Одбрана Саопштењe

Ко је одговоран за рушење хеликоптера Ми-17?

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упозорава да се Министарство одбране крије иза лажних тврдњи о војној тајни, независној тужилачкој истрази и потреби да се она спроводи у тајности. Министарство одбране дужно је да јавно објави ко је наредио да се војни хеликоптер Ми -17 ангажује у акцији спасавања бебе из Новог Пазара, а посебно ко је наредио да хеликоптер мора да слети на аеродром Срчин, упркос томе што временски услови нису омогућавали безбедно слетање. У највишем је интересу јавности да ни једна чињеница не остане скривена и да се тако одговорни извуку некажњено.

585419_helikopter-mesto-pada-foto-vesna-lalic-2_ff
Foto: Vesna Lalić (Blic)

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” предао је данас Министарству одбране захтев да нам, у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, достави све копије интерних аката (одлука, депеша, налога…) којима су дефинисане наредбе за коришћење хеликоптера Ми-17 који се срушио 13. марта 2015. године у Сурчину. Захтевамо да нам се доставе и извештаји о командној одговорности, као и најновији извештај РВ и ПВО о паду хеликоптера.

Неприхватљиво је да премијер Александар Вучић покушава да завара и анестезира јавност саопштавајући јој како у извештајима нема “ничег спектакуларног”, што би требало ваљда да значи да извештаји нису важни и вредни узнемиравања. Вучић се већ устаљено понаша према грађанима као да су малолетни и недорасли искушењима, па нас “штити” од вишка информација. Такво понашање је неприхватљиво поготово у случају хеликоптерске несреће за коју има много индиција да је парадигма злоупотребе институција у сврху пропаганде појединаца и недопустиве импровизације.

Процес утврђивања одговорности за пад војног хеликоптера мора бити транспарентан и то не само зато што је због нечије сујете погинула најбоља хеликоптерска посада коју је Војска Србије имала, већ и због интереса друштва да се прекине са праксом злоупотребе институција у пропагандне сврхе Александра Вучића и његових министара.

Прилог:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pa ovo je sramota sta se radi u ovoj drzavi! Ako ni zbog cega drugog onda zbog ovog mora ovakva vlada da padne! Vucic da podnese ostavku kao najnesposobniji premijer koji se drznuo da se ponasa kao mali car u zemlji koja carevina nije! Sve i da je najsposobniji i najpametniji premijer kojeg smo imali ovakva uzurpacija vlasti je nedopustiva.

 • Nezajažljiv poriv istaknutih predstavnika partokratsko-autokratske vlasti u Srbiji za hiperbolizacijom svega od čega se može izvuči lična korist, nasuprot istom takvom porivu za radikalnom konvergencijom svega onog što im može naneti ličnu štetu, je osnovni uzrok helikopterske nesreće. I ne samo nje. Pošto živim i radim u Boru, argumentovano tvrdim da prekjućerašnja havarija u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru u korenu ima iste uzroke. Hiperprodukcija uspeha ili “uspeha” je osnovno gorivo za Potemkinovu Srbiju koju gradi Vučić i njegov režim.

 • NEVERUJEM NI U JEDAN KOMENTAR O PADU HELIKOPTERA!!!
  VERUJEM SAMO SEBI, KOJA SAM ČULA, DVA PRELETANJA HELIKOPTERA IZNAD MOJE KUĆE I KOJI JE ZVUČAO KA MALI SPORTSKI AVIJON U KVARU!!!!
  POŠTO JE MOJA KUĆA NA KORIDORU, TE KOBNE NOĆI KADA SU IZGUBLJENI ŽIVOTI LJUDI !!!!
  TAJ HELIHOPTER JE BIO NEISPRAVAN PO ZVUKU MOTORA!!!!
  POZDRAV

 • VUČIĆ POTPOMAŽE ŠPEKULACIJE I NAGADJANJA OKO “HELIKOPTERA”
  Vučić je u svom maniru, svadjalačkom, sa novinarima i gradjanima Srbije ili ko zna kome se obraća, rekao, da će se objaviti “oba izveštaja”, “…a vi izvolite i zaključite sami …”. Nema šta mi laici da zaključujemo ! PA NI SAM VUČIĆ ! Neka se obznane imena i prezimena članova obe komisije i neka javni tužilac i sudija iskažu svoje ZAKLJUČKE i stavove SA PUNIM IMENOM I PREZIMENOM i na taj način svi pojedinačno garantuju svoju stručnost i čast, kao i SVOJU ODGOVORNOST u utvrdjivanju istine i odgovornost i moral pred zakonom, svojim kolegama, članovima svojih porodica i gradjanima Srbije. Tada će se stvoriti elementarni uslovi za poverenje i kraj špekulacija. Sve drugo je manipulacija i zataškavanje istine u nečijem interesu !!! JAVNOST ! JAVNOST ! JAVNOST !

 • Моје прво конкретно питање гласи: Како је могуће да извештај о паду војног хелихоптера који је комисија за утврђивање несреће упутила Тужилаштву, прво доспе у руке “нашег драгог премијера”? И по ком закону ако је судство у Републици Србији независно од извршне власти?
  и друго: ко је све на аеродрому Никола Тесла очекивао слетање поменутог хелихоптера ради промоције и сликања?