Правосуђе Саопштењe

Поднето 27 прекршајних пријава против министара и директора

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ поднео је током јуна 27 захтева за покретање прекршајних поступака против највиших функционера Владе и државних институција због незаконитог скривања информација од јавног значаја. Поступке смо покренули против три потпредседника и министара Владе Србије, два владина службеника и пет руководилаца у предузећима у државном власништву и школи.

dreamstime_s_27448899

Пријаве су поднете против Ивице Дачића, потпредседника Владе и министра спољних послова, Зоране Михајловић, потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Жељка Сертића, министра привреде, Новака Недића, генералног секретара Владе, Драгане Калиновић, директорке Републичког фонда за ПИО, Снежане Црнојевић, службенице Министарства привреде, Данета Кондића, одговорног лица у Акционарском друштву „Ер Србија“, Ивана Милошевића, одговорног лица у „Железари Смедерево“, Драгољуба Симоновића и Мирослава Стојчића, бившег и актуелног генералног директора Железница Србије, и Ђуре Ђуровића, директора Београдске пословне школе.

Готово све прекршајне пријаве су поднете због сумње да су државни функционери и службеници повредили члан 46. ст. 1. тачка 8) Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС“, бр. 120/2004, 54/2007, 104/2009 и 36/2010) којим је прописана новчана казна од 5.000 до 50.000 динара.

Највиши државни функционери одбијају да (на начин и у роковима прописаном Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја) открију протоколе и уговоре са Владом Уједињених арапских емирата и компанијама из УАЕ током 2013. и 2014. године, колико и коме су новцем грађана Србије платили за услуге лобирања у иностранству, како су уговарани радови за аутопут од Пожеге до Бољара и границе са Црном Гором, како је од арапске компаније уговорено узимање авиона на лизинг за потребе Ер Србије, уговоре и одлуке о приватизацији фабрике „1. Мај“ из Пирота и о финансијским подтицајима „АХА Мури“, документе о ангажовању страних менаџера за „Железару Смедерево“, уговоре Владе са „Горењем“ из Велења, са „Виринг ситемом“ из Финске у Пироту, из којих средстава и са којим циљем је финансирано рекламирање Руских железница на билбордима у Београду, колико ће „Железнице Србије“ уложити у пројекат „Београд на води“…

Прекршајном суду у Београду поднето је 26 захтева, док је један захтев против директора „Железаре Смедерево доо“ поднет Прекршајном суду у Смедереву.

У свих 27 случајева или нисмо добили тражене инфорамције или смо их делимично добили тек пошто смо изјавили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја. У два случаја Железнице Србије АД нису поступиле по решењима Повереника због чега смо Повренику поднели предлог за принудно извршење и новчано кажањавање тог предузећа, док смо против директора Мирослава Стојчића поднели прекршајне пријаве.

Ови прекршајни поступци биће нови тест за домаће правосуђе које све јасније показује да је под контролом извршне власти и да није у стању да се одупре наредбама премијера и његове партократије.

Покрет је у протеклих годину дана изјавио на десетине жалби Поверенику због ускраћивања права на информације иза којих се углавном скривају корупција, штетни уговори, пљачкашка приватизација и неспособност власти.

Посебно узнемирава што Министарство државне управе и локалне самоуправе одбија да спроводи Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а поверен му је надзор над тим. Управни инспекторат тог министарства одбио је да по нашој представци изврши надзор код Акционарског друштва „Ер Србија“ и да поднесе прекршајне пријаве због игнорисања захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ сматра да једино пуна транспарентност рада власти може бити основ здравог друштва и развојне привреде.

У прилогу могу се погледати све прекршајне пријаве (27):

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovi ljudi i mnogi drugi koji su nam na grbaci vec blizu tri decenije moraju da odgovaraju, ali to se, naravno, nece desiti pod ovom vlascu ili bilo kojom drugom sastavljenom od SNS, DS, SPS, LDP, LSV, DSS, Nove Srbije, Trece Srbije, Treceg oka i ostalih jahaca magle. Vas fokus je na transparentnosti i to je u redu, to je buducnost i nesto bez cega ovde nikad nece biti reda, ali ako ikada dodjete na vlast, sudstvo mora da proradi i vrati se na sve ove pokondirene tikve i mnoge druge. Bezi mi trenutno rec na srpskom – profesionalna deformacija – ali accountability mora postojati i za sve ono od ranije i, meni licno, to je gotovo podjednako vazno kao i transparentnost. Inace, svidja mi se ovaj prizvuk istrazivackog novinarstva u vasim saopstenjima koji se vidi u dokumentovanju svih izvora. Sto bi rekli braca gejmeri, gg.

  • То је у овом тренутку једини начин и “пут” да се дође до истине и разоткрију сви штетни и тајни Уговори, чија ће садржина открити колико су они оптеретили новим наметима грађане Србије, који плачају незнање, неспособност и ЛОПОВЛУК И КОРУПЦИЈУ ОРГАНА И ЉУДИ КОЈИ СУ ОВОГ МОМЕНТА НА ВЛАСТИ. Поздрављам у сваком слућају ову иницијативу, КАО ЕФИКАСНУ, ЈЕР ЋЕ РАЗОТКРИТИ И КОРУПЦИЈУ У ПРАВОСУЂУ.