Одбрана Саопштењe

Вучић дугује оставку због афере „Хеликоптер“

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева оставку премијера Александра Вучића због одговорности за злоупотребу Војске Србије у пропагандне сврхе која је резултирала рушењем хеликоптера Ми-17 и смрћу седморо људи.

Прилози извештаја о узроцима и околностима који су довели до хеликоптерске несреће 13. марта 2015. године у Сурчину, као и транскрипт разговора пилота Омера Мехића са контролом летења, које је објавило Министарство одбране, додатно потврђују одговорност министара одбране Братислава Гашића и здравља Златибора Лончара за ангажовање војне екипе по сваку цену и без обзира на непостојање услова за безбедно спровођење акцијe.

На видело су изашле лажи премијера Вучића „нико ништа није хтео да се слика“ и министра Лончара „Био сам код куће“. Генерал Предраг Бандић је посведочио да је министар одбране Гашић изричито тражио да хеликоптер полети, да је министар здравља Лончар желео да буде присутан при слетању, као и да се, упркос инсистирању пилота Мехића да слети на хелиодром ВМА или у Батајницу, захтевало од пилота да слети на аеродром у Сурчину. Ова последња одлука била је кобна. Арогантни министри су вероватно чекали у Сурчину свој минут славе.

Покрет упозорава да је из објављених транскрипта изостављено осам минута разговора у којима се инсистирало на промени одредишта за слетање.

Непосредан повод који је довео до рушења хеликоптера Ми-17, још није сасвим јасан, али је јасно да је главни узрок непрофесионално понашање и наредбе министара који су желели публицитет у акцији спасавања. Премијер и министри се сад могу правдати хуманим циљевима, али је чињеница је да су пропагандним ефектима акције подредили сигурност четворочлане војне посаде, лекара и бебе, да су војне структуре ставили под неиздржив притисак да се акција спроведе.

Вучић и његови министри су посебно одговорни за безочни покушај скривања сопствене одговорности иза окривљавања пилота Омера Мехића да је пилотирао под дејством алкохола. Премијер Вучић и његови министри урушили су све институције у држави и последњи је тренутак да поднесу оставке.

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • On i Dr. Nebojša su uspeli u ” promo ” akcijama uz helikopter i službena vozila, a dva ministra koje on ” ne da ” nisu.
    To su činjenice.
    Sedam izgubljenih života, spaseno dete od snega i devojčica od otmičara su rezultati neuspešno- uspešne promotivne aktivnosti za sada četiri člana vlade kojima ” tercira ” ministar rada.
    Ova vlada duguje pet ostavki a ne jednu. To ne rešava rekonstrukcija nego nova i prava konstrukcija.
    Dosta je bilo