Саопштењe

Одговор покрета "Доста је било – Саша Радуловић" на саопштење Државне ревизорске институције

Државна ревизорска институција је јуче на свом сајту (http://www.dri.rs/) објавила да је поднела 204 прекршајне пријаве, 17 кривичних пријава и 19 пријава за привредни преступ против одговорних лица у субјектима ревизије. Између осталих, наведено је да је поднета и прекршајна пријава против Саше Радуловића, председника покрета „Доста је било“ и бившег министра привреде.

Саша Радуловић није добио прекршајну пријаву тако да не зна шта тачно у њој пише, али је добио извештај ревизора о Извршењу буџета Министарства привреде за 2013.годину. Тај извештај достављамо јавности на увид у прилогу овог саопштења.

Министарство привреде у 2013.години је у првих 8 месеци водио Млађан Динкић, а у последња 4 месеца Саша Радуловић. Ревизор је нашао 4 неправилности.

Ревизор је нашао да су 4 лица била запослена по уговору о привременим и повременим пословима дуже од 120 радних дана, што је максимум у складу са Законом о раду. Три лица су била запослена 588 радних дана, а једно 209 радних дана. Вероватно се ради о возачима. Њих је запослио Млађан Динкић и у министарству затекао Саша Радуловић. Саша Радуловић је прекинуо ту праксу.

Ревизор је нашао да Министарство привреде нема евиденцију о обавезама за субвенционисање каматних стопа по Динкићевој уредби из 2011.години које доспевају 2013.године. Банке дају кредите, а порески обвезници плаћају камате. И тачно је, таква евиденција не постоји и сви покушаји Саше Радуловића да се то утврди, преко Фонда за развој који је потписивао те уговоре са банкама, су остали безуспешни. Ревизор је нашао и да није извршено усклађивање стања потраживања и обавеза са Фондом за развој. Александар Вучић није дозволио да Саша Радуловић смени директорку Фонда за развој која није радила свој посао, и уведе ред у ову област.

Ревизор је нашао да је Динкић дао субвенције ЈП Скијалишта Србије и да око 9 милион динара од тих средстава нису утрошена у складу са програм, а да Министарство није тражило та средства назад до момента ревизије. У међувремену, министарство је тражило и добило назад та средства.

Саша Радуловић је поднео оставку на место министра привреде 24.01.2014.године. Ивица Дачић му је противзаконито и противуставно узео овлашћења својом одлуком од 27.01.2014.године. Извештај о извршењу буџета Министарства привреде за 2013.годину је рађен у фебруару месецу 2014.године и потписао га је Игор Мировић на кога је Дачић пренео овлашћења министра привреде. Због овога, да је и хтео, Саша Радуловић није могао да пише извештај који је био предмет ревизије.

Из свега овога није јасно због чега је Саша Радуловић предмет прекришајне пријаве. Саша Радуловић је тражио од ДРИ да му достави прекршајну пријаву. Чим је је добије, она ће бити стављена на увид јавности.

Прилог:
Извештај ревизора о ревизији Извештаја о извршењу буџета Министарства привреде за 2013.г

DRI_Izvestaj_2014_Min_Priv

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар