Vojvodina Saopštenje

Somborci ljuti zbog poklonjenog kamiona bogatijem Kragujevcu

Javno komunalno preduzeće “Čistoća” iz Sombora je na kredit kupilo tri nova kamiona za odvoz smeća da bi jedan polovni poklonila komunalcima u Kragujevcu.

Izvor: Blic

Foto: Slobodan Jerković, Blic
Foto: Slobodan Jerković, Blic

 

Somborci, koji inače već mesecima protestvuju protiv povećanja cena i načina obračuna iznošenja smeća, smatraju ovaj gest neprimerenim, tvrdeći da je reč o lažnoj solidarnosti, te da se preko njihove grbače namiruju neki stranački računi.

Direktor “Čistoće” Nikola Pajić, naime, predsednik je somborske organizacije SPO, a zahvaljujući podršci ove stranke SNS je preuzeo vlast u Kragujevcu, pa je ovo samo nastavak te saradnje – tvrde u pokretu “Dosta je bilo”.

Oni traže preispitivanje odluke o ustupanju kamiona. U “Čistoći” pak tvrde da nije reč o poklonu, već o pozajmici i pomoći, a ustupanje kamiona ocenjuju kao visok stepen solidarnosti sa kolegama u gradu sa nagomilanim komunalnim problemima.

– Naši komunalci se hvale da su dobro poslovali i da će lako da otplaćuju kredit za kamione, a građani s pravom pitaju da li je bilo neophodno uvećanje cene iznošenja smeća ako mogu da poklanjaju vozila. Od toga su napravili i veliku pompu, a da korisnike i finansijere usluga niko ništa nije pitao. Istina, to je predstavljeno kao solidarna pomoć, ali je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić već prilikom ceremonije primopredaje vozila poručio da će dobijeni kamion kada im više ne bude potreban proslediti nekom gradu gde će biti potrebniji. Otkud pravo nekome, pa makar to bio i Radomir Nikolić, da raspolaže imovinom Somboraca? – pita Dragan Nikodijević.

NJegov kolega iz Pokreta Milan Turnšek tvrdi da „Čistoća“ godišnje iz gradskog budžeta za odnošenje smeća socijalno ugroženim kategorijama stanovništva dobija oko 10 miliona dinara. „Zar ne bi bilo mnogo ispravnije i racionalnije da je ‘Čistoća‘ umesto kupovine očigledno jednog nepotrebnog kamiona oslobodila gradski budžet tog izdatka ili da se te pare potroše u neke korisnije svrhe?“ – dodaje Turnšek.

– Vozilo ustupamo na korišćenje dok se ne steknu uslovi da to preduzeće kupi novo vozilo. Ovo je gest dobre volje, a kada Kragujevcu vozilo više ne bude potrebno, ideja je da se ono ustupi nekoj drugoj opštini – rekao je Nikola Pajić, direktor somborske „Čistoće“ prilikom primopredaje kamiona marke „volvo“ starog osam godina.

Nekorektno prema građanima

Hadži Zdravko Kovač, koji je pokrenuo inicijativu preispitivanja načina obračuna, tvrdi da je potpuno neshvatljivo da grad sa zamrlom privredom poklanja vozilo ekonomski višestruko nadmoćnijem Kragujevcu.

– Ako je neopravdano podizanje cena usluga i neprimeren način obračuna i naplate, omogućio da delimo kamione, onda je to nekorektno prema građanima. Tim pre što se za “Čistoću” svake godine izdvaja i dodatni novac iz gradskog budžeta – tvrdi Hadži Kovač.

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar