Poljoprivreda Saopštenje

Prodaja državnog zemljišta u Bačkoj protivustavna i štetna

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ još jednom ukazuje na pljačkašku politiku Vlade Aleksandra Vučića kroz nastavak politike štetnih tajnih ugovora i prodaje državnog zemljišta arapskim investitorima.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ još jednom ukazuje na pljačkašu politiku Vlade Aleksandra Vučića kroz nastavak politike štetnih tajnih ugovora i prodaje državnog zemljišta arapskim investitorima.

Odlučeno  je  da 3 700 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj, sa sedam silosa, upravnim zgradama i skladištima koja su u vlasništvu 4 društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju (Bačka a.d. Sivac, Jadran a.d. Nova Gajdobra, Mladi Borac a.d. Sonta, Agrobačka a.d. Bač) bude prodato za 22 miliona evra, što je daleko niži iznos od njihove tržišne cene. Samo objekti na ovoj zemlji, koji prema podacima iz ličnih karata svih preduzeća u restrukturiranju  imaju tržišnu vrednost od 4,5 miliiona evra, biće prodati po ceni koja je 20% niža od procenjene, a cena zemljišta, koje inače do sad nije bila na prodaju i za koje bi jaka preduzeća u opštini Kula platila i do 10 000 evra po hektaru, iznosiće manje od 6 000 evra po hektaru. Osim toga, preko 2000 hektara zemljišta koje su na javnom nadmetanju dobili u zakup domaći poljoprivrednici po ceni od 400 evra po hektaru biće izuzeto iz postupka sledeće javne licitacije i dato arapskim investitorima po ceni od 250 evra po hektaru.

Svi ovi podaci jasno nam govore da se ovde ne radi ni o kakvim investicijama, već o politici poklanjanja državne imovine i nastavku politike Mlađana Dinkića. Tajni ugovori sa arapskim i drugim stranim ili domaćim investitorima predstavljaju grubo kršenje zakona i Ustava Republike Srbije.

Podsećamo da se Ministarstvo privrede, dok je na njegovom čelu bio Saša Radulović, oštro protivilo ovakvom načinu poslovanja i razbacivanju novca građana Srbije. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ nastaviće da se bori za poštovanje principa transparentnosti kako bi sprečilo Aleksandra Vučića, njegove saradnike kao i bilo kog drugog da protivzakonito poklanja imovinu građana ove zemlje. Ovakvoj politici se mora stati na put.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Porodično srebro smo već pre nekog vremena počeli da krčmimo. Ovo je samo jedan u nizu tih rasprodaja. Je li u pitanju pokušaj da se namakne nešto para da se kupi vreme i malo socijalnog mira ili neki pojedinačni interes? Ili oba? Plus… još štošta toga?