Pravosuđe Saopštenje Socijalna zaštita

Pravna pomoć penzionerima u odbrani penzija od parazita

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ će pružiti punu besplatnu pravnu pomoć svim penzionerima u odbrani njihovih penzija od Aleksandra Vučića i njegove nesposobne vlade. Prvi korak je da upute dopis Fondu PIO i zaxtevaju da im Fond uruči rešenje o smanjenju penzije kako bi mogli da ostvare pravo na sudsku zaštitu.

Pokret je već uputio pismeni poziv Fondu PIO da poštuje Zakon o Fondu PIO i da svim penzionerima uruči rešenja o smanjenju penzija radi ostvarivanja prava na sudsku zaštitu.

Svi penzioneri primaju penzije na osnovu pravosnažnih rešenja Fonda PIO kojim im je utvrđena i visina penzije koja se obračunava u skladu sa Zakonom o PIO. Članom 105 istog zakona, propisano je da se pravosnažno rešenje fonda može izmeniti novim rešenjem, te da izmena iznosa penzije može nastupiti tek od prvog dana narednog meseca od dana donošenja novog rešenja.

Protivzakonito je svako umanjenje penzija bez prethodno donetog rešenja o izmeni ranijeg pravosnažnog rešenja kojim je utvrđena visina penzije svakom penzioneru.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ već je pokrenuo potpisivanje peticije protiv ovog protivustavnog i ekonomski štetnog poteza Aleksandra Vučića, kao i pripremu inicijative Ustavnom sudu da proglasi nakaradne zakone o smanjenju plata i penzija protivustavim. Pokret priprema i tribine na kojima će upoznati penzionere sa njihovim pravima i načinom ostvarenja pravne zaštite pred Fondom PIO, Upravnim i Ustavnim sudom Republike Srbije.

Pozivamo sve penzionere, a i sve druge građane, da se aktivno uključe u borbu protiv smanjenja penzija. Pozivamo vas da organizujete potpisivanje peticije i deljenje flajera u prilogu u svom okruženju, zgradi, komšiluku, penzionerskom udruženju i da sami organizujete tribine i razgovarate sa sugrađanima. Građanima Srbije smo dostupni na nedamopenzije@dostajebilo.rs za dodatne iformacije i pomoć u organizaciji.

Prilozi:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ne bih ništa komentarisala, već ste Vi sve rekli i u potpunosti se slažem sa vama. Jedino mi nije jasno nešto, te postvljam pitanja:
    1. Da li sami pišemo (na obrascu koji ste nam dali) zahtev za izdavanje rešenja Fondu PIO, ili to radite umesto nas, potpisnika peticije?

  • Najveca sramota koja je mogla da se dogodi, da nam drzava sad oduzima ono sto smo stekli casno, radeci cet rdeset godina.Kao decji lekar ,i primarijus, radila sam u Kostolcu, to mi je bilo prvo mesto sluzbovanja, u Pozarevcu, u Gradskoj bolnici i dDecjem dispanzeru,i zadnjih 20 godina isskljucivo nocu u Gradskom zavodu za Hitnu Medicinsku Pomoc, U Beogradu, a dodatak za nocni rad bio je za ceo mesec 1oo dinara.I sad neko hoce ono sto sam krvavo zaradsila da mi oduzme, da bi gospoda imala i po 5 i 6 Hiljada evra mesecno, to mi ne mozemo ni da zamislimo.Veliki pozdrav.

  • Poštovani,
    Štampala sam prikazane formulare i dostaviću ih penzionerima koje poznajem uz molbu da oni proslede drugim penzionerima dalje.Takođe, prikupiću potpise na datom formularu i želela bih da me obavestite gde da prosledim formular.Osvetljavate mračnu stazu po kojoj Srbija baulja.
    Srdačan pozdrav,
    Srbislava Smiljanić

  • Postovanje,

    Drago mi je da ste pokrenuli peticiju. I ja sam se prijavila. Sada hocu da uputim dopis PIO fondu, ali imam jedno pitanje:
    Prosle godine sam otisla u penziju i dobila privremeno resenje. Da li treba prvo da trazim konacno pa onda da trazim resenje o izmeni visine penzije zahvaljujuci parazitskoj vlasti!!! Plasim se da ce mi konacno resenje dati umanjeno. Da li na to imaju pravo? Ovo je cista pljacka.

    Hvala sto ste pokrenuli inicijativu i hvala na odgovoru.
    Biljana Dobric

  • Da, zaista je dosta bilo.Valjda je jedina logika udaranja po penzionerima u uverenju da možemo da štrajkujemo do mile volje, njima to neće ništa ni značiti, ni poremetiti.A kako se tek lepo uklopio onaj nesposobni pajac Krkobabić?! Kakav prevrtaner i licemer! U sklopu Vaše inicijative bi trebalo tražiti i ukidanje zakona koji omogućava članovima skupštine da mogu primati i penzije i skupštinske dodatke ili plate – kako god da se to zove. Šta ima normalno i moralno u takvom zakonu? Nisu li svojevremeno privremeno ukinuli penziju Evi Ras jer je bila zaradila neki dinar? A oni će da sede istovremeno na dve stolice?

  • Nacionalne penzije idu jedna na drugu, pa tako najniža primanje počinju od 70.000 dinara (25000+50000= 75.000), da ne pominjem one veće penzije plus nacionalna.To su astronomske cifre.I oni su gradjani ove zemlje i ne mogu da budu zaobidjeni u ovom smanjenju penzija.Ne zaboravite čitava armija penzionera čeka da dobije i nacionalnu penziju!
    Ne razumem zašto mi, penzioneri, tonemo a oni se razmeću parama,Svi smo radili i zaradili te naše jadne penzije.Ko je izmislio te nacionalne i zbog čega?

  • Ovo je pljačka od strane Organa koji nam obećavaju bolje (malo) sutra. Pa mnogi penzioneri nemaju to sutra.
    Oni su maladi imaju velike plate i misle da će svet biti njihov zauvek.
    Otimaju nešto za šta smo mi penzioneri odvajali u PIO Fond i prema tom izdvajanju nam je obračunata penzija.
    Žalosno je samo što u Narodnoj Skupštini niko nema pojma šta piše o Zakonu o PIO.
    Vojni penzioneri (oni što dočekaše) su ih dobili na sudu u Strasburu. Nije mi jasno da niko od njih nije izvukao pouku iz toga. Ovakva bahatost mi nije jasna.Oni kao da su neobavešteni da je zavlačenje ruku u tuđe džepove krađa.
    Osećam se nemoćno, poniženo, bedno a ovo mi pričinjava i zdravstvene tegobe.
    Ovo je genocid nad najslabijima koji nemogu da štrajkuju, nemaju pare za tužbe ni zdravlja da sve ovo izdrže.

  • Gde vam je sediste stranke u Leskovcu<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<'

  • Na ovakav način, kradja dela zakonski stečene penzije je pouka svim mladim ljudima, da nipošto ne prijavljuju veća primanja od minimalca i da samo na taj deo plaćaju za PIO. Tada neće neradnicima, koji nemaju ni dana radnog staža dati priliku da ih na ovakav način pokradu i ponize.
    Sami, neka sa ostatkom para, koji im je ostao sebi obezbede penziju. Umesto da su od tajkuna naplatili porez (koji ovi nisu platili), oni su krenuli lakšim putem i kradjom tuđeg novca hoće da prežive. Naravno, ni lopovska nije večna!
    Penzioner, koji je pošteno zaradio svoju penziju.

  • U poslednjih par meseci, ja i veliki broj mojih poznanika smo predali Zahtev PIO fondu prema vašem modelu.
    Miislim da bi bilo korisno da na vašem sajtu date modele za sledeće korake, predložene od strane USPS na skupu u Domu sindikata od 12.12.2014:
    – Obrazac za obraćanje Zaštitniku građana
    – Predlog tužbe Upravnom i Ustavnom sudu
    Ukoliko smatrate da bi redosled i izbor poteza trebalo da bude drugačiji, ovo bi takođe trebalo objaviti na sajtu. U svakom slučaju ima puno ljudi koji su se oslonili na vaše prepruke u pogledu daljih koraka na zaštiti svojih prava i oni su uznemireni zatišjem i nedostatkom novih informacija na vašem sajtu vezano za ovu temu.

  • I ja sam zaslužio nacionalnu penziju, bavio sam se aktivno sportom skoro 40 godina, osvajao zlatne, srebrbe i bronzane medalje na svetskim i evropskim prvenstvima (više puta), ali je nisam dobio jer nisam podoban, odnosno nisam u privilegovanoj grupi sportista.
    Ostvario sam penziju sa punim radnim stažom, ali svakog prvog u mesecu, od novembra prošle godine, zavuku mi ruku u đep i uzmu koliko hoće. Za sada ovoliko, a ubuduće možda im bude potrebna cela (penzija). Po ovom principu mogu i to.
    Zakoni za njih ne važe!

  • I ja sam ogorcena jer sam i ja pogodjena kao buduci penzioner. U 2015. meni ce penzija biti umanjena za 20.4%, jer ce mi uvek hvaliti
    do starosne penzije 5 god. a trenutno imam 55.Ne mogu da se pomirim sa tim da mi se ionako mala penzija koja bi bila u 2014 god.
    23.000 RSD a ove godine ce biti znatno manja tj, cca 18.300 RSD.Mislim da je ti jako ponizavajuce da posle 36 god. staza imam tako malu penziju a onaj ko ce raditi 15 god. i ima 65 god. zivota imati otprilike kao ja.

  • Šta dalje?
    Ovi iz Fonda PIO se prave ludi i šalju nam glupa obrazloženja umesto traženih rešenja.
    To je postao Fond izigravanja penzionera i sluga vlade. Izgleda da bez radikalizacije protesta nema rešenja.

  • U lažima su kratke noge. Gde je Mercedes u FAP-u? Gde je investitor za Željezaru? Gde je Olja Bećković? Gde su ??????????????. Gde su naše krvavo zarađene penzije? Medijsi mrak……a nas smatraju da smo maloumni.

  • Pridružujem se javnom protestu protiv smanjenja penzija, praznih obećanja, medijskog mraka……Gde je Mercedes u FAP-u, Gde je investitor u Željezari, gde je Olja Bećković???????

  • 03.02.2015 godine preporučenom pošiljkom sam uputio žalbu direkciji RF PIO na odgovor koji mi je uputio prvostepeni organ po primljenom zahtevu da donese upravni akt u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku. Do današnjeg dana, 13.03.2015 g. odgovor nisam dobio. Interesuje me da li je iko, ko je podneo žalbu Direkciji, dobio bilo kakav odgovor.
    Takođe me interesuje šta dalje sa akcijom NEDAMO PENZIJE PARAZITIMA

  • S obzirom da do 06.04.2015 godine nisam dobio nikakav odgovor od Direkcijnj RF PIO, istoga dana uputio sam im preporučenom poštom urgenciju u skladu sa čl. 19 Zakona o upravnim sporovima zbog čutanja administracije.

    • Ni do dana današnjeg, 20.06.2015 g., nisam dobio nikakav odgovor od Direkcije RF PIO na moju urgenciju po žalbi na prvostepeni organ upućenu 06.04.2015 g. Verovatno sa tim našim dopisima treniraju ubacivanje u koš

  • Kao što iz mojih prethodnih komentara možete videti u svemu sam postupio po preporuci akcije Pravna pomoć penzionerima koju je pokrenuo pokret DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ.O svim svojim akcijama u tri navrata sam, i to 13.12.2014, 23,03.2015 i 20.06.2015 g., putem E-mail-a, koji je dat u gornjem tekstu, obaveštavao POKRET o svojim akcijama i postavljao pitanje šta dalje sa ovom akcijom, s obzirom da Fond PIO ne odgovara na moje zahteve i žalbe. Ni na jedan od ova tri mejla, do danas nism dobio nikakav odgovor.
    Javno se pitam da li između Fonda PIO i akcije PRAVNA POMOĆ PENZIONERIMA koju je pokrenuo pokret DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ treba staviti znak jednakosti, t.j. da je akcija propala. Ako je tako onda nas bar o tome obavestite.

    • Procitajte na netu “moze li biti ukinut zakon o smanjenju penzija u Sbiji” gde su profesori prava Vesna Rakic i Zoran Ivosevic dali intervju Slobodnoj Evropi, jos marta meseca. Oni preporucuju pojedinacno obracanje Upravnom sudu zbog cutanja administracije u vezi novog resenja PIO. Kada taj postupak bude okoncan ide se direktno na Evropski sud u Strazburu. Primer zalbe Upravnom sudu, koji se moze prilagoditi, mozete naci u starijim clancima na sajtu UVPS ( Udruzenje vojnih penzionera Srbije). Moje penzionersko okruzenje ce tako postupiti. Inace su vojni penzioneri vrlo aktivni i na njihovom sajtu mozete saznati i novosti iz Ustavnog suda.