Рударство Саопштењe

Спремили преварни стечај за РТБ Бор

Руководство РТБ Бор, уз пуну подршку Александра Вучића и његове владе, поднело је 31. марта Привредном суду у Зајечару план реорганизације РТБ Бор кроз стечајни поступак. Циљ им је да се на незаконит начин ослободе већег дела досадашњег дуга од око 700 милиона евра, да прикрију пословање у последњих пет година, практично преваре људе којима су дужни и несметано наставе да воде компанију у пропаст .

Унапред припремљени план реорганизације (УППР), кроз који генерални директор Благоје Спасковски и његов тим намеравају да спроведу стечај, незаконит је јер не задовољава ни минимум услова које поставља Закон о стечају. Руководство РТБ Бора није пописало и проценило сву имовину, није проценило резерве руде које су највећа вредност тог предузећа, нису пописана потраживања, а нису пописани ни судски спорови, посебно по тужбама радника.

 

Bor_samo_hrabro

 

Спасковски, уз помоћ Владе Александра Вучића, Фонда за развој и Агенције за осигурање депозита,  предлаже да се необезбеђени повериоци, међу којима је више од 170 радника, који потражују око 360 милиона евра, одрекну 90 одсто главнице дуга и камата, да би несметано наставио да прави нове дугове. И дуг 650 бивших радника из система РТБ Бора, којима годинама није уплаћиван пун радни стаж, биће отписан на исти начин.

И нове дугове РТБ Бора плаћаће грађани Србије.

Преварни план су подржали Фонд за развој, који је у овај бунар бацио 180 милиона евра,  и Агенција за осигурање депозита, која заступа Београдску банку у стечају и Југобанку у стечају, чиме су директно оштећени и повериоци ових банака. Уз њихову подршку је једино и могућа ова превара.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упозорава да су Спасковски и његови људи до сада, под патронатом партократије, прво Динкића, а сада Александра Вучића, направили огроман дуг, водили компанију у погрешном правцу, трошили новац ненаменски, извршили потпуно неисплативу и погрешну инвестицију у нову топионицу.

Топионица, која је по оригиналној понуди требала да кошта 135 милиона евра, па 175 милиона евра, на крају је коштала 251 милион евра и још није готова. Поражавајући је податак да је трошак металуршке прераде у новој топионици три и по пута виши од цене у свету. Прерада у РТБ Бору кошта преко 1.750 долара по тони, док је светска тржишна цена ове прераде испод 500 долара по тони.

Све ово је фатално за РТБ Бор, грађане Бора и за саму Републику. План реорганизације је покушај да се све то заташка и настави по старом за рачун грађана целе Србије.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” одржаће у среду 15. априла, у 12 сати, у својим просторијама у Београду (Бранкова улица 21) конференцију за новинаре на којој ћемо анализирати пословање РТБ Бор у последњих пет година, потпуно промашену инвестицију у нову топионицу и преварни план реорганизације Благоја Спасковског и Александра Вучића.

На конференцији за новинаре ће говорити лидер Покрета Саша Радуловић и стручњаци из Бора: др економских наука и инжењер металургије Милан Дејановски, др рударских наука Бранислав Михајловић, инжењер машинства Живорад Станисављевић, магистар Драган Живковић.

Прилог:

Ознаке
Доста је било

Доста је било

3
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jovicabob Recent comment authors
најновији најстарији
bob
Гост
bob

imate punu podrsku za sve sto radite, samo napred i nemojte odustajati… Draze bi nam bilo kada biste cesce komentarisali politicki zivot ako ne preko medija onda bar ovako saopstenjima….

Jovica
Гост
Jovica

Da li je topionica sama po sebi katastrofalna investicija ili zbog drasticnog povecanja cene za duplo, od predvidjene?
Sta je razlog da jedinicna cena proizvodnje po toni bude tri i vise puta skuplja u odnosu na svetsku cenu?

Jovica
Гост
Jovica

Procitao sam sve tekstove,potpuno je jasno i strasno!