Bezbednost Obrazovanje Pravosuđe Saopštenje

Pokret “Dosta je bilo” zahteva adekvatnu reakciju nadležnih organa za pretnje i napad na prof. dr Iliju Vujačića

Građanski pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” dočekao je sa velikim iznenađenjem vest da ugledni akademici i profesori visokoobrazovnih institucija u Srbiji ne mogu bezbrižno i bezbedno da se kreću u svojim gradovima, što dokazuje slučaj napada na dekana Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta, prof. dr Iliju Vujačića.

Dr Vujačić napadnut je, kako mediji javljaju, ispred svoje zgrade u Beogradu i nanete su mu teške telesne povrede.
Podsećamo javnost i nadležne organe da je dr Vujačić uredno prijavio Naučno-nastavnom veću tog fakulteta pretnje njemu upućene pre dva meseca da će do ovakvog napada doći. Prilikom te prijave, dr Vujačić je izjavio i da se na njega vrši pritisak da podnese ostavku. Nije nam poznato, kao ni široj javnosti, da li je nešto urađeno povodom tadašnjih prijavljenih pretnji, a koje su po zakonima Republike Srbije krivično delo same po sebi i bez nanetih telesnih povreda.

Pozivamo nadležne organe da ozbiljno i hitno pokrenu zakonske procese i mere da pronađu počinioce napada i prethodno prijavljenih pretnji, kao i da obezbede društvo u kojem akademici, prosvetari i svi ostali građani koji poštuju zakon i red, mogu slobodno da se kreću i rade svoje poslove.
Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” očekuje i da će javnost biti blagovremeno obaveštena o ovom slučaju, kao i da će se zakoni i zakonski procesi u ovom slučaju uredno sprovoditi po službenoj dužnosti organa Republike Srbije.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ocigledan udar na celokupnu drustvenu elitu,profesore,advokate,doktore,ovo je nas SUNOVRAT i da budem iskrena upravo ovo sam i ocekivala dolaskom |A.Vucica na vlast . Nazalost on ima podrsku vecine glasackog tela koji je neobrazovan i nedovoljno inteligentan da bi na pravi nacin shvatio njegovu pozorisnu predstavu.

  • Pre neki dan napadnut je profesor Vujačić , juče je napadnut,najlirskija ličnost Raša Popov,dobričina i pesnik golubijeg srca.Sutra sam na redu ja a i ti, znaj, da nisi siguran.
    Što sam na redu ja nije čudo, neda mi đavo mira.
    Eto tako to biva, sve korak po korak.Tako su uništavane norme.Posle uništenja normi nastaje zlo.
    Ljudi trgnimo se !

  • predlazem novu akciju: ispitati legitimnost Vucica da zaduzuje i nase cukununuke aktuelnim aranzmanima sa MMf-om. Ko mu je da opravo na tako drasticna zaduzivanja a da ne pita ni narod ni da uopste ne razmatra preko potrebno otpustanje nefunkcionalnog partijskog kadra?