Pravosuđe Saopštenje

Krivična prijava protiv Vučića i ostalih

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog sumnje da je, pripremajući se za vanredne izbore, tokom druge polovine 2013. godine i početkom 2014, preko neidentifikovanih ljudi u zgradi Vlade Srbije, prinudio direktora Beogradske poslovne škole da “pozajmi“ 781 milion dinara Simpu, Novostima, Kon Tikiju i Vaterpolo klubu “Radnički”.

 

Izvor: Javno.rs
Izvor: Javno.rs

 

Krivična prijava je podneta na osnovu izveštaja novinara BIRN-a.

Ne postoji ni jedan zakonski osnov po kome bi škola smela da plasira svoja sredstva u vidu pozajmica bilo kome. Novac je dat kompanijama koje nisu imale mogućnosti da ga vrate jer su bile u velikim dugovima, a garancije za vraćanje pozajmice nisu bile zakonski osigurane.

Noćni pozivi mobilnim telefonom direktoru škole, sastanci u Vladi, u prostoriji odmah pored Vučićevog kabineta, na koje je pozivan i pretnje da će mu novac uzeti sa računa, čak i ako ga sam ne da, doveli su do toga da je, mimo zakona i bez odobrenja organa Beogradske poslovne škole, kompaniji Simpo uplaćeno 540 miliona dinara, Kon Tikiju 186 miliona, Novostima 50 miliona i Rukometnom klubu “Radnički“ pet miliona dinara. Delom novca koji je plaćen Simpu sponzorisan je Vaterpolo klub “Radnički“ sa 45 miliona dinara, a ima indicija da se isto dogodilo i sa delom novca koji je dat Kon Tikiju. Ni dinar od “pozajmice“ do juna ove godine nije vraćen. Novac uvek ostavlja traga, tako da je veoma lako utvrditi tokove novca nakon ovih protivzakonitih uplata.

Krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i podstrekivanje podneta je protiv Vučića, koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade, protiv za sada nepoznatih službenih lica Vlade, kompanija Simpo, Novosti, Kon Tiki i Rukometnog kluba “Radnički“ iz Kragujevca i protiv tadašnjeg direktora škole Ilije Samardžića. Pokret je predložio da se ispita i Vanja Udovičić, ministar sporta, kao svedok.

Škola je poznata kao jedna od retkih poslovno uspešnih državnih firmi, ali i po bliskim vezama sa SPS i SRS, odnosno SNS. U Upravnom odboru škole je svojevremeno bio Tomislav Nikolić, a diplomu dvogodišnjih studija te škole ima i Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića i generalni direktor Elektromreža Srbije.

Dokazi koji upućuju na sumnju o političkoj zloupotrebi i nezakonitom finansiranju predizbornih aktivnosti nalaze se u Službenom zapisniku Budžetske inspekcije Ministarstva finansija.

 

Prilog: Prva strana krivične prijave

Povezani tekst:

BIRN – Državna škola kao Vladina banka
Elektromreže Srbije u rukama nestručnog Vučićevog kuma

 


 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

9
Ostavite komentar

avatar
2500
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
slobodanDosta je biloNikolarodoljub zaharijevicjovan Recent comment authors
najnoviji najstariji
Hromi
Gost
Hromi

Da li imate i svedoke?

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Sve stoji u krivičnoj prijavi. Pročitajte i BIRN-ov tekst. Tamo lepo piše.

Goldina
Gost
Goldina

Verujem da ovako nesto nebiste pokretali bez pouzdanih dokaza.Brine me samo da li ce Vucicu moci da uruce sudski poziv?Sali na stranu, zelim vam uspeh u svakom zapocetom poslu.

Milan
Gost
Milan

Trpaaaaaaj. Da uredimo zemlju jednom kako valja i da korov ovog drustva uklonimo jednom zauvek. Podrska celom pokretu!

jovan
Gost
jovan

Bojim se samo da i vi ne prodjete kao „Zoki“….za kradju identiteta….

rodoljub zaharijevic
Gost
rodoljub zaharijevic

covek je certifikovana budala.

Nikola
Gost
Nikola

U tom periodu je Radulović sedeo sa Vučićem u vladi kao njegov ministar privrede, sad se setio.

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Verovatno ste mislili: sada je saznao.

slobodan
Gost
slobodan

počela je izborna kampanja. Sada sve možete reći I nećete imati nikavih posledica.