Државна управа Правосуђе Саопштењe

Срамна одлука Управног суда о изборима у Мајданпеку

Управни суд је одбио жалбе грађана, бирача и кандидата за одборнике покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ и потврдио очигледно незакониту одлуку Општинске изборне комисије, вадећи се на наводну неблаговременост приговора на одлуку која НИГДЕ није објављена.

Грађани Мајданпека којима су овом незаконитом одлуком повређена Уставом гарантована права поднели су Уставном суду жалбе у којима траже да се нерегуларни избори у Мајданпеку пониште.

Законом о локалним изборима, члан 30., изричито је предвиђено да гласачки листић мора да садржи редни број листе, назив листе, као и лично име првог кандидата на листи. Општинска Изборна комисија је најгрубље прекршила закон, штампајући гласачке листиће који нису садржали лична имена првих кандидата на листама.

Намера СНС-а и њихових кадрова у Општинској изборној комисији је очигледно била да гласачки листић личи на гласачки листић са републичких избора и да на њему нема имена и презимена њиховог локалног кандидата, првог са њихове листе, како би бирачу изгледало да се гласа за Александра Вучића, и да се све то прикрије необјављивањем одлуке и ускраћивањем права на приговор.

Ова изборна манипулација са очигледно незаконитим гласачким листићем битно је утицала на резултате локалних избора и представља грубо кршење Устава и закона. Општинска изборна комисија је наше приговоре означила као неблаговремене, потпуно игноришући незаконитост и чињеницу да спорна одлука нигде није објављена. Због тога смо од Управног и Уставног суда тражили да се избори пониште.

Својим укупним понашањем у предизборној кампањи у Мајданпеку, као и понашањем након избора, СНС и Александар Вучић показују да  не верују у владавину права и слободан избор грађана. Медији у Србији су у пуном светлу показали медијски мрак на који су пристали под притиском Александра Вучића и његовог кабинета. Изборе у Мајданпеку су, уместо празника демократије и слободног избора грађана, претворили у ноћну мору за грађане Мајданапека.

Ознаке