Приватизација Саопштењe

Агенција за приватизацију има рок од 5 дана да достави податке о заинтересованим „инвеститорима“

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поништио је противзакониту одлуку Агенције за приватизацију и наложио тој институцији да у року од 5 дана Покрету „Доста је било – Саша Радуловић“ достави информације о свим инвеститорима који су на основу јавног позива доставили писма о заинтересованости за приватизацију предузећа.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ је тражио податке како би јавност могла да се увери у озбиљност и кредибилитет „инвеститора“ које доводе Александар Вучић и Млађан Динкић са својим пристрасним кадровима који седе у Влади и министарствима. Агенција је незаконито одбила захтев, уз образложење да ће објављивање података негативно утицати на реформски процес приватизације и осујетити циљеве приватизације. Овим одговором је могло да се дође до закључка да Влада не сме јавности да призна да су подаци везани за те инвестиције лажни.

Подсећамо да је од увођења реда Александар Вучић одустао у јануару месецу ове године када је зауставио реформске законе које је припремило Министарство привреде са Сашом Радуловићем на челу након чега је Саша Радуловић поднео оставку. Да су ти предлози закона који су ушли у скупштинску процедуру у децембру месецу претходне године били усвојени у јануару, до сада би свим радницима био повезан радни стаж и биле исплаћене све заостале зараде на нивоу минималца. Износ изнад минималца би био конвертован у капитал, тако да би радници постали делом власници предузећа. Свим запосленим би биле оверене здравствене књижице. Фирме би биле очишћене од дугова, урађени пословни планови и добили би обртна средства од државе. Новац за све ове намене је био предвиђен у буџету. Такође, Предлог закона из децембра је предвиђао да у приватизацији не могу да учествују фирме из пореских рајева иза којих се увек крију наши грађани и да мора да постоји доказ о пореклу имовине. Предвиђао је и укидање партијских надзорних одбора и заступника капитала.

Тек усвојеним ребалансом буџета је све ово укинуто. Нови закон о приватизацији донесен у августу не решава ни питање радног стажа, ни питање заосталих, неисплаћених зарада радника, ни питање здравствених књижица, ни питање пописа имовине, ни питање увођења реда, ни пословног плана, ни обртних средстава, ни питање пореских рајева, ни надзорних одбора, нити заступника капитала.

Цео поступак прикупљања писама о заинтересованости је дилетантски и служи за замајавање јавности да се у Србији спроводе реформе. Сва предузећа која имају значајну вредности биће гратис или за багателу поклоњена разним пријатељима премијера, без икаквог транспарентног поступка јавног надметања уз обилате субвенције. У ово ће се врло брзо уверити сви инвеститори из озбиљних држава чим крену прве приватизације из тајних меморандума Владе Србије.

Одлука повереника да усвоји жалбу Покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ је важан корак у борби за потпуну транспарентност рада Агенције за приватизацију и праву грађана да знају како и коме се продаје друштвена имовина.

Прилог:

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар