих нерегуларности. Доказ да су избори регуларни (на бирачким местима) јесте мали број примедби на записник у ситуацији кад је опозиција покрила скоро сва бирачка места, а на многима имала и сталне чланове, заменике и председнике б.о (нпр. Татјана). Свако може преварном радњом у неком тренутку да украде глас или два али организовања нерегуларности на бирачким местима из једног центра није било.

 25. U biračkom spisku 800.000 glasača viška

  800.000 umrlih + 800.000 poslušnih, ucenjenih, plaćenih = pobeda u prvom krugu

  1. Kako vas pojedine nije sramota da dirate pokojnike,moj otac,brat,baba i deda su pokojni i niko nije bio u glasackom spisku,a deda je umro 21.12.2016 godine.ostavite ih vise da pocivaju u miru.

Затворено за коментаре.