Људска права Саопштењe

"Олуја" – етничко чишћење и злочини немају оправдање

Негирање злочина је његово понављање, а прослава злочина је поништавање свега људског и цивилизацијског у једном друштву. Држава која је своје грађане друге националности протерала са своје територије, убијала цивиле, старце, жене и децу не може тај злочиначки акт правдати никаквим ратним циљевима, јер се такви злочини у цивилизованом свету не могу ничим оправдати.

oluja

У војно-полицијској акцији “Олуја”, пре 20 година, протерано је више од 200.000 цивила са територије на којој су живели. Њихове куће су спаљене, уништене да се никада не врате. Хрватске снаге су убиле готово 2.000 људи. Овај злочин је до данас остао некажњен, одговорни наредбодавци и починиоци нису кажњени. Жртве нису обештећене и хрватска држава им ускраћује достојну почаст. Трибунал у Хагу је, утврдивши да је то био “злочиначки подухват”, али пропустивши да осуди починиоце, заувек уздрмао свој кредибилитет.

Злочини почињени током акције “Олуја”, као и сви други злочини на територији бивших jугословенских република морају бити истражени до краја, одговорни кажњени, а жртве обештећене. Чињеница да је од тада протекло 20 година још више обавезује надлежне тужилачке и судске институције да утврде чињенице и казне кривце. У супротном, институције не постоје.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” позива све државе, владе, политичаре и медије у региону да једном заувек одустану од негирања сопствених злочина, покажу основну људскост и саосећање са породицама жртава. То им неће угрозити државност. Управо супротно.

Покрет “Доста је било-Саша Радуловић” позива све државе региона да одустану од релативизације сопствених злочина и проналажења изговора за њих. Ни једна жртва није “сама крива”. Криви су искључиво починиоци и налогодавци злочина, без обзира колико “узвишено” квалификовали свој циљ.

Сваки злочин је индивидуалан. Сваки злочин захтева да се пронађе и казни кривац. И то не само због породица жртава, него и због самог друштва. Да бисте се уопште звали друштво, морате да процесуирате злочине, иначе нисте друштво. Ако сакривате злочин и то је злочин. А ако то не знате, онда нисте човек.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Волео бих да ово саопштење увек буде подсетник и затвори уста онима који покрету “Доста је било” приговарају да поштују само жртве у Сребреници и да немају саосећање са жртвама на српској страни. Жртва је жртва без обзира на националност. Свака жртва је човек. Сваки човек је једнако вредан. Наше саосећање за жртвама не ограничава се само на припадност нашој нацији. Ако смо људи онда треба да осуђујемо свако насиље над сваким човеком и да саучествујемо у болу свих који страдају ма које нације или вере или убеђења они припадали.
  Сећам се тог лета 1995. године. Путовао сам од Београда према Шапцу. Непрекинута колона избеглица коју смо видели кидала је моје срце и срце мојих родитеља. Касније када сам упознао једног момка који је у тој колони на фрези и приколици довезао своју породицу из Книнске крајине у Београд. Рекао ми је и да људи у Србији (ваљда Срби?) нису желели ни да их погледају, већ су сви говорили великом о Цецином концерту који је тада био у Београду. Ја сам Србин, не волим Цецине песме, веома ме боли страдање Срба из Крајине, али боли ме и страдање свих других жртава насиља, ма које нације, вере или убеђења они били.

  • Nije svaka zrtva zrtva. Ako je akcija bila legitimna onda se zrtva naziva koletarna steta. Zrtve na strani koja je izgubila su opravdani gubitci. Zrtve na pobednickoj strani su zlocinacka zlodela zlocinaca, za koje svako ko ima veze mora biti najsurovije kaznjen. Zato se ratuje da se pobedi.

 • Ja podrzavam gore napisano ali…..
  Srbija treba sa nekom drugom vladom koja nije ucestvovala u ratovima 90ih -konkretno u ovom slucaju u Hrvatskoj- da smogne snage i prizna pre svega za te kolone izbeglica svoj deo krivice. A on je ogroman. Ova vlada to sigurno nece priznati, jer su sami taj rat zapoceli. Ne samo Nikolic, Vucic i Dacic, nego i dobar deo poslanika koji danas sede u parlamentu.

  Nije Oluja pala sa neba. Do pocetka Oluje je bilo sa Krajine poterano vise od 150hiljada hrvatskog zivlja. Sa kojim je to pravom Martic -zajedno sa Milosevicem, Arkanom i kokardama- radio? Pravom Nebeskog Naroda?
  Samo Nemacka je u 93. godina bila primila jedan milion izbeglica iz Hrvatske i Bosne. Od cega su to ti ljudi bezali? Od oruzja i kokardi dovedenih iz BG. Rec Oluja ovde niko ne moze da cuje. A najmanje politika. A pogotovo ovi u vladi. Oluja ih manje podseca na kolone izbeglica. Da ih podseca, zbrinuli bi te ljude koji vec 20 godina zive u bedi po kampovima bez ikakve pomoci drzave Srbije. Oluja ih podseca na izgublji rat koji su sami zapoceli.
  Gradjani Srbije se od strane politike i DB vec 1/4 veka permanentno lazu. Da nije bilo razaranja Vukovara (pogledajmo samo malo Vukovarsko groblje, samo tu ima vise zrtava nego sta je bilo izgubljenih zivota u akciji Oluja. ), da nije bilo 280 mucki ubijenih zarobljenih i ranjenih branioca Vukovara u Ovcari, da nije bilo okupacije 1/3 Hrvatske, da nije bilo bombardovanja Zadra i Sibenika, granatiranja Dubrovnika, da se nije neko hteo poigrati ratom, preuzimanjem JNA i njeno oruzje za *srpsku stvar*, imajuci u mislima nove granice Velike Srbije, nikada Oluje nebi bilo, niti bi i jedan gradjanin Hrvatske srpske nacionalnosti imao razloga da bezi iz svog doma. Ratna zamisao nije uspela, Hrvatska je Olujom vratila svoju teritoriju i svoje gradjane. To treba ovako na ovaj nacin, da dopre i do srpske politike. Bar do one koju ne zastupaju Seselj, Nikolic, Dacic, kao i Dveri, SRS, DSS.

  Ja se slazem da treba osuditi zlocine tokom Oluje. Nazalost je ta opaka bolest balkanskog nacionalizma zahvatila i Hrvatsku. Koja nekako samo na papiru traga za zlocincima u svojim redovima. To je zalosno i bedno. Zlocin nema nacionalnosti, svaki mora biti osudjen, pa tako i zlocini pocinjeni za vreme i posle vojne akcije Oluja. To stoji i to je fakt.

  Medjutim isto tako je fakt, da Hrvatska ima pravo da slavi Oluju, jer je njome povratila ono sta su joj pre toga u toku 4 godine kokarde silom i oruzjem oduzele. Pametno bi bilo da to rade tiho i da se ima piatet za neduzno stradale. Medjutim desnicarskih budala, -koji misle da zastupaju neke politicke pravce- ima i u Hrvatskoj.

  • Uz svo duzno postovanje tebi i tvom post-u, gde pravis dosta objektivnu analizu, sa nekim stvarima se ne slazem.

   Mislim da je greska prebacivati odgovornost na drzavu, bila to Hrvatska ili Srbija. Time se kolektivno krivica prebacuje na narode, dok krivci obicno ostaju na slobodi. To je pogresno.
   Ti u svom vrlo opseznom izlaganju pokusavas da proguras ideju opravdavanja zlocina koji je pocinjen akcijom Oluja. Za zlocin opravdanje ne postoji, nikada. Svi krivci se moraju procesuirati i osuditi, koje god da su nacionalnosti. Zivoti se ne mogu vratiti, ali bi pravda bila zadovoljena.

   Pozdrav

  • Onda si me pogresno shvatio Milose, ili ja nisam bio dovoljno jasan. Ja prihvatam Oluju kao vojnu akciju jedne demokratske drzave cije su granice priznate od medjunarodne zajednice (a to se dogodilo 92.), samo do mere, da oslobodi svoj teritorij i vrati svoje proterane gradjane. Ja ne prihvatam Oluju kao sredstvo za izgon Srba i kao takvu je osudjujem. Isto kao i svaki pocinjeni zlocin.

  • Mozda je i jedno i drugo. Sad razumem sta hoces da kazes, i slazem se sa tobom. Nazalost ti proterani gradjani ocigledno nece biti vraceni, i to je verovatno najgora stvar koju je taj rat doneo.

  • Ispravka. Sad tek razumem i na koje proterane gradjane mislis, i svakako je dobro sto su oni vraceni, ali trebaju svi biti vraceni, a to se izgleda nece desiti.

   P.S.: Predlazem moderatoru da se doda opcija za edit (ako je to ikako moguce bez dodavanje opcije registrovanja).

  • Krivica državnih funkcionera je takođe individualna. To što je njihovo ponašanje proizvelo masovnu histeriju krivicu ne kolektivizuje. Oni koji su, podlegavši toj masovnoj histeriji počinili zločin, individualno su krivi.