Privatizacija Saopštenje

Agencija za privatizaciju ima rok od 5 dana da dostavi podatke o zainteresovanim „investitorima“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poništio je protivzakonitu odluku Agencije za privatizaciju i naložio toj instituciji da u roku od 5 dana Pokretu „Dosta je bilo – Saša Radulović“ dostavi informacije o svim investitorima koji su na osnovu javnog poziva dostavili pisma o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je tražio podatke kako bi javnost mogla da se uveri u ozbiljnost i kredibilitet „investitora“ koje dovode Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić sa svojim pristrasnim kadrovima koji sede u Vladi i ministarstvima. Agencija je nezakonito odbila zahtev, uz obrazloženje da će objavljivanje podataka negativno uticati na reformski proces privatizacije i osujetiti ciljeve privatizacije. Ovim odgovorom je moglo da se dođe do zaključka da Vlada ne sme javnosti da prizna da su podaci vezani za te investicije lažni.

Podsećamo da je od uvođenja reda Aleksandar Vučić odustao u januaru mesecu ove godine kada je zaustavio reformske zakone koje je pripremilo Ministarstvo privrede sa Sašom Radulovićem na čelu nakon čega je Saša Radulović podneo ostavku. Da su ti predlozi zakona koji su ušli u skupštinsku proceduru u decembru mesecu prethodne godine bili usvojeni u januaru, do sada bi svim radnicima bio povezan radni staž i bile isplaćene sve zaostale zarade na nivou minimalca. Iznos iznad minimalca bi bio konvertovan u kapital, tako da bi radnici postali delom vlasnici preduzeća. Svim zaposlenim bi bile overene zdravstvene knjižice. Firme bi bile očišćene od dugova, urađeni poslovni planovi i dobili bi obrtna sredstva od države. Novac za sve ove namene je bio predviđen u budžetu. Takođe, Predlog zakona iz decembra je predviđao da u privatizaciji ne mogu da učestvuju firme iz poreskih rajeva iza kojih se uvek kriju naši građani i da mora da postoji dokaz o poreklu imovine. Predviđao je i ukidanje partijskih nadzornih odbora i zastupnika kapitala.

Tek usvojenim rebalansom budžeta je sve ovo ukinuto. Novi zakon o privatizaciji donesen u avgustu ne rešava ni pitanje radnog staža, ni pitanje zaostalih, neisplaćenih zarada radnika, ni pitanje zdravstvenih knjižica, ni pitanje popisa imovine, ni pitanje uvođenja reda, ni poslovnog plana, ni obrtnih sredstava, ni pitanje poreskih rajeva, ni nadzornih odbora, niti zastupnika kapitala.

Ceo postupak prikupljanja pisama o zainteresovanosti je diletantski i služi za zamajavanje javnosti da se u Srbiji sprovode reforme. Sva preduzeća koja imaju značajnu vrednosti biće gratis ili za bagatelu poklonjena raznim prijateljima premijera, bez ikakvog transparentnog postupka javnog nadmetanja uz obilate subvencije. U ovo će se vrlo brzo uveriti svi investitori iz ozbiljnih država čim krenu prve privatizacije iz tajnih memoranduma Vlade Srbije.

Odluka poverenika da usvoji žalbu Pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je važan korak u borbi za potpunu transparentnost rada Agencije za privatizaciju i pravu građana da znaju kako i kome se prodaje društvena imovina.

Prilog:

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Na žalost, povereniku nije dato ovlašćenje da podnosi zahteve za pokretawe prekršajnog postupka, ali zato svako drugi, bilo pravno, bilo fizičko lice može, da odgovaraju za prekršaj i da budu kažnjeni. Da i to doćekamo.

  • Sasa.
    Samo napred samis ste rekli da je car go. Samo treba iznaci mogucnost da se sira javnost upozna sa vasim stavovima , a pogotovu sa lazima jurisnika propalog vojvode.