Beograd Građevina Saopštenje

Beograd na vodi oduzeo šansu srpskim arhitektima

Magazin OKO, RTS, 6. april. 2015. godine

Gosti gradonačelnik Siniša Mali, Dragoljub Bakić, član Akademije arhitekture Srbije i Milutin Mrkonjić, bivši ministar građevine

Pogledajte žučnu raspravu o opravdanosti izgradnje projekta „Beograd na vodi“ u kojoj gradonačelnik Siniša Mali posredno otkriva da investitora očekuje zarada na desetine miliona evra. Zaradu će, podsećamo, imati strani investitor koji je besplatno dobio najskuplju i najvredniju zemlju u Beogradu, čuvanu 70 godina Generalnim urbanističkim planom.
Akcenti iz emisije:

Arhitekta Bakić:

  • Pozdravljamo investiciju od 3,5 milijardi, ali samo da se poštuje interes građana i javni interes i da se radi po zakonu. Ne podržavamo ovakav projekat, na ovakvoj lokaciji. Posle mosta Zemun Borča na levoj obali Dunava otvorene su mogućnosti da se ovakav projekat relaksirano izvede, bez problema i bez ograničenja spratnosti.
  • Projektom se ukida odrednica Generalnog urbanističkog plana, koji je u kontinuitetu od 1950. godine, čuvao savsko priobalje, velike civilizacijske vrednosti, koje pripada svim građanima. GUP jasno određuje: nema stanovanja i nema automobila na tom prostoru. To se čuva 70 godina i mi smo za to da se to čuva. To se čuva 70 godina i neko dođe i preko noći promeni.
  • Šta je Beograd skrivio da mu dođe neki investitor koji nema etički kod?
  • Na obale treba da siđu građani, a ne oblakoderi.
  • Ne znamo ko je uradio maketu. Stotine mladih arhitekata u Beogradu danas bi bolje uradilo. Zašto se ne da šansa srpskim mladim arhitektima?

Gradonačelnik Mali:

  • Plan posebne namene za Beograd na vodi radili su zajedno Zavod za urbanizam grada Beograda, najeminentnija institucija u ovom trenutku, i RTKL, koji je treća najveća u svetu koja se bavi ovim.
  • Stalno se stvara neka fama oko toga da treba da se uradi konkurs, a u stvarisamo da se zamažu oči javnosti. Treba da otvorimo karte i kažemo zašto kritike „Beograda na vodi“. Je l razlog što ako se desi „Beograd na vodi“ neće Miroslav Mišković da napravi svoju Luku Beograd, neće Miroslav Mišković da zaradi desetine miliona evra od toga, nego će koristi imati građani Srbije.
  • Je li problem što će neki Vučić i neki Mali da realizuju projekat, a ne DS i neki Miroslav Mišković?

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • E moj mali,bas si ti mali.ovde se ocigledno ne postuje struka,a i kako ce kad su u manjini,profesorima lekarima cemo da smanjujemo plate,ali cemo da povecavamo za politicke partije i ovakve likove.nema nama spasa,prosto su ti ljudi u vecini.svako dobro svima kako god

  • Naucili su sta znaci talking points. I naucili su da ih kreiraju i koriste. Ali bar bi mogli da koriste digitron ako vec ne umeju internet. 5000 radnika puta 800 evra bruto je 4 miliona evra a ne 40 miliona evra. Ako se uzme da su nameti 60% na plate to znaci 320 evra po zaposlenom. Ima da se obogatimo fizikalnim radom i da zivimo ko kraljevi i novokupljenim stanovima Beograda na vodi. Gde da stanem u red?

  • “Dragoljub Bakic ne razume nishta! Pravnici da pricaju kako da se gradi!?” Takva nam je S(v)rbija, brale…

  • Ne pripadam ni DS ni SNS niti tajkunima ali sam kao rođeni Beograđanin protiv BG na vodi. Nije tačno da su samo tajkuni nezadovoljni već i deo običnih građana. Niko nam ne odgovara zašto se sa parama koje se nude nije išlo na levu stranu Dunava? I jučerašnje izlaganje a potom i “odbrana” premijera je neprimerena kao i ostalih SNS-ovaca. Opozicija ima ravo da prigovara a na predlagaču je da brani a ne da se ponaša kao da je na pijaci. Sramota i pitam se samo gde će nas sve ovo odvesti? Daleko sigurno NE.

  • Kad zanemarimo sve bitne aspekte koji su protiv gradnje Beograda na vodi,ostaje jedan takodje ne manje bitan.U Srbiji nije novost da izumiru sela ,u Srbiji izumiru i gradovi (Broj učenika koji pohađa osnovne škole u Pčinjskom okrugu smanjen je za skoro 1.000 u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je za 7.612 učenika manji u odnosu na 2003/2004. godinu, pokazuju podaci vranjske kancelarije Školske uprave Leskovac. )
    Ako nam je kao drzavi cilj da napravimo Beogradski pasaluk onda ima logike da se sve pare ili veci deo ulaze u Beograd .Neko odozgo mora da zna
    da su od Kursumlije,Vranja,Leskovca,Babusnice,Pirota, Knjazevca,Bora,Majdanpeka…sve do Dunava i granice sa Bugarskom sva ta mesta potpuno demografski devastirana.Od Brzeca pa do Lukovske banje i Kursumlije, podno Kopaonika imate potpuno prazan prostor ,netaknutu prirodu ali bez ljudi..Ne treba biti mnogo pametan pa pretpostaviti cija ce zemlja to biti za neku deceniju.
    Da ne duzim ,niko nije protiv da se Beograd gradi ,ali ako mladi narastaj nema mogucnost egzistencije u provinciji on ce odlaziti za Beograd pa ce cak kupovati i “prelepe” stanove u Beogradu na vodi a Srbija ce biti sve manja i manja!