Sedište Telekoma
Приватизација Саопштењe

Продаја Телекома стратешком инвеститору штетна за Србију

Продаја Телекома, коју најављује неспособна Влада Александра Вучића, треба да послужи само попуњавању буџета у коме нема довољно новца да би се подмирили апетити све бројнијих партијских кадрова у јавном сектору. Продајом Телекома, Вучић продаје тржиште, инфраструктуру и стратешке ресурсе. Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” је дошао до списка компанија које су се пријавиле за куповину Телекома. Ту су и арапски и немачки и руски и амерички и офшор Вучићеви пријатељи.

Sedište Telekoma

Пре пет година Вучић се противио продаји Телекома. ДС који је тада био на власти хтео је да прода компанију да би подмирио своје страначке апетите. Данас је обрнуто. СНС би да прода, ДС се противи. У чему је разлика? Партијски паразити једно причају када су у опозицији, а друго раде када дођу на власт.

Телеком не треба продавати стратешком инвеститору. Стратешки инвеститор не купује компанију. Он купује тржиште. Уместо продаје, Телеком треба професионализовати, увести ред и извести на берзу.

Инфраструктуру треба издвојити из имовине Телекома пре изласка на берзу и она увек треба да остане државна. Локална инфраструктура треба да буде у власништву локалних самоуправа.

Треба тачно утврди којом имовином располаже Телеком, које су обавезе, укинути све буразерске штетне уговоре, почев од спонзорстава и медијских уговора, урадити систематизацију радних места и избацити партијски нагуране кадрове, на измишљеним административним радним местима. Међу радницима, који одржавају инфраструктуру или раде у производњи, нема вишка. Само у канцеларијама. Кроз професионализацију и избацивање странака из управљања повећаће се вредност компаније.

Затим се обави докапитализација, уведу се мањински финансијски инвеститори, заинтересовани за раст вредности акција компаније. Новац од докапитализације се не “баци у бунар” партократији, већ се уложи у технолошко унапређење компаније и припреми њен излазак на берзу, где ће акције моћи да купују домаћи пензиони фондови, инвестициони фондови и грађани Србије. И страни инвеститори су, наравно, добродошли.

То је начин на који се ради у успешним државама, са паметном политиком. Норвешки Теленор или немачки Дојче Телеком су изведени на берзу на овај начин.

Упозоравамо да је, поред Телекома, најављeна и продаја Аеродрома, Лутрије, ЕПС-а … Корумпирана и неспособна политичка елита и не зна другачије, него да продаје све, не би ли навукла новац у буџет за партократију, спонзорства и корупционашке субвенције, којима омогућава страним компанијама да домаће стручњаке и раднике запошљавају на минималне плате.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

 

Прилог – Списак заинтересованих инвеститора – ПДФ

Telekom

Ознаке

ДЈБ Лесковац

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sta je sa imovinom gradjana koji su platili izgradnju centrala? Koje vlasnik kablova ukopanih? Zasto je isto rukovodstvo? Od prodaje nema nista, jer oporavak Srbije nije pozeljan a i Vule nece spiskati pare pa se ceka neka korumpiranija ekipa.????

    • Lokalna infrastruktura je vlasništvo Telekoma i ne znam ko bi je i kako “prepisao” lokalnim samoupravama, a drugo – ne treba je deliti.
      Ako se već zagovara da se infrastruktura odvoji i da ostane državna (a ja mislim da je prekasno za to, trebalo je ranije!), onda infrastrukturu ne treba još i rasparčavati po opštinama.

      To jednostavno nije dobra ideja odnosno predlog. U doba globalne mreže (Internet), kod nas bi da svaka opština ima svoju mrežu?! A i kad bi imala, morala bi da je poveže sa drugim mrežama – a to već imamo kod Telekoma? I šta sad? Ima još nešto u telekomunikacijama – zove se centralizovani nadzor i upravljanje mrežom i elementima mreže, a ima i još štošta drugo što bi bilo problem…

      Ne može tako, mora ko zna! Dosta je bilo!

  • Bravo za objavljeni izveštaj UO Agencije za privatizaciju!

    U saopštenju ima elemenata sa kojima se slažem, ima i onih sa kojima se apsolutno ne slažem.
    Da biste donosili kvalifikovane zaključke i ocene, morate dobro poznavati i kompaniju i stanje i kretanja u branši.
    Moglo je bolje…