Ауторски текст Медији

Штимовање крвних зрнаца

Премијер Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре 25. јуна извео праву илузионистичку представу – умешао је ратне злочине, вађење очију и клање Срба током рата у БиХ са баналним и тривијалним опаскама о повређеном националном поносу, на начин који је, говорећи о национализму, одавно раскринкао Данило Киш. Затим је мало пребројавао крвна зрнца у државној каси, ваљда инспирисан уобичајеном националистичком реториком која је увек била склона крвавим метафорама чак и кад немају везе са новцем, економијом и катасрофом у коју његова неспособна Влада суновраћује Србију. Успут се “обрачунао” са твитовима опозиционара, мешајући Сашу Радуловића са другима. На крају је, уместо голубова из шешира, извукао српске јабуке и поделио шокираним новинарима, који поново нису могли да се саберу шта их је снашло.

Opsenar

Било би то све одлично кад би илузионизам премијера могао да напуни џепове грађана Србије. Ал не иде то тако. Прича о државној каси је много озбиљнија од премијерових мађионичарских перформанси и срамних покушаја да се националистичком реториком и заменом теза пребројавају крвна зрнца економских стручњака. Пошто је катастрофално стање у економији тешко сакрити, премијер се досетио да о њему проговори лежерно, између шокантних прича о ужасима рата које треба оставити тужилаштвима за ратне злочине. За пристојне људе мешање ових тема је незамисливо, али не и за премијера Србије Александра Вучића.

Осим што је економске показатеље о катастрофалном положају српске привреде сместио у непримерен контекст, премијер се послужио и триковима који вређају здрав разум и празне новчанике грађана Србије. Шта је урадио Александар Вучић да бисмо му поверовали како нам је боље, иако нам реалност говори супротно?

Премијер Вучић је упоређивао два зла, а онда нам је ово мање зло представио као успех који треба славити. Уместо да упореди планове за буџет и реализацију буџета, из чега би се јасно као на длану видело да планови падају у воду, као и код сваке неспособне владе, Вучић је упоредио прошлогодишњи период током кога су Србију захватиле разарајуће поплаве и садашњи период током кога су економију водили његови неспособни министри и нестручни партијски кадрови. Да ли треба да нас утеши да је ова Вучићева Влада мање разорна по Србију, од катастрофалних поплава?
Каже Вучић: “Бруто домаћи ПДВ нам је готово три милијарде већи него у истом периоду прошле године. јун 2014, јун 2015. Године”. Шта још каже: “Порески приходи на нивоу државе су за период јануар-мај 2015. за само 15,7 милијарди већи него за исти период 2014. године”. И још: “Укупни приходи од ПДВ су за 9,3 милијарде већи него у истом периоду прошле године. Дакле, бруто домаћи ПДВ је три ипо милијарде већи, повраћај ПДВ-а нам је за пет и по милијарди већи него тада”.

Шта би рекао неки озбиљан премијер који поштује своје грађане. Прво би се извинио и дао оставку. Друго, не би се служио мађионичарским триковима упоређивања злог и горег, него би признао да је планом буџета за 2014. годину било предвиђено десет одсто више прихода, као и да су у односу на план буџета за 2015. годину приходи у каси мањи за пет одсто. Неспособна Влада је смањила плате и пензије и « уштедела » 500 милиона евра, а последица је да су, због мање новца људи мање трошили, па су и порески приходи мањи за 650 милиона евра од очекиваних. Једноставно, мање имамо, мање трошимо, па и држава мање убира. Приходи од ПДВ-а у земљи су за 25 одсто мањи од плана. То је један катастрофалан, губитнички сценарио, спирала штедње која вуче привреду у још већу катастрофу.

Шта би још рекао један озбиљан премијер? Признао би и да држава не улаже, не ради оно што јој је посао. Кад се погледа буџет и његова реализација види се да су капитални расходи у првих пет месеци мањи од плана за чак 78 одсто. Држава не троши новац на набавке и радове који би помогли развој и производњу у земљи. Зато не само што сви имају мање новца, него нико ништа ни не ради за државу, јер она « штеди » на својим грађанима, а расипа на партократију. Такође, текући расходи су у првих пет месеци за 15 одсто мањи од плана. Држава је за робу и услуге платила 41 одсто мање од плана. Толико је на штети домаћа привреда.

Александар Вучић се већ три пута окушао у прављењу буџета. Сва три пута је омашио. Први буџет који је правио Вучић био је буџет за 2013.годину којим је предвидео пореске приходе од 837 милијарди динара. Остварио је 723 милијарде, односно 115 милијарди мање. Затим је правио буџет за 2014. годину којим је предвидео буџетске приходе од 802 милијарде динара. Остварио је 770 милијарди, односно 32 милијарде мање. Буџетом за 2015.годину је предвидео пореске приходе од 764 милијарде динара и као што се види, ни то не иде.
Колико дуго ће премијер Александар Вучић моћи да настави са својим мађионичарским перформансима? Бојимо се још дуго уз контролисане медије који постављају питања која су им достављена, а не раскринкавају премијерове игроказе упоређивања лоше године са катастрофалном годином.

Драгиња Лукин
чланица Покрета “Доста је Било”

ПРИЛОГ:

Дрaгињa Лукин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар