Autorski tekst Mediji

Štimovanje krvnih zrnaca

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare 25. juna izveo pravu iluzionističku predstavu – umešao je ratne zločine, vađenje očiju i klanje Srba tokom rata u BiH sa banalnim i trivijalnim opaskama o povređenom nacionalnom ponosu, na način koji je, govoreći o nacionalizmu, odavno raskrinkao Danilo Kiš. Zatim je malo prebrojavao krvna zrnca u državnoj kasi, valjda inspirisan uobičajenom nacionalističkom retorikom koja je uvek bila sklona krvavim metaforama čak i kad nemaju veze sa novcem, ekonomijom i katasrofom u koju njegova nesposobna Vlada sunovraćuje Srbiju. Usput se “obračunao” sa tvitovima opozicionara, mešajući Sašu Radulovića sa drugima. Na kraju je, umesto golubova iz šešira, izvukao srpske jabuke i podelio šokiranim novinarima, koji ponovo nisu mogli da se saberu šta ih je snašlo.

Opsenar

Bilo bi to sve odlično kad bi iluzionizam premijera mogao da napuni džepove građana Srbije. Al ne ide to tako. Priča o državnoj kasi je mnogo ozbiljnija od premijerovih mađioničarskih performansi i sramnih pokušaja da se nacionalističkom retorikom i zamenom teza prebrojavaju krvna zrnca ekonomskih stručnjaka. Pošto je katastrofalno stanje u ekonomiji teško sakriti, premijer se dosetio da o njemu progovori ležerno, između šokantnih priča o užasima rata koje treba ostaviti tužilaštvima za ratne zločine. Za pristojne ljude mešanje ovih tema je nezamislivo, ali ne i za premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Osim što je ekonomske pokazatelje o katastrofalnom položaju srpske privrede smestio u neprimeren kontekst, premijer se poslužio i trikovima koji vređaju zdrav razum i prazne novčanike građana Srbije. Šta je uradio Aleksandar Vučić da bismo mu poverovali kako nam je bolje, iako nam realnost govori suprotno?

Premijer Vučić je upoređivao dva zla, a onda nam je ovo manje zlo predstavio kao uspeh koji treba slaviti. Umesto da uporedi planove za budžet i realizaciju budžeta, iz čega bi se jasno kao na dlanu videlo da planovi padaju u vodu, kao i kod svake nesposobne vlade, Vučić je uporedio prošlogodišnji period tokom koga su Srbiju zahvatile razarajuće poplave i sadašnji period tokom koga su ekonomiju vodili njegovi nesposobni ministri i nestručni partijski kadrovi. Da li treba da nas uteši da je ova Vučićeva Vlada manje razorna po Srbiju, od katastrofalnih poplava?
Kaže Vučić: “Bruto domaći PDV nam je gotovo tri milijarde veći nego u istom periodu prošle godine. jun 2014, jun 2015. Godine”. Šta još kaže: “Poreski prihodi na nivou države su za period januar-maj 2015. za samo 15,7 milijardi veći nego za isti period 2014. godine”. I još: “Ukupni prihodi od PDV su za 9,3 milijarde veći nego u istom periodu prošle godine. Dakle, bruto domaći PDV je tri ipo milijarde veći, povraćaj PDV-a nam je za pet i po milijardi veći nego tada”.

Šta bi rekao neki ozbiljan premijer koji poštuje svoje građane. Prvo bi se izvinio i dao ostavku. Drugo, ne bi se služio mađioničarskim trikovima upoređivanja zlog i goreg, nego bi priznao da je planom budžeta za 2014. godinu bilo predviđeno deset odsto više prihoda, kao i da su u odnosu na plan budžeta za 2015. godinu prihodi u kasi manji za pet odsto. Nesposobna Vlada je smanjila plate i penzije i « uštedela » 500 miliona evra, a posledica je da su, zbog manje novca ljudi manje trošili, pa su i poreski prihodi manji za 650 miliona evra od očekivanih. Jednostavno, manje imamo, manje trošimo, pa i država manje ubira. Prihodi od PDV-a u zemlji su za 25 odsto manji od plana. To je jedan katastrofalan, gubitnički scenario, spirala štednje koja vuče privredu u još veću katastrofu.

Šta bi još rekao jedan ozbiljan premijer? Priznao bi i da država ne ulaže, ne radi ono što joj je posao. Kad se pogleda budžet i njegova realizacija vidi se da su kapitalni rashodi u prvih pet meseci manji od plana za čak 78 odsto. Država ne troši novac na nabavke i radove koji bi pomogli razvoj i proizvodnju u zemlji. Zato ne samo što svi imaju manje novca, nego niko ništa ni ne radi za državu, jer ona « štedi » na svojim građanima, a rasipa na partokratiju. Takođe, tekući rashodi su u prvih pet meseci za 15 odsto manji od plana. Država je za robu i usluge platila 41 odsto manje od plana. Toliko je na šteti domaća privreda.

Aleksandar Vučić se već tri puta okušao u pravljenju budžeta. Sva tri puta je omašio. Prvi budžet koji je pravio Vučić bio je budžet za 2013.godinu kojim je predvideo poreske prihode od 837 milijardi dinara. Ostvario je 723 milijarde, odnosno 115 milijardi manje. Zatim je pravio budžet za 2014. godinu kojim je predvideo budžetske prihode od 802 milijarde dinara. Ostvario je 770 milijardi, odnosno 32 milijarde manje. Budžetom za 2015.godinu je predvideo poreske prihode od 764 milijarde dinara i kao što se vidi, ni to ne ide.
Koliko dugo će premijer Aleksandar Vučić moći da nastavi sa svojim mađioničarskim performansima? Bojimo se još dugo uz kontrolisane medije koji postavljaju pitanja koja su im dostavljena, a ne raskrinkavaju premijerove igrokaze upoređivanja loše godine sa katastrofalnom godinom.

Draginja Lukin
članica Pokreta “Dosta je Bilo”

PRILOG:

Draginja Lukin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar