Приватизација Саопштењe

Зашто Тасовац брани „таксисту из Панчева“?

Кобајаги забринут за културно и национално благо Србије које је на тацни и будзашто предато за сада тајном купцу „Авала филма“ или, ако вам је драже, таксисти из Панчева, министар Иван Тасовац посетио је данас све те филмове и обавестио да немамо зашто да будемо забринути.

Покрет „Доста је било Саша Радуловић“ упозорава јавност да је Министарство културе најновијим саопштењем да “филмскa грaђa ни нa кojи нaчин ниje угрoжeнa и нeмa мeстa бojaзни дa ћe пoмeнути филмски фoнд бити уништeн” преузело улогу бранитеља пљачкашке приватизације. Тасовац је извртањем суштине проблема покушао да прикрије чињеницу да је “таксиста из Панчева“ постао власник продуцентских права на готово све најбоље филмове икада овде снимљене и да они од сада неће моћи да се приказују без његове дозволе. Јер, то где се филмови физички налазе нема баш никакве везе са чињеницом да су продати за пола милиона евра, као шлаг на торту уз 37 хектара земљишта на Кошутњаку.

Министарство лицемерно-нетачно саопштава да је „јaвнoсти у пoтпунoсти дoступaн филмски фoнд, тaкo дa публикa и дaљe нeсмeтaнo мoжe дa глeдa рeмeк-дeлa, пoпут филмoвa “Maрaтoнци трчe пoчaсни круг”, “Кo тo тaмo пeвa”, “Oтaц нa службeнoм путу”, “Сjeћaш ли сe Дoли Бeл”, “Majстoр и Maргaритa”, “Jутрo”, “Кaд будeм мртaв и бeo”, “Зaсeдa”, “Нaциoнaлнa клaсa”, “Буђeњe пaцoвa”, “Спeциjaлнo вaспитaњe”, “Пoсeбaн трeтмaн”…
Министарство лицемерно прећуткује да ће убудуће за свако јавно приказивање oствaрeњa Душaнa Maкaвejeвa, Жeлимирa Жилникa или Mишe Рaдивojeвићa и других славних аутора морати да се пита „таксиста из Панчева“ за сагласност и цену. И то без обзира да ли се филмови eмитуjу нa тeлeвизиjи, пуштajу студeнтимa филмских шкoлa, припрeмajу, издajу или прoдajу у нoвим дигитaлним oблицимa (ДВД, Блурay, итд.), мoрa сe трaжити дoзвoлa нoсиoцa прoдуцeнтских прaвa.

Мила Турајлић, директорка „Синема Комунисто“ упозорава да су сви ти филмови препуштени на вољу неког незнанца и да је ”прoблeм штo jeдaн чoвeк мoжe дa oдлучи дa нeки филмoви зaувeк нeстaну из jaвнoг прикaзивaњa, a ти филмoви су пoбeдници фeстивaлa у Кaну, Вeнeциjи, Бeрлину, Кaрлoвим Вaримa и имajу културну врeднoст кoja нe смe зaвисити oд дoбрe вoљe jeднoг чoвeкa“.
Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ подсећа да је приватизација „Авала филма“ књишки пример пљачкашке приватизације под патронатом државе која је била и поверилац и управник и продавац и позива тужилаштво да у независној истрази покуша да утврди има ли начина да се спаси макар национално и културно благо. Не физички, знамо да је у депоу Кинотеке, већ да се сва продуцентска права врате Србији.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pljačkaška privatizacija pod zaštitom države.Kad su se dočepali vlasti pod parolom “borbe protiv korupcije”. Stvorili su okvir za plačku bez kazne i prava na preispitivanje zločina.

    • Stvorili su njihovi prethodnici (od 90-tih naovamo). Ovi su samo nastavili. Vucic da je imao malo mozga (kao sto ga nema), bi preokrenuo stvari. Imace vremena za kajanje, kad nauci sta znaci “oteto prokleto”, ali ce onda biti kasno.

  • DA PREDJEMO MALO SA REČI NA DELA. KADA ĆE RESTART. OVO SE VIŠE TRPETI NE MOŽE.
    NE SAMO U VEZI AVALE FILMA, U VEZI OMBUDSMANA I DR., PROSTO NAROD NEMA HLEBA DA JEDE. DANAS SU MI DOŠLE TRI POJEDINAČNE STRANKE. SVI SU ODMAH REKLI, KADA SU UŠLI, DA PARA NEMAJU. AKO MOGU DA RADIM DOK U BUDUĆNOSTI NE STANU NA NOGE. KAKO BUDUĆNOSTI OVDE NEMA, NEĆE BITI NI PARA. NARAVNO SVI SU IMALI ISTU TUŽNU PRIČU KAKO SU OSIROMAŠILI U OVOM NAŠEM PROKLETOM PLJAČKAŠKOM SISTEMU.
    PROBLEM SU I MEDIJI, KOJI I DALJE MELJU ONO MALO MOZGA ŠTO JE KOD POJEDINIH OSTALO. PROČITAH DA SNS I DALJE IMA 50% PODRŠKE. DA LI JE MOGUĆE.