Ауторски текст Медији

In memoriam: Кaтaринa Прeрaдoвић (1972-2015)

Ни зрно компромиса, ни милиметар од чињенице, ни трунка оклевања пред притисцима и претњама и непресушна благост, нежност, неуморна брига за пријатеље. У земљи, у какву се Србија претворила, тај спој је смртоносан и за мање крхко биће од Каће. Посебно у новинарству и посебно ако си ексклузивац какав је била Каћа.  Зато таквих нема, зато и много јачи беже и скривају се. Али не и Каћа.

Katarina Preradovic

Новинарство је живело кроз моју велику пријатељицу. Принципи, истина, разоткривање тајних дилова и лажи власти, јавни интерес, колегијалност, борба за слабијег, помоћ другоме, презир према сплеткама – све је то живело кроз Каћу и зато Каћа није преживела. Није хтела да се склони.

Један од најбољих економских новинара које смо икад имали, градила је храбар, бескомпромисан „Блиц“ од самог почетка и није пристала да се мења ни због тиража, ни због претњи, ни због уцена. Све се то разбијало о њу и њене аргументе, о њена чврста питања. Подједнако су се разбијали политичари и тајкуни, као и уредници и кобајаги новинари, послушници сваке власти. А Каћа је након сваке битке имала само нежан осмех за пријатеља и веру да баш све то тако и треба да буде, да није посебна, да само ради свој посао

Ишла је тамо одакле су сви бежали. И у тренутку док сви беже. Каћа је увек ишла у супротном правцу – према светлости. Њени најчвршћи ослонци су временом посустајали или је и њих убијало то што су бескомпромисни, као Верицу Бараћ. Кад Верице више није било, није посустала, није се ни уплашила, није ни помислила на себе. Сви су одустали од чувене 24 приватизације, а она није. Мало је оних који се усуђују да дирају у Вучићеве тајне дилове са Арапима, а она је то радила. Један од њених последњих текстова у НИН-у био је баш о том срцу корупционашке таме.

Кад би постало опасно или неподобно са неким или о нечему причати, она је причала, уверена да не ризикује баш она својим текстом, да ће навући већи гнев на себе, да ће јој још чвршће ти ловци у мутном затворити своја врата. Блокирати је, одсећи од извора од којих сваки новинар живи. Тај грозан свет је живео у убеђењу да ће сакрити своје прљавштине ако јој откаже интервју или одбије да достави податке. Али Каћа никад није одустајала, чак и кад није имала подршку уредника.

Каћа је увeк била на страни јавног интереса, демократије и увек против оних који су јаки, у тренутку кад су најјачи и кад су били наизглед нeупoрeдивo jaчи oд њe. Неразумљиве и досадне бројеве, уговоре, чињенице преводила је у свима разумљиве приче о крађи, лоповлуку, лошим намерама. Њени текстови остаће најбољи уџбеник новинарства, огледало у коме ће црвенети такозвани новинари које смс налоге које претварају у текстове за објављивање.

Умрла је трагично прерано, у својој 43-ој години. Оставила је  два сина, два предивна дечака на које је била поносна и Владу, своју велику љубав и ослонац.

Тамара Спаић