Медији Саопштењe

Година силеџијства над медијима и новинарима

Годишњица треће владе Александра Вучића обележена је прогоном и застрашивањем независних новинара, укидањем сатиричних емисија и цензуром, баш као што је и почела. Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” најоштрије осуђује све потезе власти који су довели до незапамћеног сужавања простора за критичко и слободно изражавање мишљења.

sneg

Подсећамо да је у дану када је премијер Вучић, пре годину дана, излагао свој експозе и представљао своје нове министре зацртан и промовисан аутократски модел гушења слободе медија. Тада је у Скупштини по први пут после 2000-те године уведена подела на “подобне” и “неподобне” медије тако што је само новинарима Танјуга био дозвољен приступ у скупштинску салу, а блага критика кандидата за министре коју је у јутарњем програму РТС изнео Срђан Шкоро, шеф деска владиног листа “Вечерње новости” довела је до његове смене, пребацивања у другу редакцију и мобинга. Новинари Танјуга од тада су се много пута јавно избрукали објављујући лажне вести о успесима власти, које су затим морали да демантују.

Од тада до данас остали смо без емисија и новинара који су слободно износили чињенице и критичке ставове према премијеру, хапшени су људи због објава на друштвеним мрежама, обарани сајтови који су критички извештавали о мајским поплавама или плагираним докторатима министара и политичара.

Присуствовали смо јавном издирању премијера на новинаре и оркестрираним кампањама против истакнутих појединаца какав је омбудсман Саша Јанковић. На годишњицу владе цензурисана је култна сатирична емисија “24 минута са Зораном Кесићем”, а слободни новинар Ненад Михаиловић, аутор “Личног става” изложен је претњама и прогону.

Премијер Александар Вучић је потпуно приватизовао државу, а односом и политиком према независним институцијама и медијима укинуо слободу изражавања и увео страх и цензуру.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” позива новинаре да, упркос застрашивањима којима су изложени, устану у одбрану своје професије. Позивамо сва грађанска удружења да их у томе подрже.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Prilikom jednog intervjua sa predsednikom jedne opštine u Srbiji (ne smem da kažem koje jer mi nije svejedno da se zezam sa tim), pripadnikom SNS-a, isti mi je rekao, nezvanično, da je najbolje vreme bilo kad je Tanjug tako funkcionisao da dobije šta treba da kaže i onda svi mediji prenose isto.
  Na moju opasku kako je to moglo da bude bolje, on mi je rekao, citiram:
  ,,A šta bi ti hteo?! I da voziš avion i da upravljaš državom! Ima ko je zadužen to da radi.”
  Krivo mi je što sam već spakovao kameru. Mogao sam da ga snimim ,,na kvarno”. Ovako, nemam nikakav dokaz.

 • Непријатно сам био синоћ изненађен са одказивањем најављеног садржаја “24 минута са Зораном Кесићем” и одгледавањем репризне емисије од прошле недеље. Оно, ух како да га назовем, зовите га како хоћете, укунуо нешто што је још светлило у овом мраку од информација. Волео сам у позоришту да гледам трагикомедије, сада имамо “комитрагедију” смејали смо се глупостима које изваљују дотични са “оним” на челу, а дошло време за други део кованице, ПЛАЧЕМО над плодовима те комедије! Што пре најуримо банду мање ћемо плакати! Несрећа је што многи гледају само ТВ и немају праве информације па мисле да је догађај када неки блента ОТВАРА ЛИФТ!!!! Или пешачки прелаз, или шлиц или….

 • A ja podrzavam buducu vladu, u kojoj ce nadam se mesto naci i pokret DJB, da uhapsi i sadasnjeg premijera kao i njegove ministre, ukljucujuci i gradonacelnika BG! Ovo ne moze i ne sme proci nekaznjeno!

 • DJB me je obradovalo zbog principijelnosti i zastite medija. Medjutim, razocaravajuce je sto se pruza podrska samo DJB odgovarajucim medijima, a ne onima koji kritikuju DJB (recimo Telepromter). Stoga, gubi moju podrsku. Pocinje da lici na sve druge stranke.

 • Sloboda medija ne postoji,kritičko mišljenje ne postoji,ova zemlja ne postoji.Postoji samo glad, beznadje,beda, jad, laž,prevara i blato a u tom blatu,na samrti,nada