Саопштењe Спољна политика

Вучић довео Србију на стуб срама УН

Србија се после много година поново нашла на стубу срама Уједињених нација због хајке коју Влада и странка Александра Вучића воде против омбудсмана Саше Јанковића.

Високи комесар УН за људска права забринут је због притисака Владе Србије и владајуће странке Александра Вучића на омбудсмана Сашу Јанковића и тражи да се хајка заустави, каже се у прес саопштењу које је јуче издато у Женеви. Комесар УН за људска права истакао је да је „притисак уследио након истраге коју је омбудсман покренуо у јануару ове године о наводно погрешном поступању Војне безбедносне агенције“. У саопштењу се истиче посебна забринутост због последње хајке против омбудсмана, поводом самоубиства Јанковићевог пријатеља пре 22 године. Канцеларија Високог комесара УН за људска права затражила је од Владе Александра Вучића да се јасно дистанцира од ове кампање.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ упозорава да је неопходно јачати независне институције каква је институција заштитника грађана, јер су оне ту да контролишу власт и имају сва права да траже документе и контролишу поступање органа власти, па и Војне безбедносне агенције. Забрињава до које мере је у случају Саше Јанковића показана политичка контрола коју власт Александра Вучића има над Тужилаштвом, а која се испољила приликом одбацивања омбудсманове тужбе против припадника ВБА који су били у пратњи брата Александра Вучића, током инцидента на Паради поноса, у јануару.

Покрет одавно упозорава на бесрамну хајку коју Вучић и његови најближи сарадници воде против омбудсмана и захтева да се она моментално заустави. Странке садашње опозиције понашале су се слично према независним институцијама док су биле на власти. Странке у Србији морају да схвате да јачање независних институција мора постати константа без обзира на ком се полу налазе.

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • U hajci na Sasu Jankovica zdusno ucestvuje i duh i telo SNS predvodjeni Vucicevim Infomerom i Pink TV.Na polovini emisije sinocne Teske reci poslala sam , jer nisam znala kome bih u tom trenutku,sledeci komentar;Ostavi komentar (1)Ostavi komentar >>
    5.05.2015, 22:34h milena
    Preporuči (2)
    Postovana redakcijo, nisam novinar, nisam niko i nista u medijima,Ovaj tekst o Jankovicu koristim, jer nemam gde ni kome da vas, novinare ovako zamolim da ucinite nesto da se zaustavi ovaj Dragan Vucicevic u ovom slucaju Sase Jankovica.!Slusam….dosada sam slusala …izletece mi srce…..pa vise necu. To njegovo mtcvarenje slucaja Gojkovic sa, svima nama poznatim pretenzijama,.TTo cedjenje mrtvgocoveka , te insinuacije na zivog covek,,,,ta monstruozna glava tog Vucucevica, pa to mora da se zaustavi.Ako treba, neka se obnovi sudjenje, neka se radi sve sto treba, ali ovo prevazilazi svaku meru mentalne izdrzljivosti.Davno smo poceli sa setanjem kostiju, kopanjem grobova i sad se ponavlja,Saucestvujem sa porodicom…mogu da zamislim tu tugu i nesrecu, ali ovo sto je trenutno na ekranima,,,to je monstruozno.Ucinite nesto inace ova luda nacija i ja u njoj stici ce u kolektivnu ludnicu…Ako vec nije.Hvala.