Рударство Саопштењe

Спремили преварни стечај за РТБ Бор

Руководство РТБ Бор, уз пуну подршку Александра Вучића и његове владе, поднело је 31. марта Привредном суду у Зајечару план реорганизације РТБ Бор кроз стечајни поступак. Циљ им је да се на незаконит начин ослободе већег дела досадашњег дуга од око 700 милиона евра, да прикрију пословање у последњих пет година, практично преваре људе којима су дужни и несметано наставе да воде компанију у пропаст .

Унапред припремљени план реорганизације (УППР), кроз који генерални директор Благоје Спасковски и његов тим намеравају да спроведу стечај, незаконит је јер не задовољава ни минимум услова које поставља Закон о стечају. Руководство РТБ Бора није пописало и проценило сву имовину, није проценило резерве руде које су највећа вредност тог предузећа, нису пописана потраживања, а нису пописани ни судски спорови, посебно по тужбама радника.

 

Bor_samo_hrabro

 

Спасковски, уз помоћ Владе Александра Вучића, Фонда за развој и Агенције за осигурање депозита,  предлаже да се необезбеђени повериоци, међу којима је више од 170 радника, који потражују око 360 милиона евра, одрекну 90 одсто главнице дуга и камата, да би несметано наставио да прави нове дугове. И дуг 650 бивших радника из система РТБ Бора, којима годинама није уплаћиван пун радни стаж, биће отписан на исти начин.

И нове дугове РТБ Бора плаћаће грађани Србије.

Преварни план су подржали Фонд за развој, који је у овај бунар бацио 180 милиона евра,  и Агенција за осигурање депозита, која заступа Београдску банку у стечају и Југобанку у стечају, чиме су директно оштећени и повериоци ових банака. Уз њихову подршку је једино и могућа ова превара.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упозорава да су Спасковски и његови људи до сада, под патронатом партократије, прво Динкића, а сада Александра Вучића, направили огроман дуг, водили компанију у погрешном правцу, трошили новац ненаменски, извршили потпуно неисплативу и погрешну инвестицију у нову топионицу.

Топионица, која је по оригиналној понуди требала да кошта 135 милиона евра, па 175 милиона евра, на крају је коштала 251 милион евра и још није готова. Поражавајући је податак да је трошак металуршке прераде у новој топионици три и по пута виши од цене у свету. Прерада у РТБ Бору кошта преко 1.750 долара по тони, док је светска тржишна цена ове прераде испод 500 долара по тони.

Све ово је фатално за РТБ Бор, грађане Бора и за саму Републику. План реорганизације је покушај да се све то заташка и настави по старом за рачун грађана целе Србије.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” одржаће у среду 15. априла, у 12 сати, у својим просторијама у Београду (Бранкова улица 21) конференцију за новинаре на којој ћемо анализирати пословање РТБ Бор у последњих пет година, потпуно промашену инвестицију у нову топионицу и преварни план реорганизације Благоја Спасковског и Александра Вучића.

На конференцији за новинаре ће говорити лидер Покрета Саша Радуловић и стручњаци из Бора: др економских наука и инжењер металургије Милан Дејановски, др рударских наука Бранислав Михајловић, инжењер машинства Живорад Станисављевић, магистар Драган Живковић.

Прилог:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар