Правосуђе Саопштењe Социјална заштита

Правна помоћ пензионерима у одбрани пензија од паразита

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ ће пружити пуну бесплатну правну помоћ свим пензионерима у одбрани њихових пензија од Александра Вучића и његове неспособне владе. Први корак је да упуте допис Фонду ПИО и заxтевају да им Фонд уручи решење о смањењу пензије како би могли да остваре право на судску заштиту.

Покрет је већ упутио писмени позив Фонду ПИО да поштује Закон о Фонду ПИО и да свим пензионерима уручи решења о смањењу пензија ради остваривања права на судску заштиту.

Сви пензионери примају пензије на основу правоснажних решења Фонда ПИО којим им је утврђена и висина пензије која се обрачунава у складу са Законом о ПИО. Чланом 105 истог закона, прописано је да се правоснажно решење фонда може изменити новим решењем, те да измена износа пензије може наступити тек од првог дана наредног месеца од дана доношења новог решења.

Противзаконито је свако умањење пензија без претходно донетог решења о измени ранијег правоснажног решења којим је утврђена висина пензије сваком пензионеру.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ већ је покренуо потписивање петиције против овог противуставног и економски штетног потеза Александра Вучића, као и припрему иницијативе Уставном суду да прогласи накарадне законе о смањењу плата и пензија противуставим. Покрет припрема и трибине на којима ће упознати пензионере са њиховим правима и начином остварења правне заштите пред Фондом ПИО, Управним и Уставним судом Републике Србије.

Позивамо све пензионере, а и све друге грађане, да се активно укључе у борбу против смањења пензија. Позивамо вас да организујете потписивање петиције и дељење флајера у прилогу у свом окружењу, згради, комшилуку, пензионерском удружењу и да сами организујете трибине и разговарате са суграђанима. Грађанима Србије смо доступни на nedamopenzije@dostajebilo.rs за додатне иформације и помоћ у организацији.

Прилози:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne bih ništa komentarisala, već ste Vi sve rekli i u potpunosti se slažem sa vama. Jedino mi nije jasno nešto, te postvljam pitanja:
    1. Da li sami pišemo (na obrascu koji ste nam dali) zahtev za izdavanje rešenja Fondu PIO, ili to radite umesto nas, potpisnika peticije?

  • Najveca sramota koja je mogla da se dogodi, da nam drzava sad oduzima ono sto smo stekli casno, radeci cet rdeset godina.Kao decji lekar ,i primarijus, radila sam u Kostolcu, to mi je bilo prvo mesto sluzbovanja, u Pozarevcu, u Gradskoj bolnici i dDecjem dispanzeru,i zadnjih 20 godina isskljucivo nocu u Gradskom zavodu za Hitnu Medicinsku Pomoc, U Beogradu, a dodatak za nocni rad bio je za ceo mesec 1oo dinara.I sad neko hoce ono sto sam krvavo zaradsila da mi oduzme, da bi gospoda imala i po 5 i 6 Hiljada evra mesecno, to mi ne mozemo ni da zamislimo.Veliki pozdrav.

  • Poštovani,
    Štampala sam prikazane formulare i dostaviću ih penzionerima koje poznajem uz molbu da oni proslede drugim penzionerima dalje.Takođe, prikupiću potpise na datom formularu i želela bih da me obavestite gde da prosledim formular.Osvetljavate mračnu stazu po kojoj Srbija baulja.
    Srdačan pozdrav,
    Srbislava Smiljanić

  • Postovanje,

    Drago mi je da ste pokrenuli peticiju. I ja sam se prijavila. Sada hocu da uputim dopis PIO fondu, ali imam jedno pitanje:
    Prosle godine sam otisla u penziju i dobila privremeno resenje. Da li treba prvo da trazim konacno pa onda da trazim resenje o izmeni visine penzije zahvaljujuci parazitskoj vlasti!!! Plasim se da ce mi konacno resenje dati umanjeno. Da li na to imaju pravo? Ovo je cista pljacka.

    Hvala sto ste pokrenuli inicijativu i hvala na odgovoru.
    Biljana Dobric

  • Da, zaista je dosta bilo.Valjda je jedina logika udaranja po penzionerima u uverenju da možemo da štrajkujemo do mile volje, njima to neće ništa ni značiti, ni poremetiti.A kako se tek lepo uklopio onaj nesposobni pajac Krkobabić?! Kakav prevrtaner i licemer! U sklopu Vaše inicijative bi trebalo tražiti i ukidanje zakona koji omogućava članovima skupštine da mogu primati i penzije i skupštinske dodatke ili plate – kako god da se to zove. Šta ima normalno i moralno u takvom zakonu? Nisu li svojevremeno privremeno ukinuli penziju Evi Ras jer je bila zaradila neki dinar? A oni će da sede istovremeno na dve stolice?

  • Nacionalne penzije idu jedna na drugu, pa tako najniža primanje počinju od 70.000 dinara (25000+50000= 75.000), da ne pominjem one veće penzije plus nacionalna.To su astronomske cifre.I oni su gradjani ove zemlje i ne mogu da budu zaobidjeni u ovom smanjenju penzija.Ne zaboravite čitava armija penzionera čeka da dobije i nacionalnu penziju!
    Ne razumem zašto mi, penzioneri, tonemo a oni se razmeću parama,Svi smo radili i zaradili te naše jadne penzije.Ko je izmislio te nacionalne i zbog čega?

  • Ово је пљачка од стране Органа који нам обећавају боље (мало) сутра. Па многи пензионери немају то сутра.
    Они су малади имају велике плате и мисле да ће свет бити њихов заувек.
    Отимају нешто за шта смо ми пензионери одвајали у ПИО Фонд и према том издвајању нам је обрачуната пензија.
    Жалосно је само што у Народној Скупштини нико нема појма шта пише о Закону о ПИО.
    Војни пензионери (они што дочекаше) су их добили на суду у Страсбуру. Није ми јасно да нико од њих није извукао поуку из тога. Оваква бахатост ми није јасна.Они као да су необавештени да је завлачење руку у туђе џепове крађа.
    Осећам се немоћно, понижено, бедно а ово ми причињава и здравствене тегобе.
    Ово је геноцид над најслабијима који немогу да штрајкују, немају паре за тужбе ни здравља да све ово издрже.

  • Gde vam je sediste stranke u Leskovcu<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<'

  • Na ovakav način, kradja dela zakonski stečene penzije je pouka svim mladim ljudima, da nipošto ne prijavljuju veća primanja od minimalca i da samo na taj deo plaćaju za PIO. Tada neće neradnicima, koji nemaju ni dana radnog staža dati priliku da ih na ovakav način pokradu i ponize.
    Sami, neka sa ostatkom para, koji im je ostao sebi obezbede penziju. Umesto da su od tajkuna naplatili porez (koji ovi nisu platili), oni su krenuli lakšim putem i kradjom tuđeg novca hoće da prežive. Naravno, ni lopovska nije večna!
    Penzioner, koji je pošteno zaradio svoju penziju.

  • U poslednjih par meseci, ja i veliki broj mojih poznanika smo predali Zahtev PIO fondu prema vašem modelu.
    Miislim da bi bilo korisno da na vašem sajtu date modele za sledeće korake, predložene od strane USPS na skupu u Domu sindikata od 12.12.2014:
    – Obrazac za obraćanje Zaštitniku građana
    – Predlog tužbe Upravnom i Ustavnom sudu
    Ukoliko smatrate da bi redosled i izbor poteza trebalo da bude drugačiji, ovo bi takođe trebalo objaviti na sajtu. U svakom slučaju ima puno ljudi koji su se oslonili na vaše prepruke u pogledu daljih koraka na zaštiti svojih prava i oni su uznemireni zatišjem i nedostatkom novih informacija na vašem sajtu vezano za ovu temu.

  • И ја сам заслужио националну пензију, бавио сам се активно спортом скоро 40 година, освајао златне, сребрбе и бронзане медаље на светским и европским првенствима (више пута), али је нисам добио јер нисам подобан, односно нисам у привилегованој групи спортиста.
    Остварио сам пензију са пуним радним стажом, али сваког првог у месецу, од новембра прошле године, завуку ми руку у ђеп и узму колико хоће. За сада оволико, а убудуће можда им буде потребна цела (пензија). По овом принципу могу и то.
    Закони за њих не важе!

  • I ja sam ogorcena jer sam i ja pogodjena kao buduci penzioner. U 2015. meni ce penzija biti umanjena za 20.4%, jer ce mi uvek hvaliti
    do starosne penzije 5 god. a trenutno imam 55.Ne mogu da se pomirim sa tim da mi se ionako mala penzija koja bi bila u 2014 god.
    23.000 RSD a ove godine ce biti znatno manja tj, cca 18.300 RSD.Mislim da je ti jako ponizavajuce da posle 36 god. staza imam tako malu penziju a onaj ko ce raditi 15 god. i ima 65 god. zivota imati otprilike kao ja.

  • У лажима су кратке ноге. Где је Мерцедес у ФАП-у? Где је инвеститор за Жељезару? Где је Оља Бећковић? Где су ??????????????. Где су наше крваво зарађене пензије? Медијси мрак……а нас сматрају да смо малоумни.

  • Pridružujem se javnom protestu protiv smanjenja penzija, praznih obećanja, medijskog mraka……Gde je Mercedes u FAP-u, Gde je investitor u Željezari, gde je Olja Bećković???????

  • 03.02.2015 године препорученом пошиљком сам упутио жалбу дирекцији РФ ПИО на одговор који ми је упутио првостепени орган по примљеном захтеву да донесе управни акт у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању и Законом о општем управном поступку. До данашњег дана, 13.03.2015 г. одговор нисам добио. Интересује ме да ли је ико, ко је поднео жалбу Дирекцији, добио било какав одговор.
    Такође ме интересује шта даље са акцијом НЕДАМО ПЕНЗИЈЕ ПАРАЗИТИМА

  • С обзиром да до 06.04.2015 године нисам добио никакав одговор од Дирекцијњ РФ ПИО, истога дана упутио сам им препорученом поштом ургенцију у складу са чл. 19 Закона о управним споровима због чутања администрације.

    • Ни до дана данашњег, 20.06.2015 g., нисам добио никакав одговор од Дирекције РФ ПИО на моју ургенцију по жалби на првостепени орган упућену 06.04.2015 г. Вероватно са тим нашим дописима тренирају убацивање у кош

  • Као што из мојих претходних коментара можете видети у свему сам поступио по препоруци акције Правна помоћ пензионерима коју је покренуо покрет ДОСТА ЈЕ БИЛО – САША РАДУЛОВИЋ.О свим својим акцијама у три наврата сам, и то 13.12.2014, 23,03.2015 и 20.06.2015 г., путем Е-маил-а, који је дат у горњем тексту, обавештавао ПОКРЕТ о својим акцијама и постављао питање шта даље са овом акцијом, с обзиром да Фонд ПИО не одговара на моје захтеве и жалбе. Ни на један од ова три мејла, до данас нисм добио никакав одговор.
    Јавно се питам да ли између Фонда ПИО и акције ПРАВНА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА коју је покренуо покрет ДОСТА ЈЕ БИЛО – САША РАДУЛОВИЋ треба ставити знак једнакости, т.ј. да је акција пропала. Ако је тако онда нас бар о томе обавестите.

    • Procitajte na netu “moze li biti ukinut zakon o smanjenju penzija u Sbiji” gde su profesori prava Vesna Rakic i Zoran Ivosevic dali intervju Slobodnoj Evropi, jos marta meseca. Oni preporucuju pojedinacno obracanje Upravnom sudu zbog cutanja administracije u vezi novog resenja PIO. Kada taj postupak bude okoncan ide se direktno na Evropski sud u Strazburu. Primer zalbe Upravnom sudu, koji se moze prilagoditi, mozete naci u starijim clancima na sajtu UVPS ( Udruzenje vojnih penzionera Srbije). Moje penzionersko okruzenje ce tako postupiti. Inace su vojni penzioneri vrlo aktivni i na njihovom sajtu mozete saznati i novosti iz Ustavnog suda.