Интервју Шумадија

Радуловић за Крагујевачке: Не пише се добро нашој економији

Власт се хвали великим смањењем буџетског дефицита, а нико не помиње да су буџетски приходи мањи за 10 одсто од планираних. Тако улазимо у спиралу смањења потрошње и прихода која води у колапс привреде. Издвајање 17 предузећа од осталих да им се продужи заштита од поверилаца само је крај пљачкашке приватизације и неће донети ништа, каже лидер покрета “Доста је било” и некадашњи министар привреде.

sasa radulovic 08

До пре годину и по министар за привреду у Влади Србије, а након сукоба са Вучићем и напуштања функције љути опозиционар и један од најжешћих критичара политике актуелног премијера, Саша Радуловић кренуо је у рад на терену. Интензивно обилази градска представништва свог покрета, којих има 20, и држи предавања садашњим и потенцијалнимк присталицама о актуелној економској и друштвеној ситуацији у земљи.

На предавању одржаном у крагујевачком представништву покрета Радуловић, који је на прошлим изборима освојио 2,1 посто гласова без страначке инфраструктуре, објавио је да му је план да на покрајинским изворима пређе цензус, а потом формира странку. Планира да пређе цензус и у већим градовима Србије. Али, претходно намерава да својим присталицама подробно и од темеља објасни где су корени пропасти и урушавања српске економије и друштва. У најкраћем, корени су у партократији која је урушила све три гране власти у земљи – законодавну, извршну и судску.

– Власт се ових дана интезивно хвали да је смањила дефицит државног буџета, тако што је драстично смањила трошкове великим мерама штедње, а знамо и како, смањењем плата и пензија. То смањење дефицита иде и до четири пута са планираних 91 милијарду динара на 24 милијарде динара у првих пет месеци. На први поглед рекло би се да је реч о великом успеху. Али, са друге стране, ако погледате податке које свако може да види на сајту Министарства финансија, од почетка године имамо велико умањење прихода и то око 10 посто, што је значајно смањење. На тај начин ми улазимо у спиралу смањене потрошње и смањених државних прихода, што не води ничем другом него колапсу читаве економије, каже Радуловић.

Шта је мотор развоја
Партократија, коју није измислио Вучић, већ је ухватила корене још за време Тадића и раније, код нас се највише огледа у партијском запошљавању, што је довело да данас имамо око 700.000 запослених у јавном сектору. Од тога је вишак 15 посто и то је око 100.000 партијских кадрова са махом купљеним дипломама са измишљених универзитета, на измишљеним радним местима, каже Радуловић, додајући да је цех који плаћа држава милијарда евра годишње. Вишкова има у државној управи, не међу лекарима и професорима, већ на измишљеним административним пословима.

Сада држава најављује план отпуштања вишкова, уз став министарке Кори Удовички да је вишак у јавној управи око 15.000 запослених. Пошто ће 6.000 људи отићи природним одливом (пензијом), остаје око 9.000 вишка, од чега је половина у државној, а половина у локалним управама.

Радуловић каже да се план државе за решавање вишка прави напамет и да се ту не могу очекивати прави резултати. Немогуће је ући у тај посао ако се претходно не направи систематизација радних места и не мери учинак запослених. Тек након тога може да се направи права анализа колико је стварно људи вишак у државном сектору, тврди он.

А тако прегломазан јавни сектор главни је разлог гушења привреде која ствара вредност, јер јој испоручује намете које не може да поднесе. Уврежено мишљење у јавности да је држава код нас највећи послодавац Радуловић побија конкретним бројкама. Тако, по њему, у земљи има око 700.000 људи који раде за државу и милион запослених у приватном сектору. Од милион запослених 300.000 људи ради у средњим и великим предузећима, а чак 700.000 њих у малим предузећима и предузетничким радњама.

Када се томе додају пољопривредна домаћинства са помажућим члановима добијамо бројку од преко милион људи који су запослени у микрофирмама и газдинствима. Тај сектор запољава највише грађана и он мора да буде препознат као мотор развоја земље. Држава ово треба да има на уму и да прави планове како да помогне и подстакне највећег послодавца.

Али, те мере изостају, каже Радуловић, а на леђа мале привреде товаре се све већа оптерећења која доводе до гашења фирми и радњи, што опет умањује приходе државе. Највеће оптерећење по Радуловићу, о чему је и раније много пута говорио, јесу порези и доприноси на зараде, који иду и до 64 одсто, што је тешко издржати. Разумна пореска правила сви поштују, а неразумна велики број људи избегава, каже Радуловић. Зато и имамо сиву економију од 30 посто друштвеног производа, што држави односи 2,8 милијарди евра изгубљеног пореза годишње.

Смањити оптерећење
Решење за привредни развој је подстицање кичме наше економије, сектора малих предузећа и преузетника, и то смањењем великих пореза и доприноса на зараде. Јер, кад се погледа наш порески систем, већина дажбина може да се издржи, али држава шаље поруку – ако запослиш новог радника, одраћу те. То доводи до гашења породичних бизниса и бежања у сиву економију, а са разумним оптерећењима на плату овај главни сектор би се развијао и то би повратно довело до повећања буџета, тврди Радуловић.

Он сматра да је протеклих година у пљачкашкој приватизацији у Србији изгубљено 400.000 радних места, а да држава нема адекватан одговор. Прави одговор би, по њему, било увођење универзалне социјалне заштите од 15.000 динара за породице које су остале без прихода, плус 5.000 динара за сваког следећег члана домаћинства. То би за четворочлану породицу значило помоћ од 30.000 динара месечно. Овај његов предлог није прошао јер је одговор власти био – тада нико неће хтети да ради, што по Радуловићу није тачно.

Сада се за социјалну помоћ годишње издваја милијарду и по евра, али када се види колико сиромаштво влада у земљи, питање је где иду те паре. И здравствена заштита је по Уставу Србије обавезна за све грађане и нема овере књижица, али се тај принцип не спроводи у пракси.

Приватизација је, по Радуловићу, била пљачкашка и оставила тешке последице, а он је са искуством стечајног управника, што је радио годинама, из прве руке видео како ствари функционишу и у овој области. Код нас се у јавности јавља питање које постављају тајкуни који су дошли под удар закона, а оно гласи – како неко може да уништи своје сопствено предузеће и зашто би то радио? Ако је то и урадио, себи је нанео штету, а не држави, гласи ово тумачење.

По Радуловићу ствари стоје сасвим другачије. У својој пракси је видео да власник приватног предузећа и те како има мотив да га уништи ако истовремено послује са другим или трећим својим предузећем. Испоручивањем робе првом предузећу по неразумним ценама он извлачи капитал из те фирме и доводи је до стечаја. Тиме је оштетио државу за порез и добављаче за робу коју им дугује, или банке за кредите, јер је прва фирма пропала пошто је сав капитал из ње извучен.

– О оваквим случајевима стално читамо по новинама, али за наше судове је велика енигма и готово енмогућа мисија да процесуирају овакве случајеве и то траје годинама, закључује Радуловић.

И док су последице обављених приватизација погубне, остало је да се приватизује још преко 500 предузећа, од чега 144 у реструктурирању. Скупштина Србије је ових дана донела измене Закона о приватизацији којим је 17 предузећа изузела од осталих и заштитила их још годину дана од принудне наплате дугова, а још око 30 предузећа за рок од шест месеци.

Радуловић тврди да овим Влада Александра Вучића намерава да оконча пљачкашку приватизацију и практично ликвидира сва предузећа без одговорности за оно што је спроведено.

– За 46 предузећа Влада планира наставак хаоса без икаквог плана за увођење реда, наставак бесмислене потраге за страним инвеститорима и наставак бесмислених субвенција. Разлог што су донели овај закон је што нису ништа урадили са претходним. Тај закон је донет пре годину дана, и тада су сви рокови истицали, па су дали противуставну заштиту овим предузећима. Уставни суд је пресудио да је та заштита противзаконита још пре 10 година и рекао је да може да траје до краја маја ове године. Сада је донет закон да се некима опет продужава таква заштита, каже Радуловић.

По њему, права заштита је увођење реда у предузећа, када се направи лична карта фирме, попише се имовина, обавезе и утврди финансијско стање, а затим се обави финансијско реструктурирање, где се обришу обавезе. Потом се ради анализа тржишта и пословни план да се добију обртна средства и да се види шта на тржишту може да се уради.

Уместо тога, каже Радуловић, имамо приватизацију хаоса где ништа не може да се уради и имамо јавно позивање инвеститора. Наравно, наставља Радуловић, јаве се само слаби инвеститори, јер јаки не желе да улазе у хаос, пошто се не зна колика су дуговања и потраживања, који су судски поступци у току. На жалост, цех неће платити неодговорна Влада, већ грађани, закључује Радуловић, који не верује да ће било које од преосталих неприватизованих предузећа, укључујући и заштићене, наћи новог власника.

ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗБОРЕ
Без коалиција

Покрет “Доста је било” Саше Радуловића планира да на следећим локалним изборима пређе цензус и уђе у скупштине у свим већим градовима Србије. На изборе неће ићи у коалицији са другим странкама јер ни једна неће да се одрекне партократије, кажу у Покрету.

Присталицама како наводе, рећи ће у кампањи да нико неће преко покрета добити запослење јер је ова организација противник партијског запошљавања, као и против утицаја политичких партија на све сфере друштва, на рад свих институција и јавних предузећа, уз залагање да рад свих јавних служби буде транспарентан.

Извор: Крагујевачке
Аутор: Милош Пантић

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovaj Vas program pokreta znam vec napamet, pratim vas od pocetka i preko drustvenih mreza delim sve vase aktivnosti. Imate moju punu podrsku i nadam se da cete uspeti da nas uvedete u svetliju buducnost. Srdacan pozdrav od Penzionera Malise.