Mediji Saopštenje

Godina siledžijstva nad medijima i novinarima

Godišnjica treće vlade Aleksandra Vučića obeležena je progonom i zastrašivanjem nezavisnih novinara, ukidanjem satiričnih emisija i cenzurom, baš kao što je i počela. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” najoštrije osuđuje sve poteze vlasti koji su doveli do nezapamćenog sužavanja prostora za kritičko i slobodno izražavanje mišljenja.

sneg

Podsećamo da je u danu kada je premijer Vučić, pre godinu dana, izlagao svoj ekspoze i predstavljao svoje nove ministre zacrtan i promovisan autokratski model gušenja slobode medija. Tada je u Skupštini po prvi put posle 2000-te godine uvedena podela na “podobne” i “nepodobne” medije tako što je samo novinarima Tanjuga bio dozvoljen pristup u skupštinsku salu, a blaga kritika kandidata za ministre koju je u jutarnjem programu RTS izneo Srđan Škoro, šef deska vladinog lista “Večernje novosti” dovela je do njegove smene, prebacivanja u drugu redakciju i mobinga. Novinari Tanjuga od tada su se mnogo puta javno izbrukali objavljujući lažne vesti o uspesima vlasti, koje su zatim morali da demantuju.

Od tada do danas ostali smo bez emisija i novinara koji su slobodno iznosili činjenice i kritičke stavove prema premijeru, hapšeni su ljudi zbog objava na društvenim mrežama, obarani sajtovi koji su kritički izveštavali o majskim poplavama ili plagiranim doktoratima ministara i političara.

Prisustvovali smo javnom izdiranju premijera na novinare i orkestriranim kampanjama protiv istaknutih pojedinaca kakav je ombudsman Saša Janković. Na godišnjicu vlade cenzurisana je kultna satirična emisija “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, a slobodni novinar Nenad Mihailović, autor “Ličnog stava” izložen je pretnjama i progonu.

Premijer Aleksandar Vučić je potpuno privatizovao državu, a odnosom i politikom prema nezavisnim institucijama i medijima ukinuo slobodu izražavanja i uveo strah i cenzuru.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poziva novinare da, uprkos zastrašivanjima kojima su izloženi, ustanu u odbranu svoje profesije. Pozivamo sva građanska udruženja da ih u tome podrže.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prilikom jednog intervjua sa predsednikom jedne opštine u Srbiji (ne smem da kažem koje jer mi nije svejedno da se zezam sa tim), pripadnikom SNS-a, isti mi je rekao, nezvanično, da je najbolje vreme bilo kad je Tanjug tako funkcionisao da dobije šta treba da kaže i onda svi mediji prenose isto.
    Na moju opasku kako je to moglo da bude bolje, on mi je rekao, citiram:
    ,,A šta bi ti hteo?! I da voziš avion i da upravljaš državom! Ima ko je zadužen to da radi.”
    Krivo mi je što sam već spakovao kameru. Mogao sam da ga snimim ,,na kvarno”. Ovako, nemam nikakav dokaz.

  • Neprijatno sam bio sinoć iznenađen sa odkazivanjem najavljenog sadržaja “24 minuta sa Zoranom Kesićem” i odgledavanjem reprizne emisije od prošle nedelje. Ono, uh kako da ga nazovem, zovite ga kako hoćete, ukunuo nešto što je još svetlilo u ovom mraku od informacija. Voleo sam u pozorištu da gledam tragikomedije, sada imamo “komitragediju” smejali smo se glupostima koje izvaljuju dotični sa “onim” na čelu, a došlo vreme za drugi deo kovanice, PLAČEMO nad plodovima te komedije! Što pre najurimo bandu manje ćemo plakati! Nesreća je što mnogi gledaju samo TV i nemaju prave informacije pa misle da je događaj kada neki blenta OTVARA LIFT!!!! Ili pešački prelaz, ili šlic ili….

  • A ja podrzavam buducu vladu, u kojoj ce nadam se mesto naci i pokret DJB, da uhapsi i sadasnjeg premijera kao i njegove ministre, ukljucujuci i gradonacelnika BG! Ovo ne moze i ne sme proci nekaznjeno!

  • DJB me je obradovalo zbog principijelnosti i zastite medija. Medjutim, razocaravajuce je sto se pruza podrska samo DJB odgovarajucim medijima, a ne onima koji kritikuju DJB (recimo Telepromter). Stoga, gubi moju podrsku. Pocinje da lici na sve druge stranke.

  • Sloboda medija ne postoji,kritičko mišljenje ne postoji,ova zemlja ne postoji.Postoji samo glad, beznadje,beda, jad, laž,prevara i blato a u tom blatu,na samrti,nada