Приватизација Саопштењe

Влада уништава "Вршачке винограде". Решење постоји

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упозорава да власт наставља да уништава компанију “Вршачки виногради” која би могла да буде стуб развоја целе регије Јужног Баната. Бахато и незналачко понашање државе кулминирало је јучерашњом одлуком власти да блокира рачун фирме због дуга који би компанија могла да исплати са 60 одсто својих залиха вина, да је иста та власт не спречава.

vrsacki vinogradi

Пореска управа блокирала је рачун компаније због неплаћања старих пореза и акциза из времена газдовања фамилије Родић, са којом је држава раскинула уговор о приватизацији, а која је “Винограде” задужила код НЛБ банке за милионске износе у еврима. Као и након многих других пљачкашких приватизација, након раскида приватизације, држава није ништа учинила да у судским поступцима побије ове штетне правне послове које су предузели неодговорни партијски власници. Слична је ситуација и са Бачком из Сивца и са Алексом Шантићем и са Митросом из Сремске Митровице и са стотинама других компанија у којима је раскинут уговор о приватизацији, а дугови партијских власника остали.

Одлуке врха власти могле би се окарактерисати као неспосбност,  да се иза свега не назиру лоше намере које је својевремено зауставио некадашњи министар привреде Саша Радуловић. Прошло је годину и по дана од задњег покушаја отимачине имовине грађана, кад је Саша Радуловић, спречио продају “Вршачких винограда” кинеској компанији “Гуан Нан” из које су као и увек стајали неки наши грађани блиски врху власти. И тада су “Вршачки виногради” имали грожђа и вина на залихама чија је вредност била много виша него што су били њихови дугови и договорена цена за продају компаније. Посао продаје водио је тадашњи министар Млађан Динкић, чији кадрови и данас вуку конце у кабинету премијера, министарствима и разним агенцијама. Министарство привреде је тада поднело кривичну пријаву, али она до данас није процесуиран за криминални покушај пљачкашке приватизације.

Пословање “Вршачких винограда” угрожавају заступници државног, већинског дела капитала, које је поставила Агенције за приватизацију Републике Србије. На све могуће начине спречавана је продаја залиха вина по тржишним ценама, годинама се не улаже у нове технологије за производњу вина, као ни у нове засаде винове лозе и  обнову старих засада.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” сматра да иза оваквог понашања државе стоји исти модел пљачкашке приватизације који је Саша Радуловић спречио и да уништавање компаније неће престати све док корумпирани и неспособни кадрови у Влади Александра Вучића одлучују о судбини “Вршачких винограда”. Решење је да на чело компаније преко јавног конкурса дође способан менаџмент, попише имовину и обавезе, направи пословни план, те да се компанији омогући да прода залихе вина по тржишним ценама и врати основане дугове, а неосноване на суду побије. Ова и монге друге компаније би могле да имају сјајну будућност, али не са овом или претходном влашћу.

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар